Kategoriat
Peliarvostelut

Cartagena

Cartagenan aihe on historiallinen, vuoden 1672 suuri merirosvojen johtama pako Cartagenan linnoituksesta. Pelin teema on kuitenkin kohtuullisen pinnallinen, sillä Leo Colovini tunnetaan taitavana abstraktien pelien suunnittelijana ja ohuen kuorensa alla Cartagenakin on hyvin abstrakti peli.

Pelin idea

Cartagenan kansiJokaisella pelaajalla on kuuden merirosvon joukkio, joka pitää ohjastaa ulos käytävää pitkin. Käytävän lattia on merkitty erilaisin symbolein, jotka vastaavat pelaajien kortteja. Jos pelaa veitsikortin, saa siirtää merirosvonsa seuraavalle veitsimerkille. Jos kyseisellä merkillä on jo toinen merirosvo, oma nappula hyppää sen yli seuraavalle. Lopulta käytävän päässä odottaa vapaus.

Kortit kuitenkin loppuvat kesken ennen sitä. Lisää kortteja saa liikkumalla käytävällä taaksepäin. Vuorot rakentuvat kolmesta toiminnosta, jotka voivat olla millainen yhdistelmä eteen- ja taaksepäin liikkumista tahansa. Pelin voittaa pelaaja, joka saa ensimmäisenä kuusi merirosvoaan ulos.

Nokkela pikkupeli

Cartagena on ovela peli. Pelaajien on tarkkailtava paitsi omaa peliään, myös muille jättämiään tilaisuuksia. Jos pelaa monta samanlaista korttia peräkkäin, muodostaa nopean tien jota pitkin pääsee pitkälle – mutta niin pääsevät muutkin pelaajat. Huolimaton pelaaja auttaakin vastapelaajiaan enemmän kuin itseään.

Peliä voi pelata sekä avoimin että suljetuin kortein. Suljetuilla korteilla pelattuna peli on nopea ja kevyt, kestoltaan puoli tuntia, vähän enemmän jos pelaajia on neljä tai viisi. Avoimilla korteilla pelaaminen tekee pelistä todella analyyttisen ja luultavasti hyvin hitaan. Suljettu versio maistunee jokseenkin kaikille, avoimilla korteilla pelaaminen joillekin harvoille.

Jatko-osia

Merirosvoja Cartagenan käytävillä. Kuva: Gary James / BGG
Merirosvoja Cartagenan käytävillä. Kuva: Gary James / BGG

Peli on saanut Saksassa jo jatkoa. Cartagena II on saatavilla myös englanniksi. Tämä peli muistuttaa edeltäjäänsä paljon, tosin jotkut pitävät sitä ykköstä parempana, varsinkin perhepelinä. Cartagena: Die Goldinsel on Rüdiger Dornin suunnittelema peli, Cartagena: Die Meuterei taas Michael Rieneckin. Nämä uudet pelit on suunnattu aikaisempia selvemmin perhepelimarkkinoille, eli hauskaa perhepeliä etsivä voi niistä pitääkin, peliharrastajalle ne ovat luultavasti liian kevyitä.

Suunnittelija:
Julkaisija: Winning Moves, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2000
Pelaajamäärä: 2-5
Pituus: 30-45 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Cartagena”

Kenttäkokeideni mukaan Cartagena on hyvä lämmittelypeli, johon on helppo saada satunnaispelaajatkin mukaan.

Peli toimii parhaiten avoimin kortein 3-5 pelaajalla. Vastoin odotuksia avoimuus ei pidennä peliä merkittävästi, mutta haastaa seuraamaan toisten peliä tarkemmin.

Ansaitut kortit saadaan siinä järjestyksessä kuin ne ovat pakassa, joten tuurilla on suhteellisen iso merkitys. Pelin suola onkin toisten huolimattomuudesta hyötyminen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *