Kategoriat
Säännöt

Canal Grande

Venetsia menestyksensä huipulla. Kymmenen Neuvostossa vanhat ja perinteikkäät suvut kamppailevat mahdista, vaikutusvallasta ja Dogen virasta (Venetsian johtaja vuosina 697-1797). Käyttäen vakoojia ja pettureita, he yrittävät voittaa ääniä kaupungin eri alueilla — vain alueiden tuella voi päästä Venetsian vaikutusvaltaisimpaan asemaan.

Pelaajat yrittävät jakaa korttinsa siten, että voittavat alueita. Kaikkien alueiden hallitseminen tai ylivoimainen enemmistö yhdessä avaa Dogen toimiston ovet. Lue Canal Granden arvostelu.

Alan R. Moonin ja Aaron Weissblumin korttipeli kahdelle vähintään 12-vuotiaalle pelaajalle, pelin kesto 30-45 minuuttia. Käännös julkaistu Adlung Spielen luvalla.

Sisältö

 • 52 toimintakorttia (A)
  • 30 aluekorttia (5 kuhunkin: Cannaregio, Santa Croce, San Polo, Dorsoduro, San Marco, Castello)
  • 3 vakoojaa
  • 7 petturia
  • 6 gondolia
  • 6 dogea
 • 14 numerokorttia (Z) arvoiltaan yhdestä kolmeen

Alkuvalmistelut

Erota toimintakortit ja numerokortit omiin pinoihinsa. Ota toimintakorteista kaksi kunkin alueen korttia. Nämä 12 korttia sekoitetaan, ja kummallekin pelaajalle jaetaan neljän kortin käsi. Loput neljä korttia sekoitetaan muiden toimintakorttien sekaan. Sekoittakaa numerokortit ja asettakaa kummatkin pinot kuvapuoli alaspäin pöydän keskelle. Valitkaa aloittaja. Aloittaja on ensimmäinen jakaja.

Pelin kulku

Peli koostuu useista kierroksista. Jokainen kierros koostuu useista siirroista. Pelaajat vaihtavat rooleja joka siirron jälkeen: jakaja jakaa kortit kahteen “tarjoukseen”, valitsija valitsee, kumman haluaa. Valitsija toteuttaa korttiensa toiminnot ensin, sitten on jakajan vuoro.

Jakaminen

Jakaja ottaa viisi päällimmäistä toimintakorttia ja kolme päällimmäistä numerokorttia ja asettaa ne kuvapuoli ylöspäin eteensä. Jakaja jakaa kortit kahteen “tarjoukseen”. Kummassakin on oltava vähintään yksi kortti, muuten suhde ja jakauma on vapaa. Kun kortit on jaettu, valitsija valitsee toisen tarjouksista ja toteuttaa sen korttien toiminnot.

Valitsijan toimintojen suorittaminen

Numerokortit asetetaan kuvapuoli ylöspäin pelaajan eteen. Niiden summa ratkaisee siirron lopussa.

Alueet ja gondolit otetaan käteen välittömästi.

Petturit. Jokaista petturia kohden pelaaja saa vetää yhden kortin vastustajan kädestä omaansa. Sen jälkeen petturit heitetään pois. Jos vastapelaajalla ei ole kortteja, toiminto jää väliin.

Doget aloittavat äänestyksen yhdessä alueista. Jos pelaajan edessä on useampi doge, on tiedossa useampi äänestys. Joka äänestyksessä on valittava eri alue.

Vakoojat. Jokaista tarjouksessa ollutta vakoojaa kohden, pelaaja ottaa kaksi korttia toimintakorttien pinosta näyttämättä niitä toiselle pelaajalle. Jos hän nostaa vakoojan, tulee se näyttää toiselle pelaajalle, heittää pois ja nostaa uusi kortti tilalle. Vakoojalla nostetut kortit toimivat seuraavasti:

Alueet ja gondolit otetaan käteen.

Pettureilla vedetään kortteja toiselta pelaajalta.

Doget asetetaan pöydälle kuvapuoli ylöspäin (kts. alempana).

Äänestykset:

Dogen pelannut pelaaja on haastaja. Hän valitsee äänestettävän alueen. Hänen on pelattava vähintään yksi tämän alueen kortti eteensä. Huom! Jos haastajalle ei ole yhtään aluekorttia kädessään, toisesta pelaajasta tulee haastaja. Jos kummallakaan ei ole aluekortteja, doge heitetään menemään.

Toinen pelaaja on nyt puolustaja. Hän päättää, haluaako hän osallistua äänestykseen. Jos hän osallistuu, on hänen pelattava vähintään yksi aluekortti enemmän kuin haastajan. Puolustaja voi myös kieltäytyä. Tällöin äänestys päättyy välittömästi.

Sen sijaan, että pelaisi toisen aluekortin haastajan valitsemalta alueelta, pelaaja voi hankkia vahvistuksia muilta alueilta. Se tapahtuu pelaamalla gondoli ja aluekortteja joltain (yhdeltä) muulta alueelta. Nämä kortit lasketaan mukaan äänestykseen. Pelaaja voi pelata vahvistuksia vain jos pystyy pelaamaan enemmän kortteja kuin mitä hänen vastustajansa on pelannut.

Jos puolustaja pelasi enemmän kortteja kuin haastaja, on haastajan vuoro korottaa. Pelaajat voivat korottaa vuorotellen, niin kauan kuin intoa riittää.

Huom! Gondolit voivat tuoda vahvistuksia vain yhdeltä alueelta kerrallaan.

Huom! Pelaaja voi tuoda vahvistuksia vain jos on pelannut vähintään yhden oikean alueen kortin. Yksi kortti riittää, sen jälkeen vahvistuksia saa niin paljon kuin haluaa.

Huom! Kun pelaaja on tuonut vahvistuksia joltain alueelta, on hänen käytettävä jatkossa uusi gondoli tuodakseen lisää vahvistuksia kyseiseltä alueelta.

Kun kumpikaan ei enää halua tai pysty pelaamaan lisää kortteja, äänestys päättyy. Voittaja saa ensimmäisen pelatun aluekortin ja laittaa sen kuvapuoli ylöspäin eteensä voiton merkiksi. Loput voittajan pelaamat kortit heitetään pois, kuten dogekin. Hävinnyt pelaaja heittää pois ensimmäisenä pelaamansa kortin ja kaikki pelaamansa gondolit. Muut aluekortit hän saa pitää.

Jakajan toimintojen suorittaminen

Kun valitsijan toiminnot on tehty, on jakajan vuoro.

Uusi siirto

Uusi siirto alkaa roolien vaihdolla. Jakajasta tulee valitsija ja toisin päin.

Uusi kierros

Jos siirron loputtua ainakin yhden pelaajan edessä olevien numerokorttien summa on vähintään 10, kierros päättyy. Pelaajalla, jolla on pienempi summa on nyt kaksi etua:Hän voi ottaa kolme toimintakorttia pinosta ja käyttää ne aivan kuin olisi nostanut ne vakoojan saatuaan. Kaikki doget kuitenkin heitetään pois välittömästi ja korvataan uusilla korteilla.

Enemmän pisteitä kerännyt pelaaja on seuraavan siirron jakaja. Jos pelaajilla on yhtä paljon pisteitä, vaihtuvat vuorot normaaliin tapaan.

Pois heitetyt kortit sekoitetaan jäljelle jääneiden toimintakorttien sekaan. Kaikki numerokortit sekoitetaan uudeksi pakaksi. Jos toimintakorttipakka loppuu ennen kierroksen loppumista, sekoitetaan poisheitetyistä korteista uusi pakka.

Uusi kierros alkaa uudella siirrolla. Kummallakin pelaajalla on jälleen nolla pistettä. Pelaajat pitävät kätensä ja voitetut aluekortit.

Pelin loppuminen

Peli päättyy kun toinen pelaajista on voittanut vähintään yhden kortin jokaiselta kuudelta alueelta tai neljä korttia yhdeltä alueelta. Hänestä tulee uusi Doge ja hän voittaa pelin.

Sääntömuunnelma

Pelin alkuperäisissä säännöissä gondolilla saa äänestyksissä tuoda lisävahvistuksia, vaikka ei pystyisikään pelaamaan oikean alueen aluekorttia.

Nelinpeli

Peli neljälle vähintään 12-vuotiaalle pelaajalle. Pelin kesto: 45-60 minuuttia. Peliin tarvitaan kaksi Canal Grande -pakkaa.

Alkuvalmistelut

Toimintakortit ja numerokortit erotetaan toisistaan. Kahdeksan petturia poistetaan pelistä.

Toimintakorteista otetaan neljä kunkin alueen korttia. Nämä 24 korttia sekoitetaan ja kullekin pelaajalle jaetaan neljän kortin käsi ja lisäksi yksi gondoli.

Pelaajat istuvat järjestyksessä A, B, C, D – A ja B ovat pari, samoin C ja D. Pelaaja A on aloittaja ja ensimmäinen jakaja.

Muutokset kaksinpeliin nähden

Jakajien ja valitsijoiden järjestys menee:

 • 1. jakaja: A 1. valitsija: C
 • 2. jakaja: B 2. valitsija: D
 • 3. jakaja: C 3. valitsija: A
 • 4. jakaja: D 4. valitsija: B

Toimintojen suorittaminen

Petturi mahdollistaa kortin ottamisen kummalta tahansa vastapuolen pelaajista.

Äänestys

Jos pelaaja ei voi pelata aluekorttien Dogen seuraksi, parin täytyy pelata kortti. Jos parikaan ei voi pelata, Doge jätetään väliin. Aluekortteja pelataan vuorotellen, eli parit pelaavat peräkkäin. Jos pelaaja ei pysty tai halua pelata korttia, hän passaa eikä voi enää osallistua tähän äänestykseen.

Korkeinta tarjousta ei ole pakko ylittää, eli voi tarjota vähemmänkin ja pysyä silti äänestyksessä mukana. Jos joillakin pelaajilla ei ole lainkaan kysyttyä aluekorttia, he voivat silti osallistua äänestykseen tuomalla vahvistuksia gondoleilla.

Kun kaikki pelaajat ovat passanneet, äänestys päättyy. Parien aluekortit lasketaan yhteen ja voittaja ratkeaa sen perusteella. Voittajat saavat ensimmäisen pelatun aluekortin. Voittajat menettävät korttinsa, häviäjät menettävät ensimmäisen pelaamansa kortin ja kaikki gondolit.

Uusi kierros

Jos parin keräämien numerokorttien summa on vähintään 14, kierros päättyy. Kummatkin pienemmän pistemäärän keränneen parin pelaajista saavat kaksi toimintakorttia pakasta kaksinpelin tapaan. Seuraavalla kierroksella järjestyksessä seuraava vastapuolen pelaaja on ensimmäinen jakaja.

Pelin päättyminen

Peli päättyy, kun toisella parilla on vähintään yksi kortti jokaiselta alueelta tai neljä korttia yhdeltä alueelta.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *