Kategoriat
Peliarvostelut

Pentago

Pentago on voittanut melkoisen läjän palkintoja. Tässä tapauksessa se ei kerro niinkään pelin erinomaisuudesta kuin palkintoraatien konservatiivisuudesta. Pentago on erittäin helppo palkittava, tuttu idea pienellä käänteellä ja näyttävällä ulkoasulla on vastustamaton yhdistelmä. Suomessakin Vuoden peli -raati valitsi Pentagon vuoden 2006 parhaaksi peliksi aikuisille, ulkomailla peli on voittanut muun muassa Mensa Select -palkinnon.

Pelin idea

Pentagon kaunis puinen pelilauta koostuu neljästä 3×3-ruudukosta. Pelaajat asettelevat laudalle vuorotellen kuulia, yrittäen muodostaa viiden suoraa.

Pelin erottaa ristinollasta se, että vuoronsa päätteeksi pelaajat kääntävät yhtä laudan neljänneksistä 90 astetta. Pelin säännöt ovat niin helpot, että kaikki osaavat ne käytännössä jo valmiiksi, ja tämä pieni käänne tuo peliin jotain uutta.

Laudanpalojen kääntäminen tuo peliin uusia uhkia ja keinoja saada yllättäviä viiden suoria, mutta lopulta peli ei eroa kovinkaan paljon perinteisestä ristinollasta. Jos on ristinollaan jo kyllästynyt, Pentagosta ei saa paljon irti. Peli sopiikin niille, jotka eivät oikeastaan ole muuta pelanneet — ainakaan peli ei voisi olla juuri tämän yksinkertaisempi.
Pentago

Näyttävä koriste-esine

Tyylikäs ulkoasu tekee Pentagosta miellyttävän katsoa ja koskea. Sohvapöydälle koristeeksi sopiva peli on sikäli helppo, että kenet tahansa saa kokeilemaan ja pelaamaan ainakin yhden erän. Pentagoon jää koukkuun helposti. Pidempiaikaiseen peliharrastukseen se on kuitenkin lopulta auttamatta kevyt.

Myynnissä on useampaa eri versiota pelistä. Perus-Pentago ja punainen Pentago eivät eroa toisistaan kuin hieman ulkoasunsa suhteen. Punaisen Pentagon pohja on punainen, perusversiossa se on puinen. Pentago XL on suurempi 9×9-ruudukolla pelattava peli, johon mahtuu mukaan jopa neljä pelaajaa.

Faktat Pentagosta

Suunnittelija:

Julkaisija: Mindtwister, Tactic (2006)

Mutkikkuus: Peli on erittäin yksinkertainen, säännöt selittää suunnilleen yhdellä lauseella ja pelaaminen käy käden käänteessä.

Onnen vaikutus: Tuuria ei ole mukana yhtään.

VuorovaikutusPentago on puhdas kahden pelaajan kamppailu voitosta.

Teema: Peli on täysin abstrakti.

UudelleenpelattavuusPentago sopii parhaiten satunnaiseksi viihteeksi, syvällisemmän peliharrastuksen kohteeksi se on varsin kevyt.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 2

Pituus: 5–10 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *