Kategoriat
Peliarvostelut

Airships (Giganten der Lüfte)

Airships on peli ilmalaivojen rakentamisesta. Pelin perimmäisenä tavoitteena on saada mahtava Hindenburg valmiiksi. Pohjimmiltaan peli on kuitenkin varsin abstraktia nopanheittelyä, kehittynyttä Yatzyä.

Ilmalaivojen rakentamisen lisäksi pelaajat kehittelevät yhtiöitään hankkimalla kortteja. Jokainen firma muodostuu kuudesta eri osasta: rahoituksesta, kapteeneista, insinööreistä, hangaareista, materiaaleista ja moottoreista. Pelaajalla voi olla hallussaan yksi kortti jokaiselta osa-alueelta.

Pelin idea

Suurin osa korteista tuo pelaajan käyttöön lisää noppia. Pelin alussa pelaajilla on käytössään kaksi valkoista noppaa (valkoisissa nopissa on numerot 1, 2 ja 3). Sen jälkeen käyttöön tulevat punaiset nopat (2, 3, 3, 4, 4 ja 5) ja lopulta mustat (4, 6 ja 8). Osa korteista antaa muitakin mahdollisuuksia, kuten ylimääräisiä noppia, joiden heiton tulos on aina sama, mahdollisuuden vaihtaa noppia toisenlaisiin tai lisäbonuksia heittoihin.

Jokaisella vuorolla pöytään tulee uusi kortti, jonka jälkeen vuorossa oleva pelaaja voi yrittää napata yhden kortin itselleen. Kortit kertovat niihin tarvittavat nopat ja summan, joka näillä nopilla on heitettävä. Mikäli pelaajalla on enemmän kuin tarpeeksi noppia, hän saa heittää kaikki ja valita parhaat.

Onnistuessaan pelaaja saa uuden kortin itselleen, epäonnistumista kompensoidaan bonuslätkällä, jonka voi myöhemmin antaa pois parantaakseen nopanheittoa yhdellä. Tämä tasapainottaa onnen merkitystä, yksittäiset epäonnistumiset eivät vielä peliä kaada.

Airships-peli

Todennäköisyydet pelissä

Kuten noppapelit yleensä, Airships edellyttää todennäköisyyksien arvioimista. Pelatessa on pidettävä silmä pisteissä, sillä voittoon ei tarvita suurensuurta pottia. Samalla on kehitettävä infrastruktuuria, sillä siinä vaiheessa kun pisteitä tuottaviin ilmalaivoihin tarvitaan mustia noppia, niitä on löydyttävä — ja mustiin noppiin on vaikea päästä käsiksi ilman punaisia.

Airships kärsii siitä tavanomaisimmasta noppapelien ongelmasta, toisten pelaajien vuorojen seuraaminen on aika tylsää puuhaa. Varsinkin jos pelaajia on neljä, oman vuoron jälkeen tulee pitkä tovi odottelua. Peli onkin parhaimmillaan kaksinpelinä tai muuten nopeasti pelattuna.

Airships on myös melko abstrakti ja kenties hieman tylsä. Pelin edetessä tapahtuu kehitystä ja pelaajat saavat enemmän noppia käyttöönsä, mutta sittenkin — edistyminen pelissä tuntuu hieman yhdentekevältä. Noppapelien ystävät saavat Airshipsistä kuitenkin varmasti enemmän irti, itse en ole suuri noppapelaaja.

Suunnittelija:
Julkaisija: Queen Games
Ilmestymisvuosi: 2007
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 45-60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Airships (Giganten der Lüfte)”

Ihan hauskaa nopanheittelyähän tämä on (varsinkin, kun voitin pelaamani pelin), mutta teema ei vaan istu. Eiväthän europelit aina mitenkään erityisen temaattisia toki ole, mutta ilmalaivoja noppia heittelemällä? Ei minun juttuni.

Loistava peli! En ole aikaisemmin juurikaan pitänyt noppapeleistä, mutta tämä peli kyllä koukutti mukaansa! Kaksinpelinä olen pelannut ja parin pelikerran jälkeen täytyy sanoa, että peli yllättää positiivisesti. Tuurielementti onkin sitten loppupeleissä yllättävän vähäinen, tai siis tottahan arpakuution lukemaan ei juurikaan voi vaikuttaa, mutta hankkimalla oikeat välineet ilmalaivan rakentamiseen alkaa noppienkin lukemat osumaan kohdalleen. Kerrassaan mainio. Sopivan nopeaa pelattavaa lyhyille pelisessioille. Suosittelen hankkimaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *