Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 28.11.2016: Tähtien sotaa Carcassonnen tapaan

Lautapelit.fi on julkaissut Carcassonne Star Wars Editionin suomeksi. Kingdom Death: Monster 1.5 rikkoo ennätyksiä: yli 4 miljoonaa päivässä.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Tähtien sota -Carcassonnea suomeksi

Lautapelit.fi on julkaissut Carcassonne Star Warsin suomeksi. Lautapelit.fi:n mukaan prosessi oli hivenen työläs, sillä kaikki peliin liittyvä materiaali, kuten normaali Lautapelit.fi:n nettisivuilla käytetty 3d-kuva laatikosta, piti hyväksyttää erikseen Disneyllä.

Nyt tämä hivenen omituinen Carcassonne-muunnelma on kuitenkin saatu suomeksi. Pelissä rakennellaan avaruusväyliä ja asutetaan planeettoja. Voima on vahvasti mukana, niin pimeänä kuin valoisana. Pellot on poistettu ja peli on sikäli yksinkertaisempi. Mukana on myös nopanheitoilla tapahtuvaa taistelua alueiden hallinnasta.

Peli on jo saatavilla. Lisätietoja pelistä saa Tuomon videolta.

Honshulle suosiota ja laajempi jakelu

Kalle Malmiojan ja Lautapelit.fi:n Honshu pääsee laajempaan jakeluun. Lautapelit.fi on tehnyt Renegade Game Studiosin kanssa sopimuksen Honshun jakelusta Yhdysvalloissa. Renegade Game Studiosin pelejä ovat muun muassa Lanterns, World’s Fair 1893 ja Snow Tails.

Honshu ja Flamme Rouge ovat pärjänneet muutenkin hienosti. Esimerkiksi Shut Up and Sit Downin Paul nosti pelit BGG.con-raporttinsa kärkeen ja nimesi Honshun BGG.conin parhaaksi korttipeliksi ja Opinionated Gamersin arvostelussa Honshusta pidettiin yksimielisesti. Dice Towerin Tom Vasel pitää myös pelistä.

Days of Wonderin kevätuutuus Yamataï

Days of Wonder julkaisee keväällä 2017 Bruno Cathalan uuden pelin. Yamataïn toinen suunnittelija on Marc Paquien, joka ei ole toistaiseksi suunnitellut mitään muuta.

Peli on jonkinlaista henkistä jatkoa Five Tribesille, joka on niinikään Cathalan ja Days of Wonderin käsialaa. Pelissä on samankaltaista vuorojärjestyksellä kikkailua ja pelaajien omia rakennuksia lukuunottamatta kaikki muu on laudalla yhteistä.

W. Eric Martin kertoo pelistä enemmän BGG Newsin blogikirjoituksessaan.

Yamataï
Yamataïn prototyyppi. Kuva: W. Eric Martin

Muukalaisten artifakteja

Alien Artifacts on uusi yritys tiivistää 4X-peliä tuntiin tai alle. Pelin ovat suunnitelleet Marcin Senior Ropka ja Viola Kijowski ja sen julkaisee Portal. Korttipohjainen peli on tarkoitus julkaista Gen Conissa kesällä 2017. Pelistä uutisoi BGG News.

Valtakuntakuolema: Hirviö

Kingdom Death: Monster 1.5 on melkoinen megapäivitys. Peli veti ensimmäisenä päivänä yli 4 miljoonaa dollaria rahoitusta, eli pääsi pelkästään ensimmäisen päivän rahoilla kaikkien aikojen kolmanneksi rahoitetuimmaksi lautapeliprojektiksi. Lienee melko odotettu. Vaan ei ihme: pelillä on noin 1400 reittauksella huikea 9,1 keskiarvo BGG:ssä, reittauksista kaksi kolmasosaa on kymppejä.

Fanaattisuuden aste projektin ympärillä on melko huikea. 666 kappaleen erä 1666 dollarin hintaista Satan’s Lantern -pledgeä on mennyt, toinen 666 kappaleen erä on kovaa vauhtia menossa.

Pelin laatikossa on lähes kahdeksan kiloa painajaismaista pelattavaa. Pelaajien on yhteistyössä selvittävä hengissä painajaisten ja hirviöiden täyttämässä maailmassa. Perusboksissa on 30 “lantern yearin” mittainen kampanja, yhden lantern yearin pelaamiseen menee noin 1–3 tuntia. Pelattavaa siis riittää.

Perussetti maksaa 60 dollaria ja postikulut päälle. Lisäostettavaa löytyy sitten reippaasti, tuolla 1666 dollarilla saa kaiken. Korjaus: Edullisin peruspeli maksaa 250 dollaria, sitä halvemmat ovat päivityssarjoja. Toimitusajankohdaksi on luvattu reippaasti 2020, mutta peruspelit toimitetaan jo kesällä 2017. Muu rompe on sitten ajoitettu aaltoihin: keväällä 2018, keväällä 2019, vuonna 2020… Joka kerta tulee ilmeisesti erilliset postikulut maksettavaksi. Kaikki on sentään EU-ystävällistä. Kampanja löytyy täältä.

Kingdom Death: Monsterin sisältö

 

Valtava: Kristalliluolat

Vast: Crystal Caverns suoritti viime vuonna Kickstarterin menestyksekkäästi, tavoite ylittyi reippaasti ja pelit saatiin tilaajille. Suosiota kertyi sen verran, että nyt Kickstarterissa on pelin toinen painos, joka on jo tässä vaiheessa ylittänyt tavoitteensa yli kymmenkertaisesti.

Peli on epäsymmetristä luolaholvausta, jossa jokaisella pelaajalla on oma tavoitteensa: ritari haluaa tappaa lohikäärmeen, peikot haluavat tappaa ritarin, lohikäärmeen täytyy herätä ja paeta, luolaholvin pitää laajentua ja sitten romahtaa ja varkaan on varastettava.

Toinen painos lisää peliin kaksi uutta hahmoa, jotka laajentavat pelaajamäärää. Kummituksen täytyy löytää kuolevaisen elämänsä viimeiset rippeet manipuloimalla muita pelaajia, ghouli taas yrittää suoraan tappaa kaikki muut.

Toisessa painoksessa peliä on muuten tehty hieman helpommaksi oppia, virtaviivaistamalla ohjekirjaa ja pelaajien lautoja. Muuten peli ei ole muuttunut. Lisäksi peliin on nyt lisätty miniatyyrit.

15 dollarilla saa ensimmäisen painoksen omistajille tarkoitetun päivityssarjan, 30 dollarilla miniatyyrit, 75 dollarilla täyden pelin ja 105 dollarilla täyden pelin miniatyyreillä. Kummitus ja ghouli ovat 12 dollarin hintaisia lisäyksiä. Tavara toimitetaan kahdessa osassa, miniatyyrit elokuussa ja muu tavara on luvattu jo maaliskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Vast: Crystal Caverns

Tulevia tapahtumia

5.–8.1.2017: Kuopiossa järjestetään perinteinen Kinkkucon-pelitapahtuma 5.–8.1.2017. Tapahtumapaikkana on tuttu Lukema Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Tapahtumassa on tarjolla vapaata pelaamista. Sunnuntaina on lisäksi lasten peliaamu klo 9–14. Lisätietoja tapahtumasta Lautapeliseuran foorumilta.

4.–5.3.2017: Tampere-talon valtaa Tracon Hitpoint eli Traconin tekijöiden pelitapahtuma, joka tarjoaa kaksi päivää lauta-, kortti-, rooli- ja figupelejä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös pelisuunnittelukilpailu. Kahden päivän ennakkolippu maksaa 15 € ja sen voi ostaa Traconin nettikaupasta.

21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen ja lisäksi mahdollisesti yksilöturnauksiin. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Ilmoittautuminen joukkueturnaukseen päättyy 12.4.2017. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.

Mikon pelaamia

Sotapelit ovat genre, joka on aina kiinnostanut jonkin verran, mutta johon en ole oikein päässyt vielä sisälle. Yritystä on ollut, mutta tähän asti parhaiten on toiminut Memoir ’44. Nyt kuitenkin nappasi vähän, kun kesällä hankittu Bonaparte at Marengo pääsi pöydälle. Bonaparte otti itävaltalaisten kanssa erää Marengossa, nykyisessä Italiassa, vuonna 1800 ja sai alun tappioiden jälkeen huomattavan voiton.

Tästä taistelusta Bowen Simmons julkaisi vuonna 2005 sotapelin, jonka ulkoasu lainaa 1800-luvun sotakartoilta. Heksojen sijasta kartta muodostuu sekalaisemmista monikulmioista, joilla liikkuvat joukkoja kuvaavat siniset ja punaiset tikut – aivan kuten kenraalien kartoilla. Pelimekaniikka on satunnaisuutta vailla ja esimerkiksi maaston vaikutus on mallinnettu todella näppärästi suoraan kartalla.

Peli herätti mielenkiintoni jo ilmestyttyään, mutta kymmenisen vuotta siinä sitten meni. Ensimmäinen peli meni harjoittelun piikkiin ja vaikka aikaa olisi ollut uusintaerän pelaamiseen heti – peli vei vain vähän yli tunnin – tiesin, että on parempi jättää väliin ja sen sijaan selvitellä ensin kotona, mitkä kaikki säännöt pelattiin väärin. Monta kohtaa meni vähän sinne päin, mutta sen verran helppo peli Bonaparte at Marengo on, että seuraava pelikerta mennee jo aika lailla oikein.

Itse taistelun tuloksesta ei ole paljon kerrottavaa. Itävaltalaiset eivät päässeet juuri alkuasetelmiaan pidemmälle, mutta onnistuivat kuitenkin ajamaan ranskalaisarmeijani sekasorron tilaan.

Ostin pelin vahvasti kokeilumielessä ja ajattelin, että myyn pois saman tien, jos ei miellytä, mutta lyhyt kesto ja mielenkiintoiset haasteet pitävät Bonaparte at Marengon kokoelmissani vielä jatkossakin.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 28.11.2016: Tähtien sotaa Carcassonnen tapaan”

Kingdom Death: Monster pelin saa vasta 250$ hinnalla. Noi aikaisemmat ovat vain päivitysboxeja edelliseen versioon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.