Kategoriat
Säännöt

Mamma Mia!

Tässä herkullisessa korttipelissä kullakin pelaajalla on kahdeksan pizzatilausta. Pelin voittaa se pelaaja, joka tekee eniten pizzoja kolmen kierroksen aikana. Pizzojen menestyksekäs valmistaminen edellyttää vähän tuuria, vähän taitoa ja ripauksen hyvää muistia.

Uwe Rosenbergin herkullinen korttipeli 2-5 pelaajalle. Käännös julkaistu Abacus Spielen luvalla.

Lue Mamma Mia!:n arvostelu.

Sisältö

 • 65 pizzatäytekorttia (13 kutakin: salami, ananas, herkkusieni, paprika ja oliivi)
 • 40 tilauskorttia (viidelle pelaajalle kullekin kahdeksan korttia)
 • 1 aloittajakortti
 • 1 sääntövihko

Alkuvalmistelut

Jokainen pelaaja ottaa nipun tilauskortteja (tarkistaen, että kaikissa on samanvärinen tausta), sekoittaa nipun ja asettaa sen eteensä kuvapuoli alaspäin. Tämä pakka on pelaajan oma tilauspakka.

Alle viidellä pelaajalla poistakaa seuraavat kortit:

 • Neljällä pelaajalla poistetaan yksi kutakin täytettä.
 • Kolmella pelaajalla poistetaan kolme kutakin täytettä.
 • Kahdella pelaajalla poistetaan viisi kutakin täytettä.

Poistettavat kortit laitetaan takaisin laatikkoon.

Täytekortit sekoitetaan pakaksi Mamma mia!-kortin (aloittajakortin) kanssa. Jokaiselle pelaajalle jaetaan kuusi korttia kuvapuoli alaspäin. Loput kortit laitetaan pakaksi pöydän keskelle kuvapuoli alaspäin.

Jokainen pelaaja ottaa tilauskorttipakkansa päällimmäisen kortin käteensä.

Pelin kulku

Nälkäisin pelaaja aloittaa. Vuorot etenevät myötäpäivään. Vuorollaan pelaaja voi tehdä seuraavat asiat, tässä järjestyksessä. Mitään ei ole pakko tehdä.

Englanninkielisten sääntöjen mukaan pelaajan pelattava vähintään yksi täytekortti joka vuoro. Tässä kuvatut säännöt ovat alkuperäiset saksankieliset säännöt.

 1. Pelaaja voi pelata täytekortteja. pizzapinoon. Pizzapino on kuvapuoli ylöspäin oleva pino täyte- ja tilauskortteja. Pinon aloittaa ensimmäinen pelaaja. Täytekortteja saa pelata niin monta kuin haluaa tai pystyy, mutta kaikkien täytekorttien on oltava samanlaisia.
 2. Pelaaja voi pelata yhden kädessään olevan tilauksen pizzapinon päälle kuvapuoli ylöspäin.
 3. Pelaaja nostaa kätensä täyteen seitsemään korttiin. Kortteja saa nostaa joko täyte- tai tilauspakasta, mutta ei molemmista samalla vuorolla. Jos valitussa pakassa ei ole tarpeeksi kortteja käden täyttämiseen, joutuu pelaaja pelaamaan pienemmällä määrällä kortteja väliaikaisesti.
 4. Sen jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Korttien pelaaminen loppuu välittömästi, kun täytepakan viimeinen kortti nostetaan.

Jos pelaaja nostaa Mamma mia! -kortin, hän pelaa sen pöytään kuvapuoli ylöspäin oman tilauspakkansa viereen ja nostaa välittömästi uuden kortin sen tilalle.

Esimerkki: Alberto (vihreä pelaaja) ottaa kolme salamikorttia kädestään, laittaa ne täytepinoon ja sanoo “kolme salamia”. Sen jälkeen hän pelaa pinon päälle tilauskortin “neljä salamia ja paprika”. Vaikka Alberton tilauspakassa on vain kolme korttia ja hän on pelannut neljä, Alberto nostaa kortteja tilauspakastaan. Hänellä on vuoron päätteeksi siis kuusi korttia kädessä.

Kun täytepakka on loppu, tutkitaan pizzapinoa ja etsitään täytettyjä tilauksia. Työt tekee Mamma mia! -kortin nostanut pelaaja, jota kutsutaan tässä Mamma miaksi.

Mamma mia kääntää pizzapinon kuvapuoli ylöspäin ja alkaa lajittelemaan kortteja täytteittäin pinoihin siinä järjestyksessä kun ne alunperin pelattiin. Kun pakassa tulee tilauskortti vastaan, Mamma mia tarkistaa onko täytepinoissa riittävästi aineksia sen toteuttamiseen. Jos on, käytetyt täytekortit poistetaan pinoista ja laitetaan kuvapuoli ylöspäin Mamma mia! -kortin päälle. Jos täytteitä ei ole riittävästi, tilauksen pelannut pelaaja (tunnistetaan tilauksen värikoodista) voi pelata kädessään olevia täytekortteja. Käytetyt kortit pinotaan taas Mamma mia! -kortin päälle. Tehty tilauskortti annetaan tilauksen tehneelle pelaajalle merkiksi tehdystä pizzasta. Sitä ei enää käytetä pelissä, sen merkitys on vain ja ainoastaan pisteidenlaskennallinen.

Jos tilauksen täyttäminen ei onnistu eli täytteitä ei ole riittävästi, tilauskortti laitetaan pelaajan tilauspakan pohjalle kuvapuoli alaspäin. Mitään täytteitä ei poisteta pinoista, vaan pizzapinon purkaminen jatkuu entisellään.

Esimerkki: Pinoissa on saatavilla seuraavat täytteet: yksi paprika, kaksi salamia, kolme ananasta ja neljä herkkusientä. Mamma mia nostaa pizzapinosta Alberton tilauksen “neljä ananasta ja paprika”. Tilaus ei onnistu suoraan pinoista; yksi ananas puuttuu. Alberto antaa Mamma mialle yhden ananaskortin kädestään, jolloin tilaus täyttyy. Mamma mia laittaa viisi korttia (neljä ananasta ja yhden paprikan) Mamma mia! -kortin päälle ja antaa tilauskortin Albertolle pisteen merkiksi. Sen jälkeen Mamma mia jatkaa pizzapinon purkamista.

Kierros päättyy, kun Mamma mia on käynyt koko pizzapinon läpi. Pinoihin jäljelle jääneet täytteet jäävät talteen seuraavan kierroksen varalle. Mamma mia! -kortin päälle kerääntyneet kortit (eli tilauksiin käytetyt täytteet) mukaanlukien Mamma mia! -kortti itse sekoitetaan uudeksi täytepakaksi. Mamma mia aloittaa seuraavan kierroksen. Joillain pelaajilla voi olla vähemmän kuin seitsemän korttia, jos he ovat käyttäneet kädessään olevia kortteja tilausten täydentämiseen. Jos pelaajalla ei ole ollenkaan täytekortteja jäljellä, hän ei vain pelaa yhtään täytekorttia ensimmäisellä vuorollaan.

Peli päättyy kolmen kierroksen jälkeen. Pelaaja, joka on tehnyt eniten pizzoja, voittaa. Tasapelin tullen voittaa se pelaaja, jolla on enemmän täytekortteja kädessään.

Pizzat

Viisi kahdeksasta tilauskortista luettelee tarkat täytteet, joita pizzan tekemiseen vaaditaan. Niiden tekemiseksi tarvittavien ainesten on oltava saatavilla täytepinoissa tai pelaajan kädessä. Lisäksi on kolme erikoispizzaa:

Pizza Bombastica

Tämän pizzan tekoon tarvitaan vähintään 15 täytettä, lajilla ei ole väliä. Kuten muissakin pizzoissa, täytteitä voi lisätä kädestä tarpeen mukaan. Jos täytteiden määrä on alle 15, pizzan teko ei onnistu. Kun pizza tehdään, siihen käytetään kaikki täytepinoissa olevat täytteet. Pizza Bombastican valmistumisen jälkeen täytepinot ovat siis tyhjät, kaikki kortit on pelattu Mamma mia! -kortin päälle.

Pizza Monotoni

Tämän pizzan tekoon tarvitaan yksi tietty, kortissa mainittu täyte ja lisäksi tasan kuusi muuta korttia jotain yhtä täytettä. Esimerkiksi siis yksi ananas ja kuusi salamia. Muu täyte ei saa olla sama kuin mainittu täyte, esimerkiksi seitsemän ananasta ei kelpaa.

Pizza Minimale

Tämän pizzan tekoon tarvitaan yksi tietty, kortissa mainittu täyte ja tasan kolme korttia sitä täytettä, jota täytepinoissa on vähiten. Se ei saa olla kortissa mainittu täyte. Jos vaihtoehtoja on useampia, tilauskortin pelannut pelaaja saa valita. Täytettä, jota ei ole ollenkaan saatavilla täytepinoissa, ei saa valita.

Esimerkki: Täytepinoissa on kaksi paprikaa, kaksi salamia, kaksi herkkusientä ja kolme ananasta. Mamma mia nostaa Alberton Pizza Minimale -tilauksen. Paprikaa, salamia ja herkkusientä on vähiten (oliivia ei ole ollenkaan, joten sitä ei voi valita). Koska paprika on mainittu tilauskortissa, on Alberton valittava joko salami tai herkkusieni. Koska kumpaakaan ei ole kolmea, on Alberton pelattava yksi kortti kädestään, jotta pizzan saisi tehtyä.

Sääntömuunnelma

Seuraava sääntömuunnos on suuresti suositeltava:

Pelaaja, joka nostaa Mamma mia! -kortin kahden ensimmäisen kierroksen aikana ei paljasta saaneensa korttia ja nosta korvaavaa korttia. Sen sijaan pelaaja pitää Mamma mia! -kortin omana tietonaan ja paljastaa sen vasta jaon loputtua. Viimeisellä, kolmannella kierroksella kortti pelataan normaalisti.

Kortin nostaminen on huomattava etu. Pelaaja voi hyvinkin saada ylimääräisen vuoron muihin pelaajiin nähden. Jaon aluksi pöydässä on usein myös erilaisia täytteitä saatavilla ja ensimmäinen pelaaja voi aloittaa jaon heti pizzalla. Kortin nostamisesta ei ole normaalisti mitään haittaa.

Tämä sääntö lisää pienen haitan, lisäksi muut pelaajat eivät tiedä, kuka aloittaa seuraavan kierroksen. Molemmat ovat hyviä asioita. Sääntömuunnos on poimittu Aaron Fuegin sivuilta, Aaron taas kertoo saaneensa sen Dave Arnottilta, joka taas on saanut sen jostain.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *