Kategoriat
Peliarvostelut

Poison

Poison on jälleen yksi osoitus Reiner Knizian loputtomasta kyvystä luoda pikkunäppäriä pelejä. Abstraktiin mekaniikkaan yhdistetään ripaus teemaa, tällä kerralla vieläpä erityisen näyttävää grafiikkaa, ja näin mukavan harmiton korttipeli on valmis.

Pelin idea

Poison on korttipeli, jossa pelaajat koettavat vältellä myrkyn nostamista. Pelissä on 50 kortin pakka, josta löytyy eri numeroarvoilla 1-7 varustettuja myrkkypullokortteja kolmessa eri värissä, yhteensä 14 korttia kaikkiin väreihin, sekä kahdeksan 4:n arvoista jokerikorttia. Kortteja pelataan pöydälle kolmeen pinoon, yksi pino jokaista kolmea väriä varten. Vuorollaan pelaajan on laitettava kädestään yksi kortti johonkin pinoista väriä tunnustaen; jokerikortin voi laittaa mihin tahansa pinoon.

Poisonin kansikuva (Playroom)Mikäli tämän jälkeen pinossa olevien korttien pistesumma on 13 tai alle, vuoro siirtyy seuraavalle. Mikäli pelaaja joutuu pelaamaan kortin, joka nostaa pinon pistesumman yli 13:n, on hänen nostettava kaikki aikaisemmin pinossa olleet kortit ja laitettava ne kasaan eteensä kuvapuoli alaspäin. Pelaajan viimeksi pelaama kortti jää uuden pinon pohjaksi. Näin jatketaan, kunnes kaikki pelaajat ovat pelanneet kaikki käsikorttinsa.

Poisonin pisteidenlaskuun liittyy Knizialle tyypillinen pieni koukku, joka nostaa pelin pelkästä kiusanteosta jonkinlaista suunnitelmallisuuttakin vaativaksi. Jokainen nostettu kortti on lähtökohtaisesti yhden miinuspisteen arvoinen. Kuitenkin, jos pelaaja onnistuu keräämään jostakin väristä enemmän kortteja kuin kukaan muu, näitä kortteja ei lasketa miinuksiksi. Jokerit ovat aina arvoltaan kaksi miinuspistettä keräsipä niissä enemmistön tai ei.

Pisteidenlaskun jälkeen vuorossa on uusi jako. Sääntöjen mukaan Poisonia pelataan yhtä monta jakoa kuin pelissä on pelaajia,  mutta mikään ei tietenkään estä muitakaan pituuksia. Kaikilla pelaajamäärillä kortit eivät kuitenkaan mene ihan tasan, joten on toki tasapuolisempaa pelata siten, että kaikille tulee mahdollisuus pelata kaikilla korttimäärillä. Yhden kortin heitto sinne tai tänne käsikorttien määrässä ei kuitenkaan kovinkaan paljoa peliä muuta suuntaan tai toiseen.

Kiusantekoa ja pikkunäppärää kikkailua

Poisonissa optimaalinen pelitapa on olla nostamatta yhtään korttia, sillä pluspisteitä ei ole jaossa. Käytännössä tämä ei kuitenkaan ole kovinkaan usein mahdollista. Monesti pöydässä on tilanne, jossa kaikkien kolmen pinon pistearvo on jo 13:ssa, joten vaihtoehdoksi jää vain valita, minkä pinon nostaa. Muiden pelaajien pelin seuraaminen on myös tarpeen. Jos vierustoverisi on jo nostanut vaikkapa useita punaisia kortteja, hän varmaankin haluaa niitä lisää, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että sinun ei niitä kannata nostaa, ellet sitten tiedä saavasi kerättyä niitä vieläkin enemmän. Hyvä idea onkin höystää kaverin kasaa muutamalla jokerilla.

Korttituurilla on tietenkin tämänkaltaisessa pelissä melko suurikin merkitys, mutta myös huonoilla korteilla voi pystyä pelaamaan vähintäänkin kohtuullisesti. Ja koska pelissä pelataan useita jakoja, voi huonokin onni kääntyä. Missään tapauksessa kyse ei kuitenkaan ole mistään maata mullistavasta vakavasta pelistä, vaan ennemminkin mukavaan ja kevyeen pelailuun tai fillerikäyttöön sopivasta läpsyttelystä.

Faktat Poisonista

Suunnittelija:

Julkaisija: Amigo Spiele, Playroom Entertainment (2005)

Mutkikkuus: Yksinkertainen. Jos osaa laskea yhteen 13:een asti, pystyy pelaamaan Poisonia.

Onnen vaikutus: Melko korkea. Korttituurilla on merkitystä, mutta omaan kohtaloonsa pystyy kyllä vaikuttamaan.

Vuorovaikutus: Korkea. Poison on omien ansojen virittelyä ja muiden ansojen väistelyä.

Teema: Melko päälleliimattu taikajuomateema ilmenee lähinnä komeana korttigrafiikkana. Pohjalla on täysin abstrakti peli.

Uudelleenpelattavuus: Kohtuullisen hyvä. Poison on kevyt ja harmiton tapaus, jonka voi ottaa helposti esille pikkufilleriä kaivattaessa.

Kieliriippuvuus: Peli on sääntöjä lukuunottamatta täysin kielivapaa, mutta ainakaan Amigon laatikko ei sisällä kuin saksankieliset säännöt. Toisaalta pelkästään tämä arvostelu kattaa melko laajasti kaikki, mitä pelaamiseen tarvitaan.

Pelaajamäärä: 3-6. Mitä enemmän on pelaajia, sitä vähemmän peliä on mahdollista hallita. Haittaako tämä vai ei, on käyttäjän koeteltavissa.

Pituus: 20-30 min, yksittäiseen jakoon ei muutamaa minuuttia pidempään pitäisi mennä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

2 vastausta aiheeseen “Poison”

Poison on oikein mukava peli, joskin mielestäni se on parhaimmillaan tasan neljällä pelaajalla. Kolmella pelaajalla neljännen pelaajan kortit ovat jokaiselta kierrokselta poissa pelistä ja tämä tuo mukanaan melkoisen satunnaiselementin. Toki peliä voi näinkin pelata mutta peli on mukavampi, kun kaikki kortit ovat pelissä.

Viisinpeli on myös vielä varsin viihdyttävä (ja silloin kortitkin menevät tasan), mutta kuutta en varmaankaan mieluusti mukaan ottaisi, koska silloin kontrolli omaan tekemiseen alkaa käydä jo lähes ylivoimaiseksi. Toisaalta kyse on sen verran kepeästä pelistä, että ei tuo kontrollittomuus nyt niin ylivoimainen ongelma liene.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *