Kategoriat
iOS

Ubongo (iPad)

Kestosuosikki Ubongo on rantautunut iPadille. Reaktionopeustesti sopii oivallisesti iPad-peliksi, sillä pelaajien välistä vuorovaikutusta on vähän ja yksinpelaaminen ei jätä vaisua vaikutelmaa. Kun toteutus on kaikin puolin näppärä, peliä on ilo pelata.

Pelin idea

Ubongo-logoPelin tavoitteena on siis saada täytettyä epämääräisen muotoinen pelialue tetristyylisillä palikoilla. Palikoita täytyy käännellä ja väännellä, jotta ne saa sopimaan ja tehtävien vaikeustaso vaihtelee villisti — joskus ei vain klikkaa.

Palikoiden latominen sujuu iPadilla melko näppärästi: yksi napautus pyöräyttää, tuplanapautus kääntää peilikuvaksi. Joskus oikeaa asentoa joutuu vähän hakemaan, kun palikat pyörivät vain yhteen suuntaan, mutta noin yleensä ottaen käyttöliittymä ei asetu menestyksen tielle ja tappio on oman tyhmyyden ansiota.

Kun tehtävä on suoritettu, pääsee pisteradalle noukkimaan palkintoja. Kun tarpeeksi monta erää on pelattu, parhaan jalokivipotin kerännyt voittaa. Ratkaisevaa on se väri, jota on kerännyt eniten, joten keräämällä taitavasti voi pärjätä, vaikka toinen pelaaja olisi kerännyt enemmän.

Useita pelitapoja

Kuten asiaan kuuluu, pelitapoja on useita. Varsinainen juttu on tarinamoodi, jossa pieni Kanu-poika yrittää pelastaa heimoaan jahtaamalla jalokiviä maailman ääristä. Täytyy tunnustaa, että ohitin alkuintron surutta, joten tarinan hienoudet menivät vähän ohi, mutta homman juju on kuitenkin se, että voittamalla vastustajan yhdeksän erän pelissä pääsee etenemään seuraavaan vähän vaikeampaan vastustajaan.

Tarinamoodin lisäksi tarjolla on pikapeli, jota voi pelata haluamallaan pelaajamäärällä. Pelata voi joko kierroksia (3, 6 tai 9 kierrosta) tai aikapeliä, jossa aikaa on 3, 6 tai 9 minuuttia ja kukin tekee niin monta tehtävää kuin ehtii.

Moninpelikin on mukana, tosin ei netin yli vaan ainoastaan samalla laitteella. Pelaajia voi olla jopa neljä, mutta siinä vaiheessa luulisi iPadin käyvän jo ahtaaksi. Kaksinpelissä tilaa on paremmin.

Ubongo-aikapelissä pitää ratkaista mahdollisimman monta tehtävää.
Aikapelissä pitää ratkaista mahdollisimman monta tehtävää annetussa ajassa.

Tyylikäs peli

Pelin kuvitus on tyylikästä ja miellyttävää. Pelillä on omanlaisensa ilme ja se erottuu massasta mukavasti. Äänimaailma on ok, tosin musiikki alkoi käydä hermoille melko pian ja Ubongo-huudot ja rummunpäristyksetkin vaimentanen piakkoin.

Peli käyttäytyy noin yleensä ottaen aika mukavasti, tosin jostain syystä se toimii vain yhdessä asennossa. Ymmärrän vaaka-asentoon pakottamisen, mutta vaaka-asentokin kelpaa vain yhteen suuntaan, kuva ei käänny ympäri. Game Center -saavutuksia on sopivasti jahdattavaksi.

Tekoäly tuntuu aika sopivalta. Helpoimmat voittaa iisisti, jos on kokenut ubongisti, mutta vaikeammat antavat jo haastetta. Vaikein vastus on jo ilmiömäisen nopea, joten voittaminen vaatii tarkkaa peliä pisteradalla, nopeudella sitä ei voiteta. Helpommat tekoälyt jäävät ilahduttavasti silloin tällöin hyvin ihmismäisesti jumiin hakemaan oikeaa ratkaisua, välillä taas löytävät ratkaisun nopeasti. Vastus tuntuu sikäli inhimilliseltä.

Olen aikaisemmin pitänyt perus-Ubongoa pisteytyssysteemiä heikompana kuin myöhemmissä laitoksissa, mutta on siinä oma mielenkiintonsa. Menestys vaatii tarkkaa strategiaa timanttien keräämiseen, tekoälypelaajat poimivat timantit niin nopeasti että itsekin pitää olla tarkkana.

iPad-Ubongo on hieno käännös suosikkipelistä ja ehdottomasti muutaman euron hintansa arvoinen. Olen jo nyt pelannut tätä enemmän kuin lautapeli-Ubongoa koskaan.

Moninpeli onnistuu samalla laitteella.
Moninpeli onnistuu saman koneen äärellä, tässä kaksinpeli.

Faktat iPad-Ubongosta

Julkaisija: Korner Entertainment (2011)

Yksinpeli: Hyvä tarinamoodi, jossa riittää pelattavaa toviksi. Mainiot pikapelioptiot, aikapeli varsinkin on hauska.

Moninpeli: Yhdellä koneella yhtä aikaa, korkeintaan neljä pelaajaa.

Pelattavuus: Laatutyötä, ei valittamisen aihetta. Pelaaminen sujuu vaivattomasti.

Grafiikka ja äänet: Omaperäinen tyyli, ilo silmälle. Äänimaailma ärsyttävä, varsinkin musiikki käy nopeasti hermoille.

Laitteet: Vain iPad, iOS 3.2 tai uudempi. Peli on saatavilla myös Wiille, Nintendo DSi:lle, PC:lle, PS3:lle ja PSP:lle.

Kieliriippuvuus: Itse peli on kielivapaa.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Ubongo (iPad)”

Käsittämätöntä viimeaikaisten uutisten valossa (Fazerin Kina-karkit tulee lähinnä mieleen), että tällaista grafiikkaa saa käyttää! Henk.koht. asia ei minua vaivaa yhtään, en kuulu siihen porukkaan, mutta moni on tosiaan vetänyt etnisen herneen nenään pienemmästäkin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *