Kategoriat
Säännöt

Coloretto Amazonas

Pelaajat ovat tutkimusmatkailijoita, jotka etsivät Amazonin viidakoista uusia eläinlajeja. Uusien eläinten löytäminen on aluksi helppoa mutta vähitellen pelaajalle alkaa kertyä samanlaisia eläinlöytöjä turhaan. Pelin lopussa pelaajat saavat pisteitä vain aidosti harvinaisista ja tuntemattomista eläimistä. Eniten löytöjä tehnyt pelaaja voittaa.

Michael Schachtin peli 2-4 pelaajalle, ikä 8+, kesto 20 min. Käännös julkaistu Abacus Spielen luvalla.

Sisältö

 • 90 eläinkorttia (18 erilaista eläinkorttia, 5 kappaletta jokaista)
 • 16 rivikorttia
 • 4 bonuskorttia
 • 1 suojakortti
 • 1 tiivistelmäkortti

Alkuvalmistelut

 • Jokainen pelaaja ottaa neljä eriväristä rivikorttia ja asettaa ne eteensä vierekkäin kuvapuoli ylös seuraavaan järjestykseen vasemmalta oikealle: sininen – violetti – ruskea – vihreä.
 • Ylimääräiset rivikortit laitetaan pois. Kaksinpelissä myös suojakortti laitetaan pois.
 • Laita tiivistelmäkortti ja bonuskortit pelipöydän laidalle.
 • Sekoita eläinkortit pakaksi pöydän keskelle kuvapuoli alaspäin.
 • Jokainen pelaaja vetää kolme korttia aloituskädeksi.
 • Aloittava pelaaja valitaan halutulla tavalla.

Pelin kulku

Kunkin pelaajan on vuorollaan tehtävä jompikumpi seuraavista vaihtoehdoista:

A. pelattava kortti tai
B. annettava kortti toiselle pelaajalle.

Tämän jälkeen pelaaja nostaa yhden kortin pakasta käteensä ja vuoro siirtyy eteenpäin myötäpäivään.

A. Kortin pelaaminen

Pelaaja pelaa kädestään eläinkortin samaa väriä olevan rivikortin päälle. Kortit laitetaan limittäin siten, että muut pelaajat näkevät mitä eläinkortteja riviin on pelattu. Jokaisesta rivikortista näkyy, kuinka monta eläinkorttia sen päälle voi maksimissaan pelata. Esimerkiksi vihreän rivikortin päälle voi pelata enintään 6 eläinkorttia.

Täysi rivi. Kun pelaaja on saanut maksimimäärän eläinkortteja rivikortin päälle, rivi täyttyy. Tällöin pelaaja kääntää välittömästi rivissä olevat eläinkortit kuvapuoli alaspäin pakaksi eteensä. Rivikortti jää paikalleen ja pelaaja voi alkaa keräämään uusia eläinkortteja sen päälle. Pelaajalle voi tällä tavoin syntyä useampi valmis pakka samanvärisiä eläinkortteja.

Bonus. Ensimmäinen pelaaja, joka saa rivinsä valmiiksi kustakin väristä, ottaa sitä vastaavan bonuskortin eteensä kuvapuoli ylöspäin.

Samanlaiset eläimet. Pelaaja voi pelin aikana laittaa kaksi samanlaista eläintä yhden rivikortin päälle. Tässä tapauksessa hänen täytyy kuitenkin poistaa molemmat eläinkortit kyseistä rivistä. Kortit laitetaan pelipöydälle kuvapuoli alaspäin poistopakaksi. Huom! Riviä ei myöskään täyttää jonkun kortin kaksoiskappaleella vaan kummatkin kortit poistetaan rivistä eikä rivi ole enää täysi.

B. Kortin antaminen vastapelaajalle

Kortin voi omaan pakkaan pelaamisen sijasta antaa myös jollekin kanssapelaajalle. Hän voi hyväksyä tai hylätä kortin.

Kortin hyväksyminen. Vastapelaaja hyväksyy hänelle annetun kortin ja sijoittaa sen vastaavan värisen riviin. Jos rivi täyttyy, pelaaja kääntää sen eteensä aiempien ohjeiden mukaan. Jos rivissä on jo samanlainen eläinkortti, kummatkin siirretään rivistä poistopakkaan.

Kortin hylkääminen. Jos pelaaja ei hyväksy korttia, hän laittaa sen poistopakkaan. Tämän lisäksi hänen pitää laittaa poistopakkaan yksi eläinkortti hylätyn värin vieressä olevista riveistä. Jos pelaaja esimerkiksi hylkää hänelle annetun ruskean kortin, hän joutuu lisäksi laittamaan yhden violetin tai vihreän kortin poistopakkaan. Jos pelaaja laidassa olevan värin, hän voi valita poistettavan kortin vain yhdestä väristä. Esimerkiksi sinisen kortin hylkääminen tarkoittaa myös yhden violetin kortin poistamista.

Jos pelaaja ei voi poistaa viereisistä riveistä kortteja, hänen on pakko hyväksyä hänelle annettu kortti. Tällä tavalla toiselta pelaajalta saa hyvin vähennettyä kortteja riveistä, jos kyseisiä kortteja ei voi itse käyttää. 3-4 hengen peleissä kortin vastaanottanut pelaaja saa itselleen suojakortin eikä hänelle saa tällöin antaa kortteja. Kun kortti annetaan myöhemmin jollekin toiselle pelaajalle, hän saa suojakortin itselleen. Kahden hengen pelissä suojakorttia ei luonnollisesti käytetä.

Pelin loppuminen ja pisteidenlasku

Peli loppuu välittömästi, kun pelaaja saa valmiiksi kolmannen valmiin pakan (neljän hengen pelissä toisen pakan) jostain rivistä tai eläinkorttien pakka on käytetty loppuun. Pelaajat laittavat kädessään olevat kortit poistopakkaan. Pelaajat laskevat pöydässä olevien rivien pisteet tiivistelmäkortin taulukon mukaan. Tämän jälkeen he pisteyttävät valmiit pakat tiivistelmäkortin mukaan. Lopuksi pelaajat laskevat pöydässä olevista korteista, valmiista riveistä ja bonuskorteista kertyneet pisteet yhteen ja eniten pisteitä pelaaja on voittaja.

Muuta huomattavaa

 • Pelaaja saa hylätä kortin vain siinä tapauksessa, että hänellä on jo samanlainen kortti pelattuna pöytään. Jos hän ei ole pelannut kyseistä korttia pöytään, hänen on hyväksyttävä annettu kortti.
 • Valmistuneita ja kuvapuoli alaspäin käännettyjä pakkoja ei saa katsoa pelin aikana ennen pistelaskua.
 • Kun pelaaja on saanut kolme valmista pakkaa (nelinpelissä kaksi) käännettyä eteensä, peli loppuu vaikka pakat eivät olisikaan eri väreistä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

4 vastausta aiheeseen “Coloretto Amazonas”

Aika kiva kuvaus säännöistä mutta eipä juurikaan auttanut minua päättämään ostaisinko kyseisen pelin!
Niin no tämä ei kai ole edes arvostelu?! Vaikka sillä nimikkeellä onkin julkaistu.
Olen vähän kuullut, että tämä tuote olisi huono?

Pelinä Coloretto Amazonas on hyvin samantyyppinen kuin Colorettokin. Pelin huonous tai hyvyys riippuu varmasti itse kunkin pelimausta. Jos Coloretosta pitää ja haluaa samantyyppistä tavaraa lisää, Coloretto Amazonas tarjoaa sitä. Toinen hyvä vaihtoehto Coloretto-fanille (jos satut sellainen olemaan) on samantyyliset lautapeliversiot eli Zooloretto tai Aquaretto.

Itse olisin sitä mieltä, että Coloretto Amazonas on itseäänpelaava (onneksi) nopea filleri, jota ikinä ei olisi pitänyt julkaista. Pelissä liian usein on fiilis, että se pelaa itseään eikä semmoisia kovin mielekkäitä ratkaisuja pääse tekemään lainkaan. Luultavasti hauskimmillaan kolminpelinä, vaikka toisaalta kaksinpelin nopeudessa on se puoli, ettei kärsi kauaa. Peli ei edes muistua Colorettoa sillä tavalla ainakaan kuin minä sen olisin toivonut muistuttavan. Elukat korteissa on symppiksiä jos jotain hyvää pitää lähteä pelistä etsimään.

Siinäpä lyhyt arvostelu, kun semmoista ei vielä täällä ollut. Ei kamalan tasokas, muttei ole se arvostelun kohdekaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *