Kategoriat
Peliarvostelut

Mare Nostrum

“Pelattava Civilization” on yksi lautapelisuunnittelijoiden Graalin maljoista. Alkuperäinen Civilization on hieno peli, joka valitettavasti kestää useita tunteja pelata. Advanced Civilization -versiona yli kymmenen tunnin pelit eivät ole mahdottomia. Muutamassa tunnissa pelattava Civilization olisi monen mieleen.

Serge Laget työsti Mare Nostrumia parikymmentä vuotta. Tuloksena on peli, jonka säännöt ovat kieltämättä helpot (vain pari sivua). Mare Nostrum on parhaimmillaan pelattavissa parissa tunnissa, mutta voi venyä viiteenkin tuntiin sopivasti pelattuna. Aivan täydellinen onnistuminen se ei siis tässä mielessä ole.

Pelin idea

Mare Nostrumin kansiPelaajat komentavat Välimeren kansoja antiikin aikaan. Näyttävät ja antiikin henkeen sopivat komponentit helpottavat tunnelman tavoittamista. Valloitettavat alueet tuottavat resursseja, joilla voi ostaa kaupunkeja, sotajoukkoja tai ihmeitä. Rakentamalla neljä ihmettä tai pyramidit voittaa pelin.

Pelissä on mielenkiintoinen kaupankäyntimekanismi, jossa pelaajat poimivat toisiltaan kortteja yrittäen koota itselleen erilaisten hyödykkeiden settejä. Sotajoukoilla taistellaan, kolmisoutujen tukemat valloitussodat ovat nopeita ja tehokkaita. Pelaajien velvollisuutena onkin pitää potentiaaliset voittajat kurissa, koska peli itsessään suosii menestyvää.

Ongelmia

Mare Nostrumin hankaliin puoliin kuuluu ainakin vaihteleva pituus. Lyhyimmillään peli loppuu hyvinkin pian, jos pelaajat ovat huolimattomia ja antavat jonkun (yleensä Egyptin) vaihtaa itselleen pyramiditarpeet. Toisaalta jos pelaajat estävät huolellisesti toisiaan voittamasta, peli voi venyä tuntien mittaiseksi. Kaikki eivät kuitenkaan tällaisesta torppaamispelistä pidä.

Peruspeli on käytännössä viiden hengen peli. Muilla pelaajamäärillä peli toimii huonommin. Lisäosa Mythology Expansion tekee pelistä toimivamman muillakin pelaajamäärillä ja lisää maksimipelaajamäärän kuuteen uudella Atlantiksen sivilisaatiolla. Laajennosta pidetään yleisesti välttämättömänä.

Suunnittelija:
Julkaisija: Eurogames Descartes
Ilmestymisvuosi: 2003
Pelaajamäärä: 3-5
Pituus: 120-180 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Mare Nostrum”

Olen pelannut peliä tunteja ja taas tunteja, mutta pelikertoja on tasan yksi, ja siihen luultavasti jääkin. Periaatteessa toimiva ja mielenkiintoinen peli, mutta 6-7h kesto, jossa viimeisen 4 tunnin aikana ei käytännössä tapahdu mitään, ei palkitse. Kuten Mikkokin mainitsee, pelin loppuminen käytännössä vaatii, että joku luovuttaa tai pelaa tyhmästi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *