Kategoriat
Peliarvostelut

Honeycombs

Rakenna hunajakenno kuusikulmaisista paloista yhdistämällä symbolit toisiinsa dominopelin tapaan. Honeycombsia voi pelata kilpailuna tai yhteistyöpelinä: pelissä on mukana säännöt kolmeen erilaiseen pelimuotoon.

Honeycombsia pelataan 52:lla mehiläisteemaisella laatalla, joiden jokaisella sivulla on kuvio (hunajapurkki, karhu, mehiläinen jne.) ja joissakin laatoissa keskellä erikoismerkki.

Pelissä on kolme erilaista pelimuotoa. Kaikissa pelitavoissa perusideana on kerätä pisteitä samanlaisia merkkejä yhdistämällä. Mitä useamman saa kerralla yhdistettyä, sitä enemmän saa pisteitä. Yksinkertaista, mutta ei välttämättä ollenkaan helppoa. 

Honeycombs-lautapelin pussi ja laattoja

Kevyt laattojenasettelupeli

Honeycombs on laattojenasettelupeli ja yksittäisen palan asettaminen muistuttaakin paljon laattapelien äidin Carcassonnen pelivuoroa. Palaa voi kokeilla moneen eri kohtaan ja monessa eri asennossa.

Peli on kuitenkin selvästi Carcassonnea kevyempi, eli pidemmän ajan strategiaa ei juuri tarvitse miettiä, vaan laatta kannattaa laittaa siihen mistä kulloinkin saa eniten pisteitä. 

Pelin yksinkertaisuus ja nopeus tekevät siitä helposti lähestyttävän, ja siksi se sopiikin hyvin sekä lapsille että vähemmän pelaaville aikuisille.

Muoviset laatat ovat mukavan paksuja ja painavia ja siksi hyvin miellyttäviä käsitellä.

Peliä voi siis pelata kolmena eri versiona: Työläiset, Suuri hunajakenno tai Kennopalapeli, joista ensimmäinen on nopeuspeli, toinen vuoropohjainen laattojenasettelu ja kolmas on yhteistyöpeli, jossa kilpailua karttavat pääsevät rakentamaan yhdessä mahdollisimman toimivaa kennostoa. 

Lähikuva Honeycombs-laatoista
Vasemmassa reunassa näyttäisi olevan virhe – hunajapurkki on kennon vieressä – mutta laatalla on keskellä mehiläinen, joka muuttaa yhden kuvion jokeriksi. Kuva: Tapani Aulu

Työläiset – nopeutta ja hoksottimia

Työläiset on nopeuspeli, jossa pelin alussa laatat jaetaan tasan ja jokainen rakentaa omaa kennoaan. Ensimmäisenä kaikki laattansa pelannut huutaa “kenno!”, jolloin kierros päättyy ja lasketaan pisteet. Ensin tietysti tarkistetaan, ettei kennoissa ole virheitä ja sen jälkeen jokainen saa yhden pisteen onnistuneesta yhdistämisestä ja 5 bonuspistettä jos on saanut jonkun laatan ympäröityä kaikilta kuudelta sivultaan (ns. keskuslaatta).

Työläisiä pelataan 3 kierrosta, jonka jälkeen eniten pisteitä kerännyt kruunataan mehiläiskuningattareksi. Työläisissä ei ole käytössä laattojen keskellä olevia erikoismerkkejä. Laatan reunan mehiläinen on tässäkin pelimuodossa jokeri. 

Työläisissä kierroksen lopussa vain yksi pala saa olla kennossa kiinni vain yhdellä symbolilla. Et siis voi rakentaa pitkää laattajonoa ja lopettaa peliä heti. 

Suuri hunajakenno – Laattaoptimointia rauhalliseen tahtiin

Kaikki pelaajat ottavat käteensä 3 laattaa ja pelaavat niistä vuorollaan yhden laatan yhteiseen kennoon ja nostaa uuden laatan käteensä.

Jokainen pelattu laatta pisteytetään heti: yhdestä symboliparista saa yhden pisteen. Peli päättyy kun kaikki laatat on pelattu ja einten pisteitä kerännyt voittaa. 

Suurta hunajakennoa pelatessa käytössä on laattojen erikoismerkit. Kun pelaat X2-laatan, saat pisteet tuplana. Rosvolaatan pelaamalla saat napata vuoron itsellesi koska tahansa, jonka jälkeen peli jatkuu siitä pelaajasta, jonka vuoro olisi ollut. Nuoli antaa uuden vuoron tavallisen vuorosi perään. Mehiläinen laatan keskellä muuttaa minkä tahansa yhden merkin laatasta jokeriksi. 

Honeycombsin laatoista muodostuvaa hunajakennoa
Laatoista muodostuu hieno kokonaisuus. Kuva: Tapani Aulu

Kennopalapeli – Yhteistyöpalapeli

Pelin aluksi kaikki laatat käännetään kuvapuoli ylöspäin ja niistä rakennetaan kenno tavallisen palapelin tapaan.

Tässä pelimuodossa ei ole vuoroja eikä välttämättä edes pisteytystä. Paloja saa siis pelata vapaaseen tahtiin ja niitä voi myös siirtää.

Kun kenno on kaikkien mielestä valmis, on peli päättynyt ja siitä voidaan laskea pisteet jos halutaan. 

Honeycombsin laattoja lähikuvassa, taustalla rakentuvaa kennoa
Kuva: Tapani Aulu

Faktat Honeycombsista

Suunnittelijat

Julkaisija4 Sisters Games (2016), Lautapelit.fi (2019)

Mutkikkuus: Erittäin yksinkertaista, mutta haastaa hoksottimia sopivasti. 

Onnen vaikutus: Laattojenasettelupelille tyypillisesti onnella on vaikutusta. Aina ei sopivaa palaa nouse millään. 

Vuorovaikutus: Peliä voi pelata eri pelimuotoina sen mukaan kuinka paljon haluaa vuorovaikutusta. 

Teema: Pelin kuusikulmaiset palikat ja hunajanmakuiset symbolit luovat kevyesti teemaa, mutta pohjimmiltaan peli on täysin abstrakti.

Uudelleenpelattavuus: Peli on joka kerta erilainen, joten varsinkin Työläiset-pelimuodossa on sopivasti haastetta nopeisiin pelihetkiin. 

Kieliriippuvuus: Ei ollenkaan

Pelaajamäärä: 1–4. Käytännössä parhaimmillaan kahdestaan, mutta ihan hyvin voi pelata useammallakin kuin neljällä. 

Pituus: Laatikon mukaan 15–30 minuuttia, mutta varsinkin Työläiset-pelimuoto on nopeimmillaan alle 10 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *