Caylus Magna Carta on suositun Caylus-lautapelin korttipeliversio. Yhdennäköisyys on huomattavaa, sillä Magna Carta ei juuri alkuperäisestä poikkea. Tässäkin pelissä pelaajat rakentavat rakennuksia tien varrelle. Työläisiä sijoitetaan rakennuksiin tuottamaan kuutioita, joilla rakennetaan uusia rakennuksia ja kerätään voittopisteitä linnasta.
Kortteja, ei laattoja
Isosta lautapelistä on muokattu tiiviimpi korttipeli. Laattojen ja pelilaudan sijasta rakennuksia kuvataan korteilla. Pelaajilla on samanlaiset pakat rakennuksia. Vuorollaan pelaajat tekevät toimintoja yksi kerrallaan.
Työläisten asettelun lisäksi pelaajat voivat rakentaa kortteja kädestään ja hallita korttejaan nostamalla lisää tai vaihtamalla kaikki kortit. Korttipelissä on jonkin verran tuuria mukana, mutta kortteja voi myös hallita varsin kätevästi.
Kun kaikki ovat pelanneet haluamansa määrän vuoroja, pelaajien työläiset tekevät työnsä ja tuottavat tavaraa. Sen jälkeen kaikki voivat rakentaa linnaa, jos haluavat. Peli päättyy, kun linna on rakennettu valmiiksi. Linna on korttipelin ainoa kello.
Lautapelistä tutut suosionosoitukset ovat ehkä selkein korttipelistä puuttuva juttu. Ne olivatkin lautapelin tylsimpiä piirteitä, kiitos rakennussuosionosoitusten ylenpalttisen tehokkuuden.
Vauhdikkaampi versio
Caylus Magna Carta on isoveljeään pienempi ja nopeampi, pelin pelaa alle tunnissa, joskin kyllä tämänkin pelin parissa saa aikaa kulumaan, jos oikein yrittää. Siinä missä Caylus kestää noin puoli tuntia pelaajaa kohden, Magna Carta vaatii noin 15-20 minuuttia. Kuten yleensä siirryttäessä käyttämään kortteja, pitkän aikavälin strateginen suunnittelu jää taka-alalle ja pelin pääpaino siirtyy taktisempaan tilanteisiin reagoimiseen.
Pelissä on mukana kahdet säännöt, helpot ja haastavammat. Helpot säännöt sopivat myös kokemattomammille pelaajille, ja haastavampiin sääntöihin siirtyminen on helppoa, kun pelin perusteet hallitsee. Lautapeliharrastajat pelaavat tietysti suoraan mutkikkaammilla säännöillä.
Magna Carta tarjoaa kuitenkin hyvin caylusmaisen pelikokemuksen ja miellyttää siten varmasti kevyempää peliä kaipaavia Caylus’n ystäviä. Peli saattaa myös voittaa uusia ystäviä niistä, joita Caylus ei ole aikaisemmin viehättänyt. Viidennen pelaajan puuttuminen voi tosin olla pieni ongelma.
Suunnittelija: William Attia
Julkaisija: Ystari, Lautapelit.fi
Ilmestymisvuosi: 2007
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 45 min
8 vastausta aiheeseen “Caylus Magna Carta”
Itse pidän alkuperäisestä Cayluksesta enempi. Tämän korttipeliversion suurin synti on oikeastaan se, että se ei tarjoa mitään merkittävästi paremmin toteutettuna. Meilläpäin peliajat ovat olleet korttipelilläkin parituntisia joten korttipeli ei saa etua siinäkään suhteessa. Korttipelin ylipäätään pitäisi olla vielä vähän enemmän erilainen emopeliinsä nähden oikeuttaakseen olemassaolonsa. Caylus Magna Carta on ihan liikaa Caylus olematta kuitenkaan Caylus.
Jännä sinänsä, meillä Magna Carta on ollut huomattavasti nopeampi peli kuin perus-Caylus. Kuninkaan huomionosoitusten puuttuminen on mielestäni plussaa, ja peli on muutenkin kevyempi (ja helpompi kantaa mukana…) Kieltämättä tosin korttipeli muistuttaa hyvin pitkälti alkuperäistä peliä, mutta haitanneeko tuo, kun molemmat kuitenkin ovat kelpo pelejä.
Ei ole meilläkään peliajassa juuri eroa löytynyt, eikä tosiaan oikein missään muussakaaan, joten on CMC jäänyt hyllyllä muutaman pelin jälkeen.
Ei tarjoa mitään paremmin toteutettuna?
Mielenkiintoinen väite. Mielestäni juurikin päinvastoin; magna carta osoittaa, ettei Cayluksen tarvitse olla kolmituntinen lautapelimättö, vaan se voi olla nopeampi pelata, kevyempi kuljettaa ja helpompi opettaa (varsinkin, jos jättää vöytin pois) kuitekin niin, että peli tuntuu Caylukselta. Mielestäni magna cartassa on nokkela toteutus ja tyylikäs viimeistely. Äkkiseltään ei tule toista yhtä taktista peliä mieleen, jonka voi heittää reppuun ja levittää pöydälle minuutissa.
Caylus on hemmetin kova peli vielä vuosienkin jälkeen, oli se sitten pöydällä lautana tai kortteina.
Rohkenen sanoa, että olet nykyään tuplavähemmistössä: sekä Magna Cartan suosimisessa että Caylus’sta pitämisessä… Ottaen huomioon miten iso juttu Caylus oli kymmenen vuotta sitten, se on kyllä jäänyt ihan täysin pois muodista.
Vähemmistössä on hyvä olla! :)
Itse pelasin ensimmäisen Caylukseni keväällä, joten minulle tämä on edelleenkin uusi ja iso peli. Eipä tuo muoti ole muutenkaan koskaan kiinnostanut.
Sanoin vähän hassusti tuossa ensimmäisessä kommentissa, nimittäin “vuosienkin jälkeen”. Tämä argumentti perustui lähinnä tuttavapiirini mielipiteisiin ja siihen, että peli taitaa edelleen olla kohtalaisen suosittu strategisten lautapelaajien keskuudessa – vähintäänkin ikivihreä.
Vuosiäänestyksen tuloksia kun katselee, niin onhan se Caylus saanut ääniä joka vuosi ilmestymisensä jälkeen. Ekana vuonna komiasti ykkönen, toisena vuonna 4., sitten 14. ja siitä lähti alamäki… no, on se ihan mukavasti listoilla pyristellyt, eikä tuo nykyinen noin 40. sija huono ole.
Voi siis sanoa, että Caylus nauttii edelleen ikäisekseen melko hyvää suosiota, ja olin edellisessä kommentissani väärässä. Magna Carta sen sijaan on kyllä ihan jo unohdettu tapaus =)