Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 3.5.2021: Digitaaliset pelimessut tulevat

Uutisissa Pöydällä Digital -lautapelimessut, Ropeconin etääntyminen, uusia pelijulkaisuja ja uusi kotimainen lautapeliblogi omaperäisellä otteella. Mukana tietysti myös Lautapeliartistien peliarvostelut ja Kickstarterin kiinnostavimpia.

Pöydällä Digital 2021 -lautapelimessut

Pöydällä järjestää Pöydällä Digital 2021 -lautapelimessut lauantaina 22.5.2021. Suomen ensimmäiset verkossa järjestettävät lautapelimessut tarjoavat puheohjelmaa, haastatteluja, peliesittelyitä, messuosastoja ja pelaamista verkossa.

Tapahtuma järjestetään Airmeet-ohjelmistolla. Ohjelma elää vielä, mutta luvassa on muun muassa Jamey Stegmaierin videohaastattelu, Miiran ja Kaitsun top-lista, Agemonian suunnittelijan Max Wikströmin vetämä esittely kiinnostavasta peliuutuudesta, Lands of Galzyr -esittely Sami Laaksolta ja paneelikeskustelu pelisuunnittelusta.

Roxley Gamesin Orin Bishop ja Paul Saxberg kertovat haastattelussa, miltä tuntui kun suomalaiset äänestivät Spede Pasasen mukaan Steampunk Rally Fusioniin. Illan huipennuksena nauhoitetaan Lautakunta-podcastin jakso livenä.

Messuosastoilla pääsee juttelemaan livenä näytteilleasettajien kanssa ja tarjolla on peliesittelyjä ja -demoja. Pelaamaankin pääsee: itse pelit hoituvat Tabletop Simulatorilla, BoardGameArenalla ja muilla verkkopelisovelluksilla, mutta peliseuraa ja puhe- ja videoyhteydet muiden pelaajien kanssa hoituvat tapahtuman alustalla.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy varsinaiselta tapahtumasivulta tai Facebookin tapahtumasivulta. Vielä maanantaina 3.5. ehdit myös mukaan Asmodee Nordicin sponsoroimaan Unlock!-arvontaan, jossa tapahtumaan ilmoittautuneiden kesken arvotaan Unlock!-peli.

Uutiskatsauksen loppupuolelta löytyy tapahtuman pääjärjestäjän Kristian Pestin haastattelu.

Pöydällä Digital -logo

Lautapelit.fi:n uutuuksia ennakkotilattavana

Survivors of Hellapagosin kansi

Lautapelit.fi:ltä on tulossa jokunen kiinnostava uutuuspeli, jotka ovat jo Lautapelit.fi:n sivuilla ennakkotilattavissa.

Survivors of Hellapagos on ilmestynyt alunperin vuonna 2017 nimellä Hellapagos. Sen ovat suunnitelleet Laurence ja Philippe Gamelin, joilla ei ludografiassaan muuta olekaan. Survivors of Hellapagos on puoliyhteistyöpeli, eli pelaajien on tehtävä yhteistyötä selviytyäkseen autiolla saarella – tiettyyn rajaan asti, eli kun ruoka loppuu, puukot tulevat esiin ja vahvin voittaa.

Pelin pelaajamääräskaala on aika lavea 3–12 pelaajaa, mutta käytännössä se kai vaatii ainakin viisi pelaajaa ja on BoardGameGeekin käyttäjien mukaan parhaimmillaan 7–8 pelaajalla. Yhden erän kesto on noin 20 minuuttia, eli puhutaan aika kepeästä – mutta ei välttämättä tunnelmaltaan – pelistä. Peli on tulossa kesällä.

MicroMacro Rikospaikalla -kansikuva

MicroMacro – Rikospaikalla on suomenkielinen versio MicroMacro: Crime Citystä. Tätä olen itsekin vilkuillut, kun suomennoksen oikoluin, eikä siitä ole valittamista: luvassa on oivallinen suomenkielinen versio hauskasta ajanvietteestä. Tälle lupaillaan julkaisua jo toukokuun puolella.

Terraforming Mars -peliperhe laajenee kesällä. Heinäkuun puolella saapuviksi arvioidaan suomenkielisiä (ja ruotsinkielisiä) versioita lisäosista Colonies, Prelude, Venus Next ja Turmoil. Näistä ainakin Preludelle annan vankan suosituksen: se ei juuri muuta peliä, mutta vauhdittaa alkua mukavasti. Vain harva tällaisella agendalla toimiva lisäosa ei ole erinomainen ajatus.

Venus Next lisää mahdollisuuden asuttaa Venusta. Planeetan kaasukehään rakennetaan lentäviä kaupunkeja. Colonies tarjoaa rakennettavaksi syrjäisiä siirtokuntia ja kauppalaivueen, jolla voi yrittää tienata. Turmoilissa pääsee politikoimaan ja erilaiset katastrofit uhkaavat Marsissa selviytymistä.

Loppukesästä tulee myös Wingspanin uusi painos ja Euroopan linnut -lisäosa.

Preluden kansi
Venus Nextin kansi
Coloniesin kansi
Turmoilin kansi

Reiner Knizian uutuuksia

The Siege of Runedarin kansi

Reiner Knizia on tehnyt onnistuneesti yhteistyötä espanjalaisen Ludonovan kanssa: Babylonia oli kelpo peli ja Sumatra keräsi myös kiitosta. Yhteistyö jatkuu lokakuussa 2021 ilmestyvällä The Siege of Runedar -pelillä.

Runedarin piiritys on yhteistyönä pelattavaa pakanrakennusta. Pelaajat ovat kääpiöitä, jotka puolustavat Runedarin kaivoksia ja sen aarteita hyökkääviä örkkejä vastaan. Pakanrakennus mahdollistaa aseiden ja työkalujen päivittämisen. Vihollisia on pidäteltävä niin kauan, että pakotunneli saadaan kaivettua ja aarteet pelastettua.

Witchstonen kansi

Witchstone on Reiner Knizian ja Martino Chiacchieran yhdessä suunnittelema peli. Knizia ei juuri yhteistyöjulkaisuja harrasta ja tässäkin taitaa olla vähän Nova Luna -ilmiötä, eli Chiacchiera on suunnitellut pelinsä niin vahvasti Knizian tuotannon (eli Genialin) päälle, että suunnittelijakrediittien antaminen Knizialle on ollut paikallaan.

Genial on saanut Witchstonessa maagisen kuorrutuksen. Jokaisella pelaajalla on oma pelilauta, johon heksadominoita pelataan ja vierekkäin osuvat samat värit laukaisevat pisteiden kertymisen sijasta erilaisia toimintoja, joita tehdään pelin varsinaisella pelilaudalla.

Pelin on julkaissut HUCH! ja sen pitäisi olla saatavilla ainakin saksaksi jo nyt.

Witchstonen pelikuva

Camel Cupille jatkoa

Camel Up: Off Seasonin kansi

Camel Up: Off Season on uusi peli Camel Cupin jatkoksi (suomalainen nimi Camel Cup joutuu nyt kyllä vähän ahtaalle). Anna Oppolzerin ja Stefan Kloßin suunnitteleman pelin julkaisee Pretzel Games syksymmällä 2021 (alkuperäinen peli on Eggertspielen julkaisu, mutta Eggertspielen fokus on nyt raskaammissa peleissä, joten brändien yhteinen omistaja Plan B Games siirsi Camel Upin kevyiden perhepelien brändin Pretzel Gamesin alle).

Peli on itsenäinen jatko-osa, jossa kerrotaan, mitä silloin tapahtuu kun ei kisailla. Pelaajilla on omat kamelikaravaaninsa, joilla kuljetetaan tuotteita paikasta toiseen. Huutokaupalla katsotaan, kun valitsee ensin ja sen jälkeen pelaajat valitsevat torit, käyttävät niiden erikoisvoimia ja keräävät torilta kaikki tavarat. Tuotteita voi sitten myydä, hinta ja myyntitapa riippuu tuotteesta. Jonkinlaista settienkeräilyä siis. Eniten rahaa kerännyt kauppias voittaa.

Ei tällä siis erityisemmin ole mitään yhteistä Camel Cupin kanssa, muuta kuin kameliteema.

Lautapeliartistit arvioi: Orléans

Testissä: Orléans

Orléans on nimensä mukaisesti Ranskan Orléansiin ja sen lähiympäristöön sijoittuva lautapeli, jossa pelaajat pääsevät operoimaan erilaisia toimintoja keskiajan hengessä. Pelin voittaa eniten pisteitä 18 kierroksella kerännyt pelaaja.

Pisteitä voi pelissä kerätä monella eri tavalla, joten strategiat eivät heti lopu kesken. Orléans kuuluu mekaniikaltaan pakanrakennuspelien alalajiin, eli ”repunrakennus”-peleihin. Pelissä toimintoja tehdään siis korttien sijaan omaan pussiin kerättävillä laatoilla. Laattoja nostetaan satunnaisesti, mikä tuo peliin tuurielementin.

Koska toimintoja on paljon, eivät huonotkaan nostot pussista (yleensä) pilaa omaa vuoroa. Pussista nostettavat laatat edustavat eri keskiajan säätyjä: on maanviljelijöitä, munkkeja, oppineita, käsityöläisiä ja ritareita. Eri laattojen avulla voi tehdä erilaisia pisteitä tuottavia toimintoja. Toimintoja ovat esimerkiksi liikkuminen vesitse tai maitse, kilta- tai kaupungintalon rakentaminen sekä uusien säätyläisten luominen. Ja Ranskassa kun ollaan, löytyy teiden varsilta pisteitä tuottavia juustoja, viinejä ja kankaita.

Sattumaa peliin tuo joka kierroksella väistämättä tapahtuva, kaikkia pelaajia koskettava tapahtuma. Tapahtumat voivat olla hyviä tai huonoja. Esimerkkinä huonosta tapahtumasta on verojenkeräys.

Orléans on mukava hyvän mielen peli, joka ei isosta kierrosmäärästä huolimatta kestä liian kauaa. Se on myös parhaimmillaan neljällä pelaajalla. Strategioita voittoon on useita, mikä tuo uudelleenpelattavuutta lisää. Repunrakennus-elementti tuo peliin tuuria, muttei liikaa meidän makuun. Vuorovaikutusta pelissä on melko vähän, mutta onneksi kuitenkin jonkin verran! Peli soveltuu myös aloittelijoille.

Harmiksemme peruspeliä ei ole mahdollista pelata viidellä pelaajalla, joten siitä miinusta. Peli ei myöskään ulkonäönsä puolesta herättänyt ihastusta, vaikka keskiaikainen teema siinä näkyykin.

Meidän arvio: noin 7.4 (asteikolla 4-10).

Alkuperäinen arvio Instagramissa.

Orléansin pelilauta
Orléansin kierroksen kulku
Orléans yleiskuvassa

@lautapeliartistit on turkulainen viiden hengen porukka, joka pelaa ja arvioi pelejä Instagramissa.

Ropecon 2021 etänä

Vuoden 2021 Ropecon on päätetty järjestää etätapahtumana. Pääalustana toimii Ropeconin Discord-serveri, mutta ohjelmaa nähdään myös muun muassa Ropeconin Youtube-kanavalla.

Tapahtuman teemana ovat elementit ja ohjelmahaku on käynnissä 31.5.2021 asti. Ropecon tarjoaa kaikki ohjelman järjestämiseen tarvittavat alustat ja tukea niiden käyttöön.

Vuoden 2020 Ropeconiin ostetut liput siirtyvät vuoden 2022 Ropeconiin.

Lisätietoja löydät Ropeconin sivuilta.

Galaxy Truckerista tulee uusi versio

Galaxy Trucker oli Czech Games Editionin ensimmäinen julkaisu vuonna 2007. Peli oli menestys ja siihen tuli useita lisäosia ja viisivuotisjuhlapainos vuonna 2012. Loppuvuodesta 2021 pelistä tulee kokonaan uusi versio.

Uudessa laitoksessa perusidea on edelleen sama: pelaajien on koottava avaruusalus romuosista ja lennettävä sillä avaruuden halki vaaroja uhmaten. Pääseekö alus ehjänä perille? Se ei ole ollenkaan varmaa.

Uusitussa versiossa kuvitus on päivitetty uuteen uskoon, alusten osia on enemmän, kortteja on tuunattu ja peliä on suoraviivaistettu. Peliä on myös lyhennetty tuntuvasti: nyt lentoja avaruuden halki on vain yksi. Pidempää peliä kaipaavat voivat kuitenkin yhä pelata kolmen lennon mittaisen pidemmän pelin.

Aikaisempaa pienempään boksiin pakatun pelin hinta on myös pudonnut tuntuvasti. Vanha versio maksaa noin 50 €, uuden hinta on noin 30 €. Lisäosista ei ole vielä tietoa, vanhat tuskin ovat yhteensopivia uuden pelin kanssa. Kohderyhmä tällä uudella laitoksella taitaa muutenkin olla vähän toinen kuin alkuperäisellä pelillä, etenkin kaikilla lisäosilla laajennettuna – tämä uusi laitos tavoittelee arvatenkin vähän laajempaa yleisöä.

Galaxy Truckerin uuden laitoksen komponentteja

Quacks sai uuden julkaisijan

The Quacks of Quedlinburg eli Räävelin rohtotohtorit on saanut uuden englanninkielisen julkaisijan. Aikaisempi julkaisija North Star Games on luopunut pelistä ja keskittyy ilmeisesti omien peliharrastajapelien tuotantoon. Uusi julkaisija on CMYK, joka on aikaisemmin tunnettu Palm Courtina ja Monikersin ja Wavelengthin julkaisijana.

Vaikka CMYK on pieni julkaisija, se on ilmeinen valinta tähän hommaan, sillä firmalla on hyvät välit sekä suunnittelija Wolfgang Warschiin että pelin saksalaiseen julkaisijaan Schmidtiin. Tämä muutos parantaa pelin (ja The Taverns of Tiefen Thalin) saatavuutta Yhdysvalloissa.

CMYK tulee tuomaan Rikki ja Verbena Tahtan suunnitteleman ja La Mame Gamesin nimissä julkaiseman Hurlyburly-pelin uutena versiona Kickstarteriin. Peli on näppäryyspeli, jossa rakennetaan tornia ja ammutaan toisten pelaajien torneja kumoon katapultilla – ehkä jonkinlainen sekoitus Rhino Heroa ja Coco Locoa, kenties.

Bodogemania esittelee kiinnostavan pelin Japanista

Vuonna 2014 julkaistu Ichigeki Heroes (suomeksi Yhden iskun sankarit) on kiinnostava laattojenkääntelymuistipeli Japanista. Pelissä pelaajat ovat hirviöitä vastaan taistelevia supersankareita, jotka yrittävät muodostaa mahdollisimman voimakkaita iskuja tekemällä niiden nimistä mahdollisimman pitkiä. Pelaajat kääntävät erilaisia sanoja sisältäviä laattoja ympäri kuin muistipelissä ja pyrkivät päättämään vuoronsa lopetuslaattaan, jolloin iskun nimeksi voi muodostua vaikkapa Ultimate Final Dramatic Mach Punch. Jos sanoja on yhtä paljon kuin kohteeksi valitulla hirviöllä elinvoimaa, hirviö kukistuu ja tulee pelaajan omistukseen tuoden elinvoimansa verran pisteitä.

Kaikki ei vuorot eivät pääty hyökkäykseen, sillä laattojen joukossa on myös vuoron päättäviä hutilaattoja ja vaihtolaattoja, jotka antavat pelaajan vaihtaa kahden laatan paikkaa muiden pitäessä silmiään kiinni.  Vaihtelua tuovat myös hirviöiden kertakäyttöiset tai jatkuvat kyvyt. Kyseessä on kuitenkin kevyt, tuuripainotteinen ja melko yksitoikkoinenkin peli, mutta sen teeman tietynlaisesta japanilaisesta hulluudesta on mahdollista nauttia.

TIESITKÖ: Ichigeki Heroes on suunnittelija Shingo Fujitan ensimmäinen luomus. Pelistä ei ole kuullut lähes kukaan – pelillä on BGG:ssä vain muutama reittaus – mutta Fujitan seuraavasta pelistä, Imaginesta (2015) tulikin tuhansien pelaama hitti.

Bodogemania on uusi Misakin pitämä yksinomaan japanilaisiin lautapeleihin keskittyvä blogi. Ichigeki Heroesin arvostelun löydät Bodogemaniasta.

Ichigeki Heroesin kortteja
Flying Metallic Psychedelic Shining Endless Mach Sadistic Body Press on melkoinen pläjäys! Kuva: Misaki / Bodogemania

Lautakunta

Tässä jaksosssa Lautakunta kokoontuu pohtimaan millaisia pelisettejä saakaan 200 eurolla ja mitä pelejä voisi kutsua “löydöiksi” käytettyjen markkinoilla tai alelaareista? Pääaiheena on pelikokoelman rakentaminen 200 eurolla. Millaisen pelikokoelman sinä kokoaisit 200 euron budjetilla? Jotain puhtaasti itsellesi vai pelit kaikkiin tilanteisiin? Ostaisitko useamman pikkupelin vai pari isoa peliä?

Omat 200 euron pelikokoelmansa esittelevät Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Joonas Konstig (Puutyöläinen) sekä Antti-Ville Kojo (Pelikaappimuistio).

Tuomon kokoelma:
6 nimmt! (12 €), Schotten Totten (15 €), Decrypto (21 €), Dale of Merchants (2 eri settiä, 40 €), Carcassonne Big Box (60 €) ja Terraforming Mars (45 €) ja pelikortit (5 €)

Joonaksen kokoelma:
Pelikortit (5 €), Skull King (10 €), Lost Cities: Rivals (15 €), Colt Express (20 €), Diamant (20 €), Just One (20 €), Modern Art (10 €), Genial (15 €), Kariba (10 €), Troyes (45 €) ja Agricola: All Creatures Big and Small Big Box (30 €)

Antti-Villen kokoelma:
Terraforming Mars (45 €), Oregon (35 €), Hive (30 €), Crown of Emara (45 €), Sushi Roll (25 €) ja The Crew (20 €)

Jakso on nauhoitettu 22.2.2021.

Lautapeliartistit arvioi: A Game of Thrones: The Board Game

Testissä: A Game of Thrones – The Board Game

A Game of Thrones -lautapeli perustuu nimensä mukaisen sarjan maailmaan. Westerosin kuusi suurinta sukua kamppailevat keskenään rautavaltaistuimen hallinnasta. Peliä pelataan siihen asti, että joku suvuista hallitsee 7 linnaa sisältävää aluetta, tai 10 kierrosta, jolloin eniten linnoja hallitseva suku voittaa.

Alussa kaikilla on ennalta määrätty määrä joukkoja ja alueita. Kierrosten alussa tulee satunnainen tapahtuma, joka saattaa esimerkiksi käynnistää valtaträkeistä äänestämisen. Tämän jälkeen tulee pelin tärkein vaihe, jossa pelaajat samanaikaisesti määräävät piilossa jokaiselle alueelleen actionin. Actioneissa on esimerkiksi marssimista, puolustamista ja tukemista. Kun kaikki ovat määränneet actioninsa, kaikki paljastetaan samanaikaisesti. Tämän jälkeen alkaa actionien läpikäynti. Peli onkin täynnä politikointia, liittojen solmimista ja selkään puukottamista.

Teema on pelissä tärkeässä osassa ja tulee hyvin esiin. Jos et tunne sarjaa, peli ei varmasti ole yhtä mielenkiintoinen. Actionit määrätään samanaikaisesti, joka tekee pelistä haastavan, mutta lisää samalla myös politikointia ja liittojen tekemistä. Monista sotapeleistä poiketen tässä on armeijoiden koot rajattu, joka taas lisää haastavuutta. Träkeistä äänestetään vain, kun kortit niin määräävät, joka saattaa johtaa siihen, että niistä ei äänestetä uudestaan lainkaan. Meidän mielestämme peli toimii parhaiten vain täydellä 6 pelaajalla.

Meidän arvio: 7.4 (asteikolla 1-10).⠀

Alkuperäinen arvio Instagramissa.

A Game of Thrones – The Board Gamen kortteja
A Game of Thrones – The Board Gamen pelilauta
A Game of Thrones – The Board Gamen näkösuoja

@lautapeliartistit on turkulainen viiden hengen porukka, joka pelaa ja arvioi pelejä Instagramissa.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Toimintaa kasvisolun sisällä

Cellulose on työläistenasettelupeli kasvien solubiologiasta. Pelaajat kilpailevat rajallisista resursseista tehdäkseen fotosynteesiä, tuottaakseen hiilihydraatteja ja rakentaakseen soluseinämiä. Tarkka ajoitus proteiinien ja hormonien käytössä varmistaa menestyksen! Samalta tekijältä (John Coveyou) ilmestyi vuonna 2017 ihmissolun sisäiseen maailmaan sijoittuva Cytosis, tässä on kierrätetty samaa DNA:ta, mutta peli on kuitenkin hieman erilainen eikä vain uudelleenteemoitus.

Sääntökirja on luettavissa. Peliä voi kokeilla Tabletop Simulatorissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 7.5.2021 asti.

Cellulose-pelin prototyyppi

Lisää taidetta

Canvas oli viime vuonna Kickstarterissa pyörähtänyt melko kepeä ja yksinkertainen settienkeräilypeli, jonka jippona oli pinottavista läpinäkyvistä korteista muodostuvat taideteokset. Nyt tarjolla on lisäri Canvas: Reflections ja peruspelin toinen painos.

Lisäosan uutuutena ovat kaksipuoliset peilikortit, jotka voi kääntää ympäri peilikuvakseen, jolloin kortissa olevien ikonien paikka vaihtuu. Lisäksi on uusia pisteytysmahdollisuuksia, uusi isompi pelilauta ja muuta pientä uutta.

Peruspelin sääntökirja on luettavissa. Myös lisäosan säännöt ovat saatavilla.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 12.5.2021 asti.

Reflections-lisäosan sisältö

Marvel-maailmaa CMONilta

Marvel United: X-Men on CMONin Marvel-peli ja jatkoa vuonna 2020 ilmestyneelle Marvel Unitedille. Pelaajat pääsevät Marvel-sankarien rooliin torjumaan pahiksen suunnitelmia yhteistyönä. Peli on luonteeltaan aika kevyt, perhepelimäinen Marvel-hupailu.

Pelissä on uutena mahdollisuutena Super Villain -moodi, jossa yksi pelaajista ohjaa pahista. Jotkut hahmot voivat olla joko hyviksiä tai pahiksia. Lisäksi uusilla mutanttisankareilla on enemmän omalaatuisia ominaisuuksia.

Sääntökirja on luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 6.5.2021 asti.

Marvel United: X-Menin kansi

Ihana kuningaskunta

It’s a Wonderful Kingdom jatkaa It’s a Wonderful Worldin aloittamaa peliperhettä. Uusi perheenjäsen on yksin- tai kaksinpeli, joka sijoittuu fantasiamaailmaan. It’s a Wonderful World toimii sinänsä hyvin kaksinpelinä, mutta tämä uusi peli on tehty kaksinpeliksi alusta pitäen.

Draftin sijasta pelaajat valitsevat kädestään kaksi korttia, joista vastapuoli ottaa toisen ja toinen jää itselle. Jippona on se, että kädessä on aina mukana yksi vaarallinen kortti, josta tulee miinuksia. Pelaajilla on myös kaksi ansamerkkiä, joilla kortin saa pelata valittavaksi kuvapuoli alaspäin. Onko kuvapuoli alaspäin oleva kortti haittakortti vai hyvä kortti, jota toinen pelaaja ei halua sinun ottavan? Siinäpä mietit.

Muuten peli toimii suunnilleen kuin It’s a Wonderful World: pelaajat keräävät resursseja, joilla rakennetaan kortteja ja valmistuneista korteista tulee pisteitä ja lisää tuotantoa.

Mukana on myös laajennusmoduuleja, joista saa lisätehtäviä suoritettavaksi, voimakkaita erikoiskykyjä tarjoavia neuvonantajia, vaarallisia hirviöitä torjuttavaksi ja Legends-versiossa valloitussotaa erillisellä pelilaudalla.

Sääntökirja on luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 7.5.2021 asti. Vielä ei ole minkäänlaista aavistusta siitä, tekeekö Lautapelit.fi mahdollisesti tästä suomenkielisen version, kuten kävi It’s a Wonderful Worldin kohdalla.

It's a Wonderful Kingdomin kansi

Pelastakaa potilas nolla

Save Patient Zero on peli, jossa kaksi kilpailevaa laboratoriota yrittää kehittää vastalääkkeen uuteen taudinaiheuttajaan. Tiimien on löydettävä kolme ratkaisevaa molekyyliä. Tiimit käyttävät erilaisia tutkimusvälineitä, jotka antavat erilaista tietoa ratkaisusta: rajaavat joitain molekyylejä pois, vahvistavat että jotkut molekyylit voivat olla mukana ja niin edelleen. Eri välineitä on käytettävissä rajallisesti, yhteensä toimintoja on vain 18 ja niiden avulla ongelma on ratkaistava.

Tavallisesti pelissä on kaksi vastakkaista laboratoriota ja yksi pelaajista toimii pelinjohtajana, joka kertoo tulokset laboratorioiden toiminnoista. Peliä voi pelata myös kaksinpelinä, jolloin kumpikin toimii vastapuolen pelinjohtajana ja kummallakin on eri molekyylit selvitettävänä.

Peliä voi kokeilla Tabletopiassa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 13.5.2021 asti.

Save Patient Zeron komponentit

Kolme piiritystä

Great Sieges on yksinpelattavien piiritysaiheisten sotapelien sarja. Tässä Kickstarter-kampanjassa on tarjolla kolme peliä sarjasta: 414BC Siege of Syracuse (Ateena piirittää Syrakusaa), 1565 Siege of Malta (turkkilaiset piirittävät Maltaa) ja 1759 Siege of Quebec (britit piirittävät Quebeciä). Näistä Quebec on vanha peli, josta on nyt julkaistu uusi laitos.

Peleillä on paljon yhteistä ja samat perussäännöt, mutta jokaisessa pelissä on jotain omaa ja ainutlaatuista siihen nimenomaiseen piiritykseen liittyen. Syrakusassa ja Quebecissä on myös mahdollista pelata kaksinpelinä. Säännöt ovat luettavissa: 414BC, 1565 ja 1759.

Hintaan ei sisälly arvonlisäveroa. Parhaan diilin saa, kun ostaa kaikki kolme peliä kerralla. Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 9.5.2021 asti.

Great Sieges -sarjan pelit

Noppahuvipuisto

Dice Theme Park on huvipuiston rakentelua aikaisemman Dice Hospitalin julkaisijalta, mutta eri suunnittelijoilta. Noppapeliosaamista kyllä löytyy, peli on Sagradan suunnittelijoiden Daryl Andrewsin ja Adrian Adamescun käsialaa.

Pelaajat kilpailevat huvipuistoillaan: rakentavat vempaimia, palkkaavat maskotteja, hankkivat henkilökuntaa ja houkuttelevat asiakkaita eli noppia. Peli on pykälän Dice Hospitalia monimutkaisempi ja vuorovaikutteisempi. Pelin uutuutena on “dice cascading”-mekanismi, jossa huvipuistolaitteen aktivointi pyöräyttää laitteessa olevia asiakasnoppia pykälän alaspäin ja siirtää ne sitten viereiselle laatalle. Sen saa sitten aktivoida heti, joka siirtää nopat taas viereiselle laatalle ja tätä ketjua voi jatkaa niin kauan kuin laattoja riittää.

Demotiimi palvelee Discordissa. Säännöt ovat luettavissa, pelistä on saatavilla print-n-play-versio ja Tabletop Simulator on tulossa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 21.5.2021 asti.

Dice Theme Parkin laatta ja noppia

Isän perintö

My Father’s Work on Renegade Gamesin ja T. C. Petty III:n peli viktoriaanisista hulluista tieteilijöistä. Pelaajat perivät isänsä päiväkirjan ja isot tilukset, joissa tehdä salaperäisiä kokeita. Pisteitä kertyy kokeiden suorittamisesta, läheisen kaupungin auttamisesta, tilusten päivittämisestä ja isän perinnön jatkamisesta. Pieni hulluus auttaa, mutta jos menee liian omituiseksi, kyläläiset lähettävät vihaisen väkijoukon pelaajan tiluksille.

Peli on tarina- ja sovellusvetoinen, jossa goottilaista kauhutarinaa piisaa. Tarinan käänteet riippuvat pelaajien valinnoista, tavoitteiden suorittamisesta, pelaajamäärästä ja monista satunnaistekijöistä. Kaikkinensa siis aika mielenkiintoinen härveli.

Sääntökirja on luettavissa.

Tätä ei saa muuten kuin Kickstarterista tai myöhemmin suoraan Renegadelta. Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 14.5.2021 asti.

My Father's Work

Putoava avaruusasema

Stationfall on Matt “Philin poika” Eklundin suunnittelema peli, jossa pelaajat (2–9 kappaletta!) ovat avaruusasemalla, joka on putoamassa kohti maan pintaa ja tuhoutuu noin viidentoista minuutin kuluttua. Avaruusasemalla on sekalainen seurakunta ihmisiä, robotteja ja muuta, jokaisella omat taitonsa, tavoitteensa ja salaisuutensa.

Kun peli päättyy, lasketaan pisteet: pisteitä kertyy oman hahmon tavoitteiden suorittamisesta, pakenemisesta avaruusasemalta ja monesta muusta asiasta. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja, joka ei ole syyllinen, voittaa. Jos pahoinpitelee ihmisiä (roboteista ja apinoista viis) kameroiden edessä, muuttuu epäilyttäväksi ja toimittamalla todistusaineistoa auktoriteeteille saa muutettua kaikki epäilyttävät pelaajat syyllisiksi (tai lievennyttyä omaa syyllisyyttä).

Sääntökirja on luettavissa ja saatavilla on Tabletop Simulatoria ja print-n-playta. Ion Gamesin Discordista voi löytyä peliseuraa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 16.5.2021 asti.

Stationfallin kansi

Hellboyn paluu

Hellboy: The Board Game ilmestyi pari vuotta sitten ja nauttii ihan kelpo suosiota BGG:ssä (keskiarvo 8, sijoitus Thematic-listalla 200 parhaan joukossa). Nyt peliin on tulossa neljä uutta lisäosaa ja Hellboy: The Dice Game -noppaversio.

Noppapelissä tutkitaan mystistä ympäristöä. Peli perustuu vahvasti onnenkoetusmekaniikkaan, eli kuinka pitkälle uskallat puskea ennen kuin on aika perääntyä? Sääntökirja on luettavissa.

The Storm and the Fury jatkaa peruspelin, Darkness Callsin ja The Wild Huntin saagaa ja vie sen päätökseen. Vastassa on Nimue lohikäärmemuodossaan: tämä on isoin miniatyyri, joka Hellboy-kentillä on nähty.

Hell on Earth -lisäosa aloittaa uuden tarinan, joka perustuu B.P.R.D.-sarjakuviin. Vastassa on uusia vihollisia ja helvetti on valloillaan. Pandemonium heittää soppaan mukaan uusia pomoja ja End of Days taas uusia pelattavia agentteja.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 7.5.2021 asti.

Hellboy: The Board Game

Lautapeliartistit arvioi: The Isle of Cats

Testissä: Isle of Cats

The Isle of Cats on kissateemainen tetristelypeli, jossa pelaajien tehtävänä on pelastaa mahdollisimman paljon kissoja omaan laivaansa ennen merirosvojen hyökkäystä. Pelin voittaa eniten pisteitä viidellä kierroksella kerännyt pelaaja.

Pisteiden keruu on suoraviivaista. Ensinnäkin pisteitä saa sitä enemmän, mitä vähemmän tyhjiä huoneita laivassasi on. Huone on tyhjä, jos yksikin ruutu huoneesta jää täyttämättä. Laivaa täytetään kissoista ja aarteista muodostuvien laattojen avulla. Pisteitä voi myös kerryttää tekemällä erilaisia tehtäviä. Salaiset tehtävät ovat näkyvissä vain itsellesi ja vain sinä voit saada niistä pisteet. Esimerkki tällaisesta tehtävästä on vaikkapa se, että laivasi kaikki reunat tulee olla täytetty. Julkinen tehtävä on puolestaan näkyvillä kaikille ja kaikki voivat saada siitä pisteet.

Pelissä on viiden värisiä kissoja ja jokainen väri muodostaa oman kissaperheen. Jokaisessa perheessä on erimallisia ja -kokoisia kissoja ja satunnaisuus määrää, mitkä kissat ovat kullakin kierroksella pelastettavissa. Mitä enemmän ja mitä isompia kissaperheitä onnistuu laivaansa kokoamaan niin, että mahdollisimman moni huone on täytetty, sitä parempi. Kissojen ohella omaa laivaa täytetään erilaisilla aarteilla.

The Isle of Cats yllätti meidän peliporukan positiivisella tavalla! Peli on mukava perhepeli, jossa on kuitenkin sopivasti taktiikkaa mukana. Peli sopii sekä aloittelijoille että kokeneille. Laattojen asettelu -mekaniikka sekä runsas määrä erilaisia tehtäviä ovat tämän pelin parhaita puolia. Pelissä on myös kohtuullinen kesto.

Harmiksemme peruspeliä ei ole mahdollista pelata viidellä pelaajalla, joten siitä miinusta. Teema on myös vähän tekemällä tehty mielestämme eikä tuo juuri lisäarvoa pelille. Lisäksi jos ei ole tetristelyn suurin fani, ei varmastikaan jaksa tämän pelin parissa viihtyä pitkään.

Meidän arvio: noin 7.2 (asteikolla 4-10).

Alkuperäinen arvio Instagramissa.

Isle of Catsin laiva
Isle of Catsin osia
Isle of Cats -pelilauta ja laattoja

@lautapeliartistit on turkulainen viiden hengen porukka, joka pelaa ja arvioi pelejä Instagramissa.

Kristian kertoo Pöydällä Digitalista

Kysyin Pöydällä Digital -tapahtuman pääjärjestäjä Kristian Pestiltä mietteitä tapahtuman järjestelyistä.

Mikko: Oletko osallistunut muihin online-tapahtumiin, onko Pöydällä Digitalin taustalla aikaisempia kokemuksia huonoista tai toimivista tapahtumista?

Kristian: Olen Spiel Digitalia ja AwShuxia sivummalta seuraillut ja jotenkin ne ovat tuntuneet osallistujan kannalta vaikeilta. Nettisivua seuraamalla on täytynyt yrittää pysyä kartalla kaikesta ja jotenkin se yhdessäolon meininki ei ole välittynyt. Ohjelma on näissä ollut todella mielenkiintoista ja laadukasta, kuten myös se tekemisen taso taustalla. Kuitenkin se joku asia, joka sitoisi nämä kaikki teknisesti saumattomasti yhteen toimivaksi paketiksi, on puuttunut.

Mikko: Mistä AirMeet löytyi alustaksi ja miten ajatus sitten kääntyi teoiksi?

Kristian: Näin joskus jossain FB-ryhmässä, kun joku kertoi osallistuneensa mahtavaan konferenssiin, jossa oli ihan oikean tapahtuman tuntu. Alustana oli Airmeet. Katselin siinä illalla sitä ja se vaikutti tosi lupaavalta. En ole mitään virtuaalitapahtumia Teams-palavereita lukuunottamatta järjestänyt, joten vieras ajatus oli tällaista lähteä järjestämään.

Välillä tätä ajatusta heittelin vitsillä eräässä Telegram-ryhmässä. Ryhmään kuului Todellisuuspaon Annika, joka aktiivisesti aina painosti, että järjestetään tämä oikeasti ja hän voisi kyllä autella. No, lopulta painostus tuotti tulosta ja lähdettiin Annikan kanssa maaliskuussa tätä ajatusta pohtimaan vähän enemmän tosissaan ja otettiin loppu Pöydällä-tiimistä myös mukaan.

Mikko: Oliko kansainvälisiä vieraita tai kotimaisia sponsoreita vaikea saada houkuteltua mukaan?

Kristian: Juuri samana päivänä, kun puhujia aloimme pohtimaan, kirjoitti Stegmaier blogiinsa artikkelin, joka oli otsikoitu “Älä koskaan sano ei haastattelulle”. No, siitä uskaltauduttiin kysymään ja Jamey suostui heti! Roxleyn puolelta oltiin myös innostuneita tästä Spede-näkökulmasta asiaan. Kysyin sieltä Community Manageria, mutta pelin suunnittelijakin halusi ehdottomasti mukaan haastatteluun.

Sama koski myös sponsoreita. Olin jotenkin äärimmäisen positiivisesti yllättynyt siitä prosessista. Ensin ennen kuin mitään kunnon esittelysivuja tai puhujia oli buukattuna, kysyin Lautapelit.fi:n Lindalta varovaisesti, että olisikohan heillä mitään mahdollisuuksia lähteä mukaan tähän… Linda oli heti mukana ja vaikutti oikein innostuneelta siitä, että olisimme yhdessä herättelemässä lautapeliyhteisöä henkiin Koronan koettelemuksista. Tästä sitten edettiin Poromagian, Asmodeen ja Snowdale Designin suuntaan, joilta kaikilta tuli tätä samaa mahtavaa viestiä, että tehdään yhdessä mahtava tapahtuma pelaajille!

Yritin itse lähestyä asiaa jotenkin taloudellisen hyödyn kannalta sponsoreille, mutta tuntui, että se ei heille ollut se ratkaiseva juttu vaan se, että pitkästä aikaa voidaan tehdä porukalla jotain kivaa lautapeliyhteisön kanssa.

Mikko: Millaiset toiveet osallistujamäärän suhteen on?

Kristian: Osallistujamäärä on kyllä suuri kysymysmerkki, erityisesti ennen tapahtuman julkaisua [Kristian vastasi tähän 22.4.]. 50 osallistujaa oli minimitoiveeni ja veikkaisin, että 300 osallistujan yli ei päästä. Tällä hetkellä Facebook-tapahtumassa on 111 kiinnostunutta ja 41 merkinnyt osallistuvansa, joka on tässä kohtaa ennen maksullisen mainonnan aloittamista hieno juttu! 

Tosi mahtavaa olisi se, että ne ihmiset, jotka varaa tälle kiireisen arkensa keskeltä vähän aikaa, saisi oikeasti hyvän, hauskan tapahtuman!

Ohjelmasta löytyisi jotain kiinnostavaa, messuosastoilta mukavia hetkiä ja ehkä pelaamaankin päätyisi tuntemattomien tai ehkä tuttujenkin kanssa. Tulisi sitä mahtavaa yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka on vahvasti läsnä esimerkiksi Lautapelaamaan-tapahtumassa. Jos näin kävisi, olisin todella tyytyväinen tapahtumaan!

Olen jo tässä vaiheessa todella kiitollinen kaikille, jotka ovat jollain tavalla olleet mukana järjestelyissä, lupautuneet puhujiksi tapahtumaan, sponsoreille, jotka mahdollistavat tapahtuman toteutumisen, jokaiselle, joka on jossain yhteydessä tapahtumaa kommentoinut tai pitänyt sitä esillä sekä jokaiselle, joka on jo tässä vaiheessa ilmoittautunut mukaan! Kiitos kaikille, on ollut jo tässä vaiheessa ilo olla yhdessä tätä tekemässä!

Mikon pelaamia

Taas on kuukausi vierähtänyt ilman uusien pelien pelaamista. Tähän aikaan viime vuonna olin pelannut jo pariakymmentä uutta peliä, tänä vuonna lukema on edelleen tasan yksi. Tasaisen vauhdin taulukolla on siis odotettavissa koko vuoden lukemaksi kolme. Saapa nähdä. Toistaiseksi mikään uusi peli ei ole erityisemmin houkutellut.

Kesällä on luvassa uusi pelikokemus, kun Sami Laakso on luvannut lähettää tulevasta Lands of Galzyrista testikappaleen. Hiljattain saapunut Kickstarter-peli Oath: Chronicles of Empire and Exile päässee toivottavasti testipenkkiin syksymmällä (nyt se on viettämässä kesää Turussa) ja jos koronarokotusten edistymisen myötä pääsen taas Tavernaan peliporukan seuraan, sielläkin tullee jokunen uusi peli nenän eteen – vaikka ensimmäinen prioriteetti sitten on kyllä saada pelikertoja uusien pelien sijasta yli vuoden ajan kaipaamilleni tutuille peleille.

Niinpä omalta osaltani Lautapelioppaaseen kirjoittaminenkin on ollut vähän hiljaista. Onneksi muut ovat paikanneet, etenkin Sampsa on hoitanut arvostelukappaleiden testaamista ja arviointia erinomaisella tarmokkuudella.

Strixhavenin logo

Magic: The Gathering on taas saanut uuden sarjan. Strixhaven: School of Mages sijoittuu velhokouluun, jossa on ehkä hitusen Harry Potteria, mutta paljon omaakin. Velhot ja taikuus ovat kuitenkin pääosassa.

On aina hauskaa, kun uusi sarja tuo Standard-formaattiin uusia pakkoja – johan tässä ehtii vanhoihin kyllästyä muutaman kuukauden aikana. On myös hauskaa, miten uudet kortit herättävät vanhoja kortteja uuteen eloon. Yksi tällainen herääjä on ollut Bastion of Remembrance vuosi sitten ilmestyneestä Ikoria: Lair of Behemoths -sarjasta.

Bastion of Remembrance -kortti

Tämä musta kortti tekee yksinkertaisen asian: aina kun sinulta kuolee hirviö, saat yhden lifen ja vastapuoli menettää yhden. Tämä on herännyt kiinnostavaksi, koska mustalla on nyt mahdollisuus luoda helposti pieniä, syötäväksi tehtyjä hirviöitä, Pestejä. Nämä 1/1-tokenit antavat yhden lifen kuollessaan, eli ne ovat kuin tehtyjä uhrattaviksi. Uusia uhrauskanaviakin on tullut.

Olen itse kehittänyt tai koonnut jo muutaman pakan, jotka perustuvat Bastion of Remembranceen. Kaikissa on ajatuksena tehdä Pestejä ja muuta pientä helppoa ja sitten tuhota niitä. Kaikkia pakkojani yhdistäviä kortteja ovat uhrauspakkojen perustyökalu Woe Strider ja kortinnostotyökalut Village Rites ja Plumb the Forbidden. Vihermustassa pakassa on herkkukombo Daemogoth Titan ja Tend the Pests, monomustassa Ayara, First of Lochtwain ja punamustassa Awaken the Blood Avatar ja Immersturm Predator.

Kaikki nämä ovat erittäin hauskoja pelata, punamusta ammattilaisen tekemänä luonnollisesti tehokkain. On erittäin hilpeää voittaa peli sillä, että syöttää kaikki omat hirviönsä Woe Striderille, eikä vastustaja voi asialle yhtään mitään.

Muiden pelaamia

Sampsa Ritvanen

Drafti- eli värväyspelit eivät ole minua vakuuttaneet, vaikka ne ovat teoriassa juuri sitä mitä peleiltä haen – nopeita ja sisältävät aikaansa nähden paljon kiperiä päätöksiä. Käytännössä moni värväyspeli on kuitenkin ollut pettymys. Pisteytysmahdollisuuksia on joko niin monta, että toisten suunnitelmien seuraaminen on turhan kimuranttia, tai pelit ovat pelkkää korttien pyörittelyä, mikä tuntuu yksinäiseltä puuhaamiselta.

The Isle of Catsin kansi

Pelasin kuitenkin melko lähekkäin kahta samankaltaista ja mielekästä värväyspeliä. Näistä ensimmäinen on The Isle of Cats, joka naittaa draftauksen, polyomino-pelit ja kissat mallikkaasti keskenään. Värvättävät asiat pysyvät koko pelin ajan selkeinä ja pelilaudoista saatavan infon perusteella toisten suunnitelmia voi melko helposti torpata. Lisäksi draftattava vuorojärjestys ja polyominokissojen valinnasta aiheutuva kilpa tuovat pelin pois sieltä pelkkien korttien tuijottelun katvealueelta. Tetris-palojen sijoittelu on sitten melko perinteistä menoa, mutta toimii silti.

Toinen hyväksi osoittautunut värväyspeli on Bunny Kingdom. Tässä minun asettamat kynnyskysymykset ratkaistaan pelilaudan avulla, kun pelissä yhdistyvät värväys ja aluehallinta. Kun pelaajat liikkuvat yhteisellä laudalla, tulee peliin heti lisää interaktiota ja vihadraftaus selkeytyy. En ihan allekirjoita Mikko Saaren arviossa esitettyä pelilaudan ja pisteytyksen epäselkeyttä – minusta ne ovat oikein selkeitä ja virtaviivaisia. Mikä tärkeintä, puput tarjoavat jopa vielä vähän kinkkisempiä värväysvalintoja kuin kissat.

Bunny Kingdom

Molempien pelien suurin ongelma on satunnaisuuden määrä. Osa pistekorteista on aika arvokkaita ja pelin voittaja saattaa ratketa yhdestä pistekortista puolivahingossa kerättyyn pistepottiin. Pelimenestys on myös osittain kiinni siinä, millaiset kortit sattuu kierroksen alkuun nostamaan. Ei tämä kyllä hirveästi haittaa, pelit kun ovat melko kevyitä ja nopeita. Ihan perhepelikastiin en näitä laittaisi, mutta sellaisia “perhepeli plus”-pelejä etsivälle suosittelen kokeilemaan.

Leo menee parturiin -kansi

Lastenpelisektorilla kovin juttu tällä hetkellä on Leo menee parturiin. Tämä Leo Colovinin taidonnäyte on aika hauska, kuin otos Päiväni murmelina -elokuvasta. Pelin laattapolkua kuljetaan läpi uudestaan ja uudestaan ja joka kerta tietämys alla olevista laatoista kasvaa. Näin pelaajat voivat yhdessä miettiä, miten liikuttaa Leoa, jotta aika ei lopu ja maaliin päästään. Pienellä avustuksella nelivuotiaskin osaa tehdä mielekkäitä valintoja ja muistipeli-elementin ansiosta huonomuistinen aikuinen ja lapsi voivat oikeasti pohtia ongelmaa tasavertaisina yhdessä. Hieno peli, muistipeleihin nojaavien lastenpelien parhaimmistoa.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Haluaisitko nähdä oman nimesi tällä listalla? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta ja uusille avustajille luvassa olevista stipendeistä. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista, Twitteristä, Telegramista ja Instagramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Lautapeliartistit arvioi: It’s a Wonderful World

Testissä: It's a Wonderful World

It’s a Wonderful Worldissa pelaajat rakentavat tulevaisuuden valtakuntaansa. On mahdollista lähteä etenemään tieteen ja talouden avulla, sekä myös sotavoimaa kasvattamalla. Peli kestää vain 4 kierrosta, joten mitä nopeammin ja tehokkaammin saat valtakuntasi kukoistamaan, sitä todennäköisemmin jyräät vastustajasi.

Jokaisen kierroksen aikana pelaajille jaetaan 7 korttia, jotka kaikki draftataan. Draftin jälkeen valitaan mitkä korteista halutaan rakentaa ja mitä käytetään maksuna, jolloin saa yhden resurssin rakentamista varten. Rakentamalla korteista saat joko lisätuotantoja, resursseja tai loppupisteitä. Pelimekaniikan osalta erilainen ja hauska puoli on, että tuotannot tapahtuvat tietyssä järjestyksessä, jolloin rakentunut kortti saattaa tuottaa resursseja vielä samalla kierroksella. Neljän kierroksen jälkeen eniten pisteitä saanut pelaaja voittaa.

Peli on pituuteensa ja syvyyteensä nähden oikein mainio, viidellä hengelläkin kestää vain noin 30 minuuttia. Plussaa tulee myös simppeleistä säännöistä ja selkeistä korteista. Tämä peli onkin oikein mainio peli aloittelijoille tai kevyempien pelien ystäville. Tykkäämme draftista, joka on tämän pelin päämekaniikka. Positiivisista puolista huolimatta, tämä peli on makuumme liian kevyt, lyhyt ja yksinkertainen. Melko nopeasti tuli myös olo, että peli alkoi toistaa itseään.

Meidän arvio: 6.9 (asteikolla 4-10).

Alkuperäinen arvio Instagramissa.

It's a Wonderful Worldin komponentteja
It's a Wonderful Worldin kortteja
It's a Wonderful Worldin kortteja

@lautapeliartistit on turkulainen viiden hengen porukka, joka pelaa ja arvioi pelejä Instagramissa.

Jutun otsikkokuva: Julian Majer / Pexels.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Uutiskatsaus 3.5.2021: Digitaaliset pelimessut tulevat”

Kiitos taas hyvästä uutiskatsauksesta! Sellainen huomio piti tekstissä silmään, että Terraforming Marsin Prelude on jo ajat sitten ilmestynyt suomeksi, nuo kolme muuta lisäriä tulevat suomeksi sitten heinäkuussa ?

Ah, joo, Prelude ilmestyi tosiaan jo aikaisemmin, mutta siitä taitaa olla parhaillaan painos loppu. Uusi painos on nyt Lautapelit.fi:n sivuilla ennakkotilattavissa ja saatavilla heinäkuussa noiden muiden lisärien myötä, siitä tämä sekaannus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *