Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 9.5.2016: Politiikkaa ja laukkuja

Viikkokatsauksessa tällä viikolla laukkuja ja politiikkaa Kickstarterista ja maailman suurin Carcassonne-peli. Mitä muuta sitä ihminen mahtaakaan tarvita?

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari ja Joonas Mattsson.

Dale of Merchants 2 kerää hienosti rahoitusta

Mikko: Dale of Merchants 2:n Kickstarter-kampanja on sujunut erittäin hyvin. Minkäänlaista jännitystä projektin onnistumisesta ei ole ollut, sen verran nopeasti rahaa kertyi. Hyvä työ ensimmäisen osan kanssa on selvästi kantanut hedelmää.

Yhdistelmäpaketti, jossa saa mukana ykkösosan, on osoittautunut suosituksi: noin kaksi kolmesta rahoittajasta on valinnut sen. Se kertoo ainakin siitä, että kakkososan kampanja on onnistunut houkuttelemaan mukaan kokonaan uusia pelaajia.

Kaikkiaan tätä kirjoittaessani rahoitusta on kertynyt yli 45 000 dollaria ja tukijoita on yli 1 100. Hieno juttu!

https://www.kickstarter.com/projects/clubfantasci/dale-of-merchants-2

Deutscher Spiele Preis -äänestys on alkanut

Deutscher Spiele Preis -logoMikko: Deutscher Spiele Preis -palkinnon äänestys on alkanut. Äänestyslomake on saksankielinen, mutta äänestää saa kuka tahansa. Äänestyksessä kysytään viittä suosikkipeliä (nimi ja julkaisija) ja yhtä parasta lastenpeliä.

Pelien tulee olla vuosilta 2015 tai 2016 ja olettaakseni nimenomaan Saksassa ilmestyneitä. Äänestysaika päättyy 31.7.2016. Osallistujien kesken arvotaan pelipalkintoja ja pääsylippuja Essenin messuille. Viime vuonna palkinnon voitti The Voyages of Marco Polo. Lisätietoja äänestyksestä löytyy DSP:n sivuilta.

Kantolaukkuja kaksin kappalein

Mikko: Mitä hankkia peliharrastajalle, jolla on jo kaikkea? Game Canopy -kantolaukku, tietysti! Game Canopy on suunniteltu lautapelien kuljettamiseen. Se on neliön muotoinen ja kooltaan 33 x 33 senttiä, eli juuri sopiva 30 x 30 cm standardiboksien kuljettamiseen. Laukkua on kahta kokoa, matalampi vetää noin kolme boksia ja isompi kai viisi.

Isommassa on vaahtomuovipehmustus sivuilla, päällä ja pohjassa, pienemmässä vain pohjassa. Molemmat laukut ovat vedenpitävää Corduraa. Laukut aukeavat edestä, joten kaikkiin peleihin pääsee helposti käsiksi.

Melko hintaviahan nämä toki ovat: isompi maksaa $117 ilman olkahihnaa, $129 olkahihnan kanssa. Pienempi on olkahihnalla $87 ja ilman $75. Päälle tulee vielä $30 postikuluja, eikä toimitus ole tähän tietoon EU-ystävällinen, eli olkahihnallisesta isosta laukusta on syytä varautua maksamaan ainakin 170 euroa. Kickstarter-kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/level3b/the-game-canopytm

Sattumoisin samaan aikaan on toinenkin laukkuratkaisu tarjoilla. Keep Gamefolio System perustuu kansioihin, joihin pelin sisällön saa pakattua, jolloin se vie vähemmän tilaa. Näitä kansioita voi sitten pakata laukkuun. Kansioita menee laukkuun neljä, yhteen kansioon menee yhdestä kolmeen peliä.

Ihan näppärä systeemi, ja jos siltä tuntuu, laukulla voi kantaa pelejä sellaisenaankin. Eipä tämäkään halpa ole, täydellinen Gamefolio System maksaa $155. Siihen postikulut ja tullit päälle, niin hinta on vielä Game Canopyakin kalliimpi. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/keepgear/the-keep-gamefolio-system

SeaFallin ennakkotilaus on avattu

Mikko: Plaid Hat Games on laittanut Rob Daviaun legacy-peli SeaFallin ennakkotilaukseen. Peli ilmestyy 2–5 kuukauden kuluttua.

Ennakkotilaajien etuna lupaillaan hienoja metallirahoja, jotka korvaavat pelin tavalliset pahvirahat. Metallirahasetti tulee toki myöhemminkin myyntiin 40 dollarin hintaan.

Pelillä on hintaa 80 dollaria. Päälle tulee postikuluja 64 dollaria, eli verojen kanssa pelille tulee hintaa noin 155 euroa. Tilaamalla kaksi kappaletta säästää pari kymppiä. Eiköhän tätä Suomestakin saa jossain vaiheessa, kannattaa ehkä odotella sitä jos ei kovin tulenpalava kiire SeaFallin pariin ole. Ennakkotilaus löytyy täältä.

SeaFallPolitiikkaa Kickstarterissa

Joonas: Yhdysvaltain presidentinvaalivuosi näkyy myös Kickstarter-projektien teemoissa, joten politiikkanörteille on tarjolla muutakin odotettavaa kuin puoluekokoukset heinäkuussa, itse vaalit syksyllä ja House of Cardsin seuraava kausi ensi vuonna. Ameritocracy on aika simppeli korttipeli, mutta lupaa kuitenkin syvällistä strategiaa ja että jännitys säilyy loppumetreille asti.

Jenkkipolitiikkaa seuranneet osannevat arvostaa pelin yritystä jäljitellä sikäläistä poliittista kulttuuria, mutta muille moni vitsi saattaa mennä ohi. Postikuluineen peli maksaa 32 dollaria ja EU-ystävällinen toimitus on luvassa. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/443410607/ameritocracy-card-game

Campaign Trail on aavistuksen raskaampi peli samasta teemasta, ja myös sen rahankeruu on käynnistynyt paremmalla vauhdilla. Vaikka yhdysvaltalainen valitsijamiesvaali ei olisikaan tuttu, niin se ei valtavasti haittaa ja tätä pelatessa myös oppii, miten järjestelmä pelaa.

Tiimimekanismi, jolla peli laajenee jopa kuuden pelattavaksi, on hauska ja sopii teemaan: toinen tiimin jäsen pelaa presidenttiehdokkaana ja toinen tämän varapresidenttiehdokkaana, joskin mahdollisuus kolmeen tasavertaiseen ehdokkaaseen ei ihan täysin istu yhdysvaltalaiseen presidenttipeliin ja muitakin mutkia on vedetty suoraksi, jotta saa toimivan pelin aikaiseksi

Perusversio maksaa EU-ystävällisine kuljetuksineen 57 dollaria, deluxen saa maksamalla 20 dollaria lisää. Peli on pitkähkö kestoltaan, mutta jos teema iskee, niin ehdottomasti katsastamisen arvoinen. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/cosmicwombatgames/campaign-trail-1

Campaign Trail ja Ameritocracy hyödyntävät samaa reaalimaailman teemaa, mutta valitsevat kuitenkin erilaiset näkökulmat siihen. Ameritocracyn kuvitus on hienoa ja Campaign Trail tarjoaa enemmän sisältöä. Molemmat kuitenkin pitäytyvät kaukana todellisuudesta, vaikka moni muu KS-projekti lähteekin lähinnä nauramaan Donald Trumpille.

Mikko: Poliittisista aiheista mainittakoon Bloc by Bloc: The Insurrection Game, jossa taistellaan kaupunkikeskustan hallinnasta (kiitos vinkistä Arto Leinonen). Pelaajilla on kahdeksan yötä aikaa vallata keskusta ennen kuin sotavoimat saapuvat murskaamaan kapinan. Pelaajat rakentavat barrikaadeja, ryöstävät ostoskeskuksia ja taistelevat mellakkapoliiseja vastaan. Mustan blokin anarkistien touhuja, siis.

Pelaajilla on omat salaiset agendansa, joita yritetään edistää, mutta samalla pelaajien on toimitettava yhteistyössä, jotta kapina voi onnistua. Jos kapina onnistuu, kaikki pelaajat, jotka saavuttavat salaisen agendansa, voittavat pelin.

Suomeen toimitettuna yhdelle kappaleelle tulee ilmeisesti hintaa $74. Toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/1604844025/bloc-by-bloc-the-insurrection-game/

Joonas: Stay Out of My Dungeon! on kuin päivitetty versio Boss Monsterista. Peli on periaatteessa yhteistyöpeli, mutta yksi pelaajista saattaakin pelata pääpahiksen, kuninkaan vartijan, pussiin. Etukäteen ei voi tietää, onko yksi pelaajista vakooja, joten se tuo ihan oman viehätyksensä peliin. Vaikka pelissä ei olisikaan vakoojaa mukana, niin yksilöille jaetaan myös palkintoja. Bonuksena mahdollisuus huutaa pelikavereille “J’accuse!”.

Toimitus on luvattu joulukuuksi, mutta vaikka itse peli onkin valmis, niin valtaosa kuvituksesta puuttuu vielä ja siksi on hieman vaikea uskoa, että pelin kuvittaminen onnistuisi niin nopeasti, että tuohon aikatauluun pääsee. Kampanja on alkanut vasta äskettäin, joten vaikka tavoitteen täyttymiseen on vielä matkaa, niin alku on ollut hyvä. Peli maksaa 50 dollaria ja kampanja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/2handsomegames/stay-out-of-my-dungeon

Toinen vasta äskettäin alkanut kampanja on Jail Break. Ainakin niille, joita Kylmä rinki, Pako ja Orange Is the New Black ovat pitäneet television ääressä, tämä on kiinnostava teema. Vartijoiden, liikkumisen ja laudan rakentamisen osalta tämä muistuttaa Lautapelioppaassakin kehuttua Burgle Brosia, mutta Jail Break tuo toki muutakin lisää kuin pelkästään vankilaväkivallan, ainakin muuttuvan muotoisen pelikentän.

15 dollarin peliin tulee päälle 20 dollarin postitus ilman mahdollisuutta yhdistää postituksia, mikä on toki aika hurja lisäkulu ja kalliiksi parinkymmenen minuutin filleri tulee. Tavoitteesta on kerätty noin kolmasosa, stretch goaleiksi luvatut kolme lisäosaa toisivat kaikki paljonkin lisää. Nähtäväksi jää, kuinka hyvin peli löydetään tulevan kuukauden aikana. Projekti yritti jo kertaalleen tammikuussa ja jäi silloin noin 4 000 dollaria 15 000 dollarin tavoitteesta. Nyt tavoitetta on pienennetty hieman. Kampanja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/123011644/jail-break-a-game-for-2-6-inmates-0

Maailman suurin Carcassonne-peli?

Mikko: Ruotsissa pelattiin kohtuullisen eeppinen Carcassonne-peli. Loppupisteet kertovat omaa kieltään: voittajalla oli 11 886 pistettä, viimeiseksi jääneellä 9 402. Peli kesti 25 tuntia tehokasta peliaikaa. Lisätietoja löytyy BoardGameGeekistä.

Mukana oli noin sata peruspeliä, 4 Big Boxia, yksi 10-vuotisjuhlapainos. Lisäksi mukana oli runsaasti lisäosia, jopa yhdeksän kappaletta kutakin. Sääntöjä oli vähän karsittu, esimerkiksi pellot oli jätetty pois ymmärrettävistä syistä. Lisäosien sääntöjä ei myöskään juurikaan käytetty.

Mikon pelaamia

A Fake Artist Goes to New Yorkin kansiMelko vähiin jäivät pelailut tällä viikolla, mutta ei nyt sentään aivan ilman kiinnostavia pelejä. Posti toi Japanista A Fake Artist Goes to New York -pelin, jossa hivenen Spyfallin tapaan piirrellään kollektiivista taideteosta annetusta aiheesta. Spyfall-käänne tulee siitä, että yhdellä pelaajista ei ole aavistustakaan siitä, mitä muut ovat piirtämässä. Jokainen piirtää vuorollaan omalla värillään ja lopuksi arvioidaan, kuka on feikki.

Feikki ja aiheen valinnut pelaaja (joka ei siis itse piirrä) voittavat, jos feikki ei jää kiinni tai jos kiinni jäävä feikki osaa arvata, mistä aiheesta on kyse. Muussa tapauksessa oikeat taiteilijat vievät voiton.

Idea on yksinkertainen ja peli suorastaan rikollisen hauska. Vähän ajanvieteosastolle mennään, Spyfallin tapaan tässäkään ei oikeastaan ole mitään syytä laskea pisteitä, kunhan pelataan.

Erityisempää syytä pelin ostamisellekaan ei ole, tämän pelin pelaamiseen kun ei muuta tarvitse kuin paperia ja jokaiselle pelaajalle omanvärisen kynän. Säännöt löytyvät BGG:stä, joten erityisempää syytä jättää tätä peliä kokeilematta ei ole, jos vain saman pöydän ääreen on mahdollista saada se 5–10 pelaajaa, mitä tämä peli vaatii.

Menolipun uusimmasta karttapaketista testasin toisen puolen eli Pennsylvanian. Tämän kartan erikoisuutena ovat osakkeet, joita saa rakentamalla reittejä: useimmilla reiteillä on 1–3 yhtiötä ja kun reitin rakentaa, saa jonkun yhtiön osakkeen. Pelin lopussa kerätyistä osakkeista saa pisteitä, eli tämä peli kannustaa rakentamaan paljon pieniä reittejä.

Pennsylvanian kohottaa erinomaiseksi laajennukseksi se, että peli toimii mainiosti myös kahdella pelaajalla. Kartta on toki lavea, mutta kolmatta pelaajaa simuloidaan jakamalla osakkeita rakentamisen yhteydessä myös kolmannelle pelaajalle, joka pitää pelin lopussa puolet saamistaan osakkeista. Näin enemmistöjen kerääminen ei ole aivan ilmeistä.

Viikon top 10 -lista

Uutena ohjelmanumerona on tarjolla viikon top kymppi. Haluatko oman top kymppisi seuraavaan viikkokatsaukseen? Tee lista jostain aiheesta ja lähetä se minulle osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi. Valitsen saamistani listoista yhden ensi viikon viikkokatsaukseen.

Tämän viikon listan toimitti Jan Englund. “Huomaan, että minä taasen ‘vakavia’ lautapelejä pelatessani pelaan usein kaksinpelejä, muuten pelejä tulee juuri nyt pelattua ‘ei-pelaaja’-porukalla ja se sitten tarkoittaa jotain seurapelejä tai muuten vaan keposta.

Tässä listassa on paljon tälläistä head-to-head-areena kamaa: Summoner Wars, Krosmaster, Neuroshima Hex, ne tuntuvat uppoavan minuun parhaiten. Listan viimeisenä on pari pikkupeliä, jotka pelaa parissa minuutissa: R ja Mastermind. Ainoa, joka ei ole puhdas kaksinpeli (lasken Neuroshima Hexin, joka muka on 2–4 pelaajalle, puhtaaksi kaksinpeliksi) on Xenoshyft, joka on 1–4 pelaajalle, mutta BGG:nkin mukaan paras kahdella.

  1. Summoner Wars
  2. Krosmaster: Arena
  3. Yomi
  4. Star Realms
  5. Battle Line
  6. Neuroshima Hex!
  7. Tipp Kick
  8. Xenoshyft: Onslaught
  9. BraveRats / R
  10. Mastermind

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *