Kategoriat
Peliarvostelut

Heroes Wanted

Heroes Wanted -pelissä monipuoliset supersankarit taistelevat pahiksia vastaan pulp-sarjakuvien hengessä.

Kickstarter-huuma käy kuumana ja kaiken näköisiä pelejä putkahtelee markkinoille. Tätä voi pitää hyvänä asiana, sillä esimerkiksi tämäntyyppinen peli ei varmasti olisi nähnyt päivänvaloa. Heroes Wanted -pelissä supersankarit pieksevät pahiksia 50-luvun pulp-kirjallisuuden hengessä. Kuulostaako tutulta? Jos ei, niin tästä on hyvä aloittaa.

Pelin idea

Heroes Wantedin kansiRyhmä poikkeuksellisia supersankareita yrittää estää pääpahiksen aikeet käyttämällä avukseen ryhmän voimaa ja omia superkykyjään. Hyvällä yhteistyöllä ja käden hallinnalla eniten mainetta kerännyt supersankari voittaa ja pääsee lehtien sivuille.

Peruspelissä pelaajilla on valittavanaan neljä erilaista tapahtumapaikkaa. Jokainen tapahtumapaikka määrittää vihollisten määrän, pääpahiksen aloituspaikan ja skenaarion aikana mahdollisesti tapahtuvia asioita. Kun tapahtumapaikka on valittu, siirrytään alkuvalmisteluihin. Alkuvalmisteluissa sijoitetaan paikoilleen pääpahis ja skenaarion lisätavoitteita. Ne saattavat olla väärennettyjen DVD-levyjen laatikoita, roskia, peilejä tai mitä tahansa skenaario edellyttääkin. Kentälle lisätään myös neljä sattumanvaraista tavoitetta, joita suorittamalla saa lisää mainetta.

FrankenSkunk
FrankenSkunk-sankari.

Pelaajat valitsevat oman sankarinsa ja pääpahiksen sattumanvaraisesti. Jokainen sankari ja pääpahis koostuu erillisestä ylä- ja alaosasta. Yläosassa on sankarin tai pääpahiksen erikoisvoima ja alaosassa joku muu pelissä mukana oleva erikoisominaisuus.

Sankarit toimivat ensin. Jokainen sankari voi pelata kädessään olevista toimintakorteista vuorollaan yhden. Toimintokortit ovat hyökkäyksiä, torjuntoja, liikkumista tai näiden yhdistelmiä. Toimintokorttien pelaamisessa kannattaa olla tarkkana, sillä jokaisella toimintokortilla myös voi torjua kierroksen aikana pahiksilta mahdollisesti saatavaa vahinkoa. Pääpahis aiheuttaa vahinkoa kaikille kentässä oleville sankareille, kun taas kätyrit vain viereisessä ruudussa olevalle sankarille. Tosin sanoen sankarin kannattaa miettiä tarkkaan paikka mihin liikkuu, sillä liikkumisen jälkeen on pahisten vuoro ja jos aiheutettua vahinkoa ei pysty kokonaan torjumaan, siitä aiheutuu vamma, joka taas vähentää lopussa laskettavaa mainetta.

Kun pelaaja on pelannut korttinsa, vuoro siirtyy toiselle pelaajalle ja sen jälkeen katsotaan pahiksen toiminnot. Tyypillisesti pääpahis liikkuu kentällä skenaarion ohjeissa määritellyllä tavalla ja näin sankarien on mahdollista ennakoida liikkeitä hieman. Sankarit häviävät pelin, jos pääpahis onnistuu pakenemaan paikalta.

Pelaajien vuoron jälkeen on aika liikuttaa pääpahista ja samalla katsotaan skenaariokohtaisia tapahtumia, sekä lopuksi sankareille aiheutuvan vahingon määrä. Vahinkoa sankarit voivat torjua pelaamalla kortteja kädestään. Vaihtoehtoisesti sankari voi pelata kädestään torjuntakortin, jolloin kortissa olevan erikoisominaisuuden saa käyttöönsä.

Peliä pelataan kunnes pääpahis pakenee tai se kukistetaan. Pelissähän ei koskaan tapeta tai tuhota ketään, vaan tyrmätään pulp-henkisesti. Mainetta, eli voittoon tarvittavia pisteitä, sankarit saavat sivutehtävistä, pääpahiksen kukistamisesta, toisten sankarien tyrmäämisestä ja kätyrien kukistamisesta.

Hauskoja elementtejä ja jouhevaa pelattavaa

Pelin taiteeseen on kiinnitetty huomiota. Jokainen kartta on kuva Zeta City Tribune sanomalehden kannesta. Supersankarien kuvat ovat omaperäisellä tavallaan hienoja. Ei ole mitenkään poikkeuksellista että naispoliisin yläosa, hartialinjasta ylöspäin, yhdistyy karvarintaiseen trikoissa hyppelevään supersankarin alaosaan. Sankareiden nimetkin muodostuvat kekseliäästi. Nimi muodostuu sankarien korteista. Alaosan kortti luetaan ensin ja yläosan seuraavaksi. Nimeksi saattaa muodostua vaikka Magneettiparta tai Kuminero. Nimet ovat omalla älyttömyydellään hauskoja ja sankarien kuvat tukevat tätä hyvin.

Pelin perusmekaniikka on yksinkertainen: pelaa kortti ja tee siinä olevat asiat. Tee pahiksen vuoro ja jatka tätä kunnes peli päättyy. Pelissä ei ole varsinaisesti nostopakkaa, vaan pelaaja voi valita vuorollaan lepotoiminnon, jolloin pelatut kortit saa nostaa käteensä. Pelin tuurielementti on sopivan pieni, mutta sitä on mukana vaihtelun tuomiseksi peleihin. Tuurielementteinä on joitakin nopan heittoja, valittavat sivutehtävät sekä pääpahisten ja sankarien kortit.

Pelissä olevat Quirk-kortit ansaitsevat oman mainintansa. Tämä on lisäsääntö, jonka voi halutessaan ottaa käyttöön. Kortti toimii poikkeuksellisesti, jos siinä olevia asioita ei tee, vähentää se pisteitä pelin lopussa. Periaatteessa Quirk-kortti sopii peleihin, joissa on useampi pelaaja tai illanistujaisiin. Kortissa saattaa nimittäin olla vaatimuksena että jokaisen tyrmätyn pahiksen jälkeen pelaajan täytyy esittää voittotanssi tai vaikkapa aina erikoisvoimaa käyttäessään voiman nimeen täytyy lisätä sana. Hauskaa, mutta kaksinpelissä en näe tätä kovinkaan hyväksi ideaksi.

Pelin pelaa noin tunnissa ja peliä tulee helposti pelattua parikin kertaan peräkkäin. Peruspelissä on mukana kaksi kaksipuoleista pelilautaa, joista saa neljä erilaista skenaariota. Lisäksi supersankari- ja pahiskortteja on ilahduttavan paljon. Pelattavaa siis riittää.

Skenaariolauta ja pääpahis. Kuva: Tero Oksala
Skenaariolauta ja pääpahis. Kuva: Tero Oksala

Champions and Masterminds -lisäosa

Kickstarterissa hankittua lisäosaa Champions and Masterminds, joka lisää pääpahiksia ja sankareita peruspeliin, en ole käyttänyt, mutta siinä olevilla pahiksilla ja sankareilla näyttää olevan enemmän toimintoja ja ne vaikuttavat peruspelin sankareita monipuolisemmilta. Mainittakoon että meeple-faneille on luvassa tavallisuudesta poikkeavia meeplejä, jotka sopivat tähän peliin kuin nenä päähän.

Pelin videoesittely

Faktat Heroes Wanted -pelistä

Suunnittelija,

Julkaisija: Action Phase Games (2014)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat helpot ja suoraviivaiset.

Onnen vaikutus: Peli yhdistää taktista toimintaa ja tuuria sopivassa määrin.

Vuorovaikutus: Yhteistyöpeli maustettuna omaan voittoon tähtäävällä pisteiden keräämisellä.

Teema: Teema on vahva ja se toimii.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä.

Kieliriippuvuus: Säännöt englanniksi. Korteissa hieman englanninkielistä tekstiä.

Pelaajamäärä: 1–5

Pituus: 60 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

2 vastausta aiheeseen “Heroes Wanted”

Erittäin addiktiivinen peli näin aluksi ainakin. Graafisesti näyttävä. Huumori uppoaa ainakin minuun. Hieman hämää asetelma, jossa aina pelaat eri hahmolla eri vihulaista vastaan, eli joka peli erilainen -> kuitenkin lasket voittopisteitä verrattuna aiempiin erilaisiin peleihin. Ilmeisesti moninpelillä vielä hauskempaa, mutta jo yksinpelikin osoittaa, että ostos kannatti. Odotan uusia tehtäviä ennen lisämateriaalin hankkimista.

Aluksi pelissä luulee olevan vähän asioista ja mahdollisuuksia, kunnes tutustuu ja huomaa sen olevankin paljon syvempi kokonaisuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *