Kategoriat
Peliarvostelut

Telepaatti

Telepaatissa pelaajien on tarkoitus kyetä lukemaan toisten ajatuksia. Pisteitä nimittäin tulee, jos pelaajat vastaavat samalla tavalla. Koska peli kuuluu Oppi ja ilo -sarjaan, olisi sivussa myös tarkoitus oppia jotain hyödyllistä, tällä kertaa puhetta ja kirjaimia.

Pelin idea

Pelin mukana tulee kaksi korttipakkaa, toisessa adjektiiveja, toisessa substantiiveja. Pakoista nostetaan kortit, jotka muodostavat sanan, esimerkiksi ”hauska kotieläin”. Tämän jälkeen pelaajat kirjoittavat kuvailua eniten muistuttavan vastauksen. Pelaajat, joilla on samat vastaukset saavat pisteen.

Ennen uutta sanaa heitetään noppaa, joka osoittaa kierroksen vastausmuodon. Vastaukset yleensä kirjoitetaan tai piirretään. Joskus nopan heittäjä saa valita toisen pelaajan, jonka kanssa pelaa kierroksen. 8 pistettä ensimmäisenä kerännyt voittaa.

Telepaatti. Kuva: WSOY
Kuva: WSOY

“Kuvitteellinen rakennus?”

Pelaaminen on leppoisaa ja kierrokset kuluvat ripeästi. Vastausta kirjoittaessa on otettava huomioon kanssapelaajat ja heidän ajatuksensa, joten muiden pelaajien tunteminen tuottaa tulosta. 71 kortin pakat on viimeistään neljän pelin jälkeen plärätty läpi, joten sanat toistuvat nopeasti. Tietysti adjektiivi-substantiivi -parit vaihtuvat joka kerta, mutta suurempi korttimäärä ei olisi pahitteeksi.

Pelaajille annettavat vastaustaulut ja pistelauta ovat mukavana värikkäitä ja pyyhittäviä ja ne toimivat tussien kanssa hyvin. Onkin harmi, että tauluja sekä tusseja ei ole suunniteltu lasten kovaa käyttöä ajatellen. Taulut ovat melko ohutta pahvia ja tussien korkit tiukkoja sulkea ja avata. Tämä aiheutti sen, että jo ensimmäisen pelisession aikana yksi tauluista hieman murtui ja tussi tuhoutui kirjoituskelvottomaksi.

Pelin ikäsuositus 8+ on melko sopiva, sillä peliä voi käytännössä pelata heti, kun lapsi kykenee kirjoittamaan. Pelin idea ja säännöt on helppo opettaa, ainoastaan jotkut pelin adjektiiveista ja substantiiveista olivat 8-vuotiaalle testaajalle vielä hankalia hahmottaa. (esimerkiksi ”epämääräinen kuuluisuus” tai ”eksoottinen perheenjäsen”). Koska kaikki adjektiivit ja substantiivit eivät sovi yhtä hyvin yhteen, omituisia sanoja tulee välillä vastaan. Peli toimiikin luultavasti parhaiten 9-vuotiaiden ja sitä vanhempien kanssa.

Ajatusten lukua perheen kesken

Telepaatti on miellyttävä ja hauska koko perheen peli, johon kaikki voivat osallistua. Kirjoittaminen ja piirtäminen on mukavaa niin lapsista kuin aikuisistakin, kunhan pelisessiot eivät veny pitkiksi. Se voi tulla ongelmaksi, jos pelaajat eivät tunne toisiaan ja yhteisiä vastauksia ei löydy. Ongelma on helppo korjata laskemalla tavoitepistemäärää.

Pelkästään aikuisten välisessä illanvietossa Telepaatti viihdyttää, jos pelaajat ovat parisuhdevisailuhenkisiä ja etsivät nopeaa ja kevyttä hupia. Toisaalta aikuisille on tarjolla monia muita seurapelejä, jotka tarjoavat hieman moniulotteisempia haasteita.

Faktat Telepaatista

Julkaisija: Sanoma Pro (2011)

Mutkikkuus: Erittäin yksinkertainen, pelaajien on kyettävä vain kirjoittamaan.

Onnen vaikutus: Onni rajoittuu vastausmuodon valintaan, joka päätetään nopalla. Muuten peli on silkkaa toisten ajatusten lukemista.

Vuorovaikutus: Vastauksien tarkoitus on herättää keskustelua ja puhetta, joten vuorovaikutuksella on suuri rooli.

Teema: Ei oikein minkäänlaista. Pelin ulkoasu on toimiva, muttei erikoinen.

Uudelleenpelattavuus: Joskus pieninä annoksina lasten ja miksei aikuistenkin kanssa. Kortit on käyty kerran läpi viimeistään 4 pelin jälkeen.

Kieliriippuvuus: Sanakortit tulee kyetä ainakin jonkun pelaajan lukemaan.

Pelaajamäärä: 3–6, toimii parhaiten pelaajamäärän yläpäässä. Peliä voi pelata myös ryhmissä.

Pituus: 30 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *