Kategoriat
Peliarvostelut

Sana-Valta

Scrabble on sanapelien kruunaamaton kuningas, eikä peli ole kohdannut voittajaansa, vaikka yrittäjiä on riittänyt. Tällä kertaa onneaan koettelee Sana-Valta, 2-3 pelaajalle tarkoitettu sanapeli, jossa sanojen rakentamiseen yhdistetään vahvasti visuaalinen puoli.

Vaikka Suomessa Vuoden peli -raati ei pelille lämmennyt, Ruotsin puolella Sana-Valta kipusi Årets spel -kilpailussa kolmen parhaan perhepelin joukkoon. Sanapelille sijoitus ei ole lainkaan hassumpi.

Pelin idea

Sana-Vallan kansiPelissä on tarkoitus rakentaa yhtenäinen sanarivi laudan toisesta päästä toiseen. Sanoja rakennetaan käyttäen pelilaudan kirjaimia, jotka peitetään omilla värinapeilla. Vastapuolen peittämiä kirjaimia ei voi hyödyntää uusissa sanoissa, omia kirjaimia voi.

Koska muiden peittämiä kirjaimia ei voi hyödyntää, pyritään toisten sanarivejä blokkaamaan sopivasti rakennetuilla sanaesteillä. Samalla tulisi kyetä rakentamaan omaa riviään eteenpäin. Onnistunut estäminen vaatii pelisilmää, sillä sanarivi pysyy yhtenäisenä, mikäli sanat koskettavat toisiaan edes reunoista.

Sanoja saa muodostaa molempiin suuntiin sekä vaaka- että pystysuoraan, mutta myös viistottain. Sanojen ei ole myöskään pakko liikkua suorassa linjassa, joten ne voivat jokaisen kirjaimen kohdalla kiemurrella johonkin 8 ilmansuuntaan. Näin laudalle syntyy pelin aikana mielenkiintoisia sanakuvioita.

Mutkaista menoa

Sanojen muodostaminen ei ole niin helppoa kuin alkuun luulisi. Pelkällä laajalla sanavarastolla ei pelissä pärjää, myös kirjainruudukon hyödyntämiskykyä tarvitaan. Peli voikin vetää pelaajalta aivot solmuun, kun sanojen rakentamismahdollisuuksia on käytännössä rajattomasti.

Vaihtoehtojen runsas määrä voi helposti hidastaa peliä, mikäli mukana on joukko kilpailuhenkisiä sanojen taivuttelijoita. Paketin lupaama 15 minuutin peliaika on kyllä arvioitu alakanttiin ja jopa nopealla pelitahdilla vaikea saavuttaa. Toisaalta vielä puolituntisena Sana-Valta on melko napakan pituinen paketti.

Pelin komponentit ovat tylsän toimivat. Sanaruudukot, joista pelialue aluksi kootaan ja kirjaimia peittävät napit ovat kuvitukseltaa peruskauraa, mutta ajavat asiansa. Tai ainakin melkein, mitä nyt peitenapit ovat liian ohuita ja jäävät välillä kiinni kirjainruudukkoihin.

Kelpo sanapeli

Koko perheen pelinä Sana-Valta ei toimi täysin. Mikäli pelaajien ikäerot ovat suuria, pelityyliä on höllennettävä, sillä blokkaamisen ja sanojen hahmottaminen sujuvat aikuisilta luontevammin. Samalla katoaa suurin osa pelin viehätyksestä. Peli toimiikin parhaiten suhteellisen samantasoisessa seurassa.

Sana-Valta on onnistunut sanapeli, joka erottuu edukseen Scrabble-kloonien massasta. Kaikki eivät visuaalisen hahmotuskyvyn haasteille välttämättä lämpene, mutta vaihteleva pelialue ja erilaiset pelimuodot antavat pelistä innostuvalle iloa pitkäksi aikaa.

Peli menossa. Kuva: Sampsa Ritvanen
Peli menossa. Kuva: Sampsa Ritvanen

Faktat Sana-Vallasta

Suunnittelija:

Julkaisija: Peliko (2012), HL Games (2009)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset, vain sanojen muodostaminen voi tuottaa jäätymistä.

Onnen vaikutus: Onnella ei ole pelissä osaa eikä arpaa.

Vuorovaikutus: Toisten etenemistä blokataan ja vuoroja seurataan, joten vuorovaikutusta on sopivasti.

Teema: Hyvin sanapelimäinen.

Uudelleenpelattavuus: Lauta muuttuu joka pelikerralla ja mukana on myös pelimuoto, jossa kaksi pelaajaa kilpailee, kumpi pääsee ensimmäisenä pitkulaisen laudan päästä toiseen. Sanataitureille riittää siis pelattavaa.

Kieliriippuvuus: Peli on suomenkielinen ja vaatii luku- ja kirjoitustaitoa.

Pelaajamäärä: 2–3

Pituus: 15–30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *