Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 5.12.2016: Hulluuden vuorilla

Rob Daviaulta ilmestyy Cthulhu-partypeli Mountains of Madness. COIN-sarja saa jatkoa ja Magnus Carlsen voitti kolmannen shakkimestaruutensa.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Hulluuden vuorilla

Mansions of MadnessIello julkaisee Essenissä 2017 Legacy-mies Rob Daviaun uuden Mountains of Madness -pelin. Peli on yhteistyöpeli, jossa pelaajat ratkaisevat ongelmia, kevyellä reaaliaikapaineella. Ongelmat ovat yksinkertaisia, mutta pelaajat ovat pikkuhiljaa menossa hulluiksi, mikä vähän vaikeuttaa ongelmanratkaisua. Peli perustuu H.P. Lovecraftin romaaniin, mutta on sen verran vähän Cthulhu-peli, että peli sopii myös Cthulhu-allergikoille.

Pelaajien on vain päätettävä, kuka pelaa minkäkin kortin. Aikaa on puoli minuuttia. Helppo homma! Epäonnistumiset johtavat kuitenkin vaikeuksiin: ehkäpä saatkin vain puhua pelaajalle oikealla puolellasi, tai kuunnella vain tätä. Tai saat puhua vain huolestuneilla kuiskauksilla. Tai pitää kertoa kaikkien korttien lukumäärä neljällä (“Minulla on neljäkymmentä asekorttia.”).

Algerian sotaa kahdelle

GMT:n suosittu COIN-pelien sarja saa jatkoa. Colonial Twilight käsittelee Ranskan ja Algerian välistä sotaa vuosina 1954–1962. Pelin erikoisuus on pelaajamäärässä: aiemmat COIN-pelit ovat olleet moninpelejä, tämä on vain yhdelle tai kahdelle pelaajalle.

COIN tulee sanasta “counterinsurgency”, eli “kapinoinnin vastainen toiminta”. Nämä pelit eivät ole vain sotapelejä, vaan mallintavat myös kaikenlaista poliittista kuohuntaa sotatoimien ympärillä. Tässä tapauksessa Ranskaa vastassa on algerialainen kansallinen vapautusrintama FLN, jonka tavoitteena on saada puolelleen kansan suosio ja organisoitua, jotta puolue pystyy nousemaan valtaan, kun ranskalaiset on saatu häädettyä maasta.

Vastapuolena ei ole vain Ranska, vaan myös siirtomaahallinto, jonka on torjuttava kansannousu, mutta samalla pidettävä kansan tuki puolellaan.

Pelin on suunnitellut Brian Train, joka on ollut tekemässä aikaisempaa COIN-peli A Distant Plainia. Peli on GMT Gamesin P500-ennakkotilauskampanjassa. Tilauksia on kertynyt reilusti yli tuhat, eli peli julkaistaan jossain vaiheessa.

Colonial Twilight
Colonial Twilightin pelitestivaiheen kartta.

Loistelias lisäosa

Splendor saa jatkoa. Space Cowboysin Facebook-sivuilla on esitelty kuvaa, jossa Splendoria pelataan lisäosan kanssa. Yksityiskohtia ei ole vielä kerrottu, mutta kuvassa näkyy jokaisella pelaajalla viisi pientä korttia, joissa on tekstiä tai jalokivien kuvia.

Nimenarvailua

Kris Burmin abstraktien pelien Gipf-sarja saa jatkoa. Seitsemännen pelin nimeä arvuutellaan Facebookissa.

Kilpailu löytyy HUCH & Friendsin Facebook-sivuilta. Voittajalle on luvassa täysi seitsemän pelin sarja Burmin nimmareilla.

Magnus Carlsen uusi mestaruutensa

Norjalainen Magnus Carlsen kohtasi venäläisen Sergei Karjakinin New Yorkissa shakin maailmanmestaruusottelussa. 12 ottelun sarja jäi tasan: Carlsen ja Karjakin voittivat kumpikin yhden pelin ja pelasivat kymmenen kertaa tasan.

Mestaruus ratkaistiin lopulta pikapeleillä (25 minuuttia pelaajaa kohden ja 10 sekuntia siirtoa kohden), joissa Carlsen voitti neljän pelin sarjan voittamalla kaksi peliä. Kaksi kertaa pelattiin näissäkin tasan. Maailmanmestaruus oli Carlsenille kolmas.

Pelit löytyvät muun muassa Chessgames.comista.

Karjakin ja Carlsen
Kuva: Anastasiya Karlovich / FIDE

Mökkipuutarhat laajempaan jakeluun

Cottage Gardenin kansiCottage Gardenin saatavuus paranee. Pienen Edition Spielwiesen kyky jaella peliä maailmalle on vähän rajallinen, mutta nyt julkaisukumppaniksi on saatu Pegasus Spiele, jonka laitos pelistä ilmestyy jo joulukuussa 2016.

Pegasus julkaisijana avaa ovet myös suomenkieliselle laitokselle, jos sellaiseen sattuu jollain julkaisijalla olemaan kiinnostusta. Asiasta uutisoi BGG News.

Western-hippaa mobiilissa

Colt Expressin mobiiliversio on saapunut kauppoihin. Pelissä on 30 luvun mittainen tarinamoodi yksinpelejä varten ja mahdollisuus pelata moninpeliä netissä. Nettipelit edellyttävät kuitenkin kaikkien pelaajien olevan paikalla yhtä aikaa.

https://www.youtube.com/watch?v=dPk5aiI93-Y

Kuutionrullailua

Quodd Heroes on peli kuutionmuotoisista sankareista. Pelaajien nappulat ovat persoonallisia kuutioita, jotka liikkuvat laudalla rullailemalla. Pyörähdys kääntää aina uuden puolen kuutiosta päälle ja se taas vaikuttaa siihen, mitä vuorollaan saa tehdä.

Pelissä on erilaisia skenaarioita ja mahdollisia tapoja pelata: keräilytehtävät, kilpajuoksut, joukkuematsit ja niin edelleen. Haiskahtaa hieman “tässä osat, suunnittele itse pelisi”-mentaliteetiltä, jota en oikein arvosta, mutta ainakin osat ovat mielenkiintoiset.

Yksi peli maksaa Suomeen toimitettuna 90 Kanadan dollaria eli noin 65 euroa. Parempi Deluxe-laitos maksaa 78 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.Quodd Heroes

3D-tulostettuja noppia

Coulin tarjoaa myös näyttäviä kuutioita. Vähän tökkii tässä se, että kampanjasivulla esitellään upeita maalattuja noppia, mutta tokihan ne nopat maalaamattomia ovat, kun ne ostaa.

Pelin tavoitteena on saada kaikkien nopat itselle. Noppia heitellään, eniten näkyvä tulos ratkaisee mitä saa tehdä, mutta käytännössä siirrellään noppia pelaajalta toiselle. Kaikki heittävät noppansa yhtä aikaa, joten odotteluaikaa on vähemmän kuin noppapeleissä yleensä ja yllätyksiä riittää.

Peli maksaa 17 euroa ja postikulut (noin 9 euroa) päälle. Toimitus lupaillaan toukokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Viikon pelinä kerrankin print’n’play-osastoa. Näiden kanssa jaksan harvemmin askarrella, mutta 30 Rails piti testata, peli kun ei vaadi sen kummempaa askartelua. Riittää, että printtaa pelilomakkeen jokaiselle pelaajalle, sen lisäksi tarvitaan vain kynät ja pari noppaa.

30 Rails on kupongintäyttöpeli, jossa nopat määräävät, millaisia junaratoja kartalle saa piirrellä. Tavoitteena on yhdistää kartan reunoilla olevat asemat ja jossain kartalla oleva kaivos toisiinsa mahdollisimman tehokkaasti.

Alla näkyvä ensimmäinen pelini oli suorituksena hitusen floppi, koska en saanut kaivokseen kuin yhden junaradan yhdistettyä. Jos varjostetussa bonusruudussa olisi kuutosradan sijasta toisella tapaa haarautuva viitonen, tulos olisi ollut merkittävästi parempi…

30 Rails toimii pasianssina, jolloin voi kisata pisteissä itseään vastaan, mutta myös moninpelinä. Mainio viritys, tämä kannattaa ehdottomasti testata jos tällainen reitinrakentelu yhtään kiinnostaa, testikynnys ei kovin paljon pienempi voisi olla.

Tulevia tapahtumia

5.–8.1.2017: Kuopiossa järjestetään perinteinen Kinkkucon-pelitapahtuma 5.–8.1.2017. Tapahtumapaikkana on tuttu Lukema Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Tapahtumassa on tarjolla vapaata pelaamista. Sunnuntaina on lisäksi lasten peliaamu klo 9–14. Lisätietoja tapahtumasta Lautapeliseuran foorumilta.

4.–5.3.2017: Tampere-talon valtaa Tracon Hitpoint eli Traconin tekijöiden pelitapahtuma, joka tarjoaa kaksi päivää lauta-, kortti-, rooli- ja figupelejä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös pelisuunnittelukilpailu. Kahden päivän ennakkolippu maksaa 15 € ja sen voi ostaa Traconin nettikaupasta.

21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen ja lisäksi mahdollisesti yksilöturnauksiin. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Ilmoittautuminen joukkueturnaukseen päättyy 12.4.2017. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 5.12.2016: Hulluuden vuorilla”

“Iello julkaisee Essenissä 2017 Legacy-mies Rob Daviaun uuden Mansions of Madness -pelin.”

Mountains, varmaankin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *