Kategoriat
Peliarvostelut

Taivaan pilarit (Pillars of the Earth, Die Säulen der Erde)

Taivaan pilarit on jännityskirjailija Ken Folletin menestysromaaniin perustuva peli. Kirjan ja pelin aiheena on Kingsbridgen katedraalin rakentaminen. Kirjan saksankielinen laitos sijoittui paikallisen TV-kanavan äänestyksessä parhaiden kirjojen äänestyksessä kolmanneksi heti Sormusten herran ja Raamatun jälkeen, joten ei siis ihme, että se on katsottu hyväksi aiheeksi pelille. Suunnittelutyö uskottiin Michael Rieneckille, jonka tilillä on muitakin kirjakäännöksiä.

Peli muistuttaa jonkin verran Caylus‘ta, sillä kummassakin keskeisenä teemana on suuri keskiaikainen rakennusprojekti ja molemmissa on samantyyppinen työläistenasetteluun ja materiaalikuutioiden pyörittelyyn perustuva pelimekaniikka. Siihen yhtäläisyydet kuitenkin jäävät. Siinä missä Caylus on vakava lautapeliharrastajan peli, Taivaan pilarit on tuuripitoisempi ja kevyempi.

Pelin idea

Pelaajat rakentavat katedraalia, käyttäen apunaan erilaisia käsityöläisiä. Pelin aikana pelaajat hankkivat yhä parempia käsityöläisiä, jotka pystyvät muuttamaan pelaajien keräämiä resurssikuutioita voittopisteiksi tehokkaammin.

Kierroksen aluksi pelaajat keräävät kortteja, jotka tuottavat resursseja. Sen jälkeen kukin asettaa laudalle kolme rakennusmestaria. Kun rakennusmestarit on pelattu, lauta käydään läpi ja asiat tapahtuvat, huipentuen katedraalin rakentamiseen. Tätä toistetaan kuusi kertaa, jonka jälkeen peli on ohi ja eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Peli on käsikirjoitettu, olennaiset työläiset tulevat tietyssä järjestyksessä. Tämä on pelimekaniikan kannalta välttämätöntä, mutta vähän tylsää. Lisäksi se antaa kokeneelle pelaajalle selvää etua.

Taivaan pilarit

Tuuripitoista rakentamista

Kuten Caylus’ssa, pelaajilla on rajallisesti resursseja, joilla pitäisi tuottaa uusia ja lopulta voittopisteitä. Usein tuntuu, että kaikkea on hieman liian vähän. Parhaiden valintojen tekeminen on tarkkaa puuhaa. Kahdella pelaajalla pelissä ei ole aivan riittävästi jännitystä, koska kummallekin riittää aina hyviä paikkoja. Peli on parhaimmillaan kolmella tai neljällä pelaajalla, kun mukaan tulee enemmän taistelua parhaista tilaisuuksista.

Pelissä on varsin paljon tuuria mukana. Joka kierroksella tulee kirjaan liittyvä satunnaistapahtuma, joka tosin vaikuttaa kaikkiin pelaajiin paitsi niihin, jotka ovat nähneet erikoisvaivaa suojautuakseen tapahtumilta. Rakennusmestareita ei laiteta vuorotellen, vaan ne nostetaan pussista sattumanvaraisessa järjestyksessä, ja niin edelleen.

Tuurielementtien tehtävä on pehmentää peliä. Taidokkain pelaaja ei välttämättä voita joka peliä, vaan tuurillakin voi joskus pärjätä. Monille Taivaan pilareissa onkin yksinkertaisesti liikaa sattumanvaraisuutta. Jos siltä tuntuu, vaativampi ja vähemmän satunnainen Caylus on parempi valinta.

Suunnittelija: ,
Julkaisija: Kosmos, Mayfair Games, Marektoy
Ilmestymisvuosi: 2007
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 90-120 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *