Kategoriat
Peliarvostelut

Black Friday

Osakemarkkinoista on tehty monta lautapeliä, joissa pelaajat yrittävät ostaa halvalla ja myydä kalliilla. Aihe on suosittu, mutta haastava: miten tehdä osakemarkkinat, jotka elävät jollain tapaa aidon tuntuisesti ja joita pelaajat voivat kontrolloida niin, että peli on mielekäs, mutta markkinat sittenkin jollain tapaa arvaamattomat. Black Friday on Friedemann Friesen yritys ja varsin onnistunut sellainen.

Pelaajilla on edessään aito kuplamarkkina: pelin alussa osakkeiden hinnat ovat matalia, mutta nousua on luvassa varmasti. Yhtä varmaa on se, että markkinat romahtavat jossain vaiheessa. Pelaajien toimet markkinoilla liikuttavat osakkeiden kursseja ylös ja alas, mutta sattumalle on jätetty sopivasti sijaa.

Pelin idea

Black Fridayn kansiPelaajat ovat sijoittajia, jotka ostavat ja myyvät viittä lajia osakkeita. Tarkoitus on tehdä osakekaupoilla rahaa, jolla ostetaan hopeaa. Arvometalleihin voi luottaa vaikeina aikoina ja niin on nytkin: hopean kurssi nousee, mutta ei koskaan laske. Peli päättyy, kun hopean arvo nousee sataseen, jonka jälkeen kaikki omistukset pistetään rahoiksi ja hopeaksi ja eniten hopeaa kerännyt voittaa.

Pelaaminen on helppoa. Vuorolla on muutama vaihtoehto: osakkeiden ostaminen, osakkeiden myyminen, hopean ostaminen ja passaaminen. Näistä tehdään yksi ja vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Välillä joutuu nostamaan lisää tukiaisrahaa, joka on kuin lainaa, paitsi ettei sitä joudu maksamaan takaisin.

Kun pelaajat ostavat osakkeita, osakkeita kerätään paitsi itselle, myös ostoradalle. Passatessa ja hopeaa ostaessa osakkeita kuvaavia salkkuja laitetaan passausradalle ja myytäessä salkkuja poistetaan myyntiradalta. Nämä radat ovat tärkeitä, sillä kun osto- tai passausrata täyttyy tai myyntirata tyhjenee tarpeeksi, tulee hinnansäätö, jossa hinnat elävät.

Hinnansäädön hienouksia

Hinnansäädössä nostetaan salkkuja pussista. Esiin nostetut salkut tulevat markkinoille myyntiin ja ennen kaikkea vaikuttavat osakkeiden hintoihin: mitä enemmän tietynvärisiä salkkuja nousee pussista, sitä enemmän osakkeen kurssi nousee. Jos salkkuja ei tule yhtään, kurssi laskee. Pussista voi tulla myös mustia salkkuja, joiden määrä vähennetään muiden salkkujen määrästä — mustien salkkujen määrän kasvu on se tekijä, joka ajaa osakkeet romahtamaan.

Hinnansäädön jälkeen osto- tai passausradalle pelatut salkut menevät pussiin, josta ne myöhemmin palaavat nostamaan osakkeiden arvoa. Kun osakkeita myydään, niiden arvo laskee heti hieman ja lisäksi myytyjä osakkeita tulee markkinoille lisää eivätkä ne pääse myyntiradalta takaisin pussiin.

Kun osakkeiden arvo nousee, peli etenee korkeammalle tasolle. Se kiihdyttää peliä, kun pelaajat saavat lisää lainaa ja voivat ostaa ja myydä enemmän. Lisäksi pussiin tulee mustia salkkuja, jotka johtavat osakemarkkinoiden tuhoon.

Black Fridayn osakekurssit ovat vielä alhaalla. Kuva: Mikko Saari
Osakkeiden hinnat ovat vielä alhaalla, joten on aika ostaa. Kuva: Mikko Saari

Toimiva markkinamekanismi

Markkinamekanismi on hieno ja onnistunut. Osakkeet, joita pelaajat ostavat, nostavat arvoaan todennäköisemmin. Myytävien osakkeiden arvot puolestaan putoavat. Pussi on kuitenkin sopivan sattumanvarainen ja tarjoilee aika mukavan annoksen yllätyksiä, etenkin siinä vaiheessa kun pussissa alkaa olla enemmän mustia osakkeita.

Hienolla systeemillä on hintansa. Black Fridaytä on legendaarisen vaikea pelata täysin oikein. Sain itse säännöt kalibroitua kohdalleen suunnilleen kolmannen pelin kohdalla. Pelissä on paljon liikkuvia osia: siirrä salkkuja sinne ja toisia tänne ja kun markkinoilla tilanne on tämä, tee noin ja niin edelleen.

Mahdotonta säätämistä peli ei ole, mutta koska mukana ei tule minkäänlaista apulappua, kaikkea tätä on vaikea muistaa ja virheitä sattuu. Säännötkin ovat paikoin epämääräiset ja epäkäytännöllisellä tavalla kirjoitetut. Osa virheistä ei juuri haittaa, osa taas pilaa pelin täysin. Jos Black Friday tuntuu ensimmäisen pelin jälkeen ihan rikkinäiseltä, olette luultavasti pelanneet jotenkin väärin.

Black Friday -peli käynnissä. Kuva: Mikko Saari
Peli on menossa, osakkeiden hinnat ovat vielä nousemassa. Kuva: Mikko Saari

Black Friday on kuiva peli, jossa tuurilla voi olla varsin paljon merkitystä, mutta sittenkin peli tuntuu kiehtovalta. Muutaman pelin jälkeen mielenkiinto uusintaeriä kohtaan on korkealla ja peliä on helppo suositella osakekeinottelusta ja talouspeleistä kiinnostuneille.

Faktat Black Fridaystä

Suunnittelija:

Julkaisija: Kosmos, Rio Grande Games (2010)

Mutkikkuus: Perusidea on yksinkertainen, mutta pelissä on paljon pieniä yksityiskohtia muistettavaksi, joten aluksi sääntöjen kanssa saa olla todella tarkkana.

Onnen vaikutus: Sattumalla on paljon sijaa, mutta peliin on saatu hyvä tasapaino sattuman ja ennustettavuuden välille.

Vuorovaikutus: Pelaajat ruokkivat samaa systeemiä, joten markkinoiden kehityksen ymmärtäminen edellyttää toisten tekemisten tarkkaa syynäämistä.

Teema: Kuiva kuin mikä, peli on käytännössä abstrakti.

Uudelleenpelattavuus: Tuskin loputon, mutta ainakin niin kauan kuin markkinoiden käyttäytymisessä on opettelemista, peli jaksaa ylläpitää mielenkiintoa.

Kieliriippuvuus: Peli vaatii hivenen kielitaitoa, mutta käytännössä riittää, että sääntöjen lukija osaa pelikieltä.

Pelaajamäärä: 2–5, kokeiltu ainoastaan viidellä. Viisinpeli toimii, mutta kolme tai neljä on luultavasti parempi.

Pituus: 60–90 minuuttia, ensimmäisten pelien jälkeen nopeutuu.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *