Kategoriat
Peliarvostelut

Manila

Manilan satama on, ilmeisesti, uhkapelin ja salakuljetuksen pesäke — näin ainakin tämän pelin mukaan. Salakuljetuslastit pyrkivät vaaralliseen satamaan ja pelaajien tehtäväksi jää arvioida, mitkä lasteista pääsevät perille.

Zochin pelien tapaan Manilakin on näyttävä tapaus. Komponentit on suunniteltu huolella. Pelissä on myös yhdet tyylikkäimmistä pelirahoista. Nuhjuisen ruskeat muovirahat näyttävät vasta rahapajasta tulleiden sijasta siltä, että ne todella ovat olleet pitkään käytössä. Rahoja tosin on hitusen liian vähän eikä eri kolikoita erota kauempaa toisistaan erityisen hyvin — mutta ainakin ne ovat nätit!

Pelin idea

Peli alkaa huutokaupalla, jossa valitaan satamamestari. Mestari saa ostaa yhden osakkeen ja valita, mitkä kolme tuotetta ovat laivoissa, jotka satamaan yrittävät. Sen jälkeen pelaajat laittavat yhden kätyreistään satamaan. Kun kaikki ovat pelanneet, satamamestari heittää noppia, jotka määräävät laivojen etenemisen. Tällaisia kierroksia pelataan kolme, jonka jälkeen laivat joko pääsevät satamaan tai jäävät matkalle, ja sen jälkeen palataan taas uuteen huutokauppaan.

Satamassa on erilaisia kohteita, joihin pelaajat voivat pelata kätyreitään. Jokaisella kohdalla on hinta ja voitto, jonka siitä sen toteutuessa saa. Pelaaja voi esimerkiksi veikata, että satamaan pääsee vähintään yksi laiva. Tästä saa pienemmän voiton kuin siitä, että veikkaa kaikkien laivojen pääsevän satamaan, mutta riskikin on pienempi. Pelaajat voivat myös laittaa kätyreitään laivoihin, jolloin pelaajat pääsevät osalliseksi voitosta, mikäli laiva saapuu perille.

Manila

Uhkapeliä ja keinottelua

Erilaisia vaihtoehtoja on mukavasti, joten pelaajilla riittää miettimistä. Pelissä on draamaa, kiitos nopanheittojen. Etäisyys lähtöruudusta satamaan on sen verran pitkä, että laivat eivät aina pääse perille. Uhkapelien tapaan peli tempaa pelaajat mukaansa, kun nämä toivovat noppia heitettäessä joko onnea tai epäonnea laivoille.

Aina kun tuotetta tulee satamaan, sen arvo nousee. Peli päättyy, kun jonkun tuotteen arvo saavuttaa kattonsa. Silloin osakkeiden arvot lasketaan ja eniten rahaa kerännyt pelaaja voittaa. Valtaosa pelaajien tuloista tulee osakkeista, niiden merkitys tuntuu varsin suurelta vedonlyöntiosioon verrattuna. Jos ei alussa saa rahaa kasaan, voita huutokauppaa ja pääse ostamaan osakkeita, voittaminen voi olla varsin vaikeaa.

Manila on jännittävä ja mukaansatempaava peli, etenkin useammalla kuin kolmella pelaajalla. Monet kokevat pelin kuitenkin sisältöönsä nähden hieman liian pitkäksi ja pelaavat siten, että tavaroiden hinnat aloittavat yhden pykälän lähtöarvoa korkeammalta. Silloin peli on hieman lyhyempi.

Suunnittelija:
Julkaisija: Zoch, Rio Grande Games, Marektoy
Ilmestymisvuosi: 2006
Pelaajamäärä: 3-5
Pituus: 60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Manila”

Pari ekaa peliä pelattua tuntui, että ei ole oikein hyvä ja unohtui kaapin perukoille, nyt kaivoimme esille ja tämä maistui oikein hyvälle.

Hieno porukan herättelypeli, saapi pelaajat virkeäksi kun pääsee jännittämään ja veikkaileen laivojen kulkua.

Voitto on mahdollista ihan hyvin ilman satamestarina oloa. Varsinkin jos on porukassa kovia huutamaan titteliä.

“Voitto on mahdollista ihan hyvin ilman satamestarina oloa. Varsinkin jos on porukassa kovia huutamaan titteliä.”
Havaitsin tämän viime pelissäni. Voittaja ei ollut kertaakaan satamakapteeni, käteistä oli varmaan joku 80 pesoa ja sillä voitti. Kylläkin täytyy mainita, että hänen toinen alkuosakkeensa päätyi arvoon 30, mutta kuitenkin. Yleensähän tuota käteistä rahaa ei edes huomaa, ajattelee vain osakkeiden tuottoja, sinänsä tämä toimii, mutta voittoon vaaditaan silti melko paljon käteistä osakkeiden lisäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *