Kategoriat
Säännöt

Ligretto

Ligretto on vauhdikas ja hauska korttipeli koko perheelle. Pelin tarkoitus on laittaa pelipöydälle kortteja värin mukaisiksi sarjoiksi yhdestä kymmeneen. Nopeus on oleellinen osa Ligreton pelaamista. Pelaamisessa tarvitset nopeita refleksejä. Pelin hyvä puoli on se, että kaikki pelaajat saavat pelata samanaikaisesti. Ei turhauttavia odotustaukoja!

© 1991 by Michael Michaels KG.

Sisältö

  • 4 * 40 kortin sarjaa. Korttisarjan selkämyksessä on oma symboli (ympyrä, pyramidi, kuutio ja kristalli).
  • Ohjeet

Alkuvalmistelut

Ennen aloitusta: Jokainen pelaaja saa 40 kortin sarjan. Korttisarjoissa on erilaiset symbolit korttien selkämyksissä. Tämä on sinun kuviosi pelin loppuun asti. Jokainen pelajaa sekoittaa korttipakkansa kuvapuoli alaspäin. Sen jälkeen jokainen pelaaja asettaa kortit eteensä viereisen kuvan osoittamalla tavalla.

Ligretto-pakka: Laske 10 korttia kuvapuoli alaspäin olevaksi pakaksi ja laita se pöydälle eteesi. Käännä lopuksi pakka kuvapuoli ylöspäin siten, että näet korttien numerot.

Rivi (row): Lado 3 korttia kuvapuoli ylöspäin riviksi Ligretto-pakan oikealle puolelle suoraan eteesi. Jos pelaajia on kaksi, laita riviin 5 korttia ja kolmella pelaajalla laita riviin 4 korttia.

Käsi (hand): Pidä loput kortit kuvapuoli alaspäin olevana kätenä.

Pelin kulku

Yksi pelaajista huutaa “Ligretto” ja peli alkaa. Pelaaja, jolla on kädessään kortti 1, laittaa sen pöytään mahdollisimman pian. Pelaajat yrittävät laittaa yhtä aikaa kortteja pöydän keskellä oleviin pinoihin. Pelaajat voivat ottaa kortteja Ligretto-pakastaan, edessään olevasta rivistä tai kädestään. Jos pelaajalla ei ole numero 1:n korttia Ligretto-pakassa tai edessään, se voi löytyä myös kädestä. Kädestä ottaminen tapahtuu laskemalla nopeasti kolme korttia kädestä ja kääntämällä ne ympäri, jolloin näet, mikä numero on viimeisessä kolmannessa kortissa. Eikö löytynyt ykkösiä? Toista sama nopeasti uudestaan ? Kun numero 1 löytyy (mistä pakasta tahansa tai mitä väriä tahansa), laita se pöydän keskelle.

Tämän jälkeen jokainen pelaaja yrittää peittää pöydän keskellä olevat ykköset laittamalla niiden päälle numerojärjestykseen samaa väriä olevia seuraavia kortteja (2, 3, 4, …). Pinoista tulee valmiita, kun niiden päälle laitetaan viimein kortti eli 10. Tämän jälkeen pakat jäävät koskemattomina pöydälle.

Jokainen saa laittaa oikean värisiä ja kokoisia kortteja mihin tahansa pinoon. On viisainta hankkiutua eroon Ligretto-pakan korteista pinoja rakennettaessa, koska Ligretto-pakan loppuessa peli loppuu huutoon “Ligretto seis”.

Voit ottaa kortteja omasta rivistäsi ja laittaa niitä pöydän keskellä oleviin pinoihin. Omasta rivistä käytetyt kortit täytyy välittömästi korvata Ligretto-pakasta otettavilla korteilla. Käännä samaan aikaan kädestä kortteja kolmen kortin sarjoina pöydälle, jotta näet koko ajan päällimäisen kortin arvon ja voit laittaa sen tarvittaessa pöydälle. Kun kaikki kädessä olevat kortit on käytetty, käännä pakka ympäri ja ala laskemaan uusia kolmen kortin sarjoja.

Huom! Pidä pelin aikana toisella kädellä pakkaa kiinni ja varaa toinen käsi siihen, että ladot sillä kortteja pöydällä oleviin pinoihin. Pelin aikan sinun täytyy pitää silmällä Ligretto-pakkaa, riviä sekä keskellä olevia pinoja ja hoidella samalla korttien kääntäminen omasta kädestäsi.

Kaikki muut tekevät samanaikaisesti samaa, joten voittaja on se, joka pystyy hallitsemaan tämän kaiken ja tyhjentämään Ligretto-pakkansa ensimmäisenä.

Pelin loppuminen

Kun joku pelaajista saa Ligretto-pakkansa tyhjäksi, hän huutaa “Ligretto seis” ja tämän jälkeen kortteja ei saa enää laittaa pöytään.

Pisteytys

Yksi pelaajista toimii pisteenlaskijana. Pöydän keskellä olevat kortit lajitellaan omiin pakkoihinsa kortin selkämyksen mukaisesti ja pelaajat laskevat pöytään pelaamansa kortit. Jokaisesta pöytään pelatusta kortista saa yhden pisteen riippumatta kortin numeroarvosta.

Tämän jälkeen pelaajat vähentävät pisteistään -2 pistettä jokaisesta Ligretto-pakassaan olevasta kortista. Rivissä ja kädessä olevilla korteilla ei ole vaikutusta loppusummaan.

Loppupisteet kerrotaan pistelaskijalle ja peli loppuu, kun joku pelaajista saavuttaa 99 pistettä. Tämän jälkeen peli toistuu ja kaikki pelaajat aloittavasta taas nollapisteistä.

Muunnos edistyneille pelaajille

Riviin voi laittaa lisäkortteja Ligretto-pakasta tai kädestä mutta ainoastaan laskevaan järjestykseen. Esimerkiksi 8 voidaan laittaa 9:n päälle ja 4 5:n päälle. Päinvastoin kuin elin keskellä olevissa pinoissa, riviin laitettavien korttien pitää olla erivärisiä kuin alle jäävä kortti esim. turkoosi 9 keltaisen 10:n päälle jne. Varo laittamasta liikaa kortteja riviin, koska tällöin et voi täyttää rivissä olevia aukkoja Ligretto-pakan korteilla.

Jos sinulla on 9 Ligretto-pakassa, on usein järkevää (jos mahdollista) laittaa se rivissä olevan 10:n päälle. Tällä tavoin voit mahdollisesti pelata Ligretto-pakasta paljastuneen kortin pöydän keskellä oleviin pinoihin.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

2 vastausta aiheeseen “Ligretto”

Jos ottaa kädestä olevasta pakasta kortteja jolloin siitä ei tule enää vain kolmen kortin sarjoja käännettäväksi, jätetäänkö silloin esim. viimeinen ei-kolmen sarjaan jäävä kortti pakan alle jonka jälkeen pakkaa kääntäessä se onkin ensimmäinen kortti ja pakan järjestys muuttuu? Meillä oli pelatessa erimielisyys asiasta.

Jos käteen jää esimerkiksi yksi kortti kuvapuoli alaspäin pakan loppuessa, niin aiemmin läpi selattu pakka pyöräytetään kuvapuoli alaspäin kädessä olevan kortin tai korttien alle ja sen jälkeen siitä lasketaan taas kolme korttia. Systeemi on sama kuin perinteisessä pasianssin peluussa ja käytännössä tuolla tavalla pakan järjestys ja sieltä tulevat kortit muuttuvat silloin, jos pakassa ei ole tasan kolmella jaollista määrää kortteja. Näin mahdollisuudet saada jotain pöytään kelpaavaa paranee.

Jos pakassa on täsmälleen kolmella jaolllinen määrää kortteja, niin silloin kelaat käytännössä yksiä ja samoja kortteja ympäri. Silloin pitää vaan normaalia tarkemmin pitää silmällä pöytää ja yrittää saada käsipakasta yksi kortti pois, jolloin oma käsipakka alkaa taas “kiertämään”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *