Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 19.6.2017: Vuoden peli -ehdokkaat 2017

Viikkokatsauksessa listataan vuoden peli -ehdokkaat 2017, esitellään Lautapelit.fi:n korttipelisarjan kolmas peli Byzanz ja kerrotaan Kickstarter-uutuuksia.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Vuoden peli -ehdokkaat

Vuoden peli -ehdokkaat on julkaistu Suomen leluyhdistyksen sivuilla (jo pari viikkoa sitten, itse asiassa, vaan eipä tule Leluyhdistyksen suuntaan ihan päivittäin kurkittua). Nämä ehdokaslistat ovat siis julkaisijoiden itsensä mukaan ilmoittamia ja kategoriajaotkin ovat julkaisijoista itsestään lähtöisin.

Vuoden strategiapeli:

Tästä listasta ei ole juuri valittamista: oikein kelpo lista. Harmi lähinnä, että ehdolla on vain Lautapelit.fi:n ja Enigman pelejä. Ei haittaisi, jos useampikin julkaisija strategiapelejä Suomessa julkaisisi.

Vuoden perhepeli:

Tälläkin listalla on monta hyvää peliä. Agricola Family on kyllä minusta yksiselitteisesti väärällä listalla. Nimensä puolesta se on toki perhepeli, mutta strategiapelien listalla oleva Tokaido on huomattavasti yksinkertaisempi peli… Agricola Family kuuluisi Suomessa ehdottomasti strategiapelien listalle. Näkisin todennäköisempänä (ja parempana) voittajana jotain vaikeusasteeltaan Kingdominon tasoista.

Vuoden partypeli:

  • Aikamatka – Suomi (Lautapelit.fi)
  • Codenames Pictures (Enigma)
  • Deja Vu (Lautapelit.fi)
  • Fold-it (Competo)
  • Haaste 2 (Tactic)
  • I am… Alias (Tactic)
  • ShadowMaster (Lautapelit.fi)
  • Smart Ass (Amo)
  • Smart10 (Martinex)
  • Staccups (Martinex)
  • Who’s the dude (Maki)

Codenames yrittää uudestaan, viime vuonna perusversiota ei onnistanut, josko Picturesilla olisi parempi tilanne. Liinantaittelupeli Fold-it on ainakin jotain erilaista.

Vuoden lastenpeli:

  • Baluba (Lautapelit.fi)
  • Coral Reef (Tactic)
  • Dr. Eureka (Amo)
  • Five Little Fish (BRIO)
  • Gigglebug kikattavat kuutiot (Martinex)
  • Hertan kaupunki (Amo)
  • Hoksaa! (Sanoma Pro)
  • iKNOW Junior (Tactic)
  • Junior Party Alias (Tactic)
  • LaGoonies (Lautapelit.fi)
  • Ticket to Ride Junior (Enigma)
  • Mimiq (Competo)
  • Olipa Kerran (Lautapelit.fi)
  • Partaralli (Toyrock)
  • Peikkovuori (Plasto)
  • Rhino Hero (Tevella)
  • Weeeooo Weeeoo (Martinex)
  • Wobbly Worm (Maki)

Tämän listan kiinnostavinta antia on ehdottomasti tieto siitä, että Tevella julkaisee oivallisen Rhino Heron eli Super Rhinon suomeksi. Tämä on mainio pieni näppäryyspeli. Muuten listalla on hyvin monenlaista tavaraa monilta julkaisijoilta, lastenpelipuoli voi kyllä paksusti.

Kolmas osa Lautapelit.fi:n korttipelisarjaan

Lautapelit.fi:n pienten korttipelien sarjan kolmas osa on paljastettu. Dungeon Rush ja Honshu saavat seuraajakseen Byzanzin. Ranskalaisen Emanuele Ornellan (Hermagor, Oltre Mare) suunnittelema Byzanz on ilmestynyt alunperin Amigon pienessä korttipeliformaatissa vuonna 2008.

Peli on kevyttä settienkeräilyä ja huutokauppaamista 3–6 pelaajalle. Ilmestymisajankohdaksi on merkitty Q4, eli olisiko sitten Essenissä ulkona.

Byzanz

Raiders of the North Sea Renegadelle

Kennerspiel des Jahres -ehdokkaaksi päässyt Raiders of the North Sea -viikinkityöläistenasettelupeli pääsee laajempaan jakeluun. Renegade Studios ottaa pelin englanninkielisen laitoksen valikoimiinsa.

Tähtäin on pääasiassa Yhdysvaltojen markkinoilla, mutta kun nykyistäkään laitosta ei Suomesta saa, niin ei tämä huono uutinen voi olla – Fantasiapelit näyttikin jo listaavan Renegaden laitoksen kaupassaan. Peruspeliä luvataan saataville kolmannella vuosineljänneksellä ja lisäosia loppuvuodesta.

Jatkoa Lorenzolle

Lorenzo il Magnifico saa lisäosan: Houses of Renaissance tuo peliin kymmenen uutta sukua, joista jokainen pelaaja saa yhden. Suvut antavat pelaajille oman ainutlaatuisen erikoisvoiman.

Lisäksi lisäosassa on 48 uutta kehityskorttia ja viides torni, johon nämä kortit tulevat, 20 uutta johtajakorttia ja uusi johtajamekanismi, 30 erikoismerkkiä, joita käytetään uusien korttien kanssa ja uusi tapa kerätä resursseja ja tehdä toimintoja, ja mahdollisuus pelata viisinpelejä. Lisäosa julkaistaan lokakuussa Spiel-messuilla.

Plagiaattisyytöksiä ilmassa

Bezier Gamesin Ted Alspachia on syytetty plagioinnista. Japanilainen Oink Games twiittaili syytöksiä, joiden mukaan Alspach yritti lisensoida Oinkin Insider-pelin ja kun ei saanut lisenssiä, kopioi muuten vain Werewordsiksi.

On sinänsä huvittavaa, että Oink Games syyttää Alspachia närkästyneenä kopioijaksi, kun Insider on itsessään vahvasti 20 kysymystä -perinnepelin kierrätystä. Ted Alspach on vastannut Opinionated Gamersin blogissa julkaistussa vastineessaan syytöksiin ja kertoo kehitelleensä vastaavaa peliä jo ennen Insideria, mutta huomattuaan pelien samankaltaisuudet lähestyneensä Oinkia lisensoidakseen Insiderin. Oinkilta ei kuitenkaan lopulta vastattu asiaan juuta eikä jaata, joten Alspach jatkoi oman pelinsä kehittämistä.

“In short, I contacted Oink and provided them with my design ideas as a courtesy, in the hopes we might be able to partner on a project. Due to the lack of any response to my ideas, I continued developing my original game. Now, seven months later, these accusatory tweets from Oink have been brought to my attention. I don’t wish to engage in online arguments. However, there has been enough chatter about this which may potentially affect my reputation that I felt the need to clarify the chain of events.

For Oink to state that Werewords is a copy of Insider without having played Werewords or even read the rules is an overreach on their part. For them to go further and strongly imply that I copied their game, even though they don’t have any firsthand knowledge of Werewords, its rules or how it plays, is irresponsible. My hope is that once they have a chance to play Werewords, they’ll retract those tweets.”

Pelit perustuvat samaan ideaan, mutta ovat kehitelleet sitä erilaisiin suuntiin. Alspachin näkökulma on toki Alspachin näkökulma, mutta itse en näe tässä kovinkaan suurta ongelmaa, kun ottaa huomioon, miten yksinkertaisesta (ja aikaisempaan kansanperinteeseen perustuvasta) peli-ideasta tässä on kyse.

Pandemic Legacyn kakkoskaudesta teaseria

Odotatko Pandemic Legacyn kakkoskautta? Z-Manin nettisivuilla on kovasti teaseria.

Pandemic Legacy Season 2

Containerin uusi laitos etenee

Containerin uutta laitosta odottaville hyviä uutisia: Kevin Nesbitt aloitti BGG:ssä ketjun otsikolla Official Container Reprint Thread ja kertoo siinä suunnitelmista pelin varalle. Tekeillä on jotain hienoa, sillä kyseessä on samalla 10-vuotisjuhlapainos. Toistaiseksi erikoisuudet pysyvät salassa, sillä suunnitelmia joudutaan vielä hiomaan pelin hinnan saamiseksi säälliselle tasolle.

Peliin on kuitenkin tulossa uusi The Investment Bank -nimellä kulkeva laajennos. Se tuo peliin ikään kuin tekoälypelaajan, jonka meklarit yrittävät tehdä pankille rahaa ostamalla ja myymällä kontteja. Meklarit huutokauppaavat diielejä, joten kaupat eivät synny heti, vaan pienellä viiveellä kun meklari selvittää ensin, saako jostain muualta paremman sopimuksen. Sijoituspankki tienaa myös rahaa koroista, joita se saa lainaamalla pelaajille rahaa.

Uusi Container julkaistaan Kickstarterin kautta, kampanja tulee Kickstarteriin arviolta heinäkuussa.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Elämää kukkakauppiaana

Oletko koskaan halunnut olla kukkakauppias? Tätä perinteistä kysymystä voi pohdiskella ReFloristationin äärellä, sillä tässä pelissä pelaajat ovat kilpailevia kukkakauppiaita.

Pelimekaniikkapuolella tarjolla on draftausta ja pakanrakennusta. Kauppaan on palkattava työntekijöitä, kukkia on ostettava ja tilauksia toimitettava. Peli toimii myös yksinpelinä.

Peli maksaa 24 puntaa Suomeen toimitettuna, kolmen kimpassa hinta putoaa 20 puntaan. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Refloristation

Piirroshahmot pahiksina

Covil: The Dark Overlords on viittauksia moniin suosikkipiirrettyihin pursuava aluehallintapeli 1–4 pelaajalle. Pelaajat ovat suurpahiksia, jotka kilpailevat alueiden orjuuttamisessa kätyrilaumoillaan.

Peli on tableau buildingia, jossa kerätään resursseja eli hyökkäystä, puolustusta ja rahaa. Joukoilla rellestetään laudalla ja sitten kerätään rahaa sen mukaan, kuinka monta aluetta on hallinnassa.

Peli maksaa 47 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus luvataan marraskuulle 2017 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Covil: The Dark Overlord

Ruotsalaista väittelyä

Debatable on ruotsalainen väittelemiseen perustuva partypeli 3–16 pelaajalle.

Kortit antavat aiheet, joista väitellään. Lisäksi korteista määräytyy kaksi väittelystrategiaa, joita pelaajan on pakko noudattaa: strategiana voi olla vaikkapa kieltää kaikki, vedota keksittyyn tieteeseen, pudotella julkkisten nimiä, olla ymmärtämättä kysymystä ja niin edelleen. Kaksi pelaajaa väittelee, muut äänestävät kumpi voittaa.

Häviämällä kaksi debattia joutuu ulos pelistä. Pelistä pois joutuneet vuorottelevat väittelyn moderaattorina, jonka tehtävänä on ohjailla väittelyä ja kysellä väittelijöiltä kysymyksiä. Pelistä poispudonneet äänestävät myös väittelyiden tuloksista.

Peli maksaa 19 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus luvataan marraskuulle 2017 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Debatable

Helionoottista pakanrakennusta

Helionox: Deluxe Edition yhdistää vuonna 2015 ilmestyneen Helionox: Last Sunsetin ja uuden Mercury Protocol -lisäosan samaan pakettiin. Tarjolla on pakanrakentelua, joka on pelattavissa soolona, kilpailullisesti tai yhteistyönä. Alkuperäisellä pelillä on aivan säällinen 7,2 keskiarvo BGG:ssä.

Peli on pakanrakentelua, jossa pelaajat liikkuvat pelilaudalla, perustavat rakennuksia, taistelevat tapahtumia vastaan ja hankkivat uusia kortteja.

Peli maksaa 77 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen, mikäli vähintään sata backeria ottaa EU-toimituksen. Toistaiseksi tämä ei ole toteutumassa. Toimitus on luvattu joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Helionox

Käsitöiden tekemistä

Oaxaca: Crafts of a Culture on Meksikon Oaxacaan sijoittuva noppa- ja rakentelupeli meksikolaisten käsitöiden tekemisestä.

Pelissä kerätään materiaaleja ja tehdään niistä sitten käsitöitä esiteltäväksi. Nopanheitto määrää, millaisilla materiaaleilla voi työskennellä. Hauskasti vähän omaperäinen aihe lupaa olla kunnioittava alkuperäistä kulttuuria kohtaan.

Peli maksaa 45 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus luvataan maaliskuulle 2018 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Oaxaca: Crafts of a Culture

Kuusisivuisia painajaisia

Lucidity: Six-Sided Nightmares on nimensä mukaisesti uniaiheinen noppapeli, joka perustuu onnenkoetusmekaniikalle. Pelaajat yrittävät välttää painajaisia tai antavat periksi ja ryhtyvät jahtaamaan muita pelaajia.

Pelaaja saa valita, nukkuuko kevyesti vai näkeekö syvää unta, jolloin riskit ja palkinnot ovat suurempia. Unet saa lopettaa nopanheiton jälkeen tai jatkaa syvemmälle uneen. Sopiva epäonnistuminen tekee pelaajasta painajaisten hirviön.

Peli on saatavilla Tabletopiassa ja print-n-play-tiedostotkin on saatavilla (niissä nopat on korvattu korteilla).

Peli maksaa noin 27 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu helmikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Lucidity

Eeppinen herääminen

Epoch: The Awakening on fantasiaseikkailu, jossa pelaajat kehittävät sankareidensa herooisia piirteitä ja yrittävät saavuttaa pelin lopetusehtoja liikkumalla pikkuhiljaa paljastuvalla laatoista koostuvalla pelilaudalla.

Pelaaminen on korttivetoista ja pelin 120 erilaista korttia takaavat, että vaihtelua riittää.

Perusmalli maksaa 49 dollaria. Miniatyyreillä maustettu versio on 10 dollaria kalliimpi. Kumpaankin arvioidaan 15–25 dollaria postikuluja päälle. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu huhtikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Epoch: The Awakening

Conan ja hirviöiden nousu

Conan: Rise of Monsters on uusi Conan-aiheinen peli, joka tarjoilee skirmishiä miniatyyreillä Conanin maailmassa. Tässä kaksinpelissä vastakkain ovat Conanin johtama Circle of Iron ja Thoth-Amon, joka on tuomassa käärmejumala Setiä rellestämään maailmaan.

Taistelu perustuu noppien heittelyyn, jossa yksiköt heittävät noppia taitojensa mukaan ja jokainen miekka on osuma ja jokainen kilpi torjuttu osuma. Miekkoja on enemmän kuin kilpiä, joten taistelu suosii hyökkääjää, kuten Conanin maailmaan sopii.

Peli maksaa 180 dollaria Suomeen toimitettuna. Laajempi setti lisäosan kanssa maksaa 335 dollaria ja maastojen kanssa hintaa kertyy 560 dollaria. Toimitusta lupaillaan maaliskuulle 2018. Toimitus on sentään EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Conan

Mikon pelaamia

Medici: The Card Game jäi aikoinaan ostamatta Kickstarterista. Pääsin nyt kuitenkin testaamaan ja ihan pätevältähän tämä vaikuttaa. Edellisestä Medici-pelistä on jo aikaa, mutta aika samantyyppinen tuntuma tässä pelissä oli, vain paljon kevyemmin, kun rahalla ei enää pelata, vaan pelimekaniikka perustuu kortinnostoon.

Kelpo filleri siis, pienessä laatikossa ja joustavalle pelaajamäärällä. Mukaan mahtuu jopa kuusi pelaajaa ja viisinpelin perusteella toimii kyllä niinkin. Vincent Dutrait kuvittajana riittää eräille jo yksinään ostamisperusteeksi.

Savage Planet: The Fate of Fantos oli viime viikon viikkokatsauksessa Kickstarter-osastolla. Askartelin pnp-version, koska peli muistuttaa kovasti Vampire: The Eternal Struggle -keräilykorttipeliä, mutta pettymys tämä lähinnä oli. Ei maistunut! Pelissä on elementtejä, jotka aktiivisesti imevät iloa pelaamisesta.

Voi tämä joillekin maistua, jos pitää peleistä, jotka lyövät brutaalisti, mielivaltaisesti ja epäreilusti pelaajia. Jos tuntuu kiinnostavalta, suosittelen silti testaamaan ennen ostamista, Tabletopiasta löytyy eikä pnp ole kovin työläs askarreltava. Itse en missään nimessä osta: jos itse voisinkin kokeilla vielä uudestaan, omasta peliporukasta kukaan tuskin suostuu uusintaerään.

Olen omistanut Oh My Goods!:n Longsdale in Aufruhr -lisäosan viime lokakuusta, mutta nyt vasta sain sen pöydälle asti. Viisiosaisesta kampanjasta on nyt kolme skenaariota pelattu ja toimiihan tämä. Lisätavoitteet ja peliä värittävät tapahtumakortit toimivat ja tuovat lisäryhtiä peliin. Strategiaakin on joutunut pohtimaan vähän enemmän ja sanoisin, että peli on auennut vähän eri tavalla. Hyvä lisäosa, suosittelen lämpimästi jos Oh My Goods! yhtään kiinnostaa.

Tulevia tapahtumia

28.–30.7.2017: Helsingin Messukeskuksen valtaa Ropecon, Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma, jossa kaikenlaiset lauta-, kortti-, rooli- ja figuuripelit ovat pääosassa. Lisätietoja Ropeconin sivuilta.

15.–17.9.2017: Syksyn iso pelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään poikkeuksellisesti jo syyskuussa Kaapelitehtaan hankalan varaustilanteen vuoksi. Lisätietoja lähempänä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Ei mitään, mutta saatiinpa sentään Lautapeliopas kunnialla uuteen kotiinsa. Lautapeliopas majailee nyt Tampereella WP-Palvelun hellässä huomassa. Tämän pitäisi näkyä teille sivuston aikaisempaa nopeampana toimintana.

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *