Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 15.10.2018: Pelaajien valinta -finalistit 2018

Pelaajien valinta -raati on valintansa tehnyt ja finalistit ovat selvillä. Nyt on muutama viikko aikaa arvuutella Pelaajien valinnan voittajia.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Viikkokatsauksen takana on yksi toimittaja, joka kirjoittaa katsausta vapaa-ajallaan. Puuttuuko viikkokatsauksesta mielestäsi jotain? Valittamisen sijasta suosittelen toimeliaisuutta: uutisvihjeitä otetaan vastaan ja näkökulmia julkaistaan erittäin mieluusti. Viestejä voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi.

Pelaajien valinta -finalistit 2018

Pelaajien valintaLautapeliharrastajien pelipalkinto Pelaajien valinta on julkistanut vuoden 2018 finalistit.

Perhepelisarjassa finalisteja ovat:

 • Azul (Michael Kiesling, Enigma / Asmodee)
 • Blue Lagoon (Reiner Knizia, Amo / Blue Orange)
 • Gemblo (Justin Oh, Lautapelit.fi / Gemblo)
 • Majesty (Marc André, Enigma / Hans im Glück)

Harrastajapelien sarjassa finalisteja ovat:

Pelitekosarjassa ei julkaista finalisteja tänä vuonna, vain voittaja. Kaikkien sarjojen voittajat julkaistaan ma 5.11.2018. Lisätietoja valinnoista ja palkintoraadista löytyy Pelaajien valinnan nettisivuilta.

Flamme Rouge voitti Italian vuoden pelin palkinnon

Gioco dell'AnnoItalian Gioco dell’Anno eli Vuoden peli -palkinto on myönnetty Flamme Rougelle. Peliä jakelee Italiassa PlayaGame. Raati piti peliä vuoden 2018 parhaana pelinä, koska se on intuitiivinen ja jännittävä simulaatio, joka tehokkaasti mallintaa kilpailua, tarjoaa paljon vaihtelua kiitos paloista koottavan laudan ja peli on hienosti tehty ja kauniisti kuvitettu.

Muut finalistit olivat Azul, Dragon Castle, Kanagawa ja When I Dream. Palkinnon myöntää Lucca Comics & Games -festivaali ja sitä on jaettu vuodesta 2013 alkaen.

Virallinen palkintotiedote.

Pelimuseo on palkittu

Suomen pelimuseolle on myönnetty merkittävä kansainvälinen museoalan palkinto. Society for the History of Technology valitsi Suomen pelimuseon vuoden 2018 Dibner Award for Excellence in Museum Exhibits -palkinnon saajaksi. Palkinto luovutettiin lauantaina 13.10.2018 vuosittaisessa konferenssissa St. Louisissa.

Raati luonnehti pelimuseota näin:

“The Finnish Museum of Games created a sophisticated exhibition that explores the evolution of video game technologies and gaming culture. Striking a balance between local and international histories, your curators chose to emphasize the specific contributions of Finnish companies and consumers rather than recapitulate established narratives that focus on the United States and Japan. This decision has broader historiographic ramifications as scholars seek to more effectively integrate the regional with the global. Implementing their ideas led your museum staff to reach out to a diverse array of stakeholders, including game developers, retrocomputing hobbyists, and academics at nearby universities.

Your museum also launched a crowdfunding campaign to secure operating capital and raise the institution’s profile among the gamer community. The result of these efforts is a creatively designed facility within the Museum Center Vapriikki, which adroitly assembles hundreds of individual artifacts into a cohesive storyline and enables visitors to engage directly with vintage video game systems in immersive settings such as a child’s room from the 1980s, a 1990s video game store, or a classic arcade.”

Dibner-palkinnon edellisiä voittajia ovat muun muassa Skotlannin kansallismuseon tiede- ja teknologianäyttelyt, Smithsonian Design Museum, National Museum of American History ja Lontoon Science Museum.

Pelimuseon Facebook-päivitys, SHOT:n palkintouutinen.

Essen-uutuuksia

Spiel 2018 -ennakko on julkaistu BGG:ssä. Luvassa on tuhatkunta uutta lautapeliä. Kaikkia ei täällä voida esitellä, mutta noukin joka viikkokatsaukseen listalta jotain. Toivotan myös lukijoiden nostot tervetulleiksi, laittakaa vaikka kommentteihin omia poimintojanne.

 • Essen-uutuuksia voi ihmetellä Spielbox-lehden ilmaisesta erikoisnumerosta. Lehden saa PDF:nä Spielboxin nettisivuilta. Tällä hetkellä tarjolla on vain saksankielinen, englanninkielinen ilmestyy viimeistään 19.10.2018.
 • Ganymede on Hope Hwangin suunnittelema ja Sorry We Are Frenchin julkaisema peli, jossa passitetaan meeplejä Maasta Ganymedeen Marsin kautta. Tavoitteena on saada laukaistua neljä siirtokunta-alusta. Peli on tyylikäs, melko nopea ja vaikuttaisi hyvin hiotulta.

Lyhyitä

 • Stefan Feldin Trajanista tulee uusi painos. Uusi painos on uskollinen vuonna 2011 ilmestyneelle edelliselle, vain kansikuva on vaihtunut.
 • Tasty Minstreliltä tulee pari uutta peliä. Big Dig on vanhasta tietokonepelistä Dig Dugista inspiroitunut kupongintäyttöpeli, jota pelataan korteilla. Kortteja ei vain nosteta yhteisesti kaikille, vaan myös draftataan.
 • Shifts in Player Count Over Time analysoi pelien tukemien pelaajamäärien kehitystä ajan mittaan. Taustalla oli hypoteesi soolopelien yleistymisestä ja näin tosiaan on: se on selkein trendi. Puhtaiden kaksinpelien määrä on vähentynyt, mutta yhä useampi moninpeli toimii kahdella pelaajalla. Yli nelinpelien määrä on vähentymään päin.
 • Time of Empires on vuonna 2019 tuleva Pearl Gamesin peli, josta on julkaistu ensimmäinen kuva. Kuvan perusteella peli muistuttaa vähän Deus-pelin korttimekaniikkaa, yhdistettynä toimintomahdollisuuksia ajaviin tiimalaseihin.
 • Pariskuntapeli Fog of Lovesta tulee versiot, joiden kansissa on mies- ja naispari. Pelin sisältöä on myös tuunattu hieman sensitiivisemmäksi samansukupuolisia pareja ajatellen – peli on alunperinkin tehty sukupuolineutraaliksi, mutta osa sisällöstä ei toiminut ihan niin hyvin kuin olisi voinut. Lisäksi Nikki Valens kehittelee peliin parhaillaan lisäosaa, joka keskittyy kertomaan tarinoita queer-parisuhteista.
 • BGG:ssä julkaistiin Kalle Malmiojan suunnittelijapäiväkirja Honshun jatko-osasta Hokkaidosta.

Lautakunta

Lautakunta kokoontui esittelemään tuoreet Pelaajien valinta -finalistit. Keskustelua johtaa Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), mukana pelejä ja palkintoa sekä finalisteja on esittelemässä Pelaajien valinta -raadin puheenjohtaja, Joonas Konstig (Puutyöläinen) ja tuore raatilainen, Antti-Ville Kojo (Pelikaappimuistio). Jakso on nauhoitettu 11.10.2018.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Puzzle Dungeon on yksinpelattava luolaholvauspeli 16-bittisillä grafiikoilla. Peli maksaa 27 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on verollinen ja luvattu jo joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Wardens on Lovecraftin ja steampunkin hengessä toimiva postapokalyptinen strategiapeli, jossa Cthulhu pelaa Wardeneita vastaan: peliä voi pelata soolona, yksi monta vastaan tai yhteistyöpelinä. Peli maksaa noin 78 euroa, luksusmallina 100 euroa. Toimitus on luvattu joulukuulle 2019. Toimitus on veroton ja postikuluja tulee parikymppiä. Kampanja löytyy täältä.

Campy Creatures on viime vuonna ilmestynyt peli B-leffojen hirviöistä. Peli on nyt päivitetty toiseen laitokseen ja lisärikin on tarjolla. Bluffaus ja deduktio on parempaa kuin aikaisemmin. Peruspeli ja lisäri maksavat yhteensä 35 dollaria ja arviolta 9 dollaria postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Town Builder: Coevorden on kaupunginrakennuspeli, jossa pitää tehdä kaupunkiin mahdollisimman hieno kaupunginosa. Perusmalli maksaa noin 13 euroa, deluxe-malli noin 26 euroa. Postikuluja tulee 10–15 euroa. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

The Hunger Games: Mockingjay – The Board Game on lautapeli Matkijanärhi-kirjasta. Tässä ei siis pelata varsinaista Nälkäpeliä, vaan taistellaan strategista sotaa Panemin valtakunnan hallinnasta, kapinalliset vastaan sortava imperiumi. Peli maksaa 46 puntaa, päälle tulee 9–15 puntaa postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *