Moneen kertaan palkittu Kummitusportaat on oivallinen lastenpeli, jossa lapset kiipeävät portaita ylöspäin. Portaiden yläpäässä odottaa vanha haamu, joka pelaajien on käytävä säikäyttämässä. Kuka ehtii ensin? Pelkkä nopparalli Kummitusportaat ei kuitenkaan ole.
Kummitusportaat on kerännyt Vuoden peli -palkintoja muun muassa Suomessa (Vuoden lastenpeli 2005), Saksassa (Kinderspiel des Jahres 2004), Ruotsissa (Årets Spel -lastenpeli 2006), Norjassa (Årets Barnespill 2006) ja Japanissa (Japan Boardgame Prize -lastenpelivoittaja 2004).
Pelin idea
Pelilaudalle on kuvattu tyylikäs rata, jota pitkin edetään nappuloilla noppaa heittäen. Sillä ei vielä palkintoja voitettaisi, mutta onneksi pelissä on ovela juju. Nopassa on numerot 1, 2, 3 ja 4 ja lisäksi kaksi haamun kuvaa. Kun pelaaja heittää haamun, hän peittää yhden nappuloista haamulla.
Haamunkaapu tarttuu pelinappulaan magneetin voimalla ja pitää nappulan värin piilossa loppupelin ajan. Kun haamu heitetään neljä kertaa, kaikki pelinappulat ovat piilossa ja pelaajien on muistettava, mikä on oma nappula. Tämä olisi vielä ihan tolkullinen tehtävä, mutta tehtävä käy vielä vaikeammaksi.
Sen jälkeen kun kaikki nappulat on peitetty haamuilla, haamun heittänyt saa vaihtaa kahden nappulan paikaa. Mielellään tietysti niin, että oma nappula pääsee lähemmäs maalia, mutta kun nappuloita tarpeeksi vaihdellaan, oman nappulan sijainti alkaa hämärtyä ja kun joku nappula vihdoin pääsee maaliin, on pienoinen yllätys, kuka pelin voittaa.
Hauska ja nopea peli
Kummitusportaat on toimiva peli, jonka parissa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Kaksinpelinä peli ei loista, vaikka mukana onkin aina neljä nappulaa, ja joskus tulee tylsiä pelejä, joissa pelaajat heittävät paljon numeroita ja haamut jäävät puuttumaan. Onneksi sellainen peli on ainakin nopeasti ohi.
Parhaimmillaan peli on kuitenkin silloin, kun haamuja heitetään runsaasti ja vaihdot tapahtuvat nopeasti, jolloin tarkempikin pelaaja menee sekaisin. Peliä voi myös vaikeuttaa antamalla pelaajien vaihtaa haamujen paikkojen sijasta pelaajien värejä. Sekaisin meneminen lienee siinä vaiheessa taattu.
Testiryhmän nelivuotias nauroi katketakseen, kun nappulat vaihtoivat paikkaa. Peli siis toimii erinomaisesti kohderyhmälleen ja mukana pelaava aikuinenkaan ei pääse pitkästymään. Kummitusportaat onkin ensiluokkainen lastenpeli, joka toimii hyvin jo nelivuotiaille ja siitä ainakin muutaman vuoden eteenpäin.
Peliin on olemassa viiden ja kuuden pelaajan lisäosa Flaschengeist. Lisäosaa ei löydy suomeksi, mutta jos lapsia on paljon, se voi olla nappihankinta. Samaa teemaa jatkava Kummitusmetsä on ilmestynyt suomeksi, mutta se ei ole samalla tavalla erinomainen kuin tämä. Kelpo peli sekin, kuitenkin.
Faktat Kummitusportaista
Suunnittelija: Michelle Schanen
Julkaisija: Competo (2005), Drei Magier Spiele (2003)
Mutkikkuus: Erittäin helppo. Riittää, että osaa laskea neljään.
Onnen vaikutus: Peli on enimmäkseen tuurista kiinni, mutta tarkkaavaisuudella ja muistillakin on merkitystä.
Vuorovaikutus: Kummitusten paikkojen vaihtaminen tekee pelistä sopivan vuorovaikutteisen ja muutakin kuin pelkkää kilpajuoksua.
Teema: Kummitusteema toimii, kiitos todella näyttävän ulkoasun. Monista Drei Magierin peleistä tuttu Rolf Vogt on mestarikuvittaja.
Uudelleenpelattavuus: Yksinkertaista, mutta toimivaa peliä jaksaa pelata kerta toisensa jälkeen.
Kieliriippuvuus: Kielivapaa.
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 10-15 minuuttia.
2 vastausta aiheeseen “Kummitusportaat”
Kummitusportaat muuten toimii aikuistenkin kesken, kunhan lähimuistia ja keskittymiskykyä ensin häiritään tarpeeksi alkoholilla.
Vanhemman lapsen ollessa 4-5 vuotias tämä peli oli iso hitti. Yllätyksiä ja juonittelua alle kouluikäisen makuun. Nyt 12-vuotias ja nelivuotias viihtyvät yhdessä vanhempien kanssa tämän hyväntuulisen ja kivalla tapaa normaalista nopanheittelystä eroavan pelin parissa. Kaunis lauta ja hauskat kummitukset.