Kategoriat
Peliarvostelut

Tasapeli

UFF tunnetaan käytettyjen vaatteiden kaupoista, mutta yhdistys tekee myös muutakin kehitysyhteistyön saralla. Yksi uusi projekti on Tasapeli-lautapeli, jonka avulla UFFin mukaan “tuodaan tutuksi arkitodellisuutta kehitysmaissa, laajennetaan käsitystä voittamisesta ja pohditaan auttamisen tärkeyttä”.

Tasapeli-lautapelillä halutaan tuoda kehitysyhteistyön kysymyksiä esille leikin kautta. Ulkoministeriön tukemaa peliä on jaettu päiväkoteihin ja Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekahviloihin, lisäksi sitä voi ostaa UFFin nettikaupasta edullisella 10 euron hinnalla.

Hyönteismaailman tyranni

Tasapelin kansiPeliä on etäännytetty hieman todellisuudesta sijoittamalla tapahtumat Ötökkämaahan. Sikäli realistinen paikka Ötökkämaa kuitenkin on, että siellä vallitsee epätasa-arvo ja todellista valtaa pitää paha Tyranni.

Käytännössä pelin alussa pelaajilla on eri määrä resursseja. Toiset ovat köyhiä, toiset rikkaampia. Tavoitteena on saada kaikkien voimavarat täyteen määrään ja paljastaa Tyranni.

Peli on mekaniikaltaan heitä-ja-liiku-tyyppinen: pelaajien nappulat etenevät laudalla kohti Tasausaluetta. Matkan varrella on perinteiseen tapaan Sattuma-, Tyranni ja Rosvo vai haltija -ruutuja.

Sattumakortit jakavat pelaajille voimavaroja. Kortit antavat pelaajille mahdollisuuden valita. Voimavarat voi pitää itse tai jakaa köyhimmän pelaajan kanssa. Köyhien auttamisesta palkitaan pienellä bonuksella. Tyranni-kortit kuvaavat pahan Tyrannin mielivaltaa ja tuovat pelaajille monenlaista harmia, joskus kortin nostajalle, joskus kaikille.

Peli päättyy, kun joku pääsee maaliin, kaikkien valtakuntien voimavarat ovat täynnä ja tyranni on saatu paljastettua. Kun ehdot täyttyvät, pelin voittaa ratkaisevan siirron tehnyt.

Yksinkertainen, mutta opettavainen

Tasapelin lautaPelinä Tasapeli on hyvin yksinkertainen, mutta se ei ole ongelma pelin kohderyhmä huomioiden. Peli sopii luultavasti parhaiten kouluikäisille, suositusikä on viisi vuotta.

Vaikeustasoltaan peli sopinee lukutaitoisten lasten yksin pelattavaksikin, mutta parhaimmillaan peli taitaa olla, kun mukana on aikuinen, joka osallistuu keskusteluun pelin mahdollisesti herättämistä kysymyksistä.

Niitähän varten peli on tehty. Lähtökohdat ovat epätasa-arvoiset, toisilla on enemmän voimavaroja kuin toisilla. Pelin kannalta tällä on melko vähän merkitystä, mutta tavoite on saavutettu, mikäli joku kokee alun epäreiluksi ja asiasta puhutaan.

Samoin sattumakorttien antamat mahdollisuudet jakaa vaurautta muille pelaajille herättää pelaajissa toivottavasti ajatuksia.

Siisti peli

Ulkoiselta toteutukseltaan Tasapeli on siististi tehty. Pelin ulkoasun vetovoimasta en osaa sanoa; yhdessä lehtijutussa koululaiset kehuivat peliä “läpän näköiseksi”. Laatu on ainakin kunnossa, sillä hankkeeseen on otettu yhteistyökumppaniksi Tactic. Peli onkin kaikinpuolin tasokas tapaus, mikä on tällaisen opetuspelin kohdalla iloinen yllätys.

Pelinä Tasapeli ei ole ainakaan peliharrastajan näkökulmasta erityisen kiinnostava tapaus enkä tiedä pelin kestävyydestä, mutta opetuskäytössä se on varmasti paikallaan. Pedagogiset arvot ovat siis kohdallaan ja pelin sanoma kestävä ja tärkeä.

Kannatettavan arvoinen hanke, siis, ja pelinäkin Tasapelissä on ideaa tuntuvasti enemmän kuin tämänkaltaisissa projekteissa yleensä.

Suunnittelija: UFF:n kehitysyhteistyö- ja viestintätiimi
Julkaisija: UFF, Tactic
Ilmestymisvuosi: 2008
Pelaajamäärä: 2-6
Pituus: 15 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *