Kategoriat
Peliarvostelut

Spinderella

Ikä: 6+. Hämähäkkipeli Spinderella voitti Saksan vuoden lastenpelin palkinnon 2015. Pelaajat juoksevat muurahaisillaan reitin läpi väistellen hämähäkkiä. Nokkela hämähäkin ohjaaja saa vastapuolen muurahaiset napsittua pois radalta.

Vuonna 2015 Kinderspiel des Jahres ja Deutscher Spiele Preisin lastenpelipalkinto menivät samaan osoitteeseen eli Spinderellalle. Hämähäkkipeli saatiin suomeksikin, joten saapa nähdä, nappaako peli myös Suomen Vuoden lastenpelin.

Pelin suunnitelleen ranskalaisen Roberto Fragan erikoisalaa ovat lastenpelit ja muuten vain omituiset pelit. Spinderellan alkuperäinen julkaisija on näyttävistä peleistään tunnettu Zoch ja kuvittajana on häärinyt Doris Matthäus. Puitteet ovat siis kohdallaan ja Spinderella onkin näyttävä peli.

Muurahaisjuoksu hämähäkkivaarassa

Spinderellan kansiPohjimmiltaan Spinderella on kilpajuoksua. Pelaajilla on muurahaisia, jotka pitää juoksuttaa noppaa heittäen laudalla olevan radan läpi. Matkan varrella on kuitenkin vaarana hämähäkkejä.

Laudan päälle asetetaan pylväiden varaan ylempi taso, jonka päällä liikkuu kaksi hämähäkkiä. Näiden kahden hämähäkin varassa roikkuu kolmas hämähäkki narujen varassa. Tämä kolmas hämähäkki liikkuu muiden hämähäkkien mukana sivusuunnassa ja pystysuunnassa sen mukaan, miten kaukana ylätason hämähäkit ovat toisistaan.

Roikkuva hämähäkki on magneetti ja napsii lähelle osuessaan muurahaisia ja palauttaa niitä radan alkuun. Viimeisenä elementtinä pelissä on kaarnanpala, jota voi liikutella. Se voi peittää alleen muurahaisia ja sen päällä muurahaiset voivat saada pikakyytiä radalla, mutta suuremmalla vaaralla joutua hämähäkin ruoaksi.

Heitä noppaa ja liiku

Vuorollaan pelaaja heittää kolmea noppaa. Yksi nopista on muurahaisten liikkumisnoppa, toinen hämähäkkien liikkumisnoppa ja kolmas kertoo, mitä pelaaja saa tehdä.

Hämähäkkikuviolla saa siirtää hämähäkkejä, muurahaiskuviolla muurahaisia ja lehdellä kaarnanpalaa ja sen lisäksi joko hämähäkkejä tai muurahaista.

Ainekset ovat aika yksinkertaiset ja toiminnot usein selkeitä. Ihan yksinkertaisinta heitä-ja-liiku-toimintaa peli ei kuitenkaan ole, vaan yleensä on jonkin verran valinnanvaraa. Muurahaisten liikkuessa voi valita mitä kolmesta muurahaisesta siirtää, lehden heittäminen antaa siirtää hämähäkkejä tai muurahaisia ja hämähäkeilläkin on usein vaihtoehtoja, mitä tehdä.

Näissä vaihtoehdoissa on vähän opettelemista, mutta kun ne sisäistää, niin pelaaminen sujuu näppärästi.

Hämähäkki on napannut muurahaisen! Kuva: Mikko Saari
Hämähäkki on napannut muurahaisen! Kuva: Mikko Saari

Hauska kilpajuoksu yli kahdelle pelaajalle

Spinderella on hauska peli, jonka perusidea on selkeä ja pelaaminen hauskaa. Ainakin silloin, kun pelaajia on vähintään kolme: kaksinpeli vaikutti ainakin ensifiilisten perusteella vähän hiljaiselta. Hämähäkeistä ei juuri ollut vaaraa ja jos ne eivät ole merkittävä osa peliä, pelin viehätyksestä katoaa suurin osa.

Kolmannen pelaajan ottaminen mukaan piristi peliä kuitenkin merkittävästi. Nyt hämähäkkeihinkin tuli eloa ja niillä oli ihan aitoa merkitystä pelin kannalta. Ne tuovat peliin myös pienen kiusantekoelementin, josta tullee jonkin verran pahaa mieltä herkimmille pelaajille.

Kovin pahasta jutusta ei ole kyse, sillä hämähäkeillä ei aina pääse valitsemaan, ketä kiusaa, vaan saatavilla on usein vain yksi muurahainen, joka toki kannattaa napata.

Spinderella on sen verran tyylikäs peli, ettei Kinderspiel des Jahres -voitto kovin paljon ihmetytä. Veikkaan kuitenkin, että Suomen Vuoden peli -kisassa on edessä tappio Stone Age Juniorille.

Muurahaisia polulla. Kuva: Mikko Saari
Muurahaisia polulla. Doris Matthäusin kuvitus on aina ilo. Kuva: Mikko Saari

Faktat Spinderellasta

Suunnittelija

Julkaisija: Zoch (2015), Competo (2016)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset, vaikka eri liikevaihtoehdoissa onkin vähän opettelemista alussa.

Onnen vaikutus: Peli on pitkälti tuuripeli, jossa pärjää hyvillä nopanheitoilla, mutta sehän ei lastenpelissä ole varsinaisesti huono asia.

Vuorovaikutus: Hämähäkeillä pääsee vähän ilkeilemäänkin, niillä voi estää muurahaisten menoa ja kohdistaa hyökkäyksiä tiettyihin pelaajiin. Aina se ei kuitenkaan onnistu.

Teema: Hämähäkit ovat tässä hauskasti toteutetut, joten teema kyllä toimii.

Uudelleenpelattavuus: Eiköhän tämä lapsiin uppoa sen verran, että pelikertoja löytyy, eikä pelaaminen ole vanhemmillekaan kärsimystä.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4; kaksinpeli kaipaisi jotain säätöä, perussäännöillä se on vähän liian tylsä, koska hämähäkit eivät välttämättä saa tehdyksi paljoakaan.

Pituus: 20 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *