Kategoriat
Uutiset

Eggertspiele julkaisee suomalaisen lautapelin

Suomalainen lautapelisuunnittelija Touko Tahkokallio (Aether, Arvuutin, Politix) on päässyt maailmanvalloituksen makuun. Arvostettu saksalainen lautapelifirma Eggertspiele julkaisee Tahkokallion suunnitteleman Principato-lautapelin kevään 2011 aikana. Principato on tietojemme mukaan vasta toinen suomalaisen suunnittelijan peli, jonka ulkomaalainen pelifirma julkaisee.

Principaton kansiTouko Tahkokallio kertoo etsineensä pelille julkaisijaa Essenin lautapelimessuilla vuonna 2009. Peli sai positiivisen vastaanoton ja siitä kiinnostui kaksikin julkaisijaa, joista Eggertspiele lopulta sai pelin. Ennen esittelyä peli oli työn alla puolitoista vuotta ja toiset puolitoista vuotta kului esittelystä julkaisuun, vaikka julkaisupäätös syntyikin nopeasti, Tahkokallio kertoo.

Tahkokallio kertoili pelistä Lautapeliseuran foorumilla, tässä tiivistelmää (laajempaa juttua on luvassa):

Peli perustuu ideaan tietynlaisesta toimintojen valintamekanismista, jonka Tahkokallio keksi kolmisen vuotta sitten. Teemaksi valikoitui pian se tavallisin, renessanssi. Muitakin vaihtoehtoja pohdittiin, mutta renessanssiteema istuu pelille hyvin.

Pelaajilla on käytössään kaksi toimintakorttia, joita voi aktivoida. Lisäksi pelaajat pääsevät käsiksi yhteiseen toimintakorttiriviin, jossa on 5-7 korttia näkyvillä. Näitä kortteja voi ottaa, mutta silloin on palautettava toinen omista korteista takaisin. Vuoron aikana on kaksi toimintoa, joilla voi aktivoida tai vaihtaa kortteja. Vuoron jälkeen toimintarivin reunasta otetaan kortti pois ja toiseen reunaan tulee uusi kortti tilalle.

Korteista löytyy neljää perustyyppiä: tuotantoa (ruokaa tai rahaa), rakennuksia, sotajoukkoja ja taiteilijoita. Sotavoimat toimivat samaan tapaan kuin 7 Wondersissa, eli pelaajien sotavoimia vertaillaan keskenään ja voimakkaampi hyötyy. Lopussa pisteitä saa kulttuurituotoksista ja salaisista tavoitekorteista.

Pelaajien välistä vuorovaikutusta pelissä on toimintakorttirivin ja sotavoimien myötä. Suoraa tuhoavaa vuorovaikutusta ei kuitenkaan ole.

Ensimmäisen ulkomaalaisen suomijulkaisun kunnian vie Jarmo Kuitusen ja Martti Ojalaisen suunnittelema Das dampfhammerharte Fussball-Spiel, jonka Kosmos julkaisi vuonna 2005. Ulkomaille lisensoituja pelejä on lisäksi nähty runsaasti, viimeksi esimerkiksi Hornet, jonka lisensoivat Z-Man Games ja Asmodee.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *