Kategoriat
Peliarvostelut

Kill Doctor Lucky

Cluedo lienee useimmille tuttu peli — se alkaa siitä, mihin Kill Doctor Lucky päättyy. Pelaajat kiertelevät ympäriinsä tohtori Luckyn kartanossa, tavoitteenaan murhata tohtori kun kukaan ei näe. Valitettavasti näkyvyys kartanossa on varsin hyvä ja toisaalta tohtorikin on pirun onnekas eikä kuole ihan helpolla.

Cheapassin pelien tapaan Kill Doctor Lucky on varsin minimalistinen. Peli toimitetaan kirjekuoressa. Mukana seuraa yksi taitettu A4 sääntöjä, kahdeksasta irtopalasta koostuva pelilauta ja satakunta korttia. Siinä kaikki. Pelaajat tarvitsevat omasta takaa yhden nappulan kukin ja lisäksi yhden edustamaan tohtori Luckya.

Karusta mustavalkoisesta ulkoasustaan huolimatta peli on ihan tyylikkään näköinen ja varsin käytännöllinen mukana kannettavaksi. Hintakin on kohtalaisen edullinen. Cheapass Games on sittemmin lipsunut filosofiastaan ja minimalistisemmat pelit taitavat nykyisin olla jo vähemmistönä valikoimissa. Ilmeisesti aika ei vielä ole kypsä vallankumoukselle.

Pelin idea

Kill Doctor Luckyn kansiPelilauta kuvaa kartanon huoneita ja käytäviä. Pelaajat liikkuvat ympäri kartanoa vapaasti mielensä mukaan, tohtori taas kulkee pelaajien pillin mukaan tai seuraa tiettyä reittiä, joka kulkee kartanon läpi. Kun tohtori kohtaa pelaajan, saattaa tapahtua rumia.

Vuoronsa aikana pelaajalla on periaatteessa kaksi vaihtoehtoa. Pelaaja voi joko nuuskia ympäriinsä, etsien tarvikkeita eli käytännössä nostaa kortin. Jos sen sijaan tekee jotain, voi liikkua yhden kerran ja pelata liikkumiskortteja mielin määrin. Jos liikkumisensa päätteeksi on samassa huoneessa kuin tohtori eikä kukaan näe, voi yrittää murhaa.

Murha tehdään joko käsityönä tai pelaamalla asekortti. Aseilla yritykseen saa enemmän pontta. Aseetkin vaihtelevat melkoisesti, valikoimista löytyy muun muassa köysi, tykki, pistooli, veitsi, moottorisaha, biljardikeppi, kenkälusikka ja paljon muuta näppärää, mitä kartanosta löytyy.

Muut pelaajat voivat pelata epäonnistumiskortteja ja jos murhayrityksen pistearvon verran epäonnistumisia pelataan, murha jää yritykseksi. Tavoitteena on pelata epäonnistumiskortit muilta pois ja pitää itsellä mahdollisimman monta korttia.

Yhteenveto

Kill Doctor Lucky on helppoa huvitusta pienellä rahalla. Jo pelin alkuasetelma valloittaa monet pelaajat puolelleen, perinteisen murhamysteerin kääntäminen päälaelleen on virkeä idea. Peli onkin suositeltava kokemus kaikille Agatha Christien faneille, jotka haluavat vaihtelevaa näkökulmaa.

Liian isolla porukalla ei kannata kuitenkaan kokeilla, sillä peli lakkaa toimimasta siinä kuuden pelaajan paikkeilla. Murhatilaisuuksien löytäminen kun, ymmärrettävästi, käy hieman vaikeammaksi pelaajien määrän kasvaessa. Jos tohtorin tappaminen alkaa tympiä tai jos pelaajia on liikaa, kannattaa kokeilla Save Doctor Luckyä, joka toimii juuri päinvastoin kuin Kill Doctor Lucky: pelaajat yrittävät pelastaa tohtorin niin että joku muu näkee.

Suunnittelija:
Julkaisija: Cheapass Games
Ilmestymisvuosi: 1996
Pelaajia: 3-7
Pituus: 45 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *