Kaleidos on värikäs seurapeli, joka muistuttaa paljon Scattergories-peliä. Tavoite on sama: pelaajien on keksittävä mahdollisimman paljon tietyllä kirjaimella alkavia sanoja ja mielellään sellaisia, joita muut eivät keksi. Sanoja keksitään kuvista, jotka ovat aivan täynnä yksityiskohtia, joten aineistoa ainakin riittää.
Peli ilmestyi jo vuonna 1995, mutta Suomeen se ehti vasta 2009. Suomalainen laitos perustuu uuteen Cocktailin ja Ystarin laitokseen, jossa on uusittu kuvitus ja tyylikäs peltilaatikko. Peli valittiin aikoinaan Spiel des Jahresin ehdokaslistalle. Ranskalaisen As d’Or -palkinnon peli voitti alkuperäisenä laitoksena 1995 ja pääsi uudestaan ehdokkaaksi 2009.
Sanavarasto koetuksella
Pelaajat saavat eteensä saman kuvan. Pakasta käännetään kortti, joka kertoo, mikä kirjain on käytössä. Sen jälkeen tiimalasi käännetään ja pelaajat alkavat kirjoittaa ylös kuvasta löytämiään sanoja, jotka alkavat tällä kirjaimela. Aikaa on noin kaksi minuuttia, jonka jälkeen lasketaan pisteet.
Sanoista saa joko yhden pisteen, jos joku muu on keksinyt sen, tai kolme pistettä, mikäli kukaan muu ei ole keksinyt samaa sanaa. Pärjäämiseen vaaditaan siis runsaasti sanoja ja mielellään niitä vähemmän ilmeisiä. Peliä pelataan useampi kierros. Erilaisia kuvia on kymmenen, mikä onkin sääntöjen ehdottama määrä kierroksia.
Sallittuja sanoja ovat kaikki, mitä kuvasta löytyy, halutulla tarkkuudella. Jos kuvassa on vaikkapa auto, se voi olla auto tai maastoauto tai kenties joku auton osista — kunhan pelaaja voi näyttää, että sana löytyy kuvasta. Epäselvissä tapauksissa sanan hyväksyminen pitää ratkaista äänestämällä.
Pelistä saanee ihan kohtuullisen sanastotappelun, jos sille päälle sattuu, mutta jos peliä pelataan reilussa hauskanpidon hengessä, ongelmia tuskin tulee. Jotkut kuitenkin valittavat BoardGameGeekissä, että pelissä suurin osa ajasta menee hyväksytyistä sanoista sopimiseen.
Helppoa viihdettä
Kaleidos on helppo peli, jonka säännöt ovat seurapeliksi aika siistit ja kattavat. Verbaalisesti suuntautuneille ihmisille se on kerrassaan oivallista hupia, mutta jos pelaajien sanavarasto ja luovuus ovat kovin eri tasoilla tai jos hyväksyttyjä sanoja ei saada siivosti sovittua, peli ei pitkään viihdytä — vaan sellaistahan se usein seurapelien kanssa on, seuran sopivuus pelille ratkaisee paljon. Omassa genressään Kaleidos toimii.
Faktat Kaleidosista
Suunnittelija: Spartaco Albertarelli
Julkaisija: Competo (2009), Cocktail Games / Ystari (2008), Editrice Giochi (1995)
Mutkikkuus: Peli on säännöiltään helppo ja ilmeinen, joten sen opettaminen käy nopeasti.
Onnen vaikutus: Pelissä ratkaisee sanavaraston laajuus, paineensietokyky ja se, miten omat sanavalinnat osuvat yksiin muiden kanssa.
Vuorovaikutus: Vuorovaikutus on vähäistä, ellei sitten innostu pelaamaan neuvotteluvarianttia, jossa taistellaan hyväksyttävistä sanoista…
Teema: Pelillä ei ole varsinaista teemaa, mutta kuvitus on hauskan yksityiskohtaista ja omaleimaista.
Uudelleenpelattavuus: Tauluista ja kirjaimista saa 220 eri yhdistelmää, eli ainakin sen verran riittää erilaisia pelejä.
Kieliriippuvuus: Peli on kieliriippumaton. Kaleidos sopii myös hyvin vieraiden kielten opiskelun tueksi.
Pelaajamäärä: 2-12, yli neljällä pelaajalla pelataan joukkuepeliä.
Pituus: noin tunti, mutta pelin pituutta voi säätää vapaasti kierrosten määrää muuttamalla.