Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 2.10.2023: Vuoden peli -voittajat

Vuoden 2023 Vuoden peli -voittajat on julkistettu. Voittajanelikko on oikein mainio kattaus erilaisia pelejä. Lisäksi kerromme Pelaajien valinta -finalistit ja muita palkintovoittajia.

Vuoden peli -voittajat 2023

Vuoden peli -palkinnon voittajat on julkistettu. Tänä vuonna valinnoista ei ole valittamista, joka sarjaan löytyi oikein kelpo voittaja.

Balloon Popin kansi

Vuoden perhepeliksi valittiin Balloon Pop. Tämä Lautapelit.fi:n oma julkaisu on ensimmäinen Vuoden peli -voittaja, jonka on suunnitellut nimetty suomalainen suunnittelija. Mikko Punakallion käsialaa oleva peli on yksinkertainen, selkeä pulmapeli, joka muistuttaa jonkin verran suosittuja mobiiliälypelejä.

Muut finalistit olivat Poison, Mandamina ja 80 Days.

Arnak : Kadonneet rauniot -pelin kansi

Vuoden strategiapeli on finalistikolmikon raskain peli, Arnak – Kadonneet rauniot. Pelin viihdyttävyys, valintojen merkittävyys ja mukaansatempaavuus toivat sille voiton.

Muut finalistit olivat Calico ja Cascadia.

Lankulle! -pelin kansi

Vuoden lastenpeliksi valittiin Lankulle!, joka on Suomessa Lautapelit.fi:n julkaisu. Yksinkertainen peli erottui muista finalisteista hienolla toteutuksellaan, lyhyellä kestollaan ja selkeillä säännöillään.

Muut finalistit olivat Taikavuori ja Opetellaan Sanaralli.

Hitsterin kansi

Vuoden partypeli on Hitster, jossa kuunnellaan musiikkia ja sijoitetaan hittibiisejä aikajanalle oikeaan järjestykseen. Idea on siis tuttu muun muassa Timeline-pelistä, nyt sitä vain sovelletaan hittibiisien järjestämiseen.

Muut finalistit olivat Top It ja Wheels vs Doors.

Leluyhdistyksen tulosuutinen löytyy täältä.

Pelaajien valinta -finalistit

Vuoden perhepeli -finalisti 2023 -logo

Pelaajien valinta -raati on tehnyt ensimmäisen vaiheen työnsä ja valinnut palkinnon finalistit. Perhepelisarjan finalistit ovat:

Harrastajasarjan finalistit ovat:

Voittajat julkistetaan kuukauden päästä eli ne selviävät ensi kuun uutiskatsauksesta.

Vuosiäänestyksen voittajat

Vuosiäänestys päättyi pari viikkoa sitten. Äänestäjiä oli runsaasti, kiitos kaikille osallistuneille! Voittaja oli nopeasti selvillä ja pian kävi ilmi, että viiden kärki ei edellisvuodesta muutu kuin järjestyksensä suhteen. Ark Nova nousi odotetusti voittajaksi, kakkos- ja kolmossijasta kisasivat Terraforming Mars ja Wingspan ja nelos- ja vitossija oli Lost Ruins of Arnakin ja Dune: Imperiumin välinen kisa.

Tarkemmat tulokset löydät Vuosiäänestyksen tulokset 2023 -sivulta.

International Gamers Awards 2023

International Gamers Awards -logo

Pitkäikäinen peliharrastajien jakama pelipalkinto International Gamers Awards palkitsi vuoden parhaat pelit. Voittajat olivat:

 • Paras moninpeli: Revive (Kristian Østby, Eilif Svensson, Helge Meissner ja Anna Wermlund / Aporta Games
 • Paras kaksinpeli: Oranienburger Kanal (Uwe Rosenberg / Spielworxx)
 • Paras yksinpeli: Earth (Maxime Tardif / Inside Up Games)

Moninpelisarjassa Simone Luciani oli tiukasti kärjen tuntumassa, sillä kakkoseksi tuli Lucianin ja Nestore Mangonen Darwin’s Journey ja kolmoseksi Lucianin ja Daniele Tascinin Tiletum.

Kaksinpelisarjan voitto nosti Uwe Rosenbergin ykköseksi IGA-tilastoissa: hänellä on nyt viisi voittoa. Oranienburger Kanal on hitusen tylsä voittaja, sillä tätä Spielworxxin pienen painoksen julkaisua on toistaiseksi kovin vaikea saada mistään. Spielworxx pyrkii kuitenkin lisensoimaan pelinsä laajempaan jakeluun ja se on Oranienburger Kanalinkin kohdalla onnistunut: Sylex julkaisee pelin nimellä Kanal ja tämä versio tulee englanninkielisenäkin.

Sarjan kakkosena oli Splendor Duel ja kolmosena Undaunted: Battle of Britain.

Soolosarjassa Earth nappasi voiton tiebreakerilla, Shem Phillipsin Legacy of Yu oli sarjan toinen kärkinimi.

American Tabletop Awards 2023

The American Tabletop Awards -logo

American Tabletop Awards -palkinnot vuonna 2023 menivät seuraaville peleille:

Kissa-aiheinen Boop on pieni kahden pelaajan abstrakti peli, joka sai kiitosta yksinkertaisista säännöistään ja pinnan alla olevasta syvyydestään. Early Gamers -sarjassa suositukset saivat Kites ja Mantis.

Turing Machine on omaperäinen peli, jonka fyysistä toteutusta kehuttiin erittäin houkuttelevaksi. Sarjan muut suositellut pelit olivat Next Station: London ja Cat in the Box: Deluxe Edition.

Strategiasarjan voittaja Planet Unknown on kehuja kerännyt (esimerkiksi Lunkisti.fi) polyominopeli, jossa kartoitetaan tuntematonta planeettaa. Pelin puzzlemainen luonne koettiin hyvin tyydyttäväksi. Suositukset menivät Return to Dark Towerille ja The Guild of Merchant Explorersille.

Raskaiden pelien sarjan voittajaksi valittiin Carnegie, jossa pelaajat rakentavat yrityksiä Yhdysvalloissa. Peli vaatii panostusta, mutta myös palkitsee. Suositukset saivat Frosthaven ja My Father’s Work.

Spiel der Spiele 2023

Spiel der Spiele -logo

Itävallassa jaettiin kesällä Spiel der Spiele -palkinnot. Voittajat olivat:

 • Spiel der Spiele: Café del Gatto (Lena Burkhardt ja Julia Wagner / Schmidt)
 • Lastenpeli: Beethupferl (Bernhard Weber / Zoch)
 • Perhepeli: 80 Days (Emanuele Briano / Piatnik)
 • Ystävien kesken: Black Stories: Das Spiel (Inka ja Markus Brand, Folko Streese / moses.)
 • Peliharrastajille: Merchants Cove (Carl Van Ostrand, Jonny Pac ja Drake Villareal / Pegasus)
 • Korttipeli: Fancy Feathers (Friedemann Friese / 2F Spiele)
 • Ajankohtainen: Atiwa (Uwe Rosenberg / Lookout)

Kissabaristojen kilpailu menestyksestä eli Café del Gatto voitti pääpalkinnon, sillä peli sekoittaa onnistuneesti helpostilähestyttävän pelimekaniikan, nopean rytmin ja paljon mahdollisuuksia tehdä taktisia siirtoja ilman että peli on liian monimutkainen. Raati suosittelee peliä hyvin monenlaisille yleisöille.

Ajankohtaisen pelin palkinto meni Atiwalle, jonka sademetsien suojelua koskettava aihe nähtiin tärkeäksi; toisaalta teema oli onnistuttu yhdistämään pelimekaniikkaan hyvin.

Lisätietoja palkinnosta löytyy Spiel der Spielen sivuilta.

Japan Boardgame Prize ja Nederlandse Spellenprijs

Japan Boardgame Prize 2022 -logo

Japanilaiset peliharrastajat äänestivät Japan Boardgame Prize -palkinnosta. Äänestyksen voitti Ark Nova, joskaan ei mitenkään ylivoimaisesti: se sai 151 pistettä, kun toiseksi tullut Whirling Witchcraft sai 149 pistettä. Koko tuloslista löytyy Japan Boardgame Prizen sivuilta.

Nederlandse Spellenprijs -palkinnon logo

Hollannin De Nederlandse Spellenprijsin voittajat julkistetaan vasta myöhemmin syksyllä. Ehdokkaat on kuitenkin listattu.

Perhesarjan ehdokkaat ovat:

Mutkikkaampien pelien sarjan ehdokkaat ovat:

Harrastajapelien sarjan ehdokkaat ovat:

HABA saneeraukseen

HABA:n logo

Laadukkaista lastenpeleistään tunnettu HABA on hakeutunut saneeraukseen. Yhtiön liiketoiminta jatkuu toistaiseksi entisellään ja yhtiön toimintaa valvomaan on nimitetty juristi. Yhtiön johto jatkaa entisellään, mutta toimintaan tulee muutoksia. Lastenvaatebrändi Jako-o:n lopetuksesta ilmoitettiin jo elokuussa.

Muutaman vuoden takaiset mittavat laajenemishaaveet tullaan siis kuoppaamaan. Saapa nähdä, mitä tämä järjestely tarkoittaa HABAn erinomaisten lastenpelien kannalta.

Lautapelikahvila Turkuun?

Happy Badger Game Experiences haluaa perustaa Turkuun lautapelikahvilan. Projekti on tällä hetkellä Mesenaatti-palvelussa keräämässä rahoitusta. Jos 7 500 € minimitavoite toteutuu, kahvila perustetaan pop up -henkisesti ainakin puoleksi vuodeksi.

Kovin vauhdikasta alkua kampanja ei ole vielä saanut, mutta toivottavasti vauhti tästä kiihtyy ja Turkuunkin saadaan oma lautapelikahvila.

Kampanja löytyy Mesenaatista. Rahoitusta kerätään vuoden 2023 loppuun asti.

JokiCon syksy 2023

Jokicon syksy 2023 on ISYY:n lautapelikerhon Joensuu Board Gamersin järjestämä kaikille avoin lautapelitapahtuma. Jokicon järjestetään 21.–22.10.2023 Joensuussa.

Tapahtumapaikkana on Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen Aurora-rakennuksen A-osa (Yliopistokatu 2). Käytössä on Auroran viihtyisät luokat. Ohjelmassa on vapaata pelaamista.

Kerhon lautapelikokoelma on kaikkien osallistujien käytettävissä. Omia pelejä voi ja kannattaa ottaa mukaan, omalla vastuulla. Tapahtuma on päihteetön.

Tapahtuma on lauantaina avoinna klo 11–21.45 ja sunnuntaina klo 10–19. Tapahtumapaikalla ei ole ruoanlaitto- tai yöpymismahdollisuuksia. Keskusta ja lähimmät ruokapaikat ovat kävelymatkan päässä. Sisäänpääsymaksu on 3 € / päivä tai 5 € / 2 päivää. (Yhden päivän lipun voi päivittää kahden päivän lipuksi.) Sisäjalkineita suositellaan.

Tapahtuma Facebookissa.

Vilman tilastot ja pelit

Vilman BG Stats -tilastoja

BG Stats -appi lisää peleihin mukavasti maustetta. Olen tilastoinut nyt melkein 2,5 vuotta jokaisen pelaamani pelin. Tilastoon saa kätevästi laitettua eri paikkoja, joissa pelejä pelaa. Minä jaan pelikerrat kategorioihin: livepelit, perheen kanssa pelatut pelit ja netissä pelatut pelit. Saan helposti klikattua tilastoon näkyviin joko kaikki kategoriat tai voin tarkastella yksitellen kuinka paljon ja mitä on tullut pelattua vaikka vain netissä. 

Erittäin mielenkiintoista on myös tilastoida peleistä roolit, vaikkapa millä laudalla pelasin Ark Novassa tai 7 Wondersissa. Saa mukavaa dataa siitä, onko jokin lauta muita parempi. Vaatii tietysti paljon pelikertoja, että tilasto antaa oikeasti mitään käsitystä.

BG Statsista Ark Novan roolit

Paljon seuraan myös uusien pelin määrää. Asetin tammikuussa itselleni tavoitteen opetella tänä vuonna kaksitoista uutta peliä. Inhoan uusien opettelua, mutta rakastun hyvin usein niihin uusiin. Tänä vuonna olen pelannut nyt 71 uutta peliä, joten tavoite taisi olla aivan liian helppo. Ensi vuodelle uskaltanen laittaa suuremman tavoitteen. 

Toinen tiiviisti seuraamani lukema on H-indeksi, eli kuinka montaa peliä olen pelannut vähintään tietyn määrän. Tällä hetkellä kaikkien kategorioiden mukana ollessa H-indeksi on 25 eli olen pelannut vähintään 25 eri peliä vähintään 25 kertaa. Kun tarkastelee lukua vain livepelien osalta, H-indeksi tipahtaa kolmeentoista. Vielä on onneksi monta hyvää pelikuukautta tälle vuodelle. Katsotaan, kuinka korkeaksi luvut nousevat!

Vilman syyskuun pelatuimmat pelit

Syyskuun osalta H-indeksini on 6. Ykkösenä komeilee Ark Nova, jota on tullut pelattua sekä livenä että Board Game Arenassa. Kakkosena on uusi pikkupelien lemppari Next Station: Tokyo; täytyy sanoa että tähän tutustumisen jälkeen London tuntuu kovin vaisulta. Kolmantena myös minulle uusi peli After Us, vallan mukava pakanrakennuspeli, jossa on toki mahdollisuus saada analyysihalvaus. 

Stella: Dixit Universe on sijalla neljä ja rakastuin siihen netissä niin täysin, että tilasin sen samantien myös omaan kirjahyllyyn. Board Game Arenassa tämä toimii jopa liveä paremmin, mutta kurjana puolena on pakan pieni koko. Livenä tähän voi yhdistää kaikki Dixit-kortit, kyllä maistuu!

Viidenneksi eniten tässä kuussa olen pelannut suunnittelemaani peliä Trollius’n Roll, joka on vielä prototyyppivaiheessa. Sitä nyt kovasti pelitestataan ja tarkoitus on kyllä tämä peli julkaista. Instagram-tilillä Jiiratawemputin voit seurata tätä projektia, kuinka omasta ideasta syntyy ja kehittyy ihan oikea peli.

Kuudentena listalla on The Crew: Mission Deep Sea. The Crew on itselle jo ihana klassikko ja ainahan sille löytyy aikaa. Hauskinta on, etten yleisesti ollenkaan välitä yhteistyöpeleistä, mutta The Crew on ansaitusti tähän poikkeus. 

Syyskuussa muita minulle uusia pelejä ovat olleet The Quest for El Dorado, Volle Weide, Dixit: Disney Edition, Nimalia, Concordia Venus, Everdell, Welcome to the Moon, Avista ja Pairs. El Doradoa ja Everdelliä olin todella pitkään halunnut pelata. Molemmista tykkäsin kovasti ja revanssia odottelen. Tyttäreni täyttää ensi viikolla kahdeksan vuotta ja toivoi uutta lautapeliä lahjaksi (kyllä, tämä äiti ilahtui kovasti tästä!!), joten pakettiin kääritään El Dorado! Odotan innolla, mitä tytär tästä pelistä tykkää! 

Kasa Vilman pelejä
Syyskuun pelisatoa. Kuva: Vilma Vihervaara

Mikon pelaamia

Olen katsellut peli-illoissa viereisiin pöytiin Great Western Trailin uusversioita, ensin Argentinaa ja sitten New Zealandia. Nämä eivät ole suuresti kiinnostaneet, kuten eivät muutkaan Alexander Pfisterin uudet pelit; on lähinnä tuntunut siltä, että alkuperäinen riittää ja uudet ovat pitkiä ja mutkikkaita.

Minut kuitenkin puhuttiin kokeilemaan Great Western Trail: New Zealandia, ensin kaksinpelinä ja viikkoa myöhemmin ehdotin itse kolminpeliksi. Kun nyt kerran tuli opeteltua, niin tuhlaustahan se olisi pelata vain kerran! Oikein kelpo pelihän tämä on. Päällisin puolin se muistuttaa jonkin verran alkuperäistä lisäosansa kanssa.

Lehmät ovat vaihtuneet lampaiksi, joista saa tietysti lihaksi myymisen lisäksi villaa. Lammaslajit ovat monipuolisempia: osa tuottaa vähemmän pisteitä, mutta on parempaa kerittävää, kuten merinolampaat.

Kaikenlaista uutta jännittävää tässä on ja lopputulos on oikein maistuva. Alkuvalmistelut ja loppusiivous ovat karmeita urakoita, eikä pelin opettaminen vasta-alkajalle kuulosta millään tapaa houkuttelevalta. Alkuperäistä GWT:tä pelanneelle opettaminen ei ole tuskaa.

Ehkäpä sitä Argentinaakin voi joskus kokeilla; tätä ainakin pelaan kyllä ihan mielelläni uudestaan, nyt kun peli on tuttu. Kestokaan ei ole mitenkään tolkuton.

Great Western Trail: New Zealandin käsikortteja
Panostin villaan, kädessä takimmaisena on mitä loistavin villalammas. Kuva: Mikko Saari

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauk­sen jälkeen

Syyskuussa ilmestyi lavea kattaus peliarvosteluja, mukana oli paljon pelejä aina pienten lasten ensipeleistä raskaisiin strategiapeleihin.

Tuukka arvioi polyominopelien kategorian uusimman suosikin, Planet Unknownin. Peli on kerännyt kiitosta, mutta Tuukka ei lämmennyt varauksetta.

Sampsalta saatiin arvio viime vuonna Kinderspiel des Jahresilla palkitusta Taikavuori-pelistä. Siinä velho-oppilaat etenevät laudalla pudottelemalla kuulia vierimään rinnettä alas. Onnekas osuma tietää liikettä laudalla. Näyttävä peli toimii hyvin lastenpelinä.

Mirva arvioi kotimaista tuotantoa, Tuomas Mansikan suunnitteleman Kalewala: Tale of Sampo -pelin. Peli perustuu salaiseen liikkumiseen pystyyn nostetun pelilaudan molemmin puolin.

Paulilta tuli arvio Undaunted: Battle of Britainista. Undaunted-sarja nousee siiville pelissä, jossa taistellaan tutulla pelimekaniikalla ilmasotaa Englannin kanaalin yllä.

Vilma tsekkasi Dixit: Disney Editionin, joka on vanha tuttu Dixit, mutta Disney-kuvituksella. Ei siis mitään uutta, mutta Disney-faneille peli kelpaa varmasti.

Jaakko on urakoinut Marvel D.A.G.G.E.R. -pelin kanssa. Pitkänpuoleinen peli on Marvel-teemainen uusversio Eldritch Horrorista.

Mikko kirjoitti pitkästä aikaa arvion. Testissä oli Phil Walker-Hardingin näppärä loitsujenopiskelupeli SpellBook, joka osoittautui ihan hyväksi.

Elisa testasi Tacticin ensipelivalikoimiin kuuluvan Ensimmäinen pelini: Sammakon loikka ja totesi sen ajavan asiansa: peli toimii mainiosti pienten lasten ensipelinä.

Markus arvioi Garphillin kolmannen trilogiasarjan avauksen Wayfarers of the South Tigris, jossa tähyillään tähtiin ja tutkitaan maita ja mantuja Lähi-idässä.

Yksinpelien ystävillekin on jotain: Juho arvioi yhdeksän kortin pasianssipelin Orchard. Pieni peli voitti vuonna 2018 pelisuunnittelukilpailun.

Veeti testasi parhaillaan joukkorahoituksessa olevan Sami Laakson Peacemakers: Horrors of War -pelin, eli Dawn of Peacemakersin uuden version. Toimii!

Juho arvioi myös Peer Sylvesterin The King is Dead -pelin toisen painoksen. Myös König von Siamina tunnettu hyvin tiukka kolmen pelaajan helmi sai kiitosta.

Haluatko mukaan Lautapelioppaan toimitukseen? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Telegramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Luetuimmat jutut top 10

Nämä ovat olleet viimeisen neljän viikon aikana Lautapelioppaan luetuimmat jutut:

 1. Yatzyn säännöt
 2. Vuoden peli -artikkeli
 3. Rummikub
 4. Trails of Tucana
 5. Parhaat lautapelit -lista
 6. Carcassonne
 7. Smart10
 8. Syyskuun uutiskatsaus
 9. Bananagrams
 10. Bezzerwizzer

Lautapeliblogien päivi­tykset

Youtubessa Miira ja Annika julkaisivat Hyvin draftatut kortit -vlogissaan taas muutaman uuden jakson: pelit, joissa on antropomorfisia eläimiä, Z-Man Gamesin pelit, laatanasettelupelit osa 2, salamarakkaudet ja kesän 2023 lautapelihankinnat.

Nopparallin videoissa on unboxattu Bolt Action: Band of Brothers, arvioitu Dixit: Disney Edition, unboxattu ja arvioitu Lacrimosa.

Todellisuuspaossa oli raportti Pelaajien Valinta -raadin syyskuisesta pelipäivästä ja peliarvio Star Wars: The Clone Warsista.

Huoltoreitti arvioi kotimaista työtä olevan All Bridges Burning -pelin, joka kuvaa Suomen sisällissotaa COIN-sarjan keinoin. Pelin erikoisuutena on konfliktin esittäminen kolmen osapuolen välisenä: punaisten ja valkoisten lisäksi pelissä on mukana maltilliset demokraatit. Huoltoreitti vieraili myös Ropeconissa pelaamassa raskaita sotapelejä.

Tuomo aloitti muumimukeja ja lautapelejä yhdistelevän Mukiinmenevät pelit -sarjan, jossa on käsitelty Startups ja Niiskuneiti, Happy Salmon ja Delfiinisukellus ja Sprawlopolis ja Muumitalo. Tuomo julkaisi myös vuoden top 30 -listansa videona ja taulukkona.

Bodogemaniassa esiteltiin japanilainen klassikkopeli Harvest, joka on viihdyttänyt junamatkustajia jo vuodesta 1992 lähtien.

Lunkisti.fi arvioi Nimalian, kepeän eläinkorttien järjestelypelin, jossa draftataan ja asetellaan kortteja lomittain. Koiranystäville sopii Dog Park, jossa kerätään kenneliin koiria ja ulkoilutetaan niitä. Knizian Mille Fiori todettiin kauniiksi, mutta teemaltaan köykäiseksi. Tero listasi myös Spiel ’23 -messujen tärppinsä.

Mikko arvioi SpellBookin myös englanniksi blogissaan.

Anton VS esitteli suunnittelemiaan pelinappuloita ensimmäisen, toisen ja kolmannenkin kerran ja tarjoili lautapelisuunnittelijan ASMR:ää.

Pelikillassa esiteltiin joukkorahoituskampanjaa, jolla perustetaan lautapelikahvilaa Turkuun. Killassa esiteltiin myös lautapelietiketin perusteita, joilla peli-illat sujuvat mukavasti. Peleistä fiilisteltiin Lorcanaa ja Steamin digilautapelien tarjouksia.

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *