Kategoriat
Peliarvostelut

Imagine

Perinteistä sananselitystä vähän eri tavalla: Imaginessa sanoja ja sanontoja selitetään käyttämällä läpinäkyviä kuviokortteja, joita voi pinota päällekkäin.

Imagine-lautapelillä on vaarallinen nimi. En nimittäin ole vieläkään pelannut yhtään peliä, jossa joku pelaajista ei olisi laulanut tai hyräillyt John Lennonin samannimistä korvamatoa. Useimmiten se olen vielä minä itse.

Muuta yhteistä kappaleella ja pelillä ei sitten olekaan, sillä Imagine on sananselityspeli, jossa sanat selitetään symbolikortteja yhdistelemällä. Vekkulin ja pienikokoisen pelin kohdalla ei ole yllätys, että pelin juuret löytyvät Japanista. Kun kannessa komeilee vielä neljän eri suunnittelijan nimet, luulisi lopputuloksen olevan jotain todella taianomaista – ja onhan Imagine aika näppärä koko perheen peli.

Pelin kulku

Imaginen kansiImagine ei sääntöjen määrällä leveile. Yksi pelaajista on selittäjä, hän valitsee selitettävän sanan ja sanoo ääneen arvaajille, mihin kategoriaan se kuuluu. Tämän jälkeen hän saa vapaasti käyttää pelin mukana tulleita 61 symbolikorttia selittääkseen sanaansa.

Täysin vapaata selittäminen ei ole. Selittäjä ei saa puhua, näytellä tai osoitella kortteja, vaan kaikki vihjeet tulee selittää korteilla. Korteilla ei saa myöskään muodostaa kirjaimia tai numeroita. Kortteja saa liikutella animaation tapaan ja kortteja saa yhdistellä. Korteista saa myös peittää joitain osia ja rakentaa kolmiulotteisia kuvioita.

Jos sopivan pituisen ajan päätteeksi joku arvaa selitettävän asian, sekä selittäjä että arvaaja saavat yhden pisteen. Kun joku kerää kuusi pistettä, peli loppuu.

Outo ammatti
Arvaatko mikä on kuvassa oleva “outo ammatti”? Kuva: Sampsa Ritvanen

Symbolien symbioosi

Sanojen selittäminen kuvioiden avulla ei ole täysin uusi idea, mutta Imaginessa ajatus toimii. Suurin syy tähän on symbolikortit, jotka on painettu läpinäkyvälle kalvolle. Idea on nerokas, sillä se mahdollistaa kuvioiden helpon yhdistelyn ja uusien kuvioiden rakentamisen. Symbolien kaksiulotteinen yhdistely muistuttaa jonkin verran piirtämiseen nojaavia sananselityspelejä, mutta Imaginessa myös kehnot taiteilijat pärjäävät mainiosti.

Peliä ei ole tarkoitus pelata kovin tosissaan, minkä vuoksi säännöt ovat hyvin väljät. Sanan selittämiseen ei anneta aikarajoja ja lähellä oleviin arvauksiin tai synonyymeihin ei anneta virallista vastausta. Sanatkin ovat kovin eritasoisia, mutta pisteitä saa aina yhtä paljon. Peli toimiikin parhaiten rentona yhteisenä illanviettotapana, jossa sääntöjä sovelletaan peliporukan mielen mukaan.

Imaginen vahvuudet ovat helppous ja nopeus. Ennen selitystä mainittu kategoria rajaa vaihtoehtoja ja nopeuttaa arvausprosessia hurjasti. Symbolit ovat selkeitä ja kokonaisia, jolloin osa sanoista voidaan selittää vain parin kortin avulla. Toisaalta symbolit ovat tarpeeksi abstrakteja, jotta ne soveltuvat monenlaisten aiheiden tueksi. Selityskierrokset ovat myös nopeasti ohi ja yksi peli on virallisten sääntöjenkin puitteissa ohi viimeistään puolessa tunnissa.

Selkeytensä ja lyhyen kestonsa vuoksi peli soveltuu hyvin myös lasten kanssa pelattavaksi. Erityisesti, jos he pääsevät selittäjän rooliin. Arvaajina lapsilla on altavastaajan asema, sillä selitettävissä sanoissa on mukana paljon aikuisille tuttuja sanontoja, kirjoja, elokuvia ja ilmiöitä. Toisaalta peli soveltuu hyvin myös lasten ja aikuisten yhteiseksi aivopähkäilyksi, jossa yhdessä mietitään ja arvuutellaan sanoja ilman kilpailuasetelmaa.

Symbolikortit
Imaginen kaikki symbolikortit. Kuva: Sampsa Ritvanen

Kuvitelmaa vai käsitteitä?

Imagine muistuttaa paljon toista sananselityspeliä, Conceptia. Molemmissa selitetään sanoja pelkillä symboleilla ilman puhetta ja molemmat tarjoavat selittäjilleen hienoja neronleimauksen hetkiä. Jos etsii uudenlaista sananselityspeliä, ei kummankaan kohdalla voi mennä metsään.

Samankaltaisuuksien lisäksi peleissä on eroja. Conceptin puolesta puhuu tietyt onnistumisen kokemukset. Peli voi olla melko intensiivinen ja vaatii arvaajilta ja selittäjiltä Imaginea enemmän, joten vaikeiden sanojen onnistunut selättäminen tuntuu erityisen mahtavalta. Tämä toki vaatii sen, että kaikki pelaajat ovat samalla viivalla ja henkisesti latautuneita.

Imagine taas on leppoisampi kokemus ja täten soveltuu lähes kaikille. Asiaa arvostaa erityisesti lasten kanssa yhdessä pelatessa ja niinä hetkinä, jolloin kaipaa jotain rennompaa seurapeliä. Kinkkisiä katseita pelin parissa näkee aina välillä, mutta tuskaisia ilmeitä harvemmin. Peli on myös halvempi ja kompaktimpi, mikä on aina plussaa.

Lopuksi on suitsutettava hieman pelin suomennosta. Sanoja on reilu viisisataa, mutta toiston sijaan ne ovat vaihtelevia, yllättäviä, suomalaisen suuhun sopivia ja osa jopa hassuja. Tavallisten kategorioiden joukosta löytyy muun muassa sellaisia helmiä kuin “huonot ideat”, “oudot ammatit”, “epäonnea” ja “onnistuu kaikilta”. Mallikelpoista työtä kaiken kaikkiaan.

Sanat
Sanat vaihtelevat laidasta laitaan. Kuva: Sampsa Ritvanen

Faktat Imaginesta

Suunnittelija: , , ,

Julkaisija: Gamewright (2016), Lautapelit.fi (2017)

Mutkikkuus: Peli on intuitiivinen ja säännöiltään superhelppo.

Onnen vaikutus: Oikeilla säännöillä selitettävät sanat voivat olla hyvin eri tasoisia.

Vuorovaikutus: Peli on sosiaalinen kokemus alusta loppuun.

Teema: Selkeä ja yksinkertainen design. Ei mitään krumeluuleja.

Uudelleenpelattavuus: Selitettäviä sanoja on monta sataa, joten pelattava ei lopu kesken.

Kieliriippuvuus: Mainion käännöksen vuoksi liputan suomenkielisen laitoksen puolesta.

Pelaajamäärä: 3–8, mutta sääntöjä muokkaamalla ylärajaa ei käytännössä ole.

Pituus: n. 30 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

4 vastausta aiheeseen “Imagine”

Minusta tämä on erinomainen. Pidän kyllä Conceptistakin (etenkin sillä tavalla väärin pelattuna, että saa selittää yksin ilman paria), mutta Imagine toimii kaikessa suoraviivaisuudessaan minusta vielä paremmin – peli on vähän tehokkaampi kokemus.

Concept vaatii lisäksi pelaajilta enemmän, ja jos pelaajat ovat riittävän hyviä, homma toimii, mutta Imagine on kyllä varmempi valinta. Conceptin pää- ja alakäsitteet ovat monille vähän liian mutkikas juttu, Imagine on paljon intuitiivisempi.

Lisäksi korttien liikuttelu tuo peliin mainion lisätason, joka helpottaa joidenkin juttujen selittämistä huomattavasti.

Hei!
Imaginen ohjekirjassa sanotaan, että pelissä on 65 tehtäväkorttia. Minun hankkimassa kappaleessa niitä oli kuitenkin tuplamäärä, 65 kortin paketteja oli kaksi. Niissä ei pikavilkaisulla kuitenkaan ollut samoja sanoja. Onkohan ohjeessa virhe vai missä lienee?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *