Kategoriat
Artikkelit

Joululahjasuositukset 2017

Vuoden 2017 parhaat lautapelit joululahjoiksi, jaoteltuna erilaisiin ryhmiin. Näillä lahjavinkeillä osaat antaa sellaisen lautapelilahjan, jota pelataan vielä joulun jälkeenkin.

Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista antaa ehdotuksia, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta — ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!

Koska hyväkään peli ei miellytä kaikkia, lista on jaettu erilaisiin luokituksiin. Näin sopivan pelin löytäminen helpottuu. Mukana on myös pari moneen paikkaan sopivaa yleissuositusta, jotka ovat mainioita valintoja silloin, kun lahjansaaja ei osu helposti johonkin tiettyyn luokitukseen.

Katso myös muiden vuosien joululahjasuositukset — ne ovat yhä päteviä siltä osin kuin pelejä kaupasta löytyy. Listaan on merkitty myös huomionarvoisia vanhempia pelejä, joita saa yhä kaupoista.

Listan pelejä voi löytää mistä tahansa pelejä myyvästä kaupasta, mutta varmimmin pelit löytää pelikaupasta — kaikkia näistä peleistä ei saa marketeista.

Lautapeliopas toivottaa lukijoilleen hyvää joulua ja mukavia pelejä myös vuodelle 2018!

Listaa päivitetään vielä ennen joulua, joten kannattaa poiketa uudestaankin katsomassa. Jos olet kiinnostunut lautapeleistä, laita Lautapelioppaan päivitykset tilaukseen tai seuraa Lautapeliopasta Facebookissa!

Yleissuositukset

0–90–9. Ihannepeli tähän ryhmään on niin yksinkertainen, että se on oikeastaan täysin ilmeinen, mutta niin kiinnostava, että sitä jaksaa pelata kerta toisensa jälkeen. 0–9 täyttää molemmat ehdot kirkkaasti. Pelin tavoite on helppo: yritä pinota vänkyröitä numerolaattoja mahdollisimman korkeaksi torniksi. Pelin yksinkertaiset säännöt onnistuvat tekemään tavoitteesta yllättävän vaikean toteuttaa. Tätä on pakko yrittää heti uudestaan. Lue 0–9:n arvostelu »

KingdominoKingdomino. Myös Kingdomino on hurmaavan yksinkertainen peli, jonka idean hahmottaminen käy helposti. Eihän siinä tarvitse kuin muodostaa maastolaatoista 5×5-ruudukko, jossa on mahdollisimman suuria samanlajisia alueita. Helppo homma! No, on siinä sentään muutama jippo matkassa. Jos haluaa valita ensimmäisenä parhaat laatat itselleen, joutuu edellisellä kierroksella tyytymään huonompaan valikoimaan. Vuorojärjestys on ujutettu ovelaksi osaksi peliä. Lue Kingdominon arvostelu »

Muista myös: Flamme Rouge, Pikku Prinssi, Colt Express, Love Letter, Coco LocoDixitCarcassonne.

Pelaajien valinta -palkinnot

Suomalaiset lautapelibloggaajat jakoivat tänä vuonna ensimmäistä kertaa Pelaajien valinta -palkinnot. Palkinto jaettiin perhepelien ja harrastajapelien sarjassa. Vuoden perhepeliksi valittiin Flamme Rouge ja vuoden harrastajapeliksi Agricola. Näitä voimme suositella ehdottomasti, samoin kaikkia muitakin palkinnon finalisteja.

Palkinnon finalistit perusteluineen löydät Pelaajien valinta -palkinnon omilta sivuilta.

Perhepeliksi

MajestyMajesty. Yksinkertaista ja koukuttavaa. Peli on helppo selittää: osta vain pelin aikana kaksitoista korttia ja kerää niistä pisteet ohjeiden mukaan. Kahdentoista kortin jälkeen katsotaan, kenellä on laajin valikoima ja kuka on erikoistunut parhaiten. Pelaajien välistä vuorovaikutustakin mahtuu mukaan, toisten peliä on syytä seurata. Yksi erä on myös mukavan nopea, peli ei viivy pöydällä liian pitkään. Lue Majestyn arvostelu »

TokaidoTokaido. Kuinka zen olet? Tokaido on hillityn tyylikäs matka Japanin halki. Omalla vuorolla päätös on yksinkertainen: kuinka pitkälle haluat edetä tiellä? Pidemmälle etenemällä saat valita vapaasti, minne menet, mutta joudut jättämään väliin asioita, joita haluaisit ehkä tehdä. Tokaido on kaunis, selkeä ja japanilaisen tyylikäs perhepeli. Lue Tokaidon arvostelu »

Deja-vuDeja-vu. Miten hyvin muistat asioita? Muistatko kenties sellaisiakin asioita, joita ei ole vielä tapahtunut? Deja-vussa käännellään kortteja ja läpsitään pöydällä olevia esineitä heti kun esine on nähty korteissa kaksi kertaa. Tämäkin kuulostaa kovin helpolta, mutta käytännössä on kyllä kaikkea muuta. Nopeatempoinen peli vaivaa mukavasti aivoja. Lue Deja-vun arvostelu »

Muista myös: Ice CoolFlick ‘Em UpKlaskCamel CupLa BocaTakenokoSalaisuuksien saari.

Aikuisille

Aikamatka: SuomiAikamatka: Suomi. Osaatko laittaa Suomen historialliset tapahtumat oikeaan järjestykseen? Aikamatka: Suomi on täynnä tapahtumia autonomian ajalta tähän päivään ja tehtävä on helppo: laita aikajana ojennukseen. Pelissä on muutama erilainen tapa pelata yksin tai porukassa ja testata, kuka on paras historiantuntija. Lue Aikamatka: Suomen arvostelu »

JaipurJaipur. Kaksinpeliä etsivälle Jaipurin kaupankäynti on hauskaa puuhaa. Pelaajat yrittävät kerätä tuotteista settejä ja saada niitä myytyä mahdollisimman kovaan hintaan. Pelissä on mukava sekoitus taitoa ja tuuria: joskus voittaa hyvällä tuurilla, mutta yleensä voiton vie skarpimpi kauppias. Peli kestää kolme erää eikä sittenkään ole kovin pitkä, joten uusintaerä on helppo ottaa, jos lopputulos jää kaivelemaan. Lue Jaipurin arvostelu »

ImagineImagine. Sananselityspelit ovat varmasti kaikille sen verran tuttuja, ettei ideaa tarvitse juurikaan selittää. Imagine erottuu joukosta selitystavallaan: nyt käytetään kuvia, mutta piirtää ei tarvitse. Kuvat ovat läpinäkyvillä korteilla, joten kuvia voi yhdistellä pinoamalla kortteja päällekkäin ja selitystä voi helpottaa vaikkapa lisäämällä kuviin liikettä kortteja heiluttamalla. Yksinkertaista ja toimivaa, toimii myös koko perheellä kun karsii lapsille liian vaikeat aiheet pois. Lue Imaginen arvostelu »

Escape the RoomEscape the Room. Pakopelit ovat trendikkäitä just nyt ja löytäneet tiensä myös lautapelimaailmaan. Pakohuonelautapeli on yhdessä pelattava mysteeri, jossa ratkotaan erilaisia ongelmia, joiden ratkaisut avaavat uusia ongelmia ja avaimia aikaisempiin. Peli on kertakäyttöinen, mutta Escape the Room on palautettavissa alkutilaansa, jolloin pelin voi myydä tai antaa jollekin toiselle pelattavaksi. Hinta on joka tapauksessa tuntuvasti oikeaa pakohuonetta halvempi. Lue Escape the Roomin arvostelu »

Muista myös: HonshuCodenames, SpyfallKing of Tokyo7 WondersCatan

Lapsille ja lapsenmielisille

Rhino HeroRhino Hero. Sarvikuonokin voi olla supersankari! Rhino Hero on korttienpinoamispeli, jossa pelaajat rakentavat korkeuksiin kurottavaa ja huomattavan huteraa korttitaloa. Välillä voi joutua siirtelemään supersarvikuonoa kerroksesta toiseen ja kun torni on kiikkerä, sarvikuono saattaa keikauttaa sen kumoon. Lue Rhino Heron arvostelu »

Dr. EurekaDr. Eureka. Kemialliset kokeet ovat haastavia: oikeat tavarat pitää saada oikeaan koeputkeen. Dr. Eurekassa pitää saada kuulat koeputkiin oikeaan asetelmaan. Helppo homma, mutta kuuliin ei saa koskea käsin, eivätkä ne saa pudota pois koeputkista, ja tehtävä pitäisi saada suoritettua nopeammin kuin muut pelaajat. Dr. Eureka on hauskaa puuhastelua myös aikuisille. Lue Dr. Eurekan arvostelu »

Muista myös: Leo menee parturiinStone Age JuniorThe Magic TowerHalli KlackCarcassonne Junior.

Peliharrastajille

AgricolaAgricola. Huippusuosittu klassikkopeli ilmestyi vihdoin ja viimein suomeksi. Lautapelibloggaajat palkitsivat julkaisun Pelaajien valinta -palkinnolla. Agricola on suosionsa ansainnut laatupeli, josta riittää pelattavaa pitkäksi aikaa. Suomenkielinen laitos madaltaa mukavasti kynnystä aloittaa. Vuonna 2017 ilmestyi suomeksi myös kevyempi Agricola: Family Edition. Se on vähän helpommin lähestyttävä, hieman yksinkertaisempi versio Agricolasta ja aivan harkinnan arvoinen sekin. Lue Agricolan arvostelu »

Muista myös: Dale of Merchants, Castles of Mad King LudwigEclipse.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *