Kategoriat
Peliarvostelut

Tiny Robots

Kotimainen Tiny Robots on robotinkokoamispeli, jossa kerätään robottilaattoja, yritetään koota niistä ehjä virtapiiri ja mielellään kerätä paljon pisteitä kokoamalla yksivärisiä robotteja, joissa on oikeat teknologiamerkit.

Kotimaista tuotantoa oleva Tiny Robots on robottienkokoamispeli, jossa pelaajien on koottava robotit niin, että niiden virtapiirit toimivat ja lisäksi niin, että robotin toiselle puolelle kertyisi mahdollisimman paljon pisteitä. Siinä onkin tekemistä, koska robotinosat ovat sekalaisessa läjässä pelaajien edessä virtapiiripuoli ylöspäin.

Robotinosia hamstraamaan

Tiny Robotsin kansiPöydälle levitetään vino pino pahvilaattoja, joiden toisella puolella on robotinosia ja toisella puolella virtapiirejä. Näistä ryhdytään kokoamaan robotteja. Joka vuoro saa tehdä neljä eri asiaa: ottaa yhden laatan ja lisätä sen robottiin, kääntää kolme laattaa ympäri niin että kaikki näkevät ne ja kääntää sitten takaisin, poistaa robotista yhden laatan tai julistaa robotin valmiiksi.

Valmiissa robotissa on oltava vähintään kolme laattaa. Pisteitä kertyy jokaisesta robotin osasta, tuplana jos robotti on yksivärinen. Lisäksi robottilaatoissa on tekniikkasymboleita (plus, miinus ja pallo) ja mikäli robotissa on joko kolme eri tai kolme samaa symbolia, lisäpisteitä ropisee.

Miinuksia puolestaan tulee siitä, jos virtapiiripuolella on virheitä, eli virtapiirin viivat päättyvät tyhjään. Tähän puoleen on syytä kiinnittää huomiota, muuten pisteet katoavat nopeasti.

Kun robotti on valmis, se pisteytetään ja laitetaan syrjään, jonka jälkeen voi aloittaa uuden robotin kokoamisen. Tätä jatketaan, kunnes kaikki laatat on kerätty tai kunnes kukaan ei enää halua ottaa laattaa.

Bonuspistejahtia

Jos pelissä aikoo pärjätä, bonuspisteitä on syytä kerätä. Laattoja pitää siis käännellä ja katsella ja muistaa, missä piilevät ne tarpeelliset osat ja toivoa, että muut eivät napsi niitä nenän edestä. Bonusten kerääminen on tärkeää, mutta eniten rakentelua rajoittaa laattojen virtapiiripuoli, huolimaton virtapiirien kokoaja kerää nopeasti sellaisen määrän miinuksia, ettei bonuksista ole juuri iloa.

Laattoja on paljon, 125. Se tietää varsin pitkää peliä. Etenkin jos pelaajia on vähemmän, kannattaa ehdottomasti noukkia joukosta kaksi tai kolmekin väriä pois, niin pelin keston saa huomattavasti siedettävämmäksi.

Lyhyempänäkin pelin suurin ongelma on siinä, ettei sen pelaaminen ole oikeastaan hauskaa. Peli tuntuu vähän ilottomalta: robotteja kootaan ja kokoamisesta voi saada jotain onnistumisen iloa, jos onnistuu saamaan hyvän väriyhdistelmän ja bonuksia päälle, mutta aika yhdentekevältä robottien rakentelu sittenkin tuntui.

Jos pulmapelien pähkäily kuitenkin kiinnostaa, Tiny Robots voi olla tutustumisen arvoinen.

Robotti. Kuva: Mikko Saari
Kuusi palaa, ei virheitä virtapiireissä, eri symbolit eli 10 pistettä. Poistamalla punaisen palan robotti olisi 14 pisteen arvoinen. Kuva: Mikko Saari

Faktat Tiny Robotsista

Suunnittelija:

Julkaisija: Doorway Games (2014)

Mutkikkuus: Säännöt ovat melko yksinkertaiset, mutta kannattaa varmistaa, että käsillä ovat päivitetyt säännöt, alkuperäisissä on muutama huonosti selitetty kohta.

Onnen vaikutus: Peliä voi pelata enemmän tai vähemmän tuurilla, riippuen siitä kuinka perinpohjaisesti laattoja kääntelee auki vai ottaako vain virtapiireihin sopivat laatat sisällöstä viis.

Vuorovaikutus: Pelaajat kilvoittelevat samoista laatoista, mutta muuten pelissä on vähänlaisesti vuorovaikutusta. Toista pelaajaa ei voi suoraan haitata.

Teema: Robotit ovat hauskan näköisiä, mutta peli on kyllä muuten varsin abstrakti. 

Uudelleenpelattavuus: Pelin ominaisuudet on melko nopeasti nähty.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 1–5, erityisiä yksinpelisääntöjä pelissä ei kuitenkaan ole.

Pituus: 15–60 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *