Kategoriat
Peliarvostelut

Dominion: Killat

Dominionin viimeiseksi lisäosaksi mainittu Killat antaa ammatinvalintaopastusta ja tarjoaa säästöön meneviä rahoja ja kortteja, joista voi maksaa ylihintaa. Eikä muuten jää viimeiseksi Dominion-lisäosaksi…

Killat on Dominionin kahdeksas lisäosa, jota on mainostettu pelin viimeisenä lisäosana: nyt Dominion on valmis. Killat on pieni lisäosa, jossa on kolmetoista uutta valtakuntakorttia.

Kiltojen piti olla viimeinen lisäosa, mutta eipä Rio Grande Games kuitenkaan voinut lopettaa kultamunia munivaa hanhea: Jay Tummelson ilmoitti 20.10.2014, että keväällä 2015 ilmestyy seuraava Dominionin lisäosa. Mitäpä tätä hulluutta kesken lopettamaan…

Ammatinvalintaa

Dominion: Kiltojen kansiKiltojen teemana ovat erilaiset ammatit: korttivalikoimissa on 12 uutta toimintokorttia, jotka ovat yhtä lukuunottamatta erilaisia ammatteja. Lisäksi on yksi uusi aarrekortti, Mestariteos.

Pelimekaanisesti lisäosa tuo kaksi uutta juttua. Tarjolla on rahamerkkejä, joita keräämällä rahaa voi säästää kierrokselta toiselle. Toinen uutuus on kortit, joista voi maksaa ylihintaa.

Mestariteos on esimerkiksi kolmen rahan hintainen aarrekortti, joka on käytössä yhden rahan arvoinen. Ostaessa siitä voi maksaa ylihintaa ja jokaista yli maksettua rahaa kohden saa ottaa yhden hopean. Ostamalla Mestariteoksia on helppo kerätä varsin reippaita määriä hopeaa. Lääkäri puolestaan antaa tavallisesti katsoa pakan päältä kolme korttia ja tuhota nimettyä lajia olevat kortit. Lisämaksulla saa katsella ylimääräisiä kortteja pakan päältä ja tuhota tai poistaa niitä.

Leipuri ja Kynttiläntekijä ovat peruskortteja, jotka antavat kortteja, toimintoja, ostoja ja kolikoita. Oikeastaan ainoa erikoisempi kolikkokortti on Teurastaja, joka antaa ensin kaksi kolikkoa ja antaa sitten tuhota kortin, jonka jälkeen tilalle saa uuden kortin, jonka hinta on tuhotun kortin hinta + haluttu määrä kolikoita.

Loputtomasti lisäosia

Pidin aika hienona päätöksenä, että Killat jää viimeiseksi lisäosaksi: se antoi Dominionista kuvan mietittynä kokonaisuutena. No, se osoittautui harhaluuloksi. Donald X. Vaccarinolla on siis ideoita alkuperäisen kokonaisuuden lisäksi ja kieltämättä onhan se Rio Grandelta melkoista hulluutta olla myymättä Dominionin lisäosia niin kauan kun niitä ostetaan, etenkin nyt, kun epäilemättä varsin tuottava Carcassonne meni Z-Man Gamesille.

Nähtäväksi siis jää, miten paljon Dominionia vielä ilmestyy. Saadaanko vaikkapa uusi lisäosa kerran vuodessa? Kyllähän uusia kortteja aina keksii ja eiköhän muutaman ihan fiksun temaattisen kokonaisuudenkin. Onneksi lisäosia ei ole pakko ostaa, jos tuntuu, että vähemmälläkin pärjää.

Killoista ei kuitenkaan ole pahaa sanottavaa. Se on oikein mainio Dominion-lisäosa ja näyttäisi ainakin BoardGameGeekissä sijoittuvan sinne parempaan päähän NousukaudenKatovuosien ja Rajaseutujen seuraan.

Faktat Dominion: Killoista

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi, Rio Grande Games (2013)

Mutkikkuus: Ei merkittävästi mutkikkaampi kuin tavallinen Dominion.

Onnen vaikutus: Uudet kortit eivät lisää pelin tuuripitoisuutta.

Vuorovaikutus: Lisäosassa on pari mietoa hyökkäyskorttia.

Teema: Ammattiteema toimii ja uudet pelimekaniikat ovat nekin onnistuneita ja mielenkiintoisia.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä.

Kieliriippuvuus: Runsaasti tekstiä, joten kannattaa hankkia suomeksi.

Pelaajamäärä: 2-4

Pituus: 30-60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *