Kategoriat
Peliarvostelut

Fettnapf

Saksalaiset puhuvat rasvakipoista, Fettnapf, siinä missä suomalainen saattaisi astua sudenkuoppaan. Tämän pelin tarkoituksena on varoa näitä proverbiaalisia rasvaläjiä kun numeroasteikkoa kävellään edestakaisin.

Fettnapf on kevyiden täytepelien sarjaa, ja sellaisena hyvin toimiva. Odotinkin Essenin messuilla vieraillessani löytäväni Amigolta tai Abacukselta uuden pienen korttipelin (aikaisempia esimerkkejä ovat olleet muun muassa Geschenkt ja Coloretto) ja Fettnapf täytti odotukset.

Pelin idea

Fettnapfin kansiFettnapfin idea on pelata numerokortteja (0-9) ja laskea korteista muodostuvaa kasvavaa summaa. Hyvin yksinkertaista: pelaa kortti, sano summa ääneen, nosta kortti.

Jokaisella pelaajalla on kuitenkin kädessään kaksi korttia, joissa on numero 10-30. Jos ääneen lausuttu summa on sama kuin toinen näistä korteista, pelaaja voi näyttää kortin. Viimeksi kortin pelannut pelaaja on astunut rasvakippoon!

Palkkioksi tästä saa sakkokortin. Peli päättyy, kun joku on kerännyt neljä sakkoa, jolloin vähiten sakkoja kerännyt voittaa.

Kun summa menee yli 30:n, täytyy vaihtaa suuntaa alaspäin. Suunta vaihtuu taas ylöspäin, kun mennään alle kympin. Jotta peli etenisi jonnekin, täytyy vaaraa lisätä. Aina kun suunta vaihtuu, ylittäjän oikealla puolella istuva pelaaja saa ylimääräisen numerokortin. Tämä aiheuttaa mielenkiintoisen valinnanpaikan: pelatako turvallisesti rajan yli, vai tähdätäkö riskialttiimmin juuri rajan pintaan, jotta seuraava pelaaja menisi yli.

Ylös ja alas

Pohjimmiltaan Fettnapf on siis muistipeli. Vaarallisiin numeroihin osuminen on lopulta omaa tyhmyyttä. Omien numeroiden suosiminen ja muiden numeroiden muistaminen on tarpeen.

Fettnapf on hyvin yksinkertainen peli, jota on kuitenkin varsin hauska pelata. Aivan vaikkapa Geschenktin veroinen se ei ole, mutta sittenkin kerrassaan mainio tapaus ja mukavaa pelattavaa seuraavaa hauskaa pikkupeliä odotellessa.

Halutessaan voi kokeilla huonon selityksen ja saksankielisten sääntöjen vahingossa tuottamaa sääntömuunnosta, jossa saarikortteja ei näytetä muille pelaajille kuin osuman koittaessa. Oikea versio on himpun enemmän muistipeli, tässä muunnelmassa tuuria on asteen enemmän.

Lue Fettnapfin suomenkieliset säännöt.

Suunnittelija:
Julkaisija: Amigo
Ilmestymisvuosi: 2005
Pelaajamäärä: 2-5
Pituus: 15 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Fettnapf”

Hauska ja nopea filleri, jossa tuurilla on isohko rooli, mutta jossa ovelalla pelaamisella on toki myös merkityksensä. Ihan paikallaan vartin pelinä silloin tällöin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *