Kategoriat
Peliarvostelut

Primordial Soup

Primordial Soup eli Ursuppe vie pelaajat elämän alkulähteille alkuliemeen, jossa ameebat hääräilevät ja kehittyvät evoluution kautta. Peli keskittyy elämän perusasioihin: syömiseen ja ulostamiseen.

Kukin pelaaja ohjaa alkuliemessä yhtä kuolemattomien ameebojen muodostamaa lajia. Lajille voi hankkia erilaisia geneettisiä ominaisuuksia, joiden avulla yksilöt pärjäävät entistä paremmin olemassaolon taistossa. Liiallinen ominaisuuksien kahmiminen voi kuitenkin kostautua, sillä ominaisuuksia voi myös menettää, jos otsonikerroksen ohentuminen aiheuttaa lajeissa mutaatioita.

Pelin idea

Primordial Soupin kansikuvaAmeebat elelevät pelilaudalla, joka on noin 4×5 ruudun kokoinen. Pelaajat aloittavat pelin kahdella ameeballa, mutta ne voivat pelin kuluessa lisääntyä tai kuolla. Ameebojen lisäksi kussakin pelilaudan ruudussa on ruokaa kuvaavia kuutioita, joita ameebat syövät.

Kunkin vuoron aluksi käännetään satunnainen ympäristökortti, joka kertoo, mihin suuntaan ameebat lilluvat veden virtauksen mukana vuoronsa aluksi. Lisäksi ympäristökortti ilmoittaa otsonikerroksen paksuuden.

Liikkumisen jälkeen ameeba syö kolme kuutiota ruokaa, ja erittää kaksi kuutiota. Jos ameeballe ei ole tarpeeksi ruokaa, se nääntyy ja saa yhden pisteen vahinkoa. Kun vahinkoa on kertynyt kaksi pistettä ameeba kuolee. Ameebalajit eivät kuitenkaan koskaan kuole, sillä pelaaja saa yhden ilmaisen ameeban vuoronsa aluksi, jos hänen kaikki ameebansa ovat menehtyneet.

Syömisen jälkeen ameebalajilleen voi hankkia uusia ominaisuuksia ostamalla geenejä. Geenien avulla ameebalaji voi esimerkiksi saada liikkumiskyvyn, jolloin ameebat eivät enää joudukaan liikkumaan satunnaiseen suuntaan, vaan ne voivat vaikuttaa liikkumiseensa vapaammin. Lopuksi ameebat lisääntyvät jakautumalla, liikaa vahinkoa kärsineet ameebat kuolevat, ja ameebalajit pisteytetään. Pelaaja, joka ensimmäisenä saavuttaa 42 pistettä, voittaa pelin.

Pelitilanne Primordial Soup -pelistä
Ameebat (kiekot, joissa on tikku) lilluvat alkuliemessä. Kuva: Aldaron / Wikimedia Commons

Geeneissä on pelin suola

Geenien hankkiminen on pelin ehdottomasti hauskin puoli. Valitettavasti suurin osa peliajasta kuitenkin kuluu ihan muuhun. Ameebojen liikuttaminen ja ruokkiminen vaatii paljon käsityötä, ja etenkin suuremmalla pelaajamäärällä omaa vuoroaan saa odotella välillä aika kauan.

Monet väittävät, että peliin on olemassa täydellinen strategia, jolla voittaa aina, mutta epäilen sellaisen olemassaoloa. Jotkut geenit ovat kuitenkin selvästi parempia kuin toiset, ja usein tuntuu käyvän niin, että kasvissyöjäameeboilla ei peliä voi voittaa, jos mukana on yksikin petolaji. Onneksi pedoiltakin voi suojautua hankkimalla sopivat geenit.

Peliin on saatavilla myös laajennus Freshly Spiced, joka mahdollistaa pelaamisen jopa kuudelle hengellä. Lisäksi laajennuksen mukana tulee täysin uusi geenistö, joka lisää peliin uusia ominaisuuksia. Uusien geenien ansiosta peli tuntuu laajennuksen jälkeen jälleen tuoreelta.

Faktat Primordial Soupista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Z-Man Games (2004), Doris & Frank (1997)

Mutkikkuus: Säännöt ovat varsin suoraviivaiset, mutta erilaisten geeniyhdistelmien pohtiminen tuo peliin syvyyttä.

Onnen vaikutus: Onni vaikuttaa ameebojen liikkumiseen, mutta oikeiden geeniyhdistelmien avulla onnen vaikutusta voi pienentää.

Vuorovaikutus: Pelissä on runsaasti vuorovaikutusta, sillä ameebojen eloonjäänti riippuu muiden ameebojen toimista.

Teema: Pelilauta on hyvin teemoitettu, mutta muut komponentit ovat hieman sieluttomia väritettyjä puupaloja.

Uudelleenpelattavuus: Peli ei ala kovin nopeasti toistaa itseään, sillä erilaisia strategioita ja geeniyhdistelmiä on lukuisia.

Kieliriippuvuus: Pelin korteissa on tekstiä. Peliä löytyy englanniksi ja saksaksi.

Pelaajamäärä: 3-4, lisäosan kanssa 3-6

Pituus: 1-2 tunti

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *