Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 6.1.2020: Uusi vuosi 2020

Esittelyssä Lautapelioppaan uusi ilme, uuden vuoden lautapelihaaste, iso läjä uutuuspelejä ja muutama Kickstarter-uutuus. Lopuksi vähän fiiliksiä joulunajan hittipeli Undaunted: Normandystä.

Lautapelioppaan uusi ilme

Lautapeliopas täyttää vuonna 2020 kaksikymmentä vuotta ja siksi hetki vaikutti sopivalta ulkoasu-uudistukselle. Ajatus on pyörinyt mielessä jo jonkin aikaa. Jatkoin edelleen WordPressin oletusteemojen parissa – aikaisempi Twenty Fourteen vaihtui vain ajanmukaiseen Twenty Twentyyn.

Sivupalkit poissa. Ensimmäisten palautteiden perusteella uusi ulkoasu on otettu hyvin vastaan, mutta sivupalkittomuus ja tekstipalstan kapeus isoilla näytöillä tökkii joitakuita. Tässä kohtaa en valitettavasti voi kauheasti lohtua suoda: olen itse erinomaisen kyllästynyt raskaisiin ruutupintaa täyttäviin sivupalkkeihin, joten tällä mennään. Ehkäpä se siitä tottumisen myötä helpottaa. Sivupalkkeja tullaan myös hyödyntämään kuvien näyttämiseen entistä enemmän.

Arvostelutähdet pois. Arvosteluista on poistettu tähdet. Lautapeliopas ei enää nouda pelien arvioita BoardGameGeekistä. Tämä on ollut sinänsä aivan mainio ominaisuus, mutta nyt se tuli tiensä päähän. Prosessi on käynyt käyttäjämäärän kasvamisen myötä vähän turhan raskaaksi ja BGG on toisaalta hankaloittanut asiaa, tietoja ei enää saanut luotettavasti irti BGG:n rajapinnasta. Niinpä tästä jouduttiin nyt luopumaan.

Käytännössä menetys ei ole suurensuuri. Arvostelutähdet eivät olleet useimmissa tapauksissa erityisen hyödyllisiä: valtaosa peleistä sai sen 3,5 tähteä, eli enimmäkseen arvostelutähdistä ei ollut mitään hyötyä.

Tähtien tilalla on tunnustuksia parhaille peleille. Kestosuosikki on peli, joka on vähintään kymmenen vuoden ajan nauttinut pelaajien suosiota. Suosikilla on takanaan viiden vuoden suosio. Vahva tulokas on saavuttanut kolmen viime vuoden aikana vahvaa suosiota ja Lupaava uutuus on edellisen vuoden vuosiäänestyksessä sijoittunut kärkisijoille.

Kestosuosikki-leima Dominionilla

Parhaiden pelien lista. Tämä tietysti tarkoitti myös parhaat pelit -listan uudistumista. Listan kärkipää oli arvostelujen keräämisen paras puoli. Listalle on kuitenkin tehty uudenlainen ratkaisu: nyt lista lasketaan vuosiäänestyksen historian aikana peleille kertyneistä äänistä.

Tämä tuottaa vähän erilaisen listan, mutta listan perimmäinen tarkoitus toteutuu: parhaiden pelien listan tarkoitus on antaa uusille peliharrastajille näkemystä siitä, mitkä ovat peliharrastajien mielestä parhaita pelejä ja siten hyviä lähtökohtia pelien maailmaan tutustumiselle. Nykyinen lista on mielestäni ihan hyvä tähän tarkoitukseen.

Uutta ulkoasua tullaan kehittämään eteenpäin ja palautetta kuunnellaan.

Lautapelihaaste 2020

Tapani Aulu julkaisi uuden lautapelihaasteen vuodelle 2020. Uusi 50+6 kohdan lista löytyy Tapanin Lautapelailua-blogista.

Joten tietenkin tänä vuonna uudestaan ja ehkä hieman vaikeammalla setillä. Listan kuusi ensimmäistä kohtaa pysyvät samoina viime vuodesta, mutta silti listassa on 50 uutta kohtaa, koska lisäsin 6 bonusta tosifanaatikoille Facebookin lautapelifanaatikot-ryhmän innoittamana, missä lupauksen mukaan joukkoistettiin tämän vuoden haastelistaa.

Lautapelihaaste on siis koko vuoden kestävä retki pelien maailmaan. Tavoitteena on laajentaa omaa lautapelihorisonttia, kokeilla jotain uutta ja mennä pois omalta mukavuusalueelta ainakin muutaman kerran.

Haastekohtia saa tulkita ja soveltaa juuri kuten itse haluaa – mitä vinksahtaneemmin, sen parempi. Ja jos 50 kohtaa tuntuu liian isolta haasteelta, voi tästä listasta silti löytää ideoita pelaamiseen. Heitä kommentteihin omia ajatuksiasi, ideoitasi ja kysymyksiä. Muista, että tätä ei pidä ottaa liian vakavasti, paitsi vähän vakavasti kuitenkin.

Vakoilun ystäville: Spycon

Spyfall saa jatkoa. Spycon on joukkuepeli, jossa viestitään tietoa oman joukkueen jäsenille toisen joukkueen kuunnellessa, vähän Decrypton tapaan.

Joukkueen vakooja saa hahmokortin, jota kukaan muu ei näe. Lisäksi joukkueella on avainsanakortti, joka on kaikkien joukkueen jäsenten tiedossa. Sitä voi hyödyntää selittämisessä.

Jos esimerkiksi hahmo on Joan d’Arc ja avainsana “avaruuspuku”, vakooja voisi sanoa vaikkapa näin: “Hahmoni ei tarvitse tätä asiaa ollenkaan, mutta käytti kyllä jotain samankaltaista, jolla oli samanlainen muoto ja tarkoitus. Hän oli jopa tunnettu siitä.”

Aleksander Ushanin suunnittelema ja Uildrimin kuvittama Spycon ilmestyy Nürnbergin pelimessuilla alkuvuodesta. Julkaisija Hobby Worldin sivuilta löytyy lisätietoja, muun muassa englanninkieliset säännöt.

Spycon-pelin kansikuva.

Asmodeen bisneksiä

Asmodee osti ranskalaisen Tric Trac -lautapelisivuston Plan B Gamesilta. Aika erikoinen juttu ja jokseenkin verrattavissa siihen, että Lautapelit.fi ostaisi Lautapelioppaan. Sophie Gravelilla on selvästi taitoa tehdä juttuja, joita Asmodee haluaa ostaa (Asmodee osti aikaisemmin F2Z Entertainmentin Gravelilta, jonka jälkeen Gravel perusti Plan B Gamesin).

Wrath of N'Kai -romaanin kansikuva

Toukokuussa 2019 kerroimme, että Asmodee perustaa kirjankustantamon Aconyten. Nyt on selvillä, mitä on tulossa:

  • Josh Reynolds: Arkham Horror: Wrath of N’Kai
  • David Annandale: Legend of the Five Rings: Curse of Honor
  • Amanda Bridgeman: Pandemic: Patient Zero
  • Charlotte Llewelyn-Wells (toim.): KeyForge: Tales from the Crucible
  • Robbie MacNiven: Descent – Journeys in the Dark: The Doom of Fallowhearth
  • S A Sidor: Arkham Horror: The Last Ritual
  • Josh Reynolds: Legend of the Five Rings: Poison River

Aconytellä on lisäksi diili Marvelin kanssa julkaista romaaneja Marvel-sankarien edesottamuksista.

Uudet versiot Rococosta ja Kanbanista

Rococo Deluxe Editionin kansi.

Eagle-Gryphon julkaisee Rococosta uuden Deluxe-laitoksen. Mukana on kaikki aikaisemmat lisäosat ja promot ja uusi soololisäri Madame du Barry. Lisäksi ilmestyy uusi Expert Tailors -lisäosa.

Komponentit on päivitetty luksustasolle ja kuvitus on upeaa Ian O’Toolen kädenjälkeä. Uusi Rococo Deluxe tulee ennakkotilattavaksi 22.1.2020. Toimituksia arvioidaan marraskuulle, eli ihan heti ei kannata innostua.

Lisätietoa löytyy BoardGameGeekistä.

Myös autonrakennuspeli Kanbanista tulee uusi laitos. Kanban EV eli uusi sähköautoversio on sekin upeaa Ian O’Toolen työtä. Tämä päivitysversio tulee Kickstarteriin helmikuussa 2020.

Kanban EV:n kansi

Rail USA on seuraava Capstonen Iron Rail -peli

Ride the Railsin kansi

Capstone Games jatkaa Winsomen junapelien lisensoimista. Hyvin menestyneen Irish Gaugen jälkeen vuorossa on Rail USA, joka julkaistaan nimellä Ride the Rails.

Alunperin vuonna 2014 ilmestynyt John Bohrerin suunnittelema Ride the Rails on yksinkertainen peli, jonka säännöt mahtuvat yhdelle paperille. Pelaajat keräävät osakkeita, rakentavat rataa ja kuljettavat matkustajia kaupunkeihin, mistä yhtiöt maksavat sitten osinkoja. Pelissä ei ole rahaa – tai on, mutta sitä ei käytetä, joten kyse on vain voittopisteistä – eikä huutokauppoja.

Olen näemmä kirjannut pelin kelvolliseksi Winsomen perhepeliksi, tylsemmäksi versioksi Samarkandista. Ei siis tehnyt huikeaa vaikutusta, kun lähti kertapelin jälkeen kiertoon.

Ennakkotilaukset alkavat tammikuun puolivälissä, peli ilmestyy heinäkuussa 2020. Samaan aikaan ilmestyy myös lisäosa, jossa on Ranskan ja Saksan kartat ja kummassakin muutama sääntömuutos.

Thames & Kosmoksen 2020 pelejä

Thames & Kosmos eli Kosmoksen Pohjois-Amerikan osasto on kertonut vuoden 2020 peleistään.

The Crew: The Quest for Planet Ninen kansi

The Crew: The Quest for Planet Nine on kovasti kohua herättänyt yhteistyökampanjatikkipeli. Vuoden alkupuoliskolla ilmestyvässä englanninkielisessä laitoksessa on saksalaista paremman laatuiset kortit.

Exit-sarjaan tulee ainakin neljä uutta peliä. The Enchanted Forest, The Stormy Flight, Theft on the Mississippi ja The Cemetery of the Knight ovat ilmeisesti kaikki perus-Exitiä, vaikeusasteiltaan 2/5 tai 3/5.

Reiner Knizian My City -legacypelistä on herunut lisätietoja. 24 episodin mittainen peli kuvaa kaupungin kehitystä ennen teollista aikakautta ja halki teollistumisen. Pelaajat lisäävät elementtejä pelilaudoilleen ja muuttavat ja tuhoavat kortteja. Peliä voi myös pelata ilman legacyelementtiä.

My City -lautapeli
My City. Kuva: Thames & Kosmos

Lautakunta

Lautakunta katsoo vuoden 2019 mieleen jääneitä pelejä ja pelikokemuksia.

Mukana jaksossa kaikki vuonna 2019 mukana olleet lautakuntalaiset kertovat pelivuodestaan, sen pettymyksistä ja positiivisista kokemuksista sekä pohtivat myös hieman tulevaa vuotta 2020. Mukana ovat siis Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Mikko Saari (Lautapeliopas), Annika ja Kai Saarto (Todellisuuspako), Joonas Konstig (Puutyöläinen), Mirva Jääskeläinen (Koko perhe pelaa), Kristian Pesti (Pöydällä), Tero Hyötyläinen (Lunkisti) sekä Miira Hartemo (Noppapotti).

Jakso on nauhoitettu 22.12.2019.

Lyhyet

Holi: The Color Festivalin kansi

Sagradan julkaisija Floodgate Games julkaisee Julio E. Nazarion pelin Holi: The Color Festival. Vincent Dutrait’n kansi on aiheeseen sopivan värikäs, itse peli taas lyhyehkö alle tunnin puzzleilu.

Kickstarter United eli Kickstarterin työntekijöiden ammattiliitto twiittasi positiivisia uutisia. Ilmeisesti hanke Kickstarterin työntekijöiden järjestäytymisestä edistyy.

The Mindin kaltaisten pelien ystävien kannattaa pistää korvan taakse nimi Contact. Tämä Steffen Benndorfin peli ilmestyy NSV:ltä alkuvuodesta ja tarjoaa yhteistyöhaasteita avaruusolentojen signaalin selvittelemisen muodossa. Benndorfilta tulee myös The Game: Quick & Easy.

Verflixxtin kansi

Amigolta tulee uusi laitos Sellaista sattuu! -pelistä. Peli on oivallinen heitä-ja-liiku-peli. Chip It on uusi versio japanilaisesta To Unlimited, and Beyond -pelistä, jossa yritetään päästä eroon korteista ja pelimerkeistä – mutta korteista eroon pääseminen voi vaatia pelimerkkien ottamista.

Blade Runner 2049: Nexus Protocol on Travis R. Chancen ja Jessey Wrightin päättelypeli, jossa yritetään keksiä, kuka joukosta on replikantti, joka vain esittää ihmistä. Peli tulee WizKidsiltä huhtikuussa 2020.

Space Cowboysiltä tulee Tea for 2, kaksinpelattava Liisa ihmemaassa -teemainen pakanrakennuspeli, joka perustuu War-korttipelin pelimekaniikalle, eli pelaajat kääntävät pakkansa päällimmäisen kortin esiin ja isomman kortin kääntänyt saa tehdä jotain.

Through the Ages: New Leaders and Wonders -lisäri viivästyy kesään 2020, koska Through the Agesin tekemiseen käytetyn paperin toimittaja meni konkurssiin, eikä lisärii nsaatu peruspelin kanssa yhteensopivia kortteja. Ratkaisuna CGE julkaisee lisärin mukana uudet versiot kaikista peruspelin sotakorteista.

Battle Line: Medievalin kansi

Battle Line: Medieval on ilmestynyt. Peli on uusi versio vanhasta kunnon Battle Linestä, nyt vain uudella Roland MacDonaldin keskiaikaisteemaisella kuvituksella.

Lautapeleillä voi nähtävästi lyödä kunnolla rahoiksi. Exploding Kittens -pelin takana oleva samanniminen firma sai lokakuussa 30 miljoonan dollarin sijoituksen TCG Capital Management -sijoitusyhtiöltä. Rahat käytetään uusien pelien kehittelemiseen, Exploding Kittens -brändin laajentamiseen livetapahtumiin ja muihin muotoihin ja niin edelleen. Toukokuussa 2020 nähdään muun muassa ensimmäinen firman oma pelitapahtuma, Burning Cat.

St. Noire on murhamysteeri uudelta julkaisijalta X2 Gamesilta. Pelin ovat suunnitelleet Zai Ortiz ja Nolan Bushnell – ja jep, Bushnell on nimenomaan se Atarin perustaja. Peliä pelataan Amazonin Alexan kautta, koska se on läpeensä ääninäytelty.

TMG on päättänyt julkaista vähemmän pelejä, sekä omia originaalijulkaisuja että yhteistyöjulkaisuja. Keväällä 2020 ilmestyy John Briegerin ja Vincent Hirtzelin Chrono Corsairs, jossa merirosvot elävät samaa päivää uudestaan ja uudestaan, kunnes aikamyrsky tyyntyy.

Gulf, Mobile & Ohion kansi

Rio Grande Gamesin Gulf, Mobile & Ohio on saanut uuden kansikuvan. Kansi on juniin erikoistuneen maalarin Howard Foggin käsialaa. Pelin kuvituksen on ottanut hoitaakseen Todd Sanders. Pelin pitäisi ilmestyä keväällä 2020.

Pax Pamirin kakkoslaitos on ollut loppuunmyyty ja BGG:n Marketplacella hinnat ovat kivunneet kolminumeroisiksi. Peliä himoitseville on tarjolla hyviä uutisia: Wehrlegig Games tuo John Companyn uuden laitoksen Kickstarteriin alkuvuodesta 2020 ja samassa yhteydessä otetaan uusi painos Pax Pamirista.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Deep Space D-6: Armadan kansi

Deep Space D-6: Armada on itsenäinen moninpelattava jatko-osa yksinpeli Deep Space D-6:lle. Armada on yhteistyöpeli 1–4 pelaajalle, jossa pelaajat suorittavat avaruustehtäviä, taistelevat vihollisaluksia vastaan ja yrittävät kukistaa pahan liittovaltion.

Peli maksaa 48 dollaria ja parikymppiä postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Sanctorvm: The Board Gamen kansi

Sanctorvm: The Board Game on scifiä ja kauhua yhdistelevä vahvasti roolipelaamiseen nojaava yhteistyöpeli 1–6 pelaajalle. Peliä voi pelata 15 pelikerran ja vähintään 60 tunnin kampanjana, jossa yksi pelaajista on pelinjohtajapahis ja muut sankareita, tai sitten noin tunnin mittaisina yksittäisinä yhteistyöskenaarioina, joissa ei tarvita pelinjohtajaa.

Pelin kehutaan olevan aikuisille tehty, eli kampanjassa on runsaasti väkivaltaa ja ahdistusta ja moraalittomuutta laukaisevia epämiellyttäviä elementtejä.

Peli maksaa 80 euroa ja 15–25 euroa postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


WWII Commander: Volume One – Battle of the Bulgen kansi.

WWII Commander: Volume One – Battle of the Bulge on ensimmäinen osa uutta pelisarjaa, jossa kuvataan toisen maailmansodan avaintaisteluita yksinkertaisella ja nopeatempoisella pelimekaniikalla. Pelin kesto on noin muutama tunti.

Pelin suunnittelija John H. Butterfield on aloittanut uransa jo 1970-luvulla ja on tunnettu parhaiten D-Day at Omaha Beach -pelistä.

Peli maksaa 77 dollaria Suomeen toimitettuna ja verot päälle. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Undaunted: Normandyn kansi

Undaunted: Normandy oli joulunajan ykköshitti. Pohdin pelin ostamista itselleni, mutta en sitten ostanut kun se ilmestyi. Ostin kuitenkin sitten pojalleni joululahjaksi, koska tämä nyt vain tuntuu aika täydelliseltä osumalta pelaajalle, joka pitää sotapeleistä, pakanrakennuksesta ja pelaa pääasiassa kaksinpelejä.

Eipä tarvinnut katua. Viikon sisään jouluaatosta tätä oli pelattu jo kymmenisen kertaa. Skenaariot ovat mielenkiintoisia ja pelin simulaatioaste on hyvä. Abstraktiota riittää eikä kyse ole mistään vahvasta simulaatiosta, mutta toisaalta joukkuetason toiminnan tuntua pelissä on ja joukkueen eri osa-alueet on mallinnettu hyvin.

Jalkaväki esimerkiksi ei ole kovin tehokasta, mutta toisaalta kaikista tärkeintä, koska kukaan muu ei pysty ottamaan aluetta haltuun. Konekiväärit ovat vaarallisia, mutta kaikista tehokkaimpia ne ovat painamaan päitä peltoon: kun ammutaan suojatulta, konekivääri ei tapa, mutta aiheuttaa lähes varmasti yksikkömerkin flippaamisen nurin, jolloin yksikön seuraava toiminto menee yksikön palauttamiseen toimintakuntoon.

Skenaarioissa on tavoitteena joko valloittaa tietty määrä aluetta tai nujertaa vastustajan jalkaväki. Jos kaikki jalkaväkilätkät on saatu eliminoitua pelistä, alueen valloittaminen ei enää onnistu, joten peli on siinä kohtaa yleensä selvä juttu, etenkin jos vastapuoli hallitsee valtaosaa alueista.

Undaunted: Normandy on kiinnostava peli, jota on helppo suositella jos pelaajia on kaksi ja pakanrakennus ja toisen maailmansodan joukkuetason taistot kiinnostavat.

Undaunted: Normandyn taistelutilanne. Kuva: Mikko Saari

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *