Kategoriat
Peliarvostelut

Mamma Mia!

Bohnanzan suunnittelijan Uwe Rosenbergin ideavarasto ei tyhjentynyt papupeliin. Mamma Mia! on samalla tavalla omaperäinen peli, jonka idea ei aina aukene pelkällä selittämisellä. Pitsanpaistoteema sentään on astetta papuja tutumpi ja turvallisempi.

Jyrkähköstä oppimiskynnyksestään huolimatta pitsanpaisto luonnistuu myös lapsilta. Mamma Mia! sopiikin hyvin myös kokemattomille pelaajille, kunhan jaksaa opetella pelin kärsivällisesti.

Pelin idea

Mamma mia!Pelaajilla on kädessään pitsa-aineksia kuvaavia kortteja ja pitsatilauksia. Vuorollaan pelaaja laittaa pinoon aineskortteja haluamansa määrän yhtä lajia. Perään voi heittää pitsatilauksen. Tilaukset edellyttävät tietyn sekoituksen aineksia, esimerkiksi yhden salamin ja neljä paprikaa.

Peli etenee näin, kunnes pakka on loppu ja kortit ovat kaikki pinossa. Sen jälkeen pino käännetään ja sitä ryhdytään käymään läpi pohjasta aloittaen. Ainekset lajitellaan ja kun vastaan tulee tilaus, katsotaan, onko se mahdollista toteuttaa siihen mennessä löytyneistä aineksista.

Onnistunut tilaus menee tekijälleen pisteiksi. Jos ainekset eivät riitä, pelaaja saa halutessaan täydentää tilausta kädestään. Kun pakka on käyty läpi, peli jatkuu. Yhteensä pelataan kolme kierrosta. Pelaajat yrittävät täyttää mahdollisimman monta tilausta; eniten tilauksia tehnyt voittaa.

Lue Mamma Mia!:n suomenkieliset säännöt.

Kevyttä muistipeliä

Sole Mio!Menestys edellyttää muistia. Mitä tarkemmin muistaa, mitä pinossa on, sitä paremmin pärjää. Varsinainen muistipeli Mamma Mia! ei ole, vaan fiilispohjalla pelaamallakin voi pärjätä. Lapsille muistipelielementti antaa mukavasti hitusen tasoitusta. Pitsateema on hauska ja herkullisen näköinen kuvitus tuo veden kielelle pitsanystäville.

Sisarpeli Sole Mio! on muunnelma Mamma Mia!:sta. Sole Mio! on itsenäinen peli, mutta halutessaan sen voi yhdistää Mamma Mia!:n kanssa suuremmaksi peliksi. Yhdistetty peli maistuu erityisesti innokkaimmille Mamma Mia! -faneille.

Suunnittelija:
Julkaisija: Abacus, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 1998
Pelaajamäärä: 2-5
Pituus: 30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Mamma Mia!”

Mamma Mia jos joku ansaitsee kyllä (vähintään) yhden kehuvan kommentin. Peli ei juurikaan muistuta perinteisiä korttipelejä, mutta on kuitenkin erinomaisen hyvin toimiva ja hieno peli. Minusta Rosenbergin paras peli, mutta onhan esim. Agricolallakin hetkensä.

Sole Mio lisää minusta liikaa kovin erikoisia pitsoja. Useimmat niistä vähän tarpeettomankin hankalia selitettäväksi tuommoiseen satunnaisempaan pelailuun. Pidän peruspelin simppelimpiä tilauksia parempina jos vertaillaan tätä itsenäisenä pelinä. Kuitenkin pidän Mamma Mia Grandea (peruspelin+lisärin tilaukset yhdistettynä) hauskana, kunhan kaikki ovat ennestään pelanneet kumpaakin peliä.

Mamma Mia Plus (itsenäinen peli, jossa vähän uusia pitsoja peruspeliin nähden ja kortit kuudennelle pelaajalle) on minusta parempi laajennos kuin Sole Mio ja enemmän peruspelin hengessä. Huonona puolena tätä myydään kait toistaiseksi vain 10-vuotispainoksena “hienossa” metallilaatikossa, mikä nostaa sen hintaa peruspeliin nähden. Tässäkin on omat oikkunsa joiden takia preferoin peruspeliä, mutta kuudes pelaaja on kiva optio olla olemassa.

P.S. Kannattaa muuten tarkistaa, että sääntökirjasta löytyy kappale aineksien poistamisesta alle viidellä pelaajalla. Tämä puuttuu (englanninkielisistä) säännöistä joissain painoksissa. Täältä Lautapelioppaasta löytyy suomenkielinen käännös, jossa tuo kohtakin on mukana.

Mamma Mia hoitelee kyllä vartin fillerin slottinsa vallan mainiosti. Muistipeliä ja riskienhallintaa. Yksinkertaisesti hauskaa! Ja peli, jota jaksaa pelata, vaikka ei ikinä voita (paitsi ehkä, jos Orski ei ole mukana), ei voi olla kovin huono.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *