Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 12.6.2017: Diana Jones -ehdokkaat

Gen Con on tulossa, joten Diana Jones -palkinnon ehdokkaat on julkistettu. Capstone Games jatkaa mielenkiintoisten pelien julkaisemista: Neue Heimat ja The Climbers palaavat!

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Diana Jones -ehdokkaat nimetty

Diana Jones -palkinto

Diana Jones -palkinnon ehdokkaat on nimetty. Palkinto on pelipalkinnoksi varsin monipuolinen ja ehdokkaiden kirjo onkin mittava:

  • The Beast, yksinpelattava eroottinen peli, jossa pelaaja dokumentoi päiväkirjaan seksisuhdettaan mystisen Pedon kanssa (Aleksandra Sontowska ja Kamil Węgrzynowicz).
  • End of the Line, Vampire-larppi, joka yhdistää perinteiseen World of Darknessiin pohjoismaista larppityyliä (Bjarke Pedersen, Juhana Pettersson ja Martin Elricsson).
  • Gen Con, pitkäikäisin pelitapahtuma, joka järjestetään tänä vuonna 50. kertaa.
  • Gloomhaven, legacy-lautapeli, jossa on miniatyyrejä ja roolipelivaikutteita (Isaac Childress).
  • The Romance Trilogy, sarja roolipelejä ja larppi (Emily Care Boss).
  • Terraforming Mars, lautapeli Marsin asuttamisesta (Jacob Fryxelius).

Melko sekava seurakunta. Tuomareilla lienee mielenkiintoisia haasteita verrata perinteistä lautapeliä isoon pelitapahtumaan tai eroottiseen yksinpeliin.

Lisätietoja ehdokkaista löytyy Diana Jonesin nettisivuilta. Voittaja palkitaan Diana Jones -kiertopalkinnolla. Palkintoseremonia on epävirallinen Gen Conin avaus, eli viime vuoden voittaja Eric Lang pääsee luovuttamaan palkinnon uudelle voittajalle 16.8.2017.

Minulle oli muuten pieni yllätys, että Gen Con on jo 50-vuotias. Ensimmäiseen Gen Coniin osallistui noin tusinan verran vieraita ja se järjestettiin tapahtuman perustajan, Dungeons & Dragonsin luojana tunnetun Gary Gygaxin kotona. Ensimmäinen virallinen Gen Con järjestettiin 1968. Viime vuonna tapahtumaan osallistui noin 60 000 kävijää.

Asiasta uutisoi Purple Pawn.

Uusia julkaisuja Capstonelta

Capstone Games nousee vahvasti mielenkiintoisten julkaisijoiden joukkoon. Toistaiseksi Capstone on keskittynyt tuomaan laajempaan jakeluun (eli Yhdysvaltoihin) Euroopassa julkaistuja raskaita strategiapelejä, kuten LignumArkwright ja Haspelknecht. Näin jatkossakin: uutena pelinä julkaisuohjelmassa on RASS Gamesin öljyntuotantopeli Wildcatters vuodelta 2013.

Tulossa on vähän kevyempääkin tavaraa: uuden Simply Complex -brändin alle on toistaiseksi napattu pari Chili Spielen helmeä. Chili Spiele oli pieni saksalainen pelifirma, jossa Zochin omistaja Klaus Zoch kavereineen julkaisi vähän hapokkaampaa tavaraa. Chili Gamesin isoimmat hitit olivat torninrakennuspeli The Climbers ja huutokauppapeli Neue Heimat.

The Climbers
Ylhäällä! Kuva: Mikko Saari

The Climbersissa pelaajat rakentavat palikoista tornin ja alkavat sitten nostella palikoita ylemmäs tornissa, tavoitteena päästä omalla kiipeäjällään mahdollisimman korkealle tornissa. Eteneminen vaatii sopivanvärisiä sivuja palikoihin, joten aina ei ole helppoa päästä ylöspäin.

Neue Heimat on tiukka huutokauppapeli, jossa riittää syvyyttä ja ilkeyttä, kun pelaajat käyvät kauppaa taloista ja niiden katoista ja yrittävät saada aikaiseksi mahdollisimman arvokkaita omistuksia itselleen.

Molemmat pelit ovat maineikkaita, mutta vaikeasti saatavilla, joten on hienoa, että Capstone Games on ne pelastanut taas saataville. The Climbers ja Wildcatters ilmestyvät vuoden 2017 lopussa (mahdollisesti Essenin messuille), Neue Heimat joskus myöhemmin.

Neue Heimat

Uusi Carcassonne Androidille

Androidille ilmestyy uusi versio Carcassonnesta. Uusi versio on Asmodee Digitalin käsialaa. Tämä ei vaikuta millään lailla iOSin Carcassonneen; siellä puolelle lisenssi on toistaiseksi yhä The Coding Monkeysin hallussa.

Isle of Skyeen lisäosa

Alexander Pfister ja Andreas Pelikan työstävät parhaillaan Isle of Skyen lisäosaa, jonka työnimenä on The Wanderer. Pfisterin mukaan lisäosassa on ensinnäkin lisää samaa, eli uusia maastolaattoja ja uusia pisteytyslaattoja, mutta lisäksi uusi pelilauta, joka tarjoaa uuden tavan saada pisteitä. Nelinpelissä lisäosa venyttää pelin kestoa kuulemma noin kymmenellä minuutilla. Asiasta uutisoi BGG News.

Uusia Dungeons & Dragons -lautapelejä

Betrayal at Baldur’s Gate on Wizards of the Coastin tuorein D&D-lautapeli. Kuten nimi vähän vihjaa, kyseessä on Betrayal at House on the Hillin uudelleenteemoitus.

Luvassa on viisikymmentä Baldur’s Gateen sijoittuvaa skenaariota, joissa on tarjolla kauhua ja hirviöitä – ja mahdollisesti pettureita seurueessa. Uutisointia BGG Newsissä.

Betrayal at Baldur's Gaten kansi

WizKidsiltä tulee Tomb of Annihilation Board Game, eli lautapeliversio D&D:n viitoslaitoksen uudesta Tomb of Annihilation -storylinestä. Peli on samaa seikkailupelien sarjaa kuin Wrath of Ashardalon ja Legend of Drizzt. Peli on yhteistyöpeli 1–5 pelaajalle ja sen on suunnitellut Kevin Wilson.

Tomb of Annihilation

D&D DiceMasters -sarjakin saa jatkoa Tomb of Annihilation -teemalla.

Viiltäjä-Jack taas vauhdissa

Whitehall Mystery on itsenäinen jatko-osa Letters from Whitechapelille. Pelissä korkeintaan kolme etsivää jahtaa Viiltäjä-Jackia Lontoon Whitehallissa.

Viiltäjä-Jackin on onnistuttava vierailemaan pelin aikana kolmessa eri paikassa laudalla. Pelissä on mukana vaikeustason säätö: peliin on olemassa appi, jolla voi arpoa Viiltäjä-Jackille satunnaiset kohteet haluamallaan vaikeustasolla. Peli on myös yhdistettävissä Letters from Whitechapeliin ja sen Dear Boss -lisäosaan.

Peli ilmestyy alkusyksystä, eli kuulostaisi Gen Con -julkaisulta. Lisätietoja löytyy Fantasy Flightin sivuilta.

Whitehall Mystery

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logoAlla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Työläistenasettelua metsissä

Groves on työläistenasettelua ja pussinrakennusta. Pussista löytyy monenlajisia työläisiä, joita nostetaan sokkona ja käytetään sitten pelin edistämiseen. Pelin alussa työläiset pelataan omille alueille tai yhteisiin toimintoihin, mutta rakentamalla portaalin voi pelata työläisiä myös toisten alueille.

Millä tahansa työläisellä saa alueen yleisen edun, mutta juuri oikeanvärinen työläinen tuottaa erikoisedun. Lopuksi omilta alueilta löytyvät työläiset palaavat omaan pussiin, riippumatta siitä kuka ne sinne pelasi. Yhteisiin toimintoihin pelatut työläiset palaavat varastoon, eli turhista työläisistä on helppo päästä eroon.

Peli maksaa 47 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu huhtikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Groves

Heimojen nousu

Rise of Tribes asettaa pelaajat esihistoriallisten heimojen johtajiksi. Rakenna kyliä, kehity, kasva ja valloita! Kovin eeppistä menoa ei ole luvassa, sillä pelin kestoksi luvataan 30–60 minuuttia.

Pelimekaniikka perustuu noppiin, joilla aktivoidaan toimintoja. Jokaisen toiminnon kohdalla on aina useampi noppa, joista uusi korvaa yhden, ja noppien kuvioiden yhdistelmä kertoo, miten vahva toiminto on.

Peli maksaa 53 dollaria Suomeen toimitettuna, 75 dollaria mikäli haluaa pahvimerkkien seuraksi puuosia lisäävän luksusmallin. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu maaliskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Rise of the Tribes

Hellaksen herrat

Lords of Hellas on mukavasti rahaa kerännyt miniatyyripeli, joka sijoittuu synkkään muinaiseen Kreikkaan. Olivatko kreikkalaisten jumalat vieraita toisista maailmoista, jotka toivat maailmaan kehittynyttä teknologiaa?

Pelaajat komentavat sankareitaan ja kehittävät näitä pelin kuluessa. Armeijat taistelevat alueiden hallinnasta, mutta pelin voi myös voittaa pienimuotoisemmin jahtaamalla ja tappamalla hirviöitä. Glooriaa ja palkintoja voi myös saada suorittamalla questejä.

Lähtöhinta on 82 puntaa, maastolisäosan ja varjostettujen figuurien kanssa 120 puntaa. Postikuluja tulee kymppi tai kaksi, riippuen siitä haluaako kaiken huhtikuussa 2018 vai peruspelin jo lokakuussa 2017. Toimitukset ovat joka tapauksessa EU-yhteensopivia. Kampanja löytyy täältä.

Lords of Hellas

Salaisia liittolaisia

Deception: Undercover Allies on jatkoa muutaman vuoden takaiselle murhateemaiselle sosiaalideduktiopeli Deception: Murder in Hong Kongille.

Tämä on hyvin perinteinen “lisää kaikkea”-lisäosa: 50 uutta murhavälinekorttia, 80 uutta vihjekorttia, kaksi uutta roolia, viisi uutta kohtausta ja stretch goalit päälle. Mukaan saa myös teemapaketteja, joissa on pohjoisamerikkalaisia, länsieurooppalaisia tai eteläeurooppalaisia aiheita sisältäviä kortteja.

Pelkän lisäosan saa 33 dollarilla Suomeen toimitettuna, peruspelin kanssa hinta on 99 dollaria. Toimitus luvataan joulukuulle 2017. Se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Deception: Undercover Allies

Villi planeetta

Savage Planet: The Fate of Fantos on näyttävästi vanhanaikaisten fantasiakuvitusten hengessä kuvitettu korttipeli, jossa pelaajat yrittävät valloittaa kaupunkivaltioillaan Fantosin maailmaa.

Pelaajat keräävät vaurastuakseen planeetan iridium-varantoja. Mitä enemmän kerätään, sitä vaikeammaksi elämä muuttuu, kun pakasta nousee uusia haasteita rangaistuksena luonnonvarojen tuhlaamisesta. Lopulta haastepakasta nousee itse Zodraz ja lopettaa pelin.

Sääntökirjan selailu paljastaa, että Savage Planetin suunnittelijat taitavat olla Vampire: The Eternal Strugglen faneja – sen verran paljon Vampiren pelimekaniikkaa on Savage Planetiin kierrätetty. Se ei ole mikään huono asia, sillä Vampire on erinomainen monen pelaajan keräilykorttipeli. Tutulta kuulostaa esimerkiksi se, että toimintoja tekevät hahmot, jotka palkataan maksamalla omasta pankista rahaa, josta tulee sitten hahmon rahavaranto, jonka kuluttua loppuun hahmo kuolee.

Peli maksaa 41 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä. Kampanja sisältää täydet print-n-play-tiedostot, ja peliä voi myös testata

Savage Planet

Mikon pelaamia

Suomen pelimuseossa järjestetty Pelicon oli mainio tilaisuus esitellä lautapelaamista. Kovin suuria yleisömassoja emme tavoittaneet, mutta teimme silti pelejä tutuiksi ihmisille ja pelitohtorin vastaanotollakin pääsimme ruotimaan yhtä prototyyppiä, josta toivon mukaan kuulemme vielä – sen verran lupaava oli peli, ja toivottavasti riittävän rakentavia kommenttimme.

Pääsin tapahtumassa pelaamaan itsekin sen verran, että korkkasimme seuran kappaleen 0-9:ää ja testasimme tämän palikkapelin. Peli on puhdas moninpelipasianssi, jossa jokainen pelaaja rakentaa samoista laatoista tornia. Säännöt ovat yksinkertaiset: jokaisen laatan on koskettava vähintään yhtä laattaa samassa kerroksessa (paitsi tietysti ensimmäisen), laattojen alle ei saa jäädä tyhjää, eikä laatta saa olla vain yhden laatan varassa.

Kun kaikki 20 laattaa on pelattu, lasketaan pisteet. Laattojen numero kerrotaan kerroksella, siten että pöydän pinnassa on nollakerros eli suoraan pöydälle pelatut laatat ovat arvottomia. Kuulostaa yksinkertaiselta ja sääntöjen puolesta sitä toki onkin, mutta menestyminen onkin sitten astetta vaikeampi juttu. Herkullisen koukuttava peli, tälle vahva suositus, mikäli tällaiselle nollakynnyksen helpolle pelille on tarvetta.

Martin Wallacen pakanrakennussotapeli A Few Acres of Snow osoittautui sekin varsin mainioksi. Olen pelannut peliä pari kertaa Yucatassa, mutta peli ei ole oikein auennut. No, nyt aukesi, kun pääsi oikein laudan äärellä pelaamaan (kiitos vain Hannulle tämänkin pelin lainasta!), ja paketista paljastui oikein pätevä pakanrakennusvetoinen sotapeli.

Halifax Hammeria ei heiluteltu, vaikka onnistuinkin lopulta voittamaan briteilläni pelin, kiitos ahkeran kaupunkien rakentamisen. Sotapuolella keskityin lähinnä ottamaan turpiini pitkällisissä piirityksissä. Pelissä on paljon mielenkiintoisia piirteitä ja pakanrakennuspeliksi poikkeuksellisen vaivalloista saada kortteja kiertämään, ne kun eivät häviä kädestä automaattisesti joka kierros, vaan sen sijaan roskan poistamiseen on nähtävä paljon vaivaa.

Mielenkiintoinen peli kyllä, tämän parissa jatketaan vielä.

Tulevia tapahtumia

28.–30.7.2017: Helsingin Messukeskuksen valtaa Ropecon, Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma, jossa kaikenlaiset lauta-, kortti-, rooli- ja figuuripelit ovat pääosassa. Lisätietoja Ropeconin sivuilta.

15.–17.9.2017: Syksyn iso pelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään poikkeuksellisesti jo syyskuussa Kaapelitehtaan hankalan varaustilanteen vuoksi. Lisätietoja lähempänä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *