Kategoriat
Peliarvostelut

The Dwarves

Saksalaiseen Markus Heitzin kirjoittamaan kirjaan perustuva The Dwarves on kääpiöiden tähdittämää fantasiaseikkailua, jossa nopat lentelevät.

The Dwarves on saman nimiseen kirjaan pohjautuva seikkailupeli,  jossa kääpiöt käyvät sotaa haltioita, peikkoja ja örkkejä vastaan. Pelin pitkät perinteet näkyvät pelistä, mutta se vaikuttaa riittävän tuoreelta pärjätäkseen kovassa kilpailussa.

Peli julkaistiin saksaksi alunperin vuonna 2012, englanninkielinen laitos saatiin vuonna 2016. Englanninkielistä laitosta saatiin vähän odotella, koska kirjat eivät ole käyneet kaupaksi juurikaan Saksan ulkopuolella. Lopulta joukkorahoitus pelasti pelin julkaisun.

Kevyttä strategiaa

The Dwarvesin kansiPelin alkuasettelut on helppo, ja nopea tehdä. Peruspelissä tulee mukana yksi tarina, jonka aikana pelastetaan kääpiöiden kuningaskuntaa. Alkuasetteluihin kuuluu myös oman hahmon valinta.

Hahmot eroavat toisistaan hivenen, pääasiassa kykyjensä ja erikoisominaisuutensa puolesta. Periaatteessa millä tahansa hahmoyhdistelmällä peli on pelattavissa läpi, mutta tasapainoisella ryhmällä pärjää paremmin.

Pelin jokaisen kierroksen alussa liikutetaan kierroslaskuria. Kierroslaskurilla on pelissä tärkeä rooli. Kierroslaskuri määrittelee jos ja mistä kartalle tulee lisää joukkoja, neuvoston politiikkaa ja tarinan aikana ilmestyviä uhkia. Kaikki näistä toimivat sankareita vastaan, joten jatkuvasti saa olla varpaillaan. Kierroslaskurissa on myös hyökkäävien joukkojen oma nappula. Pelin alussa se on oikeassa laidassa, mutta tietyt tapahtumat saattavat siirtää sitä lähemmäksi pelaajien nappulaa. Tämä vähentää käytettävien kierrosten määrää, joka tekee pelaamisesta entistä vaikeampaa.

Viholliset ja menetetty maa

Vihollisjoukkojen liikutteleminen vaatii oman mainintansa. Riippuen pelityylistä, yhteen ruutuun mahtuu joko neljä tai viisi yksikköä. Kun tämä määrä täyttyy, tai ylittyy, asetetaan pelilaudalle tähän ruutuun menetettyä maata tarkoittava laatta. Menetetty maa ei ole kokonaan poissa pelistä, mutta se vaikeuttaa sankareiden liikkumista ja ohjaa jatkossa tulevien joukkojen liikkeitä.

Jokainen menetetyn maan merkki ohjaa siis armeijan suuntaa. Pääsuunta tarkastetaan laatan keskellä olevasta nuolesta, joka laitetaan kartassa olevien nuolien mukaisesti. Nuolia on pelissä kolmea eri väriä, joten laatassa olevan nuolen värin täytyy täsmätä pelilaudassa olevaan nuoleen ja nuolet saattavat olla eri reunoissa heksan muotoisessa ruudussa. Armeija saattaa siis mutkitella paljonkin pelin aikana. Nuolien lisäksi laatassa on kahdessa reunassa joidenkin joukkojen värejä. Nämä värit merkitsevät sitä, kuinka osa yksiköistä jakautuu sivuruutuihin pääjoukon jatkaessa eteenpäin. Mekaniikka laukaisee jossakin vaiheessa peliä ketjureaktion ja yhden kierroksen aikana saattaa neljä tai viisikin aluetta olla menetetty vihollisen armeijalle.

Kun kierroslaskuria on liikutettu, nostetaan tarvittavat kortit, esimerkiksi uhkakortit tai seikkailuja kuvaavat kortit.

Hahmo
Hahmo tavaroineen. Kuva: Tero Oksala

Kaksi toimintoa kierroksessa

Jokaisella hahmolla on vuorollaan kaksi toimintoa. Hahmo voi liikkua, taistella, tehdä testin tai vaikuttaa neuvostoon. Testit ja liikkuminen tapahtuvat heittämällä kuusisivuisia noppia hahmon kykyarvon + muutosten verran. Onnistuminen määräytyy testikohtaisesti. Joissakin testeissä täytyy onnistua esimerkiksi kolme kertaa samalla kierroksella ja jokainen neljä suurempi tulos nopasta lasketaan onnistumiseksi, kun taas helpommillaan saattaa testi tarvita yhden onnistumisen. Vaihtelua siis on ja yhteistyö on avain onnistumisiin. Taisteluissa täytyy saada sama tai suurempi kuin vihollistyypin tavoiteluku, epäonnistunut taisteluheitto aiheuttaa hahmolle yhden vamman.

Pelin aikana pelaajat suorittavat päätehtävää ja sivutehtäviä, sekä yrittävät saada hoidettua siinä samalla haittakortteja joilla on vaikutusta pelin kulkuun. Näiden kolmen kanssa tasapainoileminen on haastavaa, vaikka yleisesti ottaen tehtävät ovat saman tyyppisiä.

Peli loppuu jos pelaajat saavat suoritetuksi viimeisen pääjuonen kortin, jos jokin hahmoista menehtyy tai jos kierroslaskuri kohtaa pahojen joukkojen kierroslaskurin.

Pelilauta
Dwarves-peli menossa. Kuva: Tero Oksala

Mielenkiintoinen kokonaisuus

The Dwarves on mielenkiintoinen peli. Sen mekaniikat ovat suoraviivaiset ja yksinkertaiset, mutta nojaavat melko vahvasti tuuriin. Peliä pelatessa kuitenkin tuurin vaikutus ei ole häiritsevässä roolissa ja useasti pelin aikana tulee hihkaisuja onnistuneista heitoista tai siitä että vihollisia ei tule kierroksella kuin yksi tai ei yhtään. Loppua kohden pelin tunnelma tiivistyy ja alun vapaa juoksentelu alkaa olla jo haastavampaa.

Peruspelissä on pelattavaa joksikin aikaa, mutta vaatii melko nopeasti seurakseen lisäosan. Peli on suhteellisen nopea ja osaavat pelaajat saavat sen pelattua läpi noin tunnissa. Sitä saattaakin tulla pelattua parikin peliä peräkkäin. Vaikeusastetta on mahdollista vaihdella korttien määrällä ja sillä, kuinka monesta yksiköstä leviäminen ruudusta alkaa.

Jos noppien heittäminen ei ole mieluista, kannattaa peliin suhtautua varauksella. Muita suosittelen ainakin testaamaan peliä.

Nappulat
Väkeä tungeksii laudalla. Kuva: Tero Oksala

The Dwarves: The Saga Expansion

The Saga Expansionin kansiThe Saga Expansion on suositeltava hankinta niille jotka pitävät peruspelistä. Lisäosa tuo peliin kolme erilaista pääjuonta pelattavaksi, lisähahmon, hienommat puiset örkki-, peikko- ja haltianappulat, sekä korvaa pahviset kierrosmerkit tyylikkäämmillä muovisilla merkeillä.

Lisäksi mukana on suurempi pelilauta ja erilaisen mekaniikan käytettäväksi uhkakorttien kanssa. Lisäosa myöskin laajentaa pelaajamäärän kuuteen pelaajaan. Seikkailut ovat erilaisia kuin peruspelissä, joten vertaileminen on hankalaa. Tehtävät kuitenkin poikkeavat sen verran toisistaan, että niitä pelaa mielellään. Vaikeusaste hahmoista riippuen saattaa hivenen nousta ja lisää saa käyttämällä sääntövariantteja korttien määrään liittyen tai siihen kuinka monella yksiköllä joukkojen leviäminen alkaa.

The Dwarves: New Heroes Expansion

Dwarves: New Heroes Expansionin kansiNew Heroes Expansion lisää peliin uusia hahmoja, sekä uudenlaisen pelimekaniikan eli loitsut. Loitsut ovat hyvä lisää peliin, mutta niitä voi käyttää vain yksi hahmoista. Jos haluaa lisää vaihtelua, suosittelen hankkimaan tämän lisäosan. Myös uusia miniatyyrejä tulee mukana sankareita kuvaamaan. Näiden miniatyyrien koko ja laatu ei ole aivan samalla tasolla peruspelin kanssa.

Faktat The Dwarvesista

Suunnittelija,

Julkaisija: Pegasus Spiele (2012, 2016)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat suoraviivaiset. Parin kierroksen jälkeen peliä pelaa jo sujuvasti.

Onnen vaikutus: Tuuria on mukana jonkin verran, sillä pelin mekaniikka pohjautuu nopan heittoihin

Vuorovaikutus: Yhteistyöpelinä vuorovaikutus on enemmänkin toisten auttamista.

Teema: Fantasiaa erilaisissa kuorissa.

Uudelleenpelattavuus: Kohtuullisen hyvä. Vaatii jossakin vaiheessa lisäosan kaverikseen.

Kieliriippuvuus: Englanninkielinen, korteissa on melko paljon tekstiä.

Pelaajamäärä: 1–5

Pituus: 60–90 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *