Kategoriat
Peliarvostelut

Callisto

Monenpelattavat abstraktit pelit ovat yleensä helposti lähestyttäviä, koska niiden säännöt ovat pääsääntöisesti helpot omaksua ja pelaaminen siksi yksinkertaista. Reiner Knizian suunnittelemana abstraktilta peliltä voisi odottaa haastavampaa ja oivaltavaa lähestymistapaa, sillä kyseessä on kuitenkin tunnettu harrastajapelien suunnittelija, joka on monesti yllättänyt peleillään ja siten saavuttanut pelaajien arvostuksen.

Callistoa suunnitellessaan Knizia ei kuitenkaan ole ajatellut peliharrastajia, vaan peli on suunnattu perheille ja satunnaisemmin pelejä pelaavalle yleisölle.

Pelin idea

Calliston kansiPelin tarkoitus on hyvin yksinkertaisesti asettaa kaikki omat pelilaatat pelilaudalle. Jokaisesta pelin päättymisen jälkeen käteen jääneestä laatasta saa laatan koon mukaan pisteitä, joiden avulla pelaajat laitetaan paremmuusjärjestykseen (vähiten pisteitä siis voittaa).

Calliston pelilauta muokkautuu pelaajamäärän mukaan siten, että kahdelle, kolmelle ja neljälle pelaajalle on kaikille omat lautansa. Kun pelilauta on viritelty pelaajamäärälle sopivaksi pelaajat asettavat laudalle kaksi kolmesta omasta pilaristaan vuorotellen. Pilarit pelilaudalle asetettuaan pelaajat aloittavat pelin ja asettavat omalla vuorollaan yhden laatan pelilaudalle.

Uuden laatan tulee koskettaa yhdeltä sivultaan pelaajan laudalla olevaa toista laattaa tai pilaria. Näin ollen pelaajat aloittavat aina laattojensa pelaamisen omista pilareistaan ja laajentavat myöhemmin laattaketjuaan joko jatkamalla aiempaa ketjua tai aloittamalla uuden toisesta pilarista. Pelaaja voi myös käyttää vuoronsa kolmannen pilarin asettamiseen laudalle ja saada näin lisätilaa laattojen pelaamiselle.

Pelaajat toimivat vuorotellen ja jatkavat laattojen asettamista, kunnes kukaan pelaajista ei enää kykene asettamaan uusia laattoja laudalle. Tämän jälkeen pelaajat laskevat pisteensä (yksi piste jokaisesta täplästä, joka kussakin laatassa on) ja vähiten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa pelin.

Peli alkuvaiheissaanNelinpeliKaksinpeliä

Uutta ja oivaltavaa vai tuttua ja turvallista?

Callisto on näppärä peli, jonka hyvät puolet ovat pelin muuntuvuus eri pelaajamäärille sopivaksi sekä nopea kesto. Laattojen asettaminen laudalle on vaivatonta ja mielenkiintoistakin ja peli on helposti lähestyttävä. Peli sopii hyvin myös lasten kanssa pelattavaksi.

Callisto on kuitenkin lähes suora kopio Blokus-pelisarjan peleistä eikä se siksi tarjoa peliharrastajalle oikeastaan mitään uutta purtavaa. Peli on paketoitu suhteellisen vaatimattomasti ja pelin komponentit ovat halvan oloiset vaikkakin tarpeensa täyttävät. Callisto on siten pelinä tuttua ja turvallista hyvin pienellä riskillä varustettuna, kuten valitettavan monet muutkin Knizian viime vuosien julkaisuista.

Faktat Callistosta

Suunnittelija:

Julkaisija: Peliko (2010), University Games (2009)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset ja pelaaminen helppoa.

Onnen vaikutus: Pelissä ei käytännössä ole tuurielementtiä.

Vuorovaikutus: Peliä voi pelata joko rakentamiseen tai blokkailuun keskittyen ja vuorovaikutus puolestaan riippuu siitä kuinka pelaajat peliä pelaavat.

Teema: Ei ole.

Uudelleenpelattavuus: Kevyenä muiden pelien välissä pelattavana pelinä toimii oikein hyvin,  mutta jatkuvaa pelaamista peli ei kestä.

Kieliriippuvuus: Riippumaton kielestä, säännöt suomeksi.

Pelaajamäärä: 2-4

Pituus: 10-30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *