Kategoriat
Peliarvostelut

Pearls

Yksinkertaisten korttipelien ystäville Pearls tarjoaa sukelluksen settienkeräilyn maailmaan. Kuka ehtii kuitata ensimmäisenä arvokkaat helminauhat? Pearls on mukava pieni korttipelikokemus 2–6 pelaajalle.

Pearlsin aiheena on helmien sukeltaminen ja helminauhojen kokoaminen löydetyistä helmistä. Teema on kuitenkin pelkkää pintaa, vaan varsinaisesti kyse on aika abstraktista pienestä korttipelistä, jossa kerätään helmikortteja ja vaihdetaan korttisettejä pisteitä tuottaviksi helminauhoiksi.

Pearlsia ei tarvitse pelata pitkään, kun mieleen tulee Jaipur. Peleissä on hyvinkin paljon samaa, mutta Pearls on yksinkertaisempi ja suoraviivaisempi ja soveltuu laajemmalle pelaajamäärälle, siinä missä Jaipur on puhdas kaksinpeli.

Pearlsin kansi

Kerää ja vaihda

Pakassa on helmikortteja, joiden arvo vaihtelee ykkösestä viitoseen. Ykkösiä on paljon enemmän kuin viitosia ja lisäksi on nollan arvoisia jokerihelmiä. Helmikortteja jaetaan pöytään kuusi kappaletta.

Omalla vuorollaan pelaaja joko nostaa pöydästä kaikki yhden värin helmet käteensä tai pelaa kädestään nipun samanvärisiä helmiä omaan pistepinoonsa. Kädessä saa olla korkeintaan kymmenen korttia, mikä rajoittaa korttien nostamista.

Kun kortteja pelaa pistepinoon, saa pisteitä ja käteen tilaa ja mikäli setti on vähintään neljän kortin kokoinen, bonuspisteitä helminauhan muodossa. Eri kokoisia helminauhoja on rajallisesti, joten niiden keräämisessä on pieni kiire.

Käsi kortteja: neljä punaista ykköstä, kaksi jokeria, kaksi viitosta.
Tämänkaltaisten päätösten eteen Pearlsissa joutuu: pelatako mustat jokerinollat ykkösten kanssa kuuden kortin settinä vai viitosten kanssa neljän kortin settinä? Vai pelaisiko viitoset kahdestaan nopeina pisteinä ja keräisi lisää punaisia ykkösiä, niitähän on pakassa 20 kappaletta eli lisääkin saisi varmasti. Kuva: Mikko Saari

Pisteitä ja miinuksia

Peli päättyy, kun pakka loppuu tai viimeinen helminauha otetaan. Pelaajat saavat vielä viimeisen tilaisuuden pelata kädestään kortteja pistepinoonsa ja sitten lasketaan pisteet.

Pistepinoon kerätyt helmet ja helminauhat ovat plussaa ja käteen jääneet kortit miinusta. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja vie voiton.

Pearls on mukava, helppo täytepeli, joka on helppo tarjota pelattavaksi lähes kenelle tahansa. Kevyen pelin tarpeeseen se toimii oikein mukavasti. Veikkaan, ettei siitä kenellekään ihan ykkössuosikkia tule, mutta mukana kulkevaksi täytepeliksi se sopii oivallisesti.

Jaipur-viittausten ei sitten kannata antaa kasvattaa odotuksia liikaa. Peleillä on selvästi samoja geenejä, mutta niiden pelaaminen tuntuu täysin erilaiselta. Pearls on hyvin kepeä täytepeli, eikä lähelläkään Jaipurin hienostuneisuuden astetta, eikä tee kummallekaan pelille oikeutta ajatella Pearlsia vain moninpeli-Jaipurina.

Faktat Pearlsista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Abacus (2019), Lautapelit.fi (2020)

Mutkikkuus: Pearls on yksinkertainen peli, joka on helppo opettaa. Säännöissä ei juuri mutkia ole, kunhan hoksaa miten helminauhat toimivat.

Onnen vaikutus: Kepeänä korttipelinä tässäkin pelissä tuuri on vahvasti mukana, mutta eipä vartin filleriltä muuta voi odottaakaan.

Vuorovaikutus: Samoja helmiä kerätään ja kannattaa pitää vähän silmällä, mitä muut haalivat ja siten jättävät ehkä haalimatta. Muuten vuorovaikutusta ei ole kuin kilpajuoksussa helminauhoihin.

Teema: Kovin pinnalliseksi teema jää, mutta eipä tällaiselta peliltä muuta odottaisikaan.

Uudelleenpelattavuus: Ihan terävintä timanttia Pearls ei genressään ole, mutta reilun kympin hinnalle saa varmasti riittävästi vastinetta.

Kieliriippuvuus: Peli ei edellytä lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2–6. Toimii kaikilla pelaajamäärillä.

Pituus: 15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *