Kategoriat
Säännöt

Land Unter

Myrsky nousee. Kirkasta auringonpaistetta seuraavat sateet. Vedenpinta nousee nousemistaan, kunnes taas kääntyy laskuun. Pelin tarkoituksena on pysyä rauhallisena ja pelata sääkorttinsa viisaasti! Joka vuorolla korkeimman veden uhkaama pelaaja joutuu luopumaan pelastusrenkaasta. Kierroksen lopussa jokaisesta pelastusrenkaasta saa yhden pisteen. Kukin kierros koostuu 12 vuorosta. Kierrosten määrä on sama kuin pelaajien määrä. Eniten pisteitä kierrosten aikana kerännyt pelaaja voittaa.

Stefan Dorran korttipeli 3-5 pelaajalle. Käännös julkaistu Amigon luvalla.

Lue Land Unterin arvostelu.

Sisältö

 • 60 sääkorttia (numeroitu)
 • 24 vedenkorkeuskorttia (kuvissa lampaita tai sikoja)
 • 24 pelastusrengaskorttia (kuvissa pelastusrenkaita)
 • 1 sääntökirja

Alkuvalmistelut

Sääkortit sekoitetaan ja jokaiselle pelaajalle jaetaan 12 kortin käsi. Kolmella pelaajalla 24 sääkorttia jää yli. Neljällä pelaajalla ylimääräisiä kortteja on 12. Näitä kortteja ei käytetä ollenkaan, ne voi laittaa takaisin laatikkoon.

Sen jälkeen pelaajat laskevat yhteen korttiensa yläreunassa näkyvät pelastusrenkaat. Kahdesta puolikkaasta tulee yksi kokonainen, yli jäävät puolikkaat pyöristetään alaspäin. Kukin pelaaja saa korttiensa osoittaman määrän pelastusrengaskortteja.

Esimerkiksi:

 • Tommyllä on viisi pelastusrengasta korteissaan. Tommy saa viisi pelastusrengaskorttia.
 • Lauralla on kolme ja puoli pelastusrengasta korteissaan. Laura saa kolme pelastusrengaskorttia.

Sen jälkeen pelaajat asettavat pelastusrenkaansa riviin eteensä, kuvapuoli ylöspäin. Loput pelastusrengaskortit voi palauttaa laatikkoon, niitä ei enää tarvita. Pelastusrenkaiden jakauma voi vaikuttaa epäreilulta, mutta pelaajilla, joilla on eniten pelastusrenkaita, on myös eniten huonoa säätä käsissään.

Vedenkorkeuskortit sekoitetaan ja asetetaan kuvapuoli alaspäin keskelle pöytää.

Pelin kulku

Kierros koostuu 12 vuorosta. Vuoro koostuu viidestä vaiheesta, jotka pelataan seuraavassa järjestyksessä:

 1. Vedenkorkeuspakan kaksi päällimmäistä korttia käännetään esiin.
 2. Kukin pelaaja valitsee yhden sääkortin kädestään ja laittaa sen kuvapuoli alaspäin eteensä. Kortit paljastetaan sitten yhtä aikaa.
 3. Korkeimman sääkortin pelannut pelaaja ottaa matalamman vedenkorkeuskortin pöydältä. Pelaaja laittaa kortin eteensä kuvapuoli ylöspäin siten, että muut pelaajat näkevät sen.
 4. Toiseksi korkeimman sääkortin pelannut pelaaja ottaa jäljelle jääneen vedenkorkeuskortin, joka on siis korkeampi kahdesta.
 5. Pelaaja, jolla on korkein vedenkorkeuskortti menettää pelastusrenkaan. Tämä tapahtuu kääntämällä pelastusrengaskortin kuvapuoli alaspäin. Tasapelien sattuessa kaikki tasoissa olevat pelaajat menettävät pelastusrenkaan.
 6. Lopuksi pelaajat ottavat äsken pelaamansa sääkortit ja laittavat ne kukin omaan pinoonsa kuvapuoli alaspäin.

Kun nämä vaiheet on suoritettu, seuraava vuoro alkaa. Vedenkorkeuspakasta käännetään jälleen kaksi korttia, pelaajat valitsevat salaa toisiltaan sääkortin, jotka paljastetaan samanaikaisesti. Korkeimman sääkortin pelannut ottaa matalamman vedenkorkeuden, toiseksi korkeimman sääkortin pelannut taas korkeamman.

Huom! Jos pelaajalla on jo vedenkorkeuskortti ja hän saa uuden, korvataan vanha uudella. Pelaaja, jolla on nyt korkein vedenkorkeuskortti menettää pelastusrenkaan. Huomatkaa, että pelastusrenkaan menettäjä ei ole lainkaan välttämättä se, joka kyseisellä vuorolla joutui ottamaan korkeamman vedenkorkeuskortin itselleen. Jollain toisella pelaajalla voi olla aikaisemmalta vuorolta tullut vielä korkeampi kortti.

Kun pelaaja menettää viimeisen pelastusrenkaansa, jatkaa hän yhä peliä. Pelaaja joutuu lopettamaan vasta kun hänen pitäisi luopua pelastusrenkaasta, mutta hän ei voi. Jos näin käy, pelaaja kääntää käteensä jääneet sääkortit ja vedenkorkeuskorttinsa kuvapuoli alaspäin. Nyt se pelaaja, jolla on muutoksen jälkeen korkein vedenkorkeuskortti joutuu luopumaan pelastusrenkaasta.

Kierros loppuu kahdentoista vuoron jälkeen eli kun jokainen pelaaja on pelannut kaikki kortit kädestään. Kierros loppuu myös välittömästi kun pelissä on enää kaksi pelaajaa jäljellä.

Pisteiden laskeminen

Pelaajat saavat yhden pisteen jokaisesta kuvapuoli ylöspäin olevasta pelastusrenkaasta. Pelastusrenkaattomat eivät saa yhtään pistettä. Pelaajat, jotka joutuivat lopettamaan kesken kierroksen saavat yhden miinuspisteen. Pelaaja, jolla on vuoron lopussa matalin vedenkorkeuskortti saa yhden bonuspisteen (tasatilanteessa kaikki tasoissa olevat saavat pisteen). Pisteet kirjataan ylös.

Seuraava kierros

Pisteidenlaskun jälkeen pelaajat ottavat sääkorttinsa ja niihin liittyvät pelastusrenkaat ja antavat ne vasemmalla puolellaan istuvalle pelaajalle. Vedenkorkeuskortit sekoitetaan uudestaan. Peli jatkuu normaaliin tapaan. Pelissä on kierroksia yhtä monta kuin pelaajia, joten kaikki pelaavat kaikilla korteilla. Se voittaa, jolla on viimeisen kierroksen jälkeen eniten pisteitä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *