Kategoriat
Peliarvostelut

Colorpop

Colorpop on värikäs ja yksinkertainen peli, jonka säännöt on nopeasti selitetty. Pelaajien on kliksuteltava värillisiä kiekkoja pois pelistä ja tavoite on saada oma salainen väri mahdollisimman tehokkaasti siivottua. Peli on kaikessa muovisuudessaan varsin näyttävä ilmestys, vaikka käytössä muoviteline onkin vähän ränkkä. Colorpop on vekkuli peli, jossa on jotain vähän tietokonepelimäistä.

Pelin idea

Colorpopin kansiPelin kehikko täytetään aluksi värillisillä kiekoilla. Alkuvalmistelu vaatii aikansa, mutta porukalla tehtynä se sujuu kätevästi. Pieni hankaluus on sen valvomisessa, ettei valmiille pelilaudalle muodostu heti viiden samanvärisen kiekon rykelmiä. Kun lauta on kasattu, pelaajille arvotaan salainen väri.

Vuorolla voi kliksutella pelistä pois ryhmän vierekkäin olevia samanvärisiä kiekkoja. Ryhmä on vähintään kaksi kiekkoa: yhtä kiekkoa ei voi poistaa pelistä. Poistetut kiekot kerätään talteen. Tavoitteena on saada oma väri tyhjennettyä laudalta. Jos saa värin kokonaan tyhjennettyä, voittaa suoraan. Yleensä näin ei kuitenkaan käy, vaan peli loppuu siihen, kun laudalla on vain yksittäisiä kiekkoja. Silloin voiton vie se, jonka väriä on vähiten jäljellä. Tasapelissä ratkaisee, kenellä on kerätyissä kiekoissa vähiten omaa väriä.

Tämä tasapelisääntö on pelin suola. Muuten peli olisi varsin suoraviivainen: omaa väriä pois ja sillä hyvä. Tasapelisäännön vuoksi on kuitenkin parempi varmistaa, että muut joutuvat keräämään omaa väriäsi. Näin voi käydä, vaikka ei haluaisi, sillä passata ei saa. Jos laudalla on kliksuteltava ryhmä, se on kerättävä ja sillä hyvä.

Hauska filleri

Colorpop on mukava pikku peli. Mikään suuri pelielämys se ei ole, mutta idea on hauska ja tasapelisääntö tuo peliin mukavan pikku jujun, joka pistää vähän miettimään. Kiekkojen kliksutteleminen on sitä paitsi aika kivaa. Lapset ja lapsenmieliset tykkäävät muovihärpäkkeestä.

Muoviviritelmässä on huonotkin puolensa. Pelin alkuvalmistelut ottavat aikansa ja välillä kiekot eivät luista aivan niin notkeasti kuin pitäisi. Sarakkeiden siirtely pelilaudalla voi olla vähän kankeaa. Pikkuvikoja, eivätkä ne pelielämystä pilaa.

Colorpop sopii hyvin perhepeliksi tai filleriksi aikuisten kesken pelattuna. Tätä on pelattu kolmi- ja kuusivuotiaan lapsen kanssa hyvällä menestyksellä, mutta sisältöä on aikuistenpeliksikin. Muoviteline on sen verran näyttävä, että sitä voisi hyvinkin kuvitella pitävänsä esillä odottamassa sopivaa pelihetkeä.

Jos peliä haluaa kokeilla ennen ostamista, Colorpop Onlinessa on mainio tietokoneversio, jossa voi pelata tavallista peliä tekoälyä vastaan tai harjoitella yksinpelihaasteilla, joissa pitää siivota tietyt värit laudalta pois. Yksinpeliä voi pelata lautapelilläkin.

Colorpopin pelilauta. Kuva: Mikko Saari
Colorpopin pelilauta valmiina peliä varten. Kuva: Mikko Saari

Faktat Colorpopista

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fiGigamic (2012)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat erittäin yksinkertaiset ja ne opettaa nopeasti. Pelin strategioissa on kevyt oppimiskynnys, peli ei ole aivan ilmeinen.

Onnen vaikutus: Color Pop on taitopeli, mutta ei erityisen vaativa – tuuristakin voi olla hyötyä, jos alkuasetelma sattuu sopivasti.

Vuorovaikutus: Nokkela pelaaja asettelee kiekot siten, että muiden on pelattava omaan pussiin. Toisten siirroilla on siis merkitystä.

Teema: Peli on abstrakti, mutta mukavan värikäs.

Uudelleenpelattavuus: Uusintaottelun ottaminen houkuttaa herkästi.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa, säännöt ovat ohjekirjassa monella kielellä.

Pelaajamäärä: 1–5.

Pituus: noin 15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Colorpop”

Täytyi vähän lieventää taidon merkitystä pelissä, kun neljästä pelistä kaksi voitti kolmivuotias, yksi meni kuusivuotiaalle ja minä onnistuin voittamaan vain kerran…

Tämä peli löytyi kirpputorilta, ja vaikka kansi ei luottamusta herättänytkään, päätin ostaa pelin. Tästä ostotapahtumasta on vierähtänyt aikaa jo ainakin vuosi, jonka aikana peliä on pelattu kymmeniä kertoja. Ei siksi, että kyseessä olisi mitenkään erityinen kokemus vaan siksi, että tätä peliä voivat pelata ihan kaikki jotka ovat edes joskus räpeltävät ajanvieteapplikaatioiden kanssa puhelimellaan. Säännöt opettaa minuutissa ja voittaja voi olla kuka vain. Eli ColorPop on erinomainen peli kokoelmassa, kun tarvitaan ajanvietettä lapsille tai haluat osoittaa jästeille (käytetäänkö tuollaista termiä ei-pelaajista?), että nykyään lautapelit ovat jotain muuta kuin Afrikan Tähti tai Monopoli. Jos löydätte kyseisen pelin, niin ostakaa ihmeessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *