Kategoriat
Säännöt

Fettnapf

Rasvakulho (Fettnapf) viittaa saksalaiseen sanontaan rasvakulhoon astumisesta. Suomalaisittain kyse on aloittelijamaisesta virheestä tai möhläyksestä.

Pelaajia: 2-5. Ikä: 7+. Kesto: n. 30 minuuttia.

Pelin idea

Jokainen pelaaja pelaa vuorollaan kortteja poistopakkaan lisäten sen arvon kokonaissummaan ja sanoen samalla uuden kokonaissumman ääneen (esim. 4 – 10 – 16 – 19 …). Kun arvo 30 ylitetään, kokonaissumma alkaa pienentyä ja ja arvot vähennetään edellisestä (esim. 29, 34 -> 31, 27, …). Kun yhteissumma menee alle kymmenen, laskeminen kääntyy takaisin suuremmaksi (esim. 12, 10, 4 -> 7, 15, 19). Korttien pelaamista jatketaan aina yli 30 pisteen ja alle 10 pisteen niin pitkään, kun on tarpeen. Pelaajien pitää välttää pelaamasta arvoja, joista kanssapelaajilla on saarikortti, muuten he astuvat rasvakulhoon ja joutuvat ottamaan rasvakulhokortin rangaistuksena. Pelaajat yrittävät pelata kortteja, jotka antavat “harmittomia” lopputuloksia.

Pelaaja, joka saa ensimmäisenä neljännen rasvakulhokortin, lopettaa pelin. Pelaaja, jolla on vähiten rasvakulhoja, on voittaja.

Alkuvalmistelut

Sekoita 58 numerokorttia ja 3 jokaiselle pelaajalle. Pakan päällimmäinen kortti asetetaan kuvapuoli ylöspäin pakan viereen ja se muodostaa poistopakan alun. Saarikortit sekoitetaan ja jokaiselle pelaajalle jaetaan kaksi saarikorttia (4-5 pelaajan pelissä jokainen pelaaja saa vain yhden saarikortin). Pelaaja näyttää saamansa saarikortit muille pelaajille, jolloin jokainen pelaaja tietää, mitä saarikortteja muilla on. Pelaajat laittavat näyttämisen jälkeen saarikortit käteensä ja loput saarikortit laitetaan pakaksi numerokorttipakan viereen. Rasvakulhokortit sijoitetaan näiden viereen.

Pelin kulku

Vanhin pelaaja aloittaa ja peli etenee myötäpäivään. Pelaajien täytyy omalla vuorollaan tehdä seuraavat kolme toimintaa tässä järjestyksessä:

  • Pelata mikä tahansa numerokortti kädestään ja laittaa se poistopakkaan
  • Ilmoittaa pakan tämänhetkinen arvo (nouseva tai laskeva)
  • Ottaa uusi kortti numerokorttipakasta.

Kanssapelaajien tulee tarkkailla pelin aikana, että kokonaissummaan lisätään tai siitä vähennetään oikea määrä. Huom! Jos pelaaja unohtaa nostaa kortin vuorollaan, heidän pitää nostaa yksi tilalle milloin tahansa ennen seuraavaa vuoroaan. Vuoronsa lopussa pelaajalla tulee olla aina kolme korttia kädessään.

Esimerkki: Emily aloittaa. Poistopakassa on kortti 4. Emily lisää kortin 7 ja sanoo loppusumman (11). Tämän jälkeen hän nostaa kortin numeropakasta. Maria pelaa pakkaan kortin 9 ja sanoo loppusumman (20) jne.

Kun korttien loppusumma ylittää arvon 30 tai alittaa arvon 10, pelaajan oikealla puolella oleva pelaaja ottaa käteensä saarikortin pakasta, näyttää sen muille ja laittaa kortin käteensä. Tämän jälkeen peli jatkuu ja pisteitä aletaan laskea alas-/ylöspäin aiempaan verrattuna.

Esimerkki: vuoroa lasketaan alaspäin. Emily ilmoittaa arvon 16, Maria laittaa kortin ja ilmoittaa loppusummaksi 11. Jan-Hendrik pelaa kortin 8 ja loppusumma on nyt 3. Koska pakan arvo on nyt alle kymmenen, Jan-Hendrikin oikealla puolella oleva pelaaja (Maria) ottaa saarikortin pakasta. Maria ottaa pakasta saarikortin 24, näyttää sen muille ja laittaa sen jälkeen kortin käteensä. Tämän jälkeen Emily jatkaa peliä ylöspäin. Hän pelaa kortin 6 ja sanoo loppusummaksi 9.

Rasvakulhokortit

Pelaajan täytyy ottaa rasvakulhokortti, jos joku kanssapelaajista ilmoittaa, että heillä on sanottua loppusummaa vastaava saarikortti. Saarikortin omistajan täytyy näyttää korttinsa muille pelaajille ja laittaa se takaisin käteensä. Tämän jälkeen peli jatkuu normaalisti.

Huom! Pelaaja saa sanoa ääneen loppusumman, jota vastaava saarikortti on hänen omassa kädessään. Pelaajan ei tarvitse näyttää saarikorttia kenellekään ja peli jatkuu normaalisti. Omien saarien pelaaminen on siis pelaajalle turvallista.

Esimerkki: Maria laittaa kortin 3 pakkaan ja ilmoittaa arvon 18. Koska Emilyllä on 18 arvoinen saarikortti kädessään, hän näyttää sen kaikille. Maria saa näin rasvakulhokortin itselleen ja asettaa sen eteensä. Nyt Jan-Hendrik jatkaa peliä kortilla 2 ja sanoo loppusumman 20. Hänellä on itsellään kädessä 20 arvoinen saari ja on siten turvassa. Peli jatkuu normaalisti eteenpäin.

Pelin loppuminen

Kun pelaaja saa neljännen rasvakulhonsa, peli loppuu välittömästi. Muut pelaajat laskevat rasvakulhokorttinsa ja vähiten rasvakulhoja saanut pelaaja on voittaja. Tasapelin sattuessa kaikki tasapelin pelanneet voittavat.

Poikkeus: Jos viimeinen saarikortti nostetaan pakasta ennen kuin kukaan on saanut neljättä rasvakulhoa, peli loppuu välittömästi. Vähiten rasvakulhoja kerännyt pelaaja voittaa.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *