Kategoriat
Säännöt

Dia de los Muertos

Kuolleiden päivät on Meksikossa kolmipäiväinen juhla, jonka aikana ihmiset muistavat kuolleita ystäviään ja sukulaisiaan. Kansanperinteen mukaan eläinten on palattava taivaaseen Halloweenina, lasten on palattava marraskuun 1. päivä ja aikuiset viipyvät marraskuun 2. päivään asti.

Kukin peli koostuu kolmesta jaosta, yksi kutakin juhlapäivää kohden. Pelaajat istuvat pöydän ääressä siten, että parit istuvat vastakkain. Parit keräävät kortteja yhdessä.

Frank Branhamin ja Sandi Westin korttipeli neljälle pelaajalle.

Lue Dia de los Muertosin arvostelu.

Pelin tavoite

Kukin yhdistelmä Muertos-korttia (arvo 4) ja ruokakorttia (arvo 2) on yhden pisteen arvoinen. Pisteidenlaskussa yhdistettäviä kortteja ei tarvitse voittaa samassa tikissä tai edes samassa jaossa. Eniten pisteitä kolmen jaon aikana kerännyt joukkue voittaa. Jos tuloksena on tasapeli, eniten ruokakortteja kerännyt joukkue voittaa. Jos ruokakortitkin ovat tasoissa, ratkaisevat Muertos-kortit.

Alkuvalmistelut

Pakasta poistetaan kaikki kakkoset (ruoat) ja neloset (Muertos-kortit). Kolme ruokakorttia ja neljä eläinkorttia laitetaan takaisin pakkaan. Pakka sekoitetaan ja jaetaan kokonaisuudessaan pelaajille.

Joukkueet pitävät keräämänsä kakkoset ja neloset koko pelin ajan. Jakojen välillä pakkaan lisätään kolme ruokakorttia ja neljä Muertos-korttia. Toisella kierroksella käytetään lapsikortit ja kolmannella kierroksella aikuiset.

Pelin kulku

Pelin aloittaa pelaaja, jolla on aloituskortti (kuutonen). Ensimmäinen tikki aloitetaan aina aloituskortilla. Muut pelaajat pelaavat sen jälkeen yhden kortin tikkiin. Isoin kortti voittaa tikin. Jos useampi pelaaja on pelannut samansuuruisen kortin, ensiksi pelattu voittaa. Tikin voittaja aloittaa seuraavan.

Mustan kortin saa pelata aina tikkiin (poikkeus: Spoiled-kortti). Tikkiin saa pelata vain yhden vaaleanpunaisen, sinisen tai vihreän kortin. Jos tikkiin on jo pelattu vaaleanpunainen ja sininen kortti, täytyy siihen pelata musta tai vihreä kortti.

Poistot

Jos pelaaja ei pysty pelaamaan korttia tikkiin, täytyy hänen heittää kädestään pois joku kortti. Korttia ei lasketa tikkiin mukaan. Jos se on pistekortti, tikin voittaja ei saa sitä, vaan se poistuu kokonaan pelistä. Ei-pistekortit lisätään pelattujen korttien joukkoon.

Korttien kerääminen

Sitä mukaa kun tikkejä pelataan, voitetut ruoka- ja Muertos-kortit kerätään kuvapuoli ylöspäin toisen parin jäsenen kohdalle. Muut kortit kerätään kuvapuoli ylöspäin järjestykseen siten, että kaikki pelaajat näkevät koko ajan mitä kortteja on jo pelattu.

Lahjojen vaihtaminen

Kun pelaaja voittaa pistekortteja (kakkosia tai nelosia), hänen täytyy vaihtaa lahjoja oikealla puolellaan istuvan pelaajan kanssa. Tämä pelaaja saa vetää itselleen sokkona yhden kortin tikin voittaneen pelaajan kädestä. Sen jälkeen hän saa valita, minkä kortin antaa takaisin tikin voittaneelle pelaajalle (se saa olla sama kortti, jonka hän äsken veti).

Korttien vaikutukset

Joillain korteilla on erikoisia vaikutuksia kun ne pelataan. Korttitiivistelmä selittää ne. Kill 10 -korttia lukuunottamatta kaikki vaikutukset ratkaistaan heti, kun kortti pelataan.

Jaon loppu

Joukkueet jättävät pistekorttinsa esille kuvapuoli ylöspäin. Uudet ruoka- ja Muertos-kortit lisätään pakkaan, pakka sekoitetaan ja jaetaan uudestaan.

Kolmen pelaajan versio

Kolmella pelaajalla joukkueet vaihtuvat joka jaossa. Pelaajat pelaavat vuorotellen pöydän kanssa kahta muuta pelaajaa vastaan. Pöydän käsi käännetään auki jaon jälkeen Bridgen tapaan. Pelaajat saavat pisteet joukkueensa keräämistä ruoka- ja Muertos-korteista, mutta jokainen pelaaja laskee omat pisteensä. Pisteytys toimii muuten samalla tavalla kuin neljän hengen pelissä.

Pöytäkäden pari tekee kaikki päätökset pöydän puolesta. Lahjojen vaihdossa vastapelaaja saa valita, minkä kortin ottaa, sen sijaan että vetäisi kortin sattumanvaraisesti.

Korttien vaikutukset

Kill 10 -kortteja lukuunottamatta kaikkien korttien vaikutukset tapahtuvat välittömästi.

0 Choose: Valitse tämän kortin väri vapaasti. Se ei kuitenkaan voi olla sama kuin jaon Muertos-korttien väri. Väri voi olla myös musta. Nimeä väri, kun pelaat kortin.

0 Ask: Kysy joltain toiselta pelaajalta kysymys tämän käden sisällöstä. Kysymys ja vastaus sanotaan ääneen kaikkien kuullen.

0 Spoiled: Ruokakorttia ei saa pelata Spoiled-kortin jälkeen. Pelaajan, joka voittaa tikin, jossa on Spoiled-kortti täytyy vaihtaa lahjoja, vaikka pistekortteja ei tulisikaan.

1 Swap: Pelaaja saa vaihtaa kortteja parinsa kanssa (vaihdettuja kortteja ei saa katsoa ennen kuin antaa omat korttinsa).

3 Kill 10: Poistaa yhden vastapelaajan kympin tikin lopussa (kortilla voi perua 10-kortin, joka pelataan kolmosen jälkeen). Oman parin kymppiä ei voi poistaa tällä kortilla.

Sääntömuunnos

Kullakin pelaajalla on kaksi pelimerkkiä, jotka voi käyttää Ask-toiminnon tekemiseen 0 Ask -kortin tapaan. Ask tehdään ennen kortin pelaamista.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *