Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 20.6.2016: Origins-uutuuksia ja White Wizardin pelejä

Viikkokatsauksessa Origins-pelimessujen uutuuspelejä ja White Wizardin uutuuksia. Lehdistökatsauksessa Spielboxin kolmosnumero.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari ja Kai Saarto.

Originsin uutuuksia

Kai: Origins Game Fair -pelimessut pidettiin jälleen 15.–19. kesäkuuta Ohion Columbuksessa. Origins on eritoten lauta-, figu-, kortti- ja roolipeleihin keskittynyt tapahtuma.

Dice Tower ja monet muut lautapeleistä uutisoivat tahot olivat paikalla ja videoita messuilta on ilmestynyt päättyneellä viikolla runsaasti. Mainitsen Dicen Towerin erikseen siksi, että heillä on nyt käytössään ensimmäistä kertaa 360 asteen kamera. Jos haluat siis katsella virtuaalisesti ympärillesi Originsissa, se onnistuu tästä videosta:

Ei ollut kovin jännittävää, vai mitä? Katsotaan mieluummin, mitä pelijulkaisuja ja ennakkomaistiaisia Origins tarjosi. Tässä joitakin poimintoja:

Mystic Vale on kesän mielenkiintoisimpia julkaisuja. Siinä pelaajat johtavat druidiklaaneja, jotka puhdistavat kirottua laaksoa riittiensä avulla. Pelissä on push-your-luck elementti mukana, eli liikaa yrittämällä voi läjäyttää kirouksen ylleen. Mystic Vale on korttipeli 2–4 pelaajalle.

Pelin isoin jippo ovat muokattavat kortit. Läpinäkyviä korttipohjia korttisuojiin sopivasti työntämällä voi kustomoida pakkansa aika lailla haluamakseen. Pelin on suunnitellut John D. Clair ja sen julkaisee heinäkuussa Yhdysvalloissa AEG. (Mikko: Tätähän sivuttiin jo ensimmäisessä viikkokatsauksessa.)

War of the Ring: Warriors of Middle-earth on toinen laajennus War of the Ringin 2. laitokseen. Se tuo peliin Dunhargin vainajat, Sumuvuorten suuret kotkat, Umbarin merirosvot, Mustainmaan villi-ihmiset ja jättiläishämähäkit. Lisäri tuo peliin myös uuden mekaniikan: Faction-nopat ja Faction-toiminnot.

Vikings On Board on työläistenasettelua perhepelikategoriassa, julkaisijana kepeistä peleistä tunnettu Blue Orange. Tarkoituksena on saada parhaiten varustettu laivat omalle klaanilleen. Samalla käydään vedonlyöntiä siitä, kuka kontrolloi mitäkin laivaa niiden lähtiessä matkaan.

Työläistenasettelulla pyritään saamaan omalle klaanille enemmistö laivoissa, joita on pelissä seitsemän. Viikinkejä on rajoitettu määrä, joten kamppailussa enemmistöistä pitää olla tarkkana, ettei kuluta yhteen laivaan liikaa miehiään. Kun purjeet nostetaan ja vene lähtee laiturista enemmistönä oleva miehistö saa valita ensimmäisenä varastosta parhaat tarvikkeet (enemmän pisteitä). 2–4 pelaajaa, kahdeksasta vuodesta ylöspäin. Peli julkaistaan vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä.

Vikings on Board.
Vikings on Board on näyttävä peli.

Tiny Epic Galaxies saa lisäosan nimeltään Beyond the Black. Se tuo peliin neljä uutta alusta, joihin tarvitaan erikoiskoulutetut pilotit. Lisäri tuo myös onnenkoetusmekanismiin luottavan tutkimusmatkailun syväavaruuteen. Täältä voi löytää hyvin arvokkaita resursseja tai kosmisia uhkia. Paketissa tulee myös lisää planeettoja ja salaisia tehtäviä. Lisäosa julkaistaan alkuvuonna 2017.

Edellisen sisarpeli Tiny Epic Kindoms saa myös lisäsisältöä. Heroes’ Call tuo sotaan mukaan uusia osapuolia pohjoisesta. Uutta ovat lisäominaisuuksia antavat sankarit, sekä tornikuutiot. Torneja sijoitellaan omistuksessa oleville alueilla ja niiden menettäminen vihollisella on huono juttu. Sankareiden kutsu tuo peliin uusia ryhmiä, alueita, mekanismeja sekä myös säännöt yksinpeliin.

Viime vuoden hitteihin kuulunut Dead of Winter aloitti Crossroads-pelisarjan, jolla on tarkoitus tehdä myös muita kuin zombieapokalypseen sijoittuvia selvitymispelejä. DoW oli kuitenkin sellainen menestys, että Plaid Hat Games julkaisi jo nyt itsenäisen jatko-osan Dead of Winter: The Long Night. Se toimii myös peruspelin lisäosana.

Dead of Winter: The Long Night

Peli uusi alue on Raxxon, jossa tehdyt kammottavat lääketieteelliset kokeet sekä kilpailevat henkiinjääneiden ryhmittyvät ovat pelaajien uhkana. Pitkästä yöstä voi yhdistellä haluamiaan asioita alkuperäisen pelin kanssa helposti, sillä se on suunniteltu modulaariseksi. Plaid Hat on merkinnyt hurjimmat kortit siten, että ne voi poistaa pelistä helposti vaikka nuorempien perheenjäsenten kanssa pelatessa.

Dominionin vihoviimeiseksi mainostetun laajennusosan jälkeen on ilmestynyt jo kaksi uutta. Dominion: Empires on jo pelin kymmenes lisäri. Laatikosta löytyy 300 uutta korttia ja 96 metallista pelimerkkiä. Teemana on oman imperiumin pyörittäminen keisarina. Vieläkö tätä jaksaa ja mihin nämä kaikki kortit saa mahtumaan?

Kickstarter: Megaminiatyyrit ja pakanrakentajat

Mikko: Hero Realms on Kickstarterissa. Peli perustuu samaan pelimekaniikkaan kuin Star Realms ja Cthulhu Realms, tällä kertaa aiheena on geneerinen fantasia. Kyseessä on siis pakanrakennuspeli, joka muistuttaa taisteluun perustuvia keräilykorttipelejä. Pelissä on bonuksena mahdollisuus pelata kampanjamuotoisia pelejä kehittyvällä hahmolla,

Peruspaketti sisältää kortit 2–4 pelaajalle kaksinpeleihin ja tavanomaisiin moninpelimuotoihin. Lisäksi voi ostaa Character Packeja, jotka sisältävät viisitoista tietylle hahmoluokalle ominaista korttia. Nämä hahmopakat toimivat kampanjapelin lähtöpisteinä.

Lisäksi tarjolla on 30 kortin Boss Deckejä, jotka toimivat joko moninpeleissä sankariporukan vastuksena, tai keskenään vastakkain.

Hero Realmsin laatikko

Campaign Starter Deck on kampanjapelien aloituspaketti, 55 kortin pakka, jossa on säännöt yksin tai yhdessä pelattavaan kampanjapeliin ja taito- ja esinekortteja hahmojen kustomointia varten.

Valikoima on siis iloisen sekava. Hyvä lähtökohta lienee 25 dollarin Gamer Tier, joka sisältää perussetin, 12 promokorttia ja kaikki stretch goalit. 20 dollarin No Frills Tier ei sisällä muuta kuin perussetin, joten viisi dollaria stretch goaleista ja promoista on varsin kohtuullinen hinta.

Stretch goaleista löytyy promokortteja; Star Realms -faneille tarjolla on 12 promokorttia Star Realmsiin jos rahoitus yltää 275 000 dollariin (lienee aika lailla varma juttu). Tämä stretch goal on rajattu vain Adventure Tier -tason tukijoille.

45 dollarilla saa viisi Character Packia päälle, 72 dollarilla sitten ihan koko paketin sisältävän Adventurer Tierin.

Postitus on EU-ystävällinen. Postitus Suomeen on 15 dollaria, eli Gamer Tier maksaa 40 dollaria (noin 35 euroa). Toimitus on lokakuussa. Miettimisaikaa on vielä kolmisen viikkoa. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/1172937197/hero-realms-a-deckbuilding-adventure-card-game

Cool Mini or Not kerää taas reippaasti rahaa miniatyyripitoisella pläjäyksellä. Tällä kertaa tarjolla on Massive Darkness, jossa on tarjolla luolaholvien tutkimista 1–6 pelaajalle, ilman pelinjohtajaa. Pelissä on tarjolla kampanjaominaisuuksia eli kehittyviä hahmoja.

Vihollisia ohjaavat yksinkertaiset säännöt: vuorollaan ne hyökkäävät kohti kokeneinta pelaajahahmoa. Viholliset ovat pieniä laumoja, joita johtaa pomohirviö, tai sitten isoja vaeltavia hirviöitä.

Pledgejä on tarjolla yksi, jolla on hintaa 120 dollaria. Luonnollisesti tarjolla on runsaasti lisäostoja, joilla pelistä saa todella kalliin. Postikuluja on odotettavissa vähintään noin 35 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/coolminiornot/massive-darkness

Muita uutuuksia

Repos Productions esitteli Instagramissaan Pantheon-lisäosaa 7 Wonders Dueliin. Aiheesta on näemmä mainintaa BGG:n puolella jo toukokuulta.

Star Realmskin saa jatkoa United-lisäosan muodossa. Nimi viittaa sisältöön: mukana on kaksivärisiä kortteja, kuten oheinen Blob Bot.

Blob Bot Star Realms: United -lisäosasta

Cthulhu Realmsin mobiiliversio on saapunut myös iOSille. Latasin, testasin ja ostin, hyvinhän tuo toimii. Käyttöliittymä on ainakin puhelimella vähän pienenpuoleinen, eli jos kortit eivät ole tuttuja, niin aikaa menee kortteja zoomaillessa, mutta muuten ei valittamista. Tekoälyn vaikeustaso ei Star Realmsin tapaan vaikuta järin kovalta, mutta nettipeleistä ja kampanjasta saa vähän enemmän vastusta.

Cthulhu Realms App Storessa. Cthulhu Realms Google Playssä.

Cthulhu Realms iOSille

Reiner Knizian klassikko Medici on ollut heikosti saatavilla, edellisestä laitoksesta kun on jo kymmenen vuotta, mutta ei hätää, australialainen Grail Games julkaisee pelistä uuden laitoksen. Aiemmat Medicin laitokset ovat olleet eri tavoin rumia ja epäkäytännöllisiä ulkoasultaan, mutta uuden version kuvituksessa ei ainakaan ole valittamista, Vincent Dutrait’n taide on upeaa. Pelilautakin näyttää aikaisempaa käytännöllisemmältä. Uusi Medici tulee saataville loppuvuodesta 2016, saapa nähdä, millainen on saatavuus Suomessa asti.

Grail Games julkaisee myös uuden Medici: The Card Gamen, joka pyrkii tavoittamaan alkuperäisen Medicin tunnelman ilman huutokauppoja. Huutokauppaamisen sijasta pelissä on kortinvalintamekanismi, jossa nostetaan 1–3 korttia, joista on pakko pitää viimeisenä nostettu. Muut saa jättää muille pelaajille halutessaan. Tämäkin peli on Knizian käsialaa ja Dutrait’n kuvittama.

Medici
Grail Gamesin uusi Medici.

Mac Gerdtsin uusi peli Steam Ship Company viivästyy vuoden 2017 puolelle. Lohdutukseksi Gerdtiltä on tulossa uusi lisäosa Concordiaan.

Spielbox 3/2016

Spielbox 3/2016

Mikko: Lehdistökatsauksessa Spielboxin numero 3/2016 ilmestyi hiljattain. Kansikuvassa koreilee Wizardin 20-vuotisjuhlapainos, josta on myös iso haastattelujuttu, jossa Amigon toimittaja Uwe Mölter kertoo pelin vaiheista.

Wizard ei olekaan mikään ihan mitätön peli, sillä sitä on myyty 1,7 miljoonaa euroa. Ihan komeat lukemat korttipelille, joka on pohjimmiltaan 1930-luvulta peräisin oleva Oh Hell! -korttipeli. Wizard sattui Amigolle hyvään saumaan, sillä firma oli 1990-luvun puolivälissä menettänyt hyvät myyntimenestykset Unon ja Ragen.

Jenkkiversiossa on hyvin perinteinen korttipakka, mutta saksalaisessa Wizardissa on Franz Vohwinkelin näyttävä fantasiakuvitus. Tämä liittyy jossain määrin siihen, että Amigo toimi Saksassa Magic: The Gatheringin jakelijana.

Mielenkiintoinen juttu on myös Wizard Extreme, saman brändin alla julkaistu toinen tikkipeli, joka tunnettiin aiemmin nimellä Die 7 Siegel (tai 7 Signum). Peli on Uwe Mölterin suosikkeja, mutta parina eri laitoksena se on käynyt kaupaksi vähän vaisusti. Vaan kun peli julkaistiin Wizard-brändin alla, se myi heti saman verran kuin Die 7 Siegelin laitoksina yhteensä.

Arvostelupuolella Hans im Glückin ja Matthias Cramerin (Glen More) Dynasties saa kiitosta. Pelaajat ovat dynastioita, jotka yrittävät kasvattaa vaikutusvaltaansa naittamalla perheenjäseniä maailmalle. Christwart Conrad jättää kuitenkin eriävän mielipiteen ja tuomitsee pelin vähän turhan tuuripitoiseksi strategiapeliksi ja toisaalta liian mutkikkaaksi perhepeliksi.

Pandemic Legacy saa lehdessä yllättävän vaatimattomat arviot: kolme kahdeksikkoa ja aina tiukalta Conradilta vain seiskan – Risk Legacy oli kuulemma kiehtovampi.

Jostain Conradkin sentään pitää: Jesse Lin Ponzi Scheme saa Conradilta ja kahdelta muultakin arvostelijalta yhdeksikön. Kymppikin olisi kuulemma tippunut, ilman pieniä kingmaker-ongelmia. Ponzi Scheme on peli huiputuksista, joista suomalaisille tutuin on varmasti WinCapita ja maailmalla nimekkäin viime aikoina Bernie Madoffin ketkuilut.

Peli on siis täyttä kyytiä kohti konkurssia: jossain vaiheessa korttitalo romahtaa väistämättä, mutta kysymys on siitä, kenen huiputus kaatuu ensimmäisenä ja kuka saa huijattua taskuunsa eniten rahaa. Kiinnostava juttu.

Mielenkiintoinen tapaus on myös japanilainen Tragedy Looper, jossa pyöritetään murhamysteeriä, jota pelaajat yrittävät ratkaista. Ensimmäisellä kerralla homma ei varmastikaan tule onnistumaan, vaan menestyminen edellyttää monia yrityksiä Päiväni murmelina -hengessä.

Kiehtova peli ja hyvät arviot Tragedy Looper saa, mutta samalla peli on valitettavan hankala pelattava. Pelinjohtajan on tunnettava säännöt läpikotaisin, pienetkin virheet voivat pilata pelin. Lisäksi peli edellyttää tiukasti säännösteltyä keskustelua pelaajien kesken, mikä ei erityisesti lisää pelaamisen nautintoa. Sopivalla porukalla Tragedy Looper on ainutlaatuista ja intensiivistä viihdettä, eli kannattaa tutustua, jos peli tuntuu kiinnostavalta.

Lautapelioppaan kahden viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Viikkokatsaus 20.6.2016: Origins-uutuuksia ja White Wizardin pelejä”

Huomasin, että Shut Up & Sit Downilla oli video Mystic Valesta, joten lisäsin sen juttuun. Kannattaa katsoa, jos peli kiinnostaa. Arvio on mielenkiintoinen, pelissä on hyvät ja huonot puolensa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *