Kategoriat
Peliarvostelut

Battle Royale

Fortniten kaltaisia Battle Royale -pelejä lautapelimuodossa! Pienellä laudalla on tiivis tunnelma ja meno vain tiivistyy, kun lauta pienenee pelin edetessä. Battle Royale pakkaa pieneen tilaan tuuripitoisen taistelun.

Tässä Benjamin Raynalin suunnittelemassa, vuonna 2024 julkaistussa taktisessa taistelupelissä neljä armeijaa taistelee saaren herruudesta. Pelaa kortti ja tee taktiset siirrot sotureillasi, jonka jälkeen heität tuomionoppaa, joka käynnistää taistelun, siirtää eliminaattoria tai käskee laukaista sen, eikä tuhoisilta seurauksilta voi aina välttyä.

Punaisen laukaisunapin takana ovat suuremmat räjähteet, jotka tuhoavat pelialuetta pala palalta ja sinkoavat laukaisimen yllä olevan maastolaatan sotureineen taivaan tuuliin. Viimeinen elossa on voittaja.

Tuuripitoista taistelua

Pelissä alueen herruudesta taistelevat neljän armeijan muoviset 3D-soturihahmot: turkoosit liskot, punaiset koalat, harmaat robotit ja violetit ninjat. On visuaalisesti mukavaa, että perinteiset värit on korvattu vähän erikoisemmilla. Myös toimintokorttien taustagrafiikka on mukavaa katseltavaa. Pelin visuaalinen ilme ja erikoiset armeijat ovat sangen mukavaa vaihtelua ja toteutuskin ihan toimiva.

Battle Royalessa suurin osa tapahtumista puhtaasti tuurin varassa, niin korttien kuin tuomionopankin osalta. Toimintokortit kertovat, kuinka monta soturia saa siirtää ja montako askelta. Soturin liikuttaminen vaatii hieman pelisilmää ja strategista mietintää, mihin soturi kannattaa sijoittaa, mikäli tulee taistelu ja sen aikoo voittaa. Maastolaatoilla on myös pelaajamäärästä riippuva rajoitus kuinka monta soturia saa yhdellä laatalla olla. Tämä tosin ei ole vuorossa olevan pelaajan ongelma: hänen soturinsa tuuppaa kyllä ylimääräisen kaverin seuraavalle laatalle, kuoppaan tai ulos koko pelilaudalta, jolloin saa kerätä vastustajan nappulan omaan kaatolukuunsa.

Jokaisen toiminnon päätteeksi pelaaja heittää tuomionoppaa, joka tarjoaa kolmenlaista toimintoa: noppa käynnistää joko taistelun, siirtää eliminaattoria tai laukaisee sen. Mikäli eteen tulee ”Battle Royale” eli taistelu, jokainen laatta käydään läpi ja enemmistöväri voittaa ja saa poimia vastustajan soturin omaan kaatolukuunsa. Mikäli soturi putoaa kuoppaan tai räjähtää ulos pelilaudalta, se poistetaan pelistä eikä päädy minkään armeijan kaatolukuun. Tuomionopan lievin vaikutus lienee eliminaattorin siirtäminen viereisen maastolaatan alle.

Kaksinpelissä on sotureita mukana myös kolmannesta armeijasta, väristä, joka ei ole mukana pelissä. Lisäksi kaksinpelissä tuomionoppaa heitetään kolmannen värin puolesta, eli jokainen pelaaja heittää oman toimintonsa jälkeen noppaa kaksi kertaa, joista toisella heitolla on ainoastaan räjäyttävä toiminto. Eliminaattorin siirto tai taistelu eivät aiheuta toimenpiteitä. Ensimmäisellä pelikerralla kaksinpeli on jopa moninpeliä vaikeampi. Tässä etenkin kannattaa lukea säännöt kokonaan ja huomioida viimeisen sivun lisäohje kaksinpeliin.

Kaoottista räjähtelyä

Ensikokemus pelistä vaikutti aluksi hieman kaoottiselta, kun laattoja räjähtelee ja ukkeleita lentelee pitkin pöytiä. (Sivuhuomautuksena mainittakoon, että tämän ominaisuuden takia peliä ei kannata aikuistenkaan pelata, mikäli samassa tilassa on uteliaita ja vikkeliä pieniä taaperoita tai utelias kissanpentu.) Alkuun tuntui, että peli ei oikein etene suuntaan eikä toiseen, mutta eliminaattorin räjäytellessä pelialuetta pienemmäksi alkaa yhtenäisen reitin vaatimus keskilaatalle kaventaa pelialuetta huomattavasti. Kun joidenkin laattojen yhteys keskilaattaan katkeaa, se osa pelialueesta romahtaa ja tuhoutuu.

Kokeneemmille pelaajille on myös tarjolla hyödyllisiä lisäominaisuuksia, kuten Taito-kortit, jotka tarjoavat mukavia pelaajakohtaisia ominaisuuksia, kuten ”tähtääjä”, jolla eliminaattorin saa siirtää mihin laattaan tahansa. ”Parantajalla” saa taas herätettyä henkiin laudalta ulos räjähtäneen soturin. Erikoistoimintokortit antavat sitten jokaiselle maksullisen lisäominaisuuden, kuten tuomionopan uuden heiton, laatan siirtämisen, korttien vaihtamisen ynnä muuta. Nämä maksut hoidetaan kaatoluvun sotureilla.

Battle Royale on ihan oivaa ajanvietettä, joskin ennemmin satunnaiselle huvin vuoksi pelaajalle kuin lautapelien suurkuluttajalle tai peliharrastajalle. Jokainen peli on luonnollisesti erilainen, koska pelissä iso osa on tuurin ja tuomionopan varassa. Itse olisin ehkä kaivannut vähän monipuolisempia liikkumiskortteja, mutta toisaalta, eipä tuotakaan pakkaa ehdi kovin monta kertaa pelin myötä sekoittaa uudelleen käyttöön. Mikäli olet lapsena leikkinyt pienillä muovisotilailla tai inkkareilla ja länkkäreillä, kannattaa tämäkin peli kokeilla. 

Muutamalla sanalla voisin vielä mainita, että pelin laatikon idea on pohjimmiltaan hyvä, korteille ja minigripeissä säilytettäville sotureille on vielä oma pahvikaukalonsa, joka mahtuu eliminaattorin kanssa taistelutantereen alle, mutta tämä pahvinen ”taita ja kokoa” tyyppinen pahvikaukalo kannattaa vetää kerran teipillä ympäri, että liitokset kestävät kasassa. Myös taistelukentän mitoitus laatikon pohjaan on melko tiukka, joten ajan saatossa saattavat laatikon kulmat alkaa ratkeilemaan sisäpuolelta. Taistelukenttä on kuitenkin nostettava ainakin osittain ylös ennen pelin alkua, jotta eliminaattori ja pelitarvikekaukalo mahtuvat pois. Samoin pelin päättyessä takaisin pakkaaminen sekä kraatereihin pudonneet taistelijat on helpompi kerätä ja pakata paikoilleen, kun saarekkeen nostaa pois laatikosta.

Faktat Battle Royalesta

Suunnittelija:

Julkaisija: Identity Games, Toyrock (2024)

Mutkikkuus: Melko yksinkertainen. Sääntökirja kannattaa lukea kokonaan ennen ensimmäistä peliä.

Onnen vaikutus: Iso osa perustuu tuuriin: mihin suuntaan eliminaattori siirtyy ja lentävätkö taistelijat taivaan tuuliin.

Vuorovaikutus: Tämä on taistelupeli, joten pelin aikana on jatkuvaa vuorovaikutusta ja toisten pelaajien tuuppimista ja tönimistä.

Teema: Battle Royale -tyylisten videopelien teema toteutuu pelissä hyvin konkreettisesti.

Uudelleenpelattavuus: Kohtalainen, satunnaiselementit varmistavat ettei peli ole kahta kertaa ihan samanlainen.

Saavutettavuus: Tekstiä on ohjekirjan lisäksi ainoastaan taito- ja erikoistoimintokorteissa. Pohjoismaisessa versiossa löytyy ohjeet ja korttisetit myös ruotsiksi, norjaksi ja tanskaksi. Nappuloiden värien pitäisi toimia ihan hyvin värisokeillekin.

Pelaajamäärä: 2–4, parhaimmillaan 3–4 pelaajalla.

Pituus: 30 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *