Kategoriat
Peliarvostelut

Balloon Pop

Vuoden perhepeli 2023 on kotimainen Balloon Pop, yksinkertainen ja hauska ilmapallopeli, jossa yritetään saada samanväriset pallot törmäämään ja poksahtamaan.

Kerää pisteitä poksauttelemalla ilmapalloja! Kotimaista työtä eli Mikko Punakallion kädenjälkeä oleva peli voitti Vuoden perhepeli -palkinnon vuonna 2023.

Balloon Popin kansi

Ilmapallot kasaan

Joka kierros peliin tulee neljän ilmapallon sarjoja yhtä monta kuin on pelaajia. Jokaisella on kädessä kortit 1–10, joista valitaan yksi. Kortit paljastetaan yhtä aikaa ja isoimman kortin pelannut saa valita ensin ilmapallosarjansa.

Ilmapallot asetetaan oman pelaajalaudan alareunaan kortin osoittamalla tavalla joko pysty- tai vaakasuoraan. Osa korteista antaa mahdollisuuden myös poistaa joko keskeltä tai reunoista yhden ilmapallon. Päästä sitten irti ilmapalloista ja katso kun ne leijuvat ylös kunnes törmäävät esteeseen, eli työnnä kuutioita ylöspäin omalla pelaajalaudallasi.

Jos sait neljä saman väristä ilmapalloa vierekkäin, ne poksahtavat ja antavat pisteitä määränsä verran miinus kaksi. Ilmapallot poksahtavat myös, jos vähintään kaksi kuviollista kuutiota on vierekkäin, tällöin saat pisteitä pallojen määrän verran miinus yksi. Poksahtamisen jälkeen pallot jatkavat leijumista ylöspäin ja jos saat samalla vuorolla useammat setin poksahtamaan saat jokaisesta myös lisäpisteen!

Numerokortit 1, 2 ja 8 kädessä, taustalla pelilauta.
Pienillä korteilla, kuten tällä ykkösellä, joutuu valitsemaan viimeisenä, mutta saa saman tien puhkaista toisen uuden pallorivin keskimmäisistä palloista. Pienemmillä korteilla saa myös valita, miten päin pallorivi peliin tulee. Kuva: Vilma Vihervaara

Kahdeksan kierrosta pallottelua

Peli kestää kahdeksan kierrosta, joten kaikille jää kaksi käsikorttia pelaamatta. Lopuksi pelaajat saavat lisäpisteitä sen mukaan, kuinka tyhjäksi oman lautansa saavat. Balloon Pop saa minulta erityisen plussan siitä, että pelaajat pystyvät pelaamaan samanaikaisesti. Kun kuutiorivit on valittu, jokainen voi samanaikaisesti pähkäillä, miten ne asettaisi. Ei tarvitse siis odotella koska on oma vuoro.

Kaksi neljän ilmapallon jonoa.
Kaksi pallosettiä valittavana – kumpi sopii omiin suunnitelmiisi paremmin? Kuva: Vilma Vihervaara

Balloon Pop on yksinkertainen, mutta hyvä. En yhtään ihmettele, miksi se voitti vuoden perhepelin palkinnon. Ilmapallot ovat teemana lasten mieleen. Kuutioiden työntämisestä tulee hieman Tetris mieleen, mutta myös puhelinpeli Candy Crush. Ainakin itselleni jäi heti sellainen olo että tarvitsen revanssin, enkä ollut yksin vaan perhe oli samaa mieltä!

Kortin valinta on tärkeää. Jos valitset liian pienen kortin, saat valita kuutiot viimeisenä. Jos taas tuhlaat alussa kaikki isot kortit, saat lopuksi muiden jämät. Vaaleat kuutiot ovat jokereita, mutta ne eivät koskaan ole kuviollisia ilmapalloja. Jokeri on aina pakko käyttää jos pystyy, eli niitä ei pysty säästämään. 

Balloon Popin laatikko on todella iso suhteessa sisältöön. Ellei sitten ole lisäosa jo suunnitteilla? Kuutiot ovat mukavan tuntuisia kädessä ja kortit tuntuvat tosi laadukkaille, emme edes suojanneet niitä korttimuoveilla.

Pistelaudalla seikkailee suloisia eläinhahmoja. Pisteitä ei kerry yleensä paljon, joten lapset voivat itse laskea pisteitä. Luulenkin, että meillä Balloon Pop pääsee nopeasti lasten ja heidän kavereiden pelihetkiin, joihin aikuiset eivät ole tervetulleita mukaa. 

Vaikka pelissä on onnea mukana, tärkeintä on kuitenkin kuutioiden asettelu oikein: mihin kohtaan ne laitat ja miten päin. Lapset eivät ole vielä meillä voittaneet aikuisia, mutta eiköhän sekin pian nähdä. 

Pelaajan pelilauta, jonne on nousemassa kaksi vihreää ja kaksi jokeripalloa.
Kortti on pelattu, pallorivi valittu ja nyt se nousee laudalla ylöspäin. Neljä vihreää ja kaksi jokeria kohtaa ja poksahtaa, tuottaen neljä pistettä. Laudan reunaan on merkitty pisteitä: ne saa, kun laudan rivejä ja sarakkeita saa tyhjennettyä pelin loppuun mennessä. Kuva: Vilma Vihervaara

Faktat Balloon Popista

Suunnittelijat

JulkaisijatLautapelit.fi (2023)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat yksinkertaiset ja helppo oppia. Pelaamaan pääsee nopeasti.

Onnen vaikutus: Joillain kierroksilla jokainen neljän pallon setti on huono.

Vuorovaikutus: Toiset pelaajat voivat viedä parhaan pallorivin nenäsi edestä – mutta silloin sinun olisi pitänyt pelata parempi kortti. Varsinaista kiusantekoa ei ole.

Teema: Peli on pohjimmiltaan kovin abstrakti, mutta ilmapallojen poksauttelu on toimiva idea.

Uudelleenpelattavuus: Balloon Pop on koukuttava, nopeutensa ansiosta on helppo pelata heti perään uusi erä.

Saavutettavuus: Pelaaminen ei edellytä lukutaitoa. Numerot 1–10 on hyvä osata. Pallojen värit on sikäli kehnosti valittu, että punavihervärisokean voi olla valaistuksesta riippuen vaikea tai mahdotonta erottaa punaisia ja vihreitä palloja toisistaan.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 15–30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *